Aidsvaccin werkt bij zwarte mensen en Aziaten

nyrem, MariekeV, tolgashakur en Dunk hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuw aidsvaccin biedt nog geen bescherming voor de gehele wereldbevolking. Het eerste aidsvaccin dat op mensen is getest had alleen effect op zwarte mensen en mensen uit AziŰ. De Amerikaanse producent VaxGen heeft vandaag de resultaten van drie jaar onderzoek bekendgemaakt.

In 1998 werden 5400 mannen en vrouwen, waaronder enkele Nederlanders, ingeŰnt met het vaccin. Deze personen waren besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Na de inenting werd de groep in de gaten gehouden en is gekeken of deze ge´nfecteerd raakten met het aidsvirus.

Het aantal besmettingen daalde met 3,8 procent ten opzichte van de groep mensen die het medicament zonder werkzame stof kregen; de zogenaamde placebogroep. Onderzoek wees uit dat het aantal besmettingen bij zwarte en Aziatische mensen 67 procent lager uitviel, in vergelijking met deze placebogroep. Omdat er nog geen vijfhonderd zwarten en Aziaten aan het onderzoek meewerkten is er nog geen absolute zekerheid.

VaxGen gaat nu proberen het vaccin nog breder beschermend te laten werken. Het vaccin mag pas op de markt komen wanneer deze bij eenderde van de geteste personen een besmetting weet te voorkomen. Tot nu toe is dit nog het enige aidsvaccin dat fase III (het testen op mensen) heeft doorlopen. Dertig andere vaccins zijn in ontwikkeling.

Vorig jaar stierven wereldwijd drie miljoen mensen aan het aidsvirus.