'Cyprus kan Turkije uit de EU houden'

Icoon Buitenlands nieuwsCyprus kan Turkije uit de Europese Unie houden, mocht een regeling die een eind maakt aan de Turkse bezetting van het noordelijk deel van het eiland niet dichterbij komen. Dit meldt Kypros Chrysostomides, woordvoerder van de Cypriotische regering, als reactie op de komende onderhandelingen van Turkije met de EU over haar toetreding.

Cyprus, sinds mei van dit jaar lid van de EU, wil volgens Chrysostomides geen veto gebruiken. "We willen het begin van toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU niet tegenhouden. Maar het spreekt voor zich dat er rekening gehouden moet worden met fundamentele onderwerpen die ons aangaan", aldus Chrysostomides.

Cyprus is verdeeld in twee delen, een Turks en een Grieks deel. Het Turkse deel, alleen door Turkije zelf erkend, is voor hereniging van het eiland, maar doordat Grieks-Cyprus in een referendum tegen dit plan stemde trad alleen het Griekse deel van Cyprus toe tot de EU. Hereniging van de twee delen zou volgens het Griekse deel de erkenning van de Turkse bezetting van het noorden van Cyprus erkennen.