ADO-spreekkoor Sylvie Meis moet kunnen

Het Landelijk Informatiepunt Supportersprojecten (LIS) vindt dat spreekkoren van voetbalsupporters in stadions waarbij vrouwen of moeders van spelers ernstig worden beledigd, te tolereren zijn. ''Sylvie Meis is de hoer van Amsterdam'', wat onlangs tijdens de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax te horen was, moet voortaan kunnen worden gescandeerd zonder dat een wedstrijd gestaakt wordt.

Het LIS is een beleidsorgaan dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) expertise ontwikkelt en informatie bundelt over sociale projecten met voetbalsupporters. Volgens het LIS behoren er duidelijke grenzen aan het roepen van leuzen te zijn, maar die moeten niet liggen bij het vermeende beroep van iemands moeder of vriendin als prostituee. De grenzen worden wÚl overschreden bij het toewensen van dodelijke ziektes of andere gruwelijkheden alsmede bij racistische uitingen.

Het Landelijk Informatiepunt vindt dat de KNVB en de overheid niet te gevoelig moeten reageren op beledigende spreekkoren. ''Die horen er gewoon bij. Supporters moeten hun emotie kunnen tonen, stoom kunnen afblazen. En dat dit soms pijn aan de oren doet, is voor sommigen vervelend. Maar het is altijd nog minder vervelend dan wanneer de emoties zo ver oplopen dat de zaak ontploft binnen het stadion of in de samenleving.''

Volgens het LIS is voetbal altijd een volkssport geweest, en horen felle emoties daar bij. Zonder emoties wordt voetbal net zo populair als honkbal of korfbal, menen de experts bij het LIS. Draconische maatregelen van de overheid zullen bovendien weinig effect sorteren menen zij. Het bureau ziet meer heil in zelfregulering.


''Van Der Vaarts vriendin een 'hoer' noemen, moet kunnen''