Schade brand UTwente in de miljoenen

t0n en Gawin Dapper hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grote brand die vanochtend in een gebouw van Universiteit Twente te Enschede heeft gewoed heeft waarschijnlijk voor tientallen miljoenen euro's aan schade veroorzaakt. Er zijn gelukkig geen gegevens verloren gegaan dankzij het maken van back-ups. Op dit moment is het centrale crisisteam bijeen om de gevolgen te inventariseren voor studenten en medewerkers. Tevens wordt een noodcomputernetwerk aangelegd zodat de universiteit en omringende instanties die ook het knooppunt UTwente nodig hebben voor hun internetverbinding, weer snel hun internetactiviteiten kunnen hervatten. Tentamens worden volgens de Twentsche Courant (deels?) geschrapt.

De universiteit heeft haar site op een andere tijdelijke plaats weten te hosten. Hier zijn foto's en hier een nieuwsartikel van de universiteit te bekijken. Ook hier zijn foto's te vinden. Deze foto's zijn door een ooggetuige gemaakt.

Hier een kort verslag van de gebeurtenissen en feiten rondom de brand:

8:01
De brand breekt uit in zaal A108. Er wordt gedacht aan een kortsluiting op een elektriciteitsschakelaar. De brand kon zich makkelijk verspreiden door het plastic en de houten plafonds. Vier bluswagens en een ladderwagen waren binnen acht minuten aanwezig. Slechts een paar studenten en schoonmaakhulpen waren aanwezig rond deze tijd. Colleges beginnen normaalgesproken om half negen. Door de enorme rookontwikkeling kon het vuur niet makkelijk worden gelocaliseerd.

8:15
Rond deze tijd werd de internetverbinding en een deel van de interne netwerkverbindingen verbroken. Op het forum postte een user deze wrange melding die van een server afkwam:

lo0.ar5.enschede1.surf.net 3613: Nov 20
07:20:50.927 UTC: %ENV_MON-2-TEMP: Hotpoint tempsensor(slot
18) temperature has reached WARNING level at 61(C)

Op Tweakers.net werd dit grafiekje geplaatst:

10:00
Er wordt bekendgemaakt dat de brandweer alle apparatuur in de hoofdcomputerruimtes heeft opgegeven en dat er geen gewonden zijn gevallen. Universiteit Twente, Saxion Hogeschool Enschede, SLO, ITC, Telematica Instituut en OU studiecentra in Enschede en Deventer hebben hierdoor geen internetverbinding meer. Tevens kwamen rond deze tijd de eerste foto's binnen:


Foto met dank aan Inferno

Bekend wordt door mensen die contact hebben met studenten op de campus welke delen van de campus getroffen zijn (klik op het kaartje voor een vergroting):

10:30
De vernietiging van alle computerapparatuur wordt bevestigd. Het TCW-gedeelte, vleugel A en D zijn volledig uitgebrand. Vleugels B en C van het gebouw hebben alleen rook- en warmteschade. Er verschijnen meer foto's, deze van dichtbij:


Foto met dank aan henrylangendoen
(klik voor vergroting)

Een webcam bij een bedrijf dat in de buurt stond heeft alles opgenomen (en staat nog steeds online). Men heeft tevens een fotoreportage op de site gezet: http://webcam.traserv.com/

11:15
Rector van Vught van de universiteit maakt bekend dat er meteen zal worden begonnen met het aanleggen van een noodnetwerk, met behulp van Hewlett-Packard. Dit zal naar verwachting enkele dagen duren. De universiteit plande sowieso al over enkele maanden een nieuwe serverruimte in gebruik te nemen.

12:15
NOS Teletekst maakt bekend dat alle gegevens bewaard zijn dankzij back-ups. Over de oorzaak van de brand bestaat nog onduidelijkheid, maar de schade loopt in de tientallen miljoenen euro's.

Universiteit Twente kampte al een tijdje met financiŽle problemen. Gelukkig is de universiteit verzekerd tegen brandschade.