Grote anti-globalisten betoging in Florence

Ongeveer 150.000 mensen zijn in Florence op de been om te demonstreren tegen een mogelijke gewapend conflict tegen Irak. Ruim 6000 agenten zijn ingezet om de betoging, welke een hoogtepunt is van een vijfdaagse conferentie van anti-globalisten, in de hand te houden. De demonstratie is georganiseerd door het Europees Sociaal Forum.

De Italiaanse politie wil er alles aan doen het protest vreedzaam te laten verlopen. Vorig jaar zorgde een anti-globalisten protest, tijdens de G8-top, voor ernstige rellen en werd een demonstrant doodgeschoten door de politie. In Florence zijn de meeste winkels gesloten uit angst voor ongeregeldheden. Alhoewel de tocht niet door het centrum van de stad gaat, is volgens het gemeentebestuur de ramp niet te overzien mocht de betoging op rellen uitlopen. Volgens verschillende bronnen verloopt de betoging echter nog rustig.

De anti-globalisten zijn fel tegen de Veiligheidsraad resolutie van gisteren. Zij zijn van mening dat de Amerikaanse regering allang besloten heeft Irak aan te vallen. De resolutie van de Veiligheidsraad zou ze dat alleen maar makkelijker maken. De afgelopen dagen hebben meer dan 30.000 mensen uit 105 verschillende landen deelgenomen aan de conferentie in Florence. De conferentie stond in het teken van "Een ander Europa is mogelijk" en had naast de dreigende oorlog in Irak ook thema's als honger in de wereld, lastenverlichting voor derdewereldlanden en het Palestijns-Israëlische conflict.

Update
Verschillende bronnen melden dat er in Florence 450.000 tot een half miljoen mensen hebben meegelopen in de demonstratie. De organisatie zou hebben gerekend op 300.000 activisten.