FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 januari 2003

TK 2003: Mega winst PvdA, CDA de grootste

De voorlopige einduitslag van de verkiezingen heeft een mega-winst voor de PvdA opgeleverd; 19 zetels omhoog naar 42. Het CDA blijft de grootste partij met 44 zetels, één zetel winst.

De VVD stijgt 4 zetels naar 28, maar dat is niet genoeg voor een coalitie met het CDA. De LPF zakt zoals verwacht terug, van 26 naar 8 zetels. Toch valt die daling nog mee gezien eerdere peilingen.

De SP wordt de vierde partij, maar met 9 zetels blijft de verwachte winst uit. GroenLinks daalt twee zetels naar 8.

D66 verliest één zetel en komt op 6. Ook de ChristenUnie zakt er één, naar 3. De SGP blijft op 2, Leefbaar Nederland verdwijnt uit de Kamer.


PartijTweede KamerVoorlopige einduitslag
CDA4344
Lijst Pim Fortuyn268
VVD2428
PvdA23 42
GroenLinks108
SP99
D6676
ChristenUnie43
SGP22
Leefbaar Nederland20

De Graaf mogelijk weg als fractieleider D66

D66-lijsttrekker Thom de Graaf geeft zijn fractievoorzitterschap op als zijn partij zetelverlies lijdt. In de laatste prognose komt D66 één zetel lager uit.

D66 zal volgens hem een coalitie van VVD en CDA niet aanvullen tot een meerderheid. Voor de verkiezingen had de Graaf gezegd onder voorwaarden met beide partijen te willen regeren, maar met het huidige verkies is er volgens hem niet aan de voorwaarden voldaan. Bovendien staat de koers van de partijen hem niet aan.

Nummer 2 Lousewies van der Laan wordt waarschijnlijk de nieuwe fractieleider. De Graaf blijft wel Kamerlid.

Dinosaurus met vier vleugels ontdekt

Chinese wetenschappers hebben fossielen ontdekt van een nieuwe dinosaurussoort. Het dier was bedekt met veren en had vier vleugels. Dat schrijft het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De fossielen werden in de Chinese provincie Laioning gevonden. Ze zijn tussen de 124 en 128 miljoen jaar oud. Het dier, dat 77 centimeter lang moet zijn geweest heeft de naam Microraptor meegekregen.

Volgens de paleonthologen kon het dier net zoals een eekhoorn van boom tot boom springen. Daarbij dienden de vier vleugels om een glijvlucht te maken. Daarmee bevestigen zij de theorie van de Amerikaan William Beebe uit 1915, die stelde dat vogels afstammen van dieren die in bomen leefden en dat het vliegen is voorafgegaan door zweefvluchten van boom tot boom.

Volgens andere wetenschappers komt het vliegen echter voort uit bewegingen vanaf de grond. Voorouders van vogels namen een aanloop om met klapperende vleugels van de grond te komen.

Prognose na 93%: CDA 44 - PvdA 42

Inmiddels zijn ruim 90% van de stemmen geteld. Deze uitslag is omgezet naar het landelijke beeld. Uit de voorspelling die gebaseerd is op die omzetting en telling (93% van de getelde stemmen) blijkt dat het CDA de grootste partij zou worden; het verschil met de PvdA is nu 2 zetels. CDA 44, PvdA 42. De PvdA wint wel een enorme hoeveelheid zetels: 19 stuks.

De VVD wint 4 zetels en de LPF zakt iets minder dan verwacht van 26 naar 8 zetels.

Voor de SP is er geen winst meer weggelegd. GroenLinks verliest twee zetels. Eén zetel verlies is er voor D66 en de ChristenUnie.

Leefbaar Nederland krijgt niet genoeg stemmen om een zetel te halen.

PartijTweede KamerPrognose na 93%
CDA4344
Lijst Pim Fortuyn268
VVD2428
PvdA23 42
GroenLinks108
SP99
D6676
ChristenUnie43
SGP22
Leefbaar Nederland20



Dit bericht is geupdatet om 23:30

-

Voorspelling na ruim 35% getelde stemmen

Uit de voorspelling die gebaseerd is op daadwerkelijke uitslagen (na bijna 35,2% getelde stemmen) blijkt dat het CDA ruim de grootste partij zou worden; het verschil met de PvdA is nu 5 zetels. De uitslag is omgezet naar het landelijke beeld.

De VVD wint 3 zetels en de LPF zakt iets minder dan verwacht, van 26 naar 9.

Voor de SP is er één zetel winst weggelegd. GroenLinks verliest twee zetels. Eén zetel verlies is er voor D66 en de ChristenUnie.

Leefbaar Nederland krijgt niet genoeg stemmen om een zetel te halen.

PartijTweede KamerPrognose na 35,2%
CDA4345
Lijst Pim Fortuyn269
VVD2427
PvdA23 40
GroenLinks108
SP910
D6676
ChristenUnie43
SGP22
Leefbaar Nederland20


Dit bericht is geupdatet om 22:30

Lijkwagen bekeurd voor begrafenis

In Groot-Brittannië is een lijkwagen op de bon geslingerd terwijl het stond te wachten om naar een begrafenis te gaan.

Het voertuig stond bij het bedrijf van de begrafenisondernemers geparkeerd toen de controleurs langskwamen en een boete van 80 euro uitschreven. De begrafenisondernemers zijn kwaad en gaan de boete aanvechten.

Het bestuur van de stad Edinburgh vindt de bon echter terecht omdat de kist nog niet in het voertuig lag en de controleurs geen medewerkers zagen. Volgens het bedrijf was de wagen echter voor vijf minuten op de verboden plek gezet vanwege voorbereidingen om de kist in de wagen te plaatsen.

"Als we de wagen elders zouden moeten plaatsen zouden we met de kist door de straat moeten lopen. Dat zou ongepast zijn," aldus de woedende begrafenisondernemers.

NOS: Voorlopige prognose op basis peiling

Zojuist heeft de NOS de eerste exit-poll bekend gemaakt.

Het CDA is net iets groter dan de PvdA en de VVD behaalt slechts één zetel winst. Leefbaar Nederland haalt volgens deze exit-poll geen zetels en verdwijnt van het politieke toneel.

PartijTweede KamerVoorlopige prognose
CDA4343
Lijst Pim Fortuyn268
VVD2425
PvdA23 42
GroenLinks109
SP911
D6676
ChristenUnie44
SGP22
Leefbaar Nederland20

Om 21:30 uur komt er een betrouwbaardere prognose, op basis van de eerste uitslagen.

Man neergeschoten na hulp aan juwelier

Waus, BasHexspoor, -Frankie en Wiseguy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nijmegen is vanochtend een man neergeschoten toen hij een overvallen juwelier tehulp schoot. Hij werd in zijn buik geschoten terwijl hij achter de overvaller aanrende. Het slachtoffer is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Uit onderzoek blijkt dat twee mannen de juwelierszaak overvielen en het personeel bedreigden. Er ontstond een worsteling met de eigenaar van de zaak, die daarbij lichtgewond raakte. Toen de overvallers de zaak verlieten werden ze door omstanders vastgegrepen.

Eén van de mannen wist te ontsnappen, waarop een man achter hem aanging. Een paar honderd meter verderop schoot de overvaller zijn achtervolger neer. Dit alles gebeurde in een drukke winkelstraat.

De tweede overvaller kon door omstanders worden vastgehouden, de ander is nog spoorloos. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

Kort verkiezingsnieuws 3



Opkomst lijkt hoger te worden

De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt hoger te worden dan in mei 2002. Om 19.00 uur, twee uur voor het sluiten van de stemlokalen, had 67% van de kiesgerechtigden gestemd. Vorig jaar mei was dat nog 62%.

Veel extra leden GroenLinks

Het ledenaantal van GroenLinks is tijdens de afgelopen verkiezingscampagne fors gegroeid. De laatste weken kwamen er honderd leden per dag bij, de afgelopen twee dagen zelfs 600. Nu de partij op verlies in de peilingen staat willen veel mensen ons steunen, aldus een zegsman. GroenLinks heeft nu 20.161 leden.

Aanklacht van Lijst Ratelband.nl

LijstRatelband.nl heeft een kort geding aangespannen tegen het Commissariaat voor de Media. De groep onder aanvoering van Emile Ratelband beklaagt zich over de verdeling van media-aandacht over de politieke partijen. Ze vindt dat de kleine partijen veel te weinig aandacht hebben gehad van de pers en media. Het commissariaat zegt hier echter helemaal niet over te gaan.

Volgens Emile Ratelband zelf is het kort geding aangespannen door Hans Mauritz: "Het heeft helemaal geen zin achteraf. Ze wassen hun handen in onschuld", zegt Ratelband tegen Novum Nieuws. "Maar de pers heeft wel gefaald." Lees meer hierover op Nieuws.nl.

Veel belangstelling voor PvdA bijeenkomst

Wie zich nog niet voor de uitslagenavond van de PvdA in Amsterdam heeft aangemeld, komt er ook niet meer in. Op last van de brandweer heeft de partij van Wouter Bos een aanmeldingsstop afgekondigd.

Volgens een woordvoerder van de partij zullen 1.200 mensen de uitslagenavond in de discotheek in de Escape Venue op het Rembrandtplein in Amsterdam volgen.

Schadeclaim tegen McDonald's afgewezen

In Amerika hebben twee dikke meisjes een rechtzaak tegen McDonalds verloren. De meisjes vinden dat ze door het eten van teveel hamburgers te dik zijn geworden en eisten een schadevergoeding van de fastfoodketen.

De rechter wees de meisjes op het feit dat ze zelf hadden kunnen weten dat ze er dik van zouden kunnen worden. Hij stelde dat de hamburgers op zich niet gevaarlijk zijn.

McDonald's is de afgelopen maanden veelvuldig aangeklaagd door mensen die hun dikheid wijten aan het restaurant. Ook bij andere hamburgerketens zijn schadeclaims ingediend. De klacht van de meisjes was de eerste die voor de rechter is gekomen en stelde dat McDonald's niet duidelijk aangeeft hoeveel suiker, vet en andere ongezonde ingrediënten in zijn producten zit.

Nog geen steun NAVO voor oorlog

In de NAVO is nog niet voldoende steun voor een eventuele oorlog tegen Irak. Vooral Duisland en Frankrijk hebben hun bedenkingen en willen wachten met een definitief besluit.

De 19 NAVO-leden zijn in principe wel bereid om de VS te steunen, maar volgens diplomaten is het daarvoor nog te vroeg. Zolang de wapeninspecteurs hun werk doen is een oorlog te vermijden. De VS wil steun bij de verdediging van de grens tussen Turkije en Irak en bij vredesmissies na afloop van de oorlog.

Oorlog begint half februari

Volgens het Russische leger zal de oorlog tegen Irak rond half februari van start gaan. De oorlog zou moeten beginnen als de troepenopbouw is voltooid. Dan zijn er 150.000 militairen in de golf. Dat zei een hoge bron binnen het leger tegen persbureau Interfax.

Peiling De Hond: PvdA 44 zetels, CDA 42

mrmiddel, wildhagen en Boudewijn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een zojuist door Maurice de Hond bekend gemaakte peiling blijkt dat er inderdaad een nek-aan-nek-race tussen de PvdA en het CDA is. De peiling werd vanochtend gehouden.

In de peiling heeft de PvdA 44 zetels en het CDA 42 zetels. Voor het trekken van duidelijke conclusies is dat verschil echter te klein. De VVD stijgt in de peilingen van 28 naar 30 zetels.

Volledige uitslag van de peiling:
 PartijTweede KamerDe Hond (22/01)
 CDA4342
 Lijst Pim Fortuyn266
 VVD2430
 PvdA23 44
 GroenLinks106
 SP911
 D6675
 ChristenUnie44
 SGP22
 Leefbaar Nederland20

De FOK! lijsttrekkersenqu?te [update 2]

Politiek is weer helemaal in. Mede door de opkomst van Pim Fortuyn en de reacties daarop door de andere partijen is de politiek weer levendig en wordt er weer stevig gedebatteerd over zaken die er echt toe doen.

Ook onder de FOK!kers is de politiek populair. Dat blijkt wel uit de vele reacties die steevast op politiek getinte nieuwsberichten verschijnen. Daarom hebben wij besloten om voor de tweede maal met een eigen lijstttrekkersenquête te komen. En na een maand van voorbereidingen staat hij nu dan eindelijk online.

We hopen dat je de antwoorden van de lijsttrekkers met plezier leest. Wij hebben het in ieder geval met plezier voor jullie gemaakt.

Update (20 januari, 17:15 uur)
Nadat onze lijsttrekkersenquête online was geplaatst, kwam Thom de Graaf (D66) alsnog met een reactie op de vragenlijst. Uiteraard hebben wij die alsnog geplaatst, zie hier.

Update 2
Gisteren (21 januari) reageerde het CDA alsnog op het mailtje aan de 'minister'. Uiteraard hebben wij deze alsnog geplaatst. Je kunt het hier vinden.

Namens de hele FP-crew,
Ferry (Veerboot), Marco (MrSubtle) en Vincent (Ali Salami).

Dit nieuwsbericht is gesloten. Reageren kan bij de enquête zelf.

Leider Partij v/d Toekomst overtreedt Kieswet

Minister van Feest in spé, lijsttrekker Johan Vlemmix uit Eindhoven van de Partij van de Toekomst, heeft vandaag tweemaal de kieswet overtreden.

Vanochtend bracht Vlemmix een volmachtstem uit en pas uren later zijn eigen stem. Dat mag niet volgens de wet. Het Eindhovense hoofdstembureau onderzoekt de kwestie.

Vanmiddag kwam Vlemmix met twee andere volmachtstemmen aandraven om een stem uit te brengen. Het stembureau zag dat hij in een verkeerd district zat en hield de stemmen tegen.

Vlemmix zegt dat hij niet bewust de regels overtrad, maar dat hij ze niet goed kende.

Femke Halsema wint laatste debat

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Femke Halsema heeft het laatste verkiezingsdebat gewonnen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een groot aantal deelnemers aan de peiling (40%) kon overigens geen winnaar aanwijzen.

Van de deelnemers aan de peiling wees 18% Femke Halsema aan als winnares. Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) eindigde met 15% als tweede, vlak voor nummer drie Wouter Bos van de PvdA, die 13% scoorde. Gerrit Zalm van de VVD eindigde op de vierde plaats met 8%. Jan Marijnissen (SP) en LPF'er Mat Herben eindigden met respectievelijk 4 en 3% op de plaatsen vijf en zes.

Uit dezelfde peiling blijkt dat 'De Stemming', de conference van Freek de Jonge die gisteravond rechtstreeks werd uitgezonden, het kiesgedrag van de ondervraagden niet of nauwelijks heeft beïnvloed.

Virusmaker twee jaar de cel in

In Engeland is een virus ontwerper en verspreider veroordeeld tot twee jaar cel. De 22-jarige man, Simon Vallor dj en ontwerper van internetpagina's, creëerde de virussen Gokar, Admirer en Redesi op zijn computer en verstuurde ze vervolgens met e-mailberichten. De virussen wisten vervolgens de harde schijf van hen die ze openden. Bovendien werden de virussen automatisch verzonden naar iedereen in het adresboek.

De virussen hebben in 42 landen aan 27.000 computers schade aangericht.

AEX zakt door de 300-punten grens

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is vanmiddag tegen de klok van 14.00 uur onder de grens van 300 punten gezakt. De beurs noteerde een stand van 299,74 punten.

Dat is een verlies van 2,58%, ofwel 7,95 punten, met gisteren. Het sentiment is de hele dag al slecht door de lagere koersen op Wall Street een dag eerder. De oorlogsdreiging in Irak houdt de beurs ook in zijn greep. De verkiezingen voor de Tweede Kamer leken vooralsnog weinig invloed te hebben op de stemming ter beurze. Het belang van de uitkomst van deze verkiezingen voor de aandelenmarkt, althans voor de grote AEX-fondsen, wordt beperkt geacht.

Het is al weer maanden geleden dat de beurs zo laag stond. Inmiddels (15:50) staat de beurs overigens weer iets boven de 300.

Jongen zet ;) in politie database

Een negentien jaar oude jongen uit Besancon in Frankrijk heeft op het politie bureau zijn dossier gewist en er een knipoog smiley voor in de plaats gezet.

De jongen trof op het politiebureau een onbewaakte computer aan en verschafte zichzelf toegang tot de database. Daar verving hij zijn dossier, de jongen was opgepakt wegens het rijden onder invloed, en zette er een voor in de plaats.

De rechter vond de 'grap' minder leuk, de jongen kreeg drie maanden voorwaardelijk, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie maanden en een boete van 425,- euro.

Kort verkiezingsnieuws 2



Opkomst gelijk aan 2002

De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen is tot nu vergelijkbaar met die van de verkiezingen van mei 2002. Rond kwart voor twee had 32% van de kiezers gestemd. Vanochtend lag de opkomst nog wat lager dan in 2002.

Reclame sleep LPF in tuin

Een twintig meter lange reclamesleep van de LPF is gisteren in Zoetermeer van een vliegtuigje gevallen en in een tuin terecht gekomen.

De sleep met de tekst 'Heb Lef, Stem LPF', kwam precies in een tuin in het Zalkerbos terecht. Niemand raakte gewond en er ontstond geen schade.

Stemwijzer

Stemwijzer.nl heeft al aan 2.075.000 mensen via internet stemadviezen gegeven, een record. Op dit moment worden 20.000 adviezen per uur verstrekt. De site was gisteren moeilijk bereikbaar.

Het meeste verstrekte advies is de LPF. Deze partij wordt op de voet gevolgd door de PvdA, Leefbaar Nederland en de VVD.

Hongerend Afrika

De collectebussen die in sommige stemlokalen blijken over het algemeen een succes. Rond 10.00 uur waren alle collectebussen al gevuld met donaties voor hongerend Afrika. Dat meldde een woordvoerder van de ChristenUnie, die het initiatief nam voor deze collecte.

Bee Gees stoppen na dood Maurice Gibb

Na de dood van Maurice Gibb zijn de Bee Gees vandaag toch nog opgeheven. Dit heeft Robin Gibb gisteren laten weten. Eerder had de derde broer, Barry Gibb, laten weten dat de groep door zou gaan als eerbetoon aan Maurice Gibb.

De twee overgebleven broers stoppen overigens niet. Ze gaan gewoon door met muziek maken, maar onder een andere naam. Onder welke naam is nog niet bekend. De Bee Gees hadden in de jaren 60 en 70 enkele grote hits op hun naam staan, waaronder "Night Fever".

Beatrix geeft AOW aan goede doelen

Syntax_XL, Deindo, Regelrecht, The_T, zwitser, Blue-eyes en zwitser hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rijksvoorlichtingsdienst, de RVD, liet vandaag weten dat Koningin Beatrix van plan is om haar toekomstige AOW aan goede doelen te geven. De vorstin heeft haar AOW aangevraagd, omdat ze over ruim een week 65 jaar oud wordt. Het gaat hier om doelen die zowel in het binnenland als in het buitenland actief zijn.

Overigens is Koningin Beatrix niet van plan om haar verjaardag te vieren. Volgens de RVD vindt Beatrix het niets speciaals. Ook is ze niet van plan om te stoppen.

Ook Hogeschool wil gezichtssluier verbod

Nat het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) overweegt nu ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een verbod op de gezichtssluier in te stellen. De reden is een pabo-studente die met een chador de opleiding volgt. Het hoofd studentenzaken van de HvA vindt dat de chador niet kan en wil de statuten aanpassen. In dit geval zou het meisje uiteindelijk docente worden en de HvA vindt het bizar als leerlingen in de toekomst les krijgen van iemand met een chador.

In de gemeenteraad van Amsterdam gaat het CDA nog veel verder. De christendemocraten willen morgen via een motie aan PvdA-onderwijswethouder Rob Oudkerk een algeheel verbod voor de gezichtssluier voor alle scholen afdwingen.

CDA'er Gijs Weenink zegt dat de gezichtssluier niet alleen communicatief ''lastig'' is, maar ook dat het tijd is ''om te breken met het multiculturalisme en de cultuur van het gedogen''. :

De islamitische leerlingen zeggen de gezichtssluier te dragen vanwege een voorschrift in de koran. Het gaat hier dan om gezichtssluiers in de vorm van een niqaab, chador of burka (bij de burka zijn óók de ogen van een vrouw bedekt.)

Oud Big-Brother 3 deelnemer ontkent deels

Oud Big-Brother 3 bewoner Gert-Jan die in de cel zit heeft bij justitie gisteren, tijdens de voorgeleiding bij de officier van justitie, een eerder gedane bekentenis deels ingetrokken. Bij de politie had Gert-Jan in eerste instantie bekend dat hij de 17-jarige Denise Jaspers uit Amsterdam had gedrogeerd met de partydrug GHB.

Volgens Gert-Jan's advocaat, mr. Spong, heeft Gert-Jan GHB in zijn eigen glas gedaan en die cocktail aan Denise aangeboden. Het meisje was er volgens Spong zich er in ieder geval zeer goed van bewust dat er GHB in Gert-Jan zijn huis aanwezig was. Ze heeft er volgens hem zelfs grapjes over gemaakt.

De vader van Denise zegt vandaag in de Telegraaf dat de toestand van zijn dochter, nadat hij haar in bedwelmde toestand uit het ziekenhuis had opgehaald, dermate ernstig was dat hij haar ieder uur wakker moest maken. Dit omdat zij volgens hem het risico zou lopen haar tong in te slikken.

GHB staat erom bekend dat het mensen willoos kan maken. De drug wordt daarom ook wel rape-drug genoemd.

Vandaag wordt beslist of Gert-Jan, voor wie Patty Brard en ex-BB-bewoonster Kelly gisteren bijna hun hand in het vuur staken, nog langer in voorarrest moet blijven.

Als het aan de vader van Denise ligt blijft hij daar in ieder geval nog lang zitten en voor Patty Brard heeft hij geen goed woord over:''Ja, die lieve Gert-Jan, die volgens Patty Brard nooit zoiets zou doen. Het is zo'n fijne jongen, zo'n goedzak. Nou vergeet het maar. Heel Nederland zal weten wat hij gedaan heeft''. Ook over het feit dat Brard gisteren in de krant liet optekenen dat Denise helemaal niet zo laat op straat had mogen zijn maakt vader Jaspers zich kwaad: ''Klinkklare onzin dat mijn dochter, die volgende week achttien wordt en een fulltime baan heeft, niet om zes uur 's morgens door de stad zou mogen lopen. Ik ben van mening dat iedereen, vierentwintig uur per dag, veilig over straat zou moeten kunnen. Nee, zo'n beest als Gert-Jan, die moet binnen blijven. Hij heeft mijn dochter bewust iets aangedaan en dat neem ik hem op zijn zachtst gezegd zeer kwalijk. En ja, we willen schadevergoeding. Als ik hem financieel uit kan kleden, zal ik het zeker niet laten. Patty heeft zich ernstig vergist in deze jongen. Net als mijn dochter.''

Boek over aanzetten tot haat tegen Fortuyn

De advocaten Oscar Hammerstein en Gerard Spong hebben een boek geschreven over hun aanklacht tegen politici en journalisten die aan zouden hebben gezet tot haat tegen Pim Fortuyn.

Het boek met de titel 'Vervolg ze tot in de hel', zal brieven en officiële stukken bevatten van politie en justitie. Het werk uitgegeven door Balans ligt over twee weken in de boekwinkel.

Volgens de advocaten is vervolg ze tot in de hel een uitspraak van wijlen Fortuyn, die daarmee de twee raadslieden opdracht zou hebben gegeven bepaalde personen te vervolgen in het geval hij zou worden vermoord.

Google verraadt bedrog van Bush

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steunbetuigingen van verschillende Amerikaanse burgers aan president Bush in verschillende regionale kranten zijn identiek. Dit is gebleken uit een zoekopdracht bij Google!

Een wakkere Amerikaan typte een paar steekwoorden ('demonstrating genuine leadership') in, welke direct uit zo'n ingezonden brief zijn overgenomen, en kreeg hierdoor een aantal identieke brieven op zijn scherm. Al deze brieven zijn naar kranten gezonden en benadrukken de noodzaak tot ingrijpen in Irak.

Mocht je het zelf willen zien, dan is hier de zoekopdracht. Je moet alleen zelf even door een resultaten worstelen om ze te vinden.

Kort verkiezingsnieuws

12 miljoen kiezers

Ongeveer 12 miljoen Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. De stembureaus zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur open. Eén uur na sluiting wordt een voorlopige uitslag verwacht.

Opkomst in de ochtend redelijk

De opkomst bij de stembureaus was in de eerste uren zeer redelijk. Veel kiezers in Utrecht, Zwolle en Den Bosch hebben vanochtend vroeg al hun stem uitgebracht.

De eerste indruk in Amsterdam is dat het rustiger is dan bij de verkiezingen van mei vorig jaar. In Eindhoven had om 9 uur bijna 6% van de kiezers zijn stem uitgebracht. Toch is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of de opkomst daar inderdaad hoog zal zijn.

Heinsbroek

Oud-LPF-minister Herman Heinsbroek gaat op Haitske van der Linde stemmen van Leefbaar Nederland. Dat maakte hij middels een column op de website nederlandkiest.nl bekend en zei hij ook in een telefoongesprek met Barend & van Dorp. In het verkiezingsdebat werd door Paul Witteman nog gezegd dat Heinsbroek op de LPF zou stemmen.

Aruba

Zo'n 100 stemgerechtigden (10% van het electoraat) op de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen niet stemmen. Reden: ze hebben geen stembiljet ontvangen.

Zalm vindt Godsdienstvrijheid te ruim

VVD-leider Gerrit Zalm zegt in het jongste nummer van de Gay Krant dat de rechterlijke macht in Nederland veel te veel ruimte heeft gegeven aan de vrijheid van godsdienst. Zalm verwees daarbij ondermeer naar uitspraken over homoseksualiteit van bijvoorbeeld de Rotterdamse imam el-Moumni en ChristenUnie-kamerlid Leen Van Dijke.

Volgens Zalm zouden de rechters in ons land er goed aan doen de wet nog eens grondig na te lezen: ''Er is vrijheid van godsdienst, maar behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. In onze grondwet staat geen beperkende verklaring als zou je met een geloofsboek in de hand allerlei discriminerende uitspraken mogen doen. Als dat wel zo zou zijn, richt je gewoon een kerk op voor te hard rijden. Waar eindig je dan?''.

ChristenUnie Kamerlid Leen van Dijke kwam vorig jaar voor de rechter weg met de uitspraak dat homofilie gelijk zou staan met dieven en moordenaars. El Moumni noemde Nederlanders lager dan varkens en honden omdat we homofiie accepteren en zei dat homofilie een besmettelijke ziekte was. Ook hij werd vrijgesproken.

Zalm is het niet eens met die vrijspraken: ''We kunnen niet accepteren dat imams gelovigen oproepen hun vrouwen te slaan en homo's afdoen als lager dan honden en varkens. Ik vind dat de dialoog moet worden gevoerd, maar dat ook gerechtelijke stappen niet moeten worden geschuwd omdat de grenzen dan duidelijk worden''.

Zalm vindt ook dat de inhoud van het godsdienstonderwijs op alle scholen moet worden onderzocht. Het gaat Zalm daarbij vooral om de islamitische scholen, waarvan hij het niet accepteert wanneer ze zouden zeggen dat homoseksualiteit een ziekte. Zalm denkt dat de situatie op christelijke scholen beter is. ''Zelfs op zwaar christelijke scholen wordt een homo niet geschetst zoals Van Dijke of El-Moumni dat deden''. Gevoelig punt is volgens Zalm wel het personeelsbeleid. In artikel 23 van de grondwet staat dat van docenten mag worden verwacht dat zij de grondslag van de school respecteren. Zalm: ''Toen ik aan de Vrije Universiteit college ging geven, moest ik als atheïst de gereformeerde basisprincipes ook respecteren. Dat vind ik een redelijk punt, daaraan morrelen zou de vrijheid van onderwijs in gevaar brengen.''

In het interview met de Gay krant zegt Zalm ook dat hij zich sterk wil maken voor betere adoptieregelingen voor homoparen.

Frankrijk weigert wekelijks imams

De minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, die ook belast is met religieuze zaken, weigert wekelijks buitenlandse imams de toegang tot zijn land omdat zij geen woord Frans spreken en in moskeeën theorieën willen uitdragen die strijdig zijn met de Westerse normen en waarden.

Volgens de minister, Nicolas Sarkozy, zijn moslims in Frankrijk welkom, maar is er geen plaats voor islamieten die extremistische ideeën koesteren.

Vreemdelingen die voor terreurdaden zijn veroordeeld zullen Frankrijk worden uitgezet en als ze het Franse staatsburgerschap hebben zal dat worden ontnomen. De Franse wet staat toe dat personen het staatsburgerschap verliezen, als zij onjuiste informatie hebben verschaft of valse papieren hebben ingeleverd bij een naturalisatieverzoek. Dat geldt ook voor mensen die wegens terrorisme zijn veroordeeld.

Rusland: Oorlog Irak start binnen één maand

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rusland zegt dat haar militaire inlichtengendienst over informatie beschikt dat de Verenigde Staten en haar bondgenoten rond half februari een oorlog tegen Irak zullen beginnen.

Deze info werd gemeld aan een vooraanstaand Russisch persbureau door een anonieme hoge bron in de generale staf van het leger, die zegt dat het bondgenootschap toe zal slaan zodra de militaire opbouw in de Golf votooid is. Dat zou het geval zijn bij een troepenaantal van 150.000.

De geallieerden zouden binnen één maand de oorlog willen winnen.

Levenslange eis bomschoenterrorist

Pizza_Shooter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten is levenslang plus 30 jaar cel geëist tegen de Brit Richard Reid (29), de man die ruim een jaar geleden heeft geprobeerd een vliegtuig op te blazen met behulp van bomschoenen (met explosieven gevulde schoenen). In de staat Massachusetts, waar Reid terecht staat, worden geen doodvonissen uitgesproken.

Reid is een bekeerling tot de islam en heeft schuld bekend op alle acht punten van de aanklacht. Hij wordt onder meer beschuldigd van een poging een massavernietigingswapen te gebruiken, poging tot doodslag en het in gevaar brengen van het vliegverkeer. Reid was ook een bezoeker van de Londense moskee waar deze week een inval werd gepleegd door de politie.

De uitspraak is op 30 januari.

Zware aardbeving in Mexico

Pizza_Shooter en MeAndMyself hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een zware aardbeving in Mexico zijn zeker 21 doden gevallen. De aardschok had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter en trof de westelijke deelstaat Colima aan de Stille Oceaan. De zware beving werd gevoeld in de hoofdstad en in verscheidene delen van het land.

In de stad Colima, met 125.000 inwoners, is de schade aan gebouwen enorm. Een groot aantal huizen is ingestort en veel gebouwen zijn zwaar beschadigd. De stroom en de telefoonverbindingen in het getroffen gebied zijn geheel of deels uitgevallen.

De hulpverlening verloopt chaotisch. Afgaande op berichten van reddingswerkers kan het aantal slachtoffers nog flink oplopen.

Debat en Freek de Jonge goed bekeken

Sorcerer had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Het laatste lijsttrekkersdebat waaraan Mat Herben, Jan Peter Balkenende, Gerrit Zalm, Wouter Bos, Femke Halsema en Jan Marijnissen deelnamen is gisteravond erg goed bekeken; maar liefst 3,2 miljoen kijkers bekeken de uitzending.

Dit is een record voor een lijsttrekkersdebat. Het debat had geen echte winnaar. Alle deelnemers maakten sterke punten, ook in de één-op-één debatten tussen twee lijsttrekkers.
Het jeugdjournaal-debat trok 1,7 miljoen kijkers.

'De Stemming', de cabaretvoorstelling van Freek de Jonge die in het teken van de politiek stond, is bekeken door 2,7 miljoen kijkers. De Jonge haalde hard uit naar de politiek, en zaken als waarden en normen. Hij verweet mensen eerst zoveel mogelijk geld en bezittingen binnen te halen en dan hun bezit te beschermen met waarden en normen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.