[update] Nederlandse militair gedood in Irak

Chizl, theborg, Caesu, lr817086 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een aanslag met een granaat in As-Samawah in Zuid-Irak is een Nederlandse militair om het leven gekomen, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo. Een andere militair zou gewond zijn geraakt.

"Er is wat aan de hand, dat is zeker. Maar voor ons is het belangrijk eerst de feiten op een rijtje te hebben. Ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Als er inderdaad sprake is van slachtoffers, zal eerst de familie moeten worden ingelicht", aldus defensiewoordvoerder Robin Middel maandagavond laat.

Eerder op de avond werd er nog melding gemaakt van twee gewonden. Volgens een politiefunctionaris in de stad gooide een man een granaat naar vier patrouillerende Nederlandse militairen die op een brug over de rivier Eufraat liepen. Omstanders zeiden twee explosies te hebben gehoord.

Het is onduidelijk door wie de granaat werd gegooid. Volgens het Franse persbureau AFP werd het projectiel door een langsrijdende fietser naar de militairen gegooid. Lokale overheidsfunctionarissen melden echter dat de granaat vanuit een auto werd gegooid.

Er bevinden zich ongeveer 1260 Nederlandse militairen in de Iraakse provincie al-Muthanna, waarvan As-Samawah de hoofdstad is. Het is de eerste keer dat Nederlandse militairen in Irak bij een aanslag getroffen worden. Onlangs was er wel een explosie van een mortiergranaat bij het kamp, maar daarbij vielen geen gewonden.

Update 03:13
Het Nederlandse ministerie voor Defensie heeft bevestigd dat de militair om het leven is gekomen. Het gaat om een 36-jarige sergeant uit Franeker. De familie van het slachtoffer is inmiddels ingelicht. Premier Balkenende en minister Kamp van Defensie zullen hun verblijf in het buitenland afbreken.