Marokkaans Belgische politica bedreigd

In BelgiŽ heeft een kandidaat Senaatslid een klacht ingediend bij de politie wegens bedreigingen door Resist-aanhangers. Het gaat om de uit Marokko afkomstige Mimount Bousakla die kandidaat is voor de Belgische regeringspartij SP.A (socialisten).

Sympathisanten van de lijst Resist (het samenwerkingsverband tussen de AEL van Abou Jahjah en de extreem-linkse PVDA) hebben haar het afgelopen weekend tot twee keer toe fysiek belaagd. Ook kreeg ze twee e-mails met bedreigende teksten.

Volgens Bousakla zijn de mails het gevolg van de steeds agressievere campagnetechnieken van Resist, in aanloop naar de verkiezingen van 18 mei. Vanuit Resist-hoek had ze eerder al mails gekregen waarin ze als allochtone kandidate allerlei verwijten naar haar hoofd kreeg geslingerd. Maar toen Bousakla voor een tweede keer haar affiches verspreidde in Antwerpen, nadat gesluierde vrouwen ze eerst door Resist-affiches hadden vervangen, werden echte haatmails verstuurd.

Eerder al kregen winkeliers in de Antwerpse Handelsstraat en de Provinciestraat te horen dat ze een affiche van Resist op moesten hangen of dat anders hun ramen zouden sneuvelen. Bousakla zelf werd het afgelopen weekend ook fysiek bedreigd. Zondagmiddag kreeg ze het aan de stok met Marokkaanse jongeren die aan de festivalweide van Mano Mundo in Boom propaganda voerden voor Resist. Uiteindelijk moesten politieagenten Bousakla ontzetten.

's Avonds werd ze belaagd door 30 allochtone jongeren die met propagandamateriaal van Resist haar op stonden te wachten toen ze samen met SP.A-lijstrekker Patrick Janssens ging spreken bij de Unie van Moslimverenigingen in Antwerpen. De SP.A'ers werd eerst de toegang tot de moskee ontzegd. Bousakla werd tegen een muur geduwd en bij het haar getrokken. Janssens was gisteren nog behoorlijk onder de indruk. ,,Die aanhangers van Resist gebruiken technieken die het Vlaams Blok allang heeft afgezworen.''

Bousakla zegt dat wat Resist nu aan de hand haalt niets met de islam meer te maken heeft: ''Hier gaat het gewoon om racistische extremisten. Marokkaanse jongeren, onder invloed van Jahjah, vallen steeds vaker Marokkaanse meisjes lastig die zich westers gedragen. Dat moet stoppen.''

Dyab Abou Jahjah zelf haalt zijn schouders op bij de beschuldigingen van Bousakla. Volgens hem probeert ze zich alleen maar interessant te maken: ''Ik laat me niet in diskrediet brengen. Zij kan niet bewijzen dat mensen van Resist erbij betrokken zijn. Ik heb er in elk geval niks over gehoord, laat staan dat ik ervan wakker zou liggen'', aldus Jahjah.