EU: Janjawid verkrachten nog steeds

Volgens het bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), worden veel jonge meisjes in opvangkampen in Darfur nog steeds verkracht door strijders van de Arabische Janjawid-milities. Alleen al in ťťn kamp in Jebel Morrah zijn deze maand 136 meisjes in de leeftijd van 9 tot 15 jaar verkracht door leden van die milities.

De leider van de ECHO-missie zegt verder dat burgers in Darfur nog steeds worden aangevallen en geÔntimideerd. Internationale hulp komt slechts ten dele aan.

De slachtoffers van de Janjawid-milities zijn voornamelijk de niet-Arabische bewoners. In Soedan woedt al tientallen jaren een burgeroorlog tussen de Arabische, islamitische regering in het noorden en de zwarte, overwegend christelijke en animistische bevolking in het zuiden. Deze strijd kostte sinds 1983 al ruim anderhalf miljoen Soedanezen het leven. In de afgelopen maanden zijn naar schatting 30.000 doden gevallen en 1,2 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Ongeveer 200.000 zijn er vertrokken naar buurland Tsjaad.