Twee kleine aanslagen in Spaanse badplaatsen

Icoon Buitenlands nieuws Twee toeristische plaatsjes aan de noordwestkust van Spanje zijn zaterdag opgeschrikt door kleine explosies. Hierbij raakten vier mensen lichtgewond. Het is het derde weekend achter elkaar dat er in Spanje bomaanslagen plaatsvinden. De aanslagen worden toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die met de aanslagen hoopt de Spaanse toeristenindustrie te verstoren.

Een half uur voor de aanslagen kwam er een telefonische waarschuwing uit naam van de Baskische afscheidingsbeweging bij een regionale krant binnen, waardoor de politie net voldoende tijd had om een groot deel van de bedreigde gebieden te ontruimen.

Beide bommen waren verstopt in glasbakken in de havenplaatsjes Sanxenxo en Baiona. Een woordvoerster van de gemeente van Sanxenxo verklaarde dat er door rondvliegend glas vier gewonden vielen. Bij de aanslag in Baina vielen geen gewonden en in beide plaatsjes viel de materiële schade mee.

Eerder deze maand explodeerden ook al vier kleine bommen in kustplaatsjes in het noorden van Spanje. Bij deze laatste aanslagen kwam tot nu toe niemand om het leven.

In totaal is de ETA verantwoordelijk voor bijna 850 doden sinds 1968. De laatste tijd richt de groep zich vooral op moordaanslagen op politieke figuren of op vooraf aangekondigde aanslagen op toeristische gebieden.