Veelbelovend middel tegen rookverslaving

BwennieBren had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Maastrichtse onderzoeksinstituut ExTra, verbonden aan de medische faculteit van de Universiteit Maastricht, zal binnenkort starten met het testen van een vaccin tegen rookverslaving. Het NicVax vaccin, dat is ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers, zorgt ervoor dat antilichamen zich aan nicotinedeeltjes binden, waardoor voorkomen wordt dat de verslavende stof in hersencellen binnendringt. Een injectie met het vaccin is daarmee potentieel veel effectiever dan de huidige middelen tegen rookverslaving omdat het de roker zijn 'kick' ontneemt.

Als eerste zal de veiligheid van het middel getest worden. Daarna zal het nog twee jaar duren eer duidelijk is hoe effectief het middel is, aldus ExTra-directeur prof. dr. Onno van Schayck, die tevens stelt: ,,Het maatschappelijk belang is enorm. Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer een''.

Dierproeven zijn veelbelovend, maar bij mensen moet dat nog blijken. Van Schayck verwacht dat NicVax, als het effectief blijkt, ook in tabletvorm kan worden toegediend. Van Schaycks instituut begint deze maand met het werven van vrijwilligers voor het onderzoek.