VN stemt unaniem in met Irak-resolutie

Gisteren heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem ingestemd met de resolutie die de machtsoverdracht in Irak regelt. De resolutie, die was ingediend door de VS en Groot-BrittanniŰ, bepaalt onder meer dat Irak na 30 juni weer een soevereine staat wordt. Dat betekent dat de Irakezen vanaf eind deze maand weer zeggenschap hebben over hun eigen politieke beleid, hun financiŰn en de natuurlijke bronnen. Verder is bepaald dat er vˇˇr 31 januari 2005 verkiezingen moeten plaatsvinden.

De multinationale troepenmacht in Irak zal ter beschikking komen van de overgangsregering. De coalitietroepen blijven verantwoordelijk voor de vrede en stabiliteit in Irak.

Nu de resolutie unaniem is aangenomen, lijkt het vrijwel zeker dat de Nederlandse militaire missie in Irak verlengd wordt. Premier Balkenende verwacht dat de PvdA uiteindelijk ˇˇk zal instemmen met de verlenging ''Het gaat dan ook om fair play in de politiek. Deze resolutie is een realiteit waar niemand omheen kan'', aldus de minister-president. Wouter Bos liet gisteravond echter weten dat daarover nog niets beslist is.