Kopspijkers in negatieve lijn

Kopspijkers, het populaire programma van Jack Spijkerman, heeft te kampen met dalende kijkcijfers. Was het programma vorig jaar nog verantwoordelijk voor gemiddeld ruim drie miljoen aan de buis gekluisterde zielen, moet het het dit jaar met meer dan 700.000 minder doen. De dalende lijn is waarschijnlijk te wijten aan het nieuwe format, en het vertrek van de talentvolle cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher.


Paul Groot als Pim Fortuyn en Owen Schumacher als Frank de Grave bij 'Kopspijkers'
Paul Groot als Pim Fortuyn en Owen Schumacher als Frank de Grave bij 'Kopspijkers'.


Het programma werd vorig jaar op zijn hoogtepunt door ongeveer 3,64 miljoen mensen bekeken. Met onder meer ‘Wat u en ons opviel in de media’, ‘Knuppel van de week’ en verschillende actuele typetjes wist de VARA de kijker gedurende de een uur durende uitzending keer op keer weer te boeien. Met de komst van het nieuwe seizoen veranderde er echter veel. Zo kondigden Paul Groot en Owen Schumacher aan te vertrekken naar de AVRO, hetgeen voor verontwaardiging in het Kopspijker kamp zorgde. Het team zat echter niet bij de pakken neer en ontwikkelde een splinternieuw format voor zaterdagavondshow.

Nu is echter gebleken dat een deel van de kijkers de verandering niet kon waarderen. Met een daling van gemiddeld 700.000 kijkers op de zaterdagavond verliest de VARA veel kijkers. Desondanks liet een woordvoerder weten dat de omroep zich geen zorgen maakt. “Er kijken nog steeds héél veel mensen naar Kopspijkers. Dat we een aantal kijkers verloren hebben, kan zo veel redenen hebben.” Het programma, vol met satire, actualiteiten en bijzondere gasten trok in de eerste uitzending van dit seizoen ongeveer 2,5 miljoen kijkers, hetgeen neerkwam op een marktaandeel van 40 procent.

Ondertussen wordt het programma ook in Vlaanderen uitgezonden. Onze zuiderburen kunnen elke vrijdagavond op VTM kijken naar de originele formule van Kopspijkers, zoals wij die vorig jaar voorgeschoteld kregen. De Belgische variant van het televisieprogramma wordt gepresenteerd door Jo de Poorter.

Jo de Poorter
Jo de Poorter