Sanyo introduceert bewakingsrobot



New Scientist magazine zegt dat in Japan een robot onthuld is dat door het huis kan patrouilleren en kan detecteren of er brand is. De Banryu, de naam van de robot, zou zijn ontwikkeld door Sanyo en Tmsuk.

Het apparaat schijnt 1 meter lang te zijn, 70 cm breed en 40 kilogram te wegen. Het apparaat kan zich volgens Sanyo en Tmsuk met 15 meter per minuut voortbewegen, "snel genoeg voor een huisrobot, welke ontworpen is om zich in kleine gesloten ruimtes voort te bewegen", zegt Sanyo.

De bewakingsrobot kan over gaten van 10 centimeter heen stappen en 15 centimeter hoge treden beklimmen, aldus Sanyo en Tmsuk. De Banryu kent drie verschillende modi. Met de afstandsbediening zou het apparaat zo ingesteld kunnen worden dat de gebruiker via een mobiele telefoon commando's kan verzenden en ontvangen.

Naar het schijnt kan in care-taking mode de robot door het huis patrouilleren en voelen of er iemand in de buurt loopt, of het kan rook ruiken. De robot heeft ook nog een huisdier modus. In dit geval gedraagt de robot zich als een hond. Het gehoorzaamt in dat geval op commando's als "sit" of "paw", zegt Sanyo.

Sanyo en Tmsuk zeggen dat ze in december van plan zijn pre-orders aan te nemen. Begin volgend jaar zeggen ze te beginnen met een verkoop van 50 robots voor ongeveer $16.400 per stuk.