''Chimpansee sterft snel uit''

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens wetenschappers van dierenbeschermingsorganisatie 'Pasa' (Pan African Sanctuaries Alliance) ziet de toekomst er niet goed uit voor de chimpansees. ''De situatie is meer kritiek dan we dachten.'' Ze zouden binnen vijftig jaar wel eens uitgestorven kunnen zijn, meldt het Duitse blad 'Der Spiegel.'

Volgens de organisatie, die zich inzet voor verweesde en gewonde mensapen, is de illegale jacht op de chimpansees de belangrijkste reden van de sterke daling in de populatie. Ziektes en het kappen van bossen komen de dieren ook niet ten goede. Ten slotte is de wegen- en mijnbouw funest voor de levensruimte van de primaten. De strijd om te overleven wordt voor de apen steeds moeilijker.

De negentien opvangcentra van de organisatie herbergen 670 chimpansees, dat is 50 procent meer dan drie jaar geleden. Verder beschikt de organisatie over cijfers die aangeven hoeveel chimpansees er naar andere hulpcentra worden gebracht. Van de kwetsbaarste soort, de Oostnigeria-Westkameroen chimpansee, zijn er nog maar 8.000 in leven. Deze soort kan al in twintig jaar uitgestorven zijn.

Subheader
De Chimpansee