Zalm vindt Godsdienstvrijheid te ruim

VVD-leider Gerrit Zalm zegt in het jongste nummer van de Gay Krant dat de rechterlijke macht in Nederland veel te veel ruimte heeft gegeven aan de vrijheid van godsdienst. Zalm verwees daarbij ondermeer naar uitspraken over homoseksualiteit van bijvoorbeeld de Rotterdamse imam el-Moumni en ChristenUnie-kamerlid Leen Van Dijke.

Volgens Zalm zouden de rechters in ons land er goed aan doen de wet nog eens grondig na te lezen: ''Er is vrijheid van godsdienst, maar behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. In onze grondwet staat geen beperkende verklaring als zou je met een geloofsboek in de hand allerlei discriminerende uitspraken mogen doen. Als dat wel zo zou zijn, richt je gewoon een kerk op voor te hard rijden. Waar eindig je dan?''.

ChristenUnie Kamerlid Leen van Dijke kwam vorig jaar voor de rechter weg met de uitspraak dat homofilie gelijk zou staan met dieven en moordenaars. El Moumni noemde Nederlanders lager dan varkens en honden omdat we homofiie accepteren en zei dat homofilie een besmettelijke ziekte was. Ook hij werd vrijgesproken.

Zalm is het niet eens met die vrijspraken: ''We kunnen niet accepteren dat imams gelovigen oproepen hun vrouwen te slaan en homo's afdoen als lager dan honden en varkens. Ik vind dat de dialoog moet worden gevoerd, maar dat ook gerechtelijke stappen niet moeten worden geschuwd omdat de grenzen dan duidelijk worden''.

Zalm vindt ook dat de inhoud van het godsdienstonderwijs op alle scholen moet worden onderzocht. Het gaat Zalm daarbij vooral om de islamitische scholen, waarvan hij het niet accepteert wanneer ze zouden zeggen dat homoseksualiteit een ziekte. Zalm denkt dat de situatie op christelijke scholen beter is. ''Zelfs op zwaar christelijke scholen wordt een homo niet geschetst zoals Van Dijke of El-Moumni dat deden''. Gevoelig punt is volgens Zalm wel het personeelsbeleid. In artikel 23 van de grondwet staat dat van docenten mag worden verwacht dat zij de grondslag van de school respecteren. Zalm: ''Toen ik aan de Vrije Universiteit college ging geven, moest ik als atheïst de gereformeerde basisprincipes ook respecteren. Dat vind ik een redelijk punt, daaraan morrelen zou de vrijheid van onderwijs in gevaar brengen.''

In het interview met de Gay krant zegt Zalm ook dat hij zich sterk wil maken voor betere adoptieregelingen voor homoparen.