Justitie zoekt Afghaan in Friese moordzaak

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Friesland is op zoek naar de 23-jarige Afghaan M.A. De voormalig asielzoeker wordt beschouwd als verdachte van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde .

In 1999 is de Afghaan ook al eens gezocht in de zaak-Vaatstra. Toen omdat hij wellicht de verblijfplaats van de 27-jarige Irakese asielzoeker A.H. wist, die op dat moment hoofdverdachte was. Toen H. opgepakt was en niet de dader bleek te zijn, was de Afghaan niet meer belangrijk voor het onderzoek.

Het politieteam, dat opnieuw onderzoek doet naar de moord op Marianne Vaatstra, zoekt de Afghaan sinds maart. A. verbleef ten tijde van de moord in het nabijgelegen asielzoekerscentrum (azc) De Poelplaets in Kollum. Zijn foto is inmiddels internationaal verspreid.

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Marianne Vaatstra werd vermoord. Marianne fietste in de nacht na Koninginnedag 1999 van Kollum naar huis en werd in de buurt van Veenklooster verkracht en vermoord. De moord en het mogelijke verband met het azc veroorzaakte indertijd grote onrust onder de lokale bevolking.