200.000 illegalen werkzaam in Nederland

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken heeft aangekondigd snel in te gaan grijpen in de problematiek van de illegale arbeiders. Gisteren werd in NOVA bekend dat er in Nederland minstens 200.000 illegale arbeiders werkzaam zijn, van wie velen via uitzendbureaus. Om dit probleem in de kiem te smoren, wil Rutte de boetes fors verhogen.

Momenteel dienen werkgevers 900 euro per illegale werknemer te betalen, indien dit geconstateerd wordt. Rutte wil dit ophogen naar 3500 euro per illegaal. Daarnaast wil de staatssecretaris meer geld beschikbaar stellen om de illegaliteit aan te pakken. In de Tweede Kamer is herhaaldelijk gevraagd om maatregelen. De enorme aantalen die gisteren bekend werden zijn voor de bewindslieden de druppel. Ook malafide uitzendbureaus zullen worden aangepakt volgens Rutte.

Het onderzoek werd gedaan door de koepelorganisatie van uitzendbureaus, de ABU. Ze heeft geconstateerd dat er 6600 bureaus zijn die op illegale wijze personeel uitlenen. Met name in de agrarische sector en de bouw worden veel illegalen ingezet, die vaak voor minder dan de helft van het minimumloon werken. Uit onderzoek concludeert de ABU tevens dat door de enorme hoeveelheid illegalen de overheid op jaarbasis 250 miljoen aan premies en belastingen misloopt. Naast deze overtreding beschikken de uitzendkrachten vaak ook niet over de juiste papieren en vergunningen.