Schade huis Marokkaanse familie onderzocht

Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft gisteravond in het tv-programma NOVA gezegd dat hij vermoedt dat de schade in de Utrechtse woning van het Marokkaanse gezin Mbarki aangericht is na de inval. Hij laat onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor de vernielingen in de woning. Volgens Donner is dat in ieder geval niet het arrestatieteam geweest. De lokale media meldden indertijd dat de familie bij thuiskomst onder meer kapotgesneden luidsprekers aantrof, alsmede weggehaalde plinten.

Op 26 september deed de politie een grootscheepse inval bij de familie Mbarki. Daarbij werden vader, moeder en hun 18-jarige zoon gearresteerd. De politie vermoedde dat er explosieven in het huis zouden zijn. Twee dagen later werden zij weer vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs. Ze zouden totaal onschuldig zijn. Een 30-jarige broer van de moeder zit in het kader van dit onderzoek wel vast, alsmede de 37-jarige Hassan O., een oud-collega van de 18-jarige zoon.

De inval in de woning deed de gemoederen onder de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht oplaaien. Zij klaagden bij burgemeester burgemeester Brouwer over de stigmatisering die hen ten deel valt.