FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 november 2002

Ericsson verdenkt personeel van spionage

Nadat eerder deze week drie mensen werden opgepakt op verdenking van bedrijfsspionage, heeft telecomgigant Ericsson nog eens twee werknemers geschorst.

De twee geschorsten worden volgens Ericsson op dit moment nog niet verdacht van spionage. Wel zouden ze de interne veiligheidsregels van het telecombedrijf kunnen hebben gebroken.

Eerder deze week werden er drie werknemers door de Zweedse politie gearresteerd onder verdenking van (bedrijfs)spionage. Zij worden ervan verdacht geheime informatie in de vorm van documenten te hebben overgedragen aan een buitenlandse mogendheid. Welke dat is, is tot op heden niet bekend gemaakt.

Ericsson maakt niet alleen mobiele telefoons en mobiele netwerken, maar doet daarbij ook ontwikkeling van radarsystemen voor militaire vliegtuigen. Er is nog niet bekend gemaakt of de gestolen documenten daadwerkelijk met deze militaire projecten van doen hebben.

NBA: Lakers lijden vijfde nederlaag tegen Wizards

In de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, hebben de LA Lakers hun vijfde nederlaag van het seizoen geleden. De drie-voudig NBA-kampioen gaf de winst tegen de Wizards in de laatste 2,9 seconden uit handen. Jerry Stackhouse dunkte de thuisploeg op het laatste moment naar 100-99.

In het laatste kwart bogen de Lakers de achterstand van twaalf punten om in de voorsprong van 99-98. Stackhouse werd topscorer voor de Wizards met 29 punten. Sterspeler van de Wizards, Michael Jordan kwam 30 minuten in actie en scoorde 25 punten. Voor de Lakers produceerde Kobe Bryant 27 punten.

Dallas Mavericks bleef de enige ongeslagen ploeg in de NBA. Het behaalde de vijfde overwinning door in Chicago de Bulls te verslaan met 114-87. De Duitser Nowitzki werd topscorer voor Dallas met 24 punten en 10 rebounds.

Ook de New York Knicks moesten voor de vijfde maal het hoofd buigen voor een sterkere tegenstander. In Indianapolis slaagden ze er tegen de Pacers niet in de in het eerste kwart opgelopen achterstand van dertien punten goed te maken, 107-94. Bij de Pacers was Ron Artest goed voor 27 punten. Bij de Knicks scoorde Kurt Thomas 33 punten, zijn hoogste aantal ooit.

Man loopt marathon in duikerspak

Na vijf dagen heeft een Britse brandweerman de marathon van New York voltooid. Het bijzondere hieraan was dat de man dit in een ouderwets duikerspak deed.

Zondag was de man van start gegaan en finishten na 5 dagen en 3 uur in Central Park. Lloyd Scott droeg het 40 jaar oude duikerspak om zo geld in te zamelen voor een fonds ter bestrijding van kanker en leukemie bij kinderen. Het pak woog maar liefst 58 kilo, alleen zijn loden schoenen waren al goed voor 11 kilo. Daardoor liep Scott niet meer dan zeven kilometer per dag.

De 40-jarige man, die zelf genezen is van kanker, liep al eerder een marathon in het duikerspak. Na vijf dagen en acht uur voltooide hij ook al eens de marathon van Londen.

Foto's gevangen Taliban-strijders gelekt

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt wie de foto's van Afghaanse gevangenen in Amerikaanse legervliegtuigen heeft gelekt naar de media. Een Amerikaanse radiopresentator liet de foto's op zijn website zien.

De foto's laten zien hoe Taliban-strijders naar Guantanamo Bay, een Amerikaanse legerbasis, worden gevlogen. Het toestel op de foto's is een C-130, zo meldde het Pentagon. Het Pentagon weet niet wanneer de foto's zijn gemaakt.

"We brengen geen foto's van gevangenen naar buiten om veiligheidsredenen, en ook omdat we de verdachten niet publiekelijk aan de schandpaal willen nagelen", zo zei woordvoerster Clarke.

Art Bell, de radiopresentator, zegt dat de foto's hem anoniem zijn gemaild. Het is niet de eerste keer dat foto's van Taliban-gevangenen zijn gepubliceerd. Het ging toen om foto's van de Amerikaanse Talibanstrijder John Walker Lindh.




Alarmapparaatje voor vrouwen in Utrecht

Ongeveer 7500 vrouwen, die werken of wonen in de buurt van het academisch ziekenhuis in Utrecht, krijgen een draagbaar alarmapparaatje. Ook studenten en vrijwilligers die in het ziekenhuis werken krijgen een apparaatje thuisgestuurd. De universiteitswijk De Uithof, waar het ziekenhuis ligt, is het gebied van een serieverkrachter die daar in 1995, 1996 en vorig jaar actief was.

De alarmapparaatjes zijn net zo groot als een creditcard en kunnen, nadat aan een palletje is getrokken, een alarmtoon verspreiden. Vrouwen worden afgeraden alleen door het gebied te reizen. Tevens rijden er pendelbusjes naar afgelegen plekken, is er extra bewaking en zijn er zogenaamde fietspoolafspraken.

Tot op de dag van vandaag is de Utrechtse serieverkrachter nog steeds niet gevonden. De man heeft acht verkrachtingen en twaalf pogingen daartoe op zijn naam staan. Afgelopen najaar sloeg hij voor het laatst toe.

De alarmapparaatjes kosten het ziekenhuis 50.000 euro.

'Stoere' man doodt per ongeluk zichzelf

KikkerBikker, Cipri, sh4d0wman, Basst, sooty, Da_Shorty, Dani, wildhagen, floyty en Hann21 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagavond is een man uit Schiedam om het leven gekomen nadat hij zichzelf had neergeschoten uit stoerdoenerij.

De 24-jarige man zette het wapen tegen zijn hoofd nadat hij de patronenhouder eruit had gehaald. Omstanders zagen vervolgens hoe de man zichzelf door het hoofd schoot met de achtergebleven kogel. Hij raakte zwaargewond en is naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Zaterdag is de man aan zijn verwondingen overleden.

Hoe de Schiedammer aan het vuurwapen kwam is nog onbekend.

Grote anti-globalisten betoging in Florence

Ongeveer 150.000 mensen zijn in Florence op de been om te demonstreren tegen een mogelijke gewapend conflict tegen Irak. Ruim 6000 agenten zijn ingezet om de betoging, welke een hoogtepunt is van een vijfdaagse conferentie van anti-globalisten, in de hand te houden. De demonstratie is georganiseerd door het Europees Sociaal Forum.

De Italiaanse politie wil er alles aan doen het protest vreedzaam te laten verlopen. Vorig jaar zorgde een anti-globalisten protest, tijdens de G8-top, voor ernstige rellen en werd een demonstrant doodgeschoten door de politie. In Florence zijn de meeste winkels gesloten uit angst voor ongeregeldheden. Alhoewel de tocht niet door het centrum van de stad gaat, is volgens het gemeentebestuur de ramp niet te overzien mocht de betoging op rellen uitlopen. Volgens verschillende bronnen verloopt de betoging echter nog rustig.

De anti-globalisten zijn fel tegen de Veiligheidsraad resolutie van gisteren. Zij zijn van mening dat de Amerikaanse regering allang besloten heeft Irak aan te vallen. De resolutie van de Veiligheidsraad zou ze dat alleen maar makkelijker maken. De afgelopen dagen hebben meer dan 30.000 mensen uit 105 verschillende landen deelgenomen aan de conferentie in Florence. De conferentie stond in het teken van "Een ander Europa is mogelijk" en had naast de dreigende oorlog in Irak ook thema's als honger in de wereld, lastenverlichting voor derdewereldlanden en het Palestijns-Israëlische conflict.

Update
Verschillende bronnen melden dat er in Florence 450.000 tot een half miljoen mensen hebben meegelopen in de demonstratie. De organisatie zou hebben gerekend op 300.000 activisten.

Schooldirectrice verkoopt leerlingen

In Mexico heeft de politie een schooldirectrice gearresteerd. Zij zou kinderen voor ongeveer 5000 euro verkopen. Uiteindelijk bleek de directrice het hoofd te zijn van een netwerk van kinderhandelaren.

Ook een andere onderwijzeres werkte samen met de vrouw. Toen de directrice werd gearresteed hield zij een baby en een meisje van zes jaar achter. De baby zou door de moeder zelf zijn afgestaan om te verkopen. De vrouw zei dat de kinderen waren bedoeld voor echtparen die zelf geen kinderen kunnen krijgen.

Al vaker is Mexico het toneel van kinderhandelaren. Eerder dit jaar wist de politie acht bendes van kinderhandelaren te ontmantelen. Acht vermiste kinderen konden daardoor teruggevonden worden.

NAVO-chef tegen bezuinigingen defensie

Secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson, is het niet eens met de Nederlandse bezuinigingen op defensie. Hij liet dit vorige week maandag weten tijdens een bezoek aan Den Haag.

In 2006 zouden alle takken in het ambtelijk apparaat van defensie, de luchtmacht, landmacht en marine, ruim 800 miljoen euro hebben bezuinigd. Robertson wil juist dat de Europese NAVO-landen meer uitgeven aan defensie.

De secretaris-generaal liet weten de economische problemen in Nederland te begrijpen. "Maar uitgerekend nu snijden in het defensiebudget is niet goed. En dat geldt ook voor andere landen. Mijn boodschap is: Je moet beter en meer aan defensie uitgeven als je de mensen wilt beschermen", aldus Robertson.

Buurman Volkert van der G. verdachte

Het wapen waarmee Volkert van der G. op Pim Fortuyn zou hebben geschoten, is waarschijnlijk geleverd door een vriend met een crimineel verleden. De voormalig bovenbuurman van Volkert van der G. heeft een strafblad. In de jaren tachtig is hij veroordeeld voor een gewapende overval.

De man woonde boven het kantoorpand van de Vereniging Milieu Offensief (VMO). Volkert werkte hier, tot zijn arrestatie, ook. Volkert en de man hebben elkaar hier leren kennen en bleken op gebied van de vegetarisch/veganistische keuken veel gemeen te hebben. Ook privé kwamen ze bij elkaar over de vloer. Op 6 september is de man aangehouden op verdenking van het verstrekken van het moordwapen.

Volgens het recherchebijstandsteam zou het wapen tevens al eerder gebruikt kunnen zijn bij een ramkraak in Emmen, waarbij het spoor nog dood loopt. Fortuyn werd op 6 mei vermoord met een semi-automatische Star Firestar.

De bovenbuurman is na twee dagen weer vrij gelaten, waarna Justitie eind september meldde dat er geen verdenking meer op de man rustte. Deze verklaring is inmiddels ingetrokken. De Amsterdamse persofficier Kruimel liet weten dat de oud-Wageninger nog steeds in het beeld is in het lopende onderzoek naar Volkert van der G. De opgepakte en vrijgelate man woont nu in Amersfoort en was niet voor commentaar bereikbaar, zo meldde de Gelderlander.

Annulering Guns N'Roses concert leidt tot rellen

floyty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Canadese Vancouver heeft de late annulering van rockband Guns N'Roses geleid tot ernstige rellen. Honderden fans vernielden met behulp van stenen en staal de ingang van de concertzaal.

Een uur voor het optreden van de band bleek dat zanger Axl Rose op het vliegveld van Los Angeles stond. Zijn vlucht kon wegens een technisch defect niet vertrekken. Het concert in Vancouver zou het begin zijn van de eerste Noord-Amerikaanse tournee van Guns N'Roses sinds 1993.

Met wapenstokken en pepperspray zijn de woedende fans door de politie uiteen gedreven. Twaalf mensen zijn gearresteerd. De schade wordt geschat op zo'n 100.000 dollar.

Vlaggen verboden als het geen feest is

floyty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de binnenstad van Amsterdam is het vanaf nu verboden om vlaggen buiten te hangen als er geen feest is.

Volgens het bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum leidt het vele vlagvertoon tot verrommeling van het stadsbeeld. Vanaf vrijdag zijn alle vlaggen tot ongewenste gevelversiering verklaard. Niet alleen alle reclamevlaggen moeten eraan geloven, ook de Amsterdamse Andreaskruisen en de nationale driekleur. Els Iping, stadsdeelwethouder Stedelijke Ontwikkeling, verklaarde de maatregel als volgt; " Een vlag hang je alleen uit als er iets te vieren valt. Op dit moment zijn er te veel. Dat is absoluut niet mooi en helemaal niet feestelijk. De stad is mooier van zichzelf."

Bedrijven die hun vlaggen niet verwijderen krijgen eerst een waarschuwing. Als ze dan nog niet hun vlaggen weghalen zullen ze een flinke boete krijgen.

Leider Islamitische Jihad mogelijk doodgeschoten

floyt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Palestijnse veiligheidsbronnen is Iyad Sawalha, de lokale leider van de Islamitische Jihad is vanmorgen gedood door Israëlische militairen. De Palestijn leidde de afdeling van al-Quds in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever.

De terreurorganisatie 'Brigades van al-Quds' wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor verschillende terreuraanslagen in Israël, waaronder die van 21 oktober in het noorden van Israël. Daar hebben twee martelaren in de naam van Allah zichzelf opgeblazen in een autobus. Er kwamen toen dertien buspassagiers om het leven.

Sawalha schijnt gedood te zijn toen hij zich in een huis in Jenin bevond. In het vuurgevecht dat daar plaatsvond tussen het Israëlische leger en de Palestijnen in het huis zou hij gedood zijn, zeggen de Palestijnse veiligheidsbronnen.

Israël zelf heeft de dood van Sawalha nog niet bevestigd. Haaretz meldt alleen dat de moeder en de zus van de activist vrijdag zijn meegenomen voor verhoor.

Schutter The Matrixx aangehouden

In Hoofddorp is zaterdagmorgen vroeg een 29-jarige man aangehouden die er van verdacht wordt bij de discotheek The Matrixx in Nijmegen één portier te hebben doodgeschoten en de ander zwaar verwond. Het Nijmeegse rechercheteam beschikte over informatie dat de verdachte rond half twee 's nachts in een horecagelegenheid in Hoofddorp zou zijn. Daar vlakbij troffen politiemensen hem inderdaad aan. De man gaf eerst een valse naam op, maar na overleg tussen de korpsen van Kennemerland en Nijmegen bleek dat hij toch de gezochte persoon moest zijn.

De schutter zou uit de discotheek zijn gezet. Daarop ging hij naar huis, haalde een vuurwapen en schoot dat in de geopende voordeur van The Matrixx leeg. Een 25-jarige Nijmeegse vrouw zit sinds maandag in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij het incident.

Familie en vrienden nemen zaterdagmorgen tijdens een kerkdienst in het Brabantse Heeswijk afscheid van de omgekomen 37-jarige portier Eddie van den Akker. Zaterdagmiddag is er in The Matrixx een herdenking. The Matrixx is zaterdagavond met een aangepast programma geopend. Rond middernacht wordt een minuut stilte gehouden. Duizenden bezoekers van de megadisco hebben de afgelopen week het condoleanceregister op internet getekend voor de portier.

Militair drilproject jongeren succesvol

Disorder had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Utrechtse project de Uitdaging, waarbij probleemjongeren zich drie maanden laten drillen door militairen is een groot succes, zo meldt het Ministerie van Defensie. Van de 118 deelnemers die sinds 1999 meededen, heeft 65 procent de cursus afgemaakt. Deze 77 leiden bijna allen nu een gestructureerd leven.

Onder leiding van instructeurs wordt geprobeerd de probleemjongeren een gestructureerd leven bij te brengen. Verder volgen de jongeren lessen in sociale vaardigheden en krijgen ze een vakopleiding.

Heinsbroek bedreigd en niet beveiligd

Oud-minister Heinsbroek (Economische Zaken) heeft, nadat hij kogelbrieven had gekregen, naar eigen zeggen veel moeite gehad om zich door Binnenlandse Zaken te laten beveiligen. Dit zegt hij zaterdag in een gesprek met de Volkskrant.

Heinsbroek vertelt hoe hij eind augustus meerdere kogelbrieven ontving, er ,,vage figuren'' om zijn huis liepen en iemand probeerde binnen te dringen. ,,Mijn plaatsvervangend secretaris-generaal schrok enorm van de brieven, meer dan ik. Hij vond de toon zeer heftig en wilde mij meteen laten beveiligen. Binnenlandse Zaken wilde dat niet, we moesten hemel en aarde bewegen.''

Het ministerie van Economische Zaken regelde de beveiliging van Heinsbroek vervolgens op eigen houtje, maar de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) wilden dat teruggedraaid hebben. Toen Heinsbroek vervolgens dreigde de publiciteit te zoeken kreeg hij wel beveiliging van Binnenlandse Zaken.

Heinsbroek zegt nu zijn eigen beveiliging te betalen. ,,Ik ben nog geen dag minister af en de beveiliging stopt! De staat beschouwt je als persona non grata en trekt meteen de handen van je af.''

Politie onderschept 20 kilo cocaïne

red.flash had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na drie maanden onderzoek van de Nederlandse en Britse politie is er donderdagavond 20 kilo cocaine onderschept. Dit gebeurde op de A13 bij Delft en vormde het sluitstuk van het drugsonderzoek Operation Smooth. In Cheshire en Liverpool werden donderdagavond twee Britse verdachten aangehouden.

De Britten zouden al enige tijd verantwoordelijk zijn voor transporten van cocaïne en softdrugs van Nederland naar Engeland. De 20 kilo cocaïne van donderdagavond was volgens een woordvoerder van het OM vermoedelijk de grootste partij drugs in een reeks transporten.

De onderschepte partij cocaïne vertegenwoordigt in Engeland een straatwaarde van 3 miljoen euro.

Na opmerking mishandeld en beroofd

pollie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagavond is een 33-jarige man uit Amsterdam slachtoffer geworden van mishandeling en beroving van een laptop door een groep jongens in een metrostel ter hoogte van station Spaklerweg.

De man had kort daarvoor een van de jongens aangesproken op het feit dat hij zat te roken en te drinken. Hierop werd de man uitgescholden en vervolgens geschopt en geslagen. Hij is met verwondingen aan het hoofd naar een ziekenhuis overgebracht. De daders zijn nog voortvluchtig.

Verzamelaarster heeft 21000 zeepjes thuis

opaturf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marion Lippens spaart unieke hotelzeepjes. Op zolder heeft ze een speciale 'zeepkamer' waarin ongeveer 21.607 hotelzeepjes netjes opgeborgen zijn.

De zeepjes zijn op kleur, hotel, grootte en nationaliteit gesorteerd en in laden weggestopt. Van Stuiverszeep, Castella, Palmolive en Lux tot Sunlight, 'Almachtig tegenover onreinheid'. ,,Ik ben maar een kleintje'', zegt ze bescheiden. ,,Ik ken iemand die er al dertigduizend in huis heeft.''

Hotel Bali Beach, The Drake in New York of Don Pedro in Torremolinos. Van alles heeft ze staan. ,,In 1987 ben ik begonnen'', vertelt Lippens. ,,Mijn man werkte bij de KLM en moest veel reizen. Hij gaf me mijn eerste zeventig zeepjes. Daarna heb ik in de ruilrubriek van het weekblad Margriet geadverteerd. Toen liep het als een trein. Soms kreeg ik per dag wel vier of vijf pakjes.''

GroenLinks met Miss Nederland naar Nigeria

CherrymoonTraxx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kathelijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks, gaat mee met Miss Nederland naar de Miss Worldverkiezing in Nigeria. Samen met de Nederlandse schoonheidskoningin Elise Boulogne, wil Buitenweg daar aandacht vragen voor schending van de mensenrechten.

Diverse landen kondigden vorige week aan de Miss Worldverkiezing te boycotten. Aanleiding daarvoor was het bericht dat een islamitische rechtbank een 31-jarige vrouw tot dood door steniging had verklaard wegens een buitenechtelijke zwangerschap. De Nigeriaanse regering heeft inmiddels aangekondigd dat dat vonnis niet wordt uitgevoerd .

Op haar reis naar Nigeria wordt Boulogne vergezeld door Buitenweg, die de Nederlandse miss eerder nog opriep om niet te gaan.

Schadevergoeding na 18 jaar

DoubleJ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Achttien jaar geleden kwam de man van weduwe Ovaa om het leven bij een ongeluk met een landmijn. Ovaa krijgt nu van Defensie een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro.

Hoewel Defensie de schuld van het ongeval bij de landmachtinstructeur zelf legde, beweerde maatschappelijk werker Spijkers uit Culemborg altijd dat de mijnen niet deugden. Uiteindelijk is Defensie nu een schadevergoeding met de weduwe overeengekomen.

De schadevergoeding van 1,5 miljoen euro die Defensie aan Spijkers heeft aangeboden heeft hij geweigerd. Spijkers vindt eerherstel belangrijker.

McDonalds gaat 175 restaurants sluiten

WieMie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fastfoodgigant McDonalds gaat 175 restaurants sluiten en tussen de vierhonderd en zeshonderd banen schrappen. De hamburgerketen maakte vrijdag bekend dat zijn jaaromzet lager zal uitvallen dan verwacht.

De te nemen voorzieningen verlagen de winst in het vierde kwartaal met circa 400 miljoen dollar. Het concern zal zich uit een aantal landen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten terugtrekken. Over de gehele wereld telt McDonalds ruim 30.000 vestigingen.

Groot Studenten protest op 12 november

Arnout Engelen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studenten houden dinsdag een landelijke staking om actie te voeren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Nijmeegse studenten zorgden gisteren alvast voor een opwarmertje.

'Hoger Onderwijs, verhandel het niet' is de tekst van het spandoek dat zo'n dertig studenten gisterochtend aan de Nijmeegse Waalbrug hingen.

Hiermee gaven ze uiting aan de grote zorgen die ze hebben over de bezuinigingen van 358 miljoen die staatssecretaris Annette Nijs in het Hoger Onderwijs wil doorvoeren. "Nijs wil dat het onderwijs efficienter gaat werken. Daarom kort ze het onderwijsbudget met driekwart. Maar ik zie niet in dat dat kan leiden tot goed onderwijs", legt John Blake uit. Hij heeft zich opgeworpen als woordvoerder van de bezorgde studenten.

De overheid speelt ook met de gedachte om elke opleiding zelf de hoogte van het collegegeld vast te laten stellen. Dat zou tot gevolg hebben dat voor beter onderwijs meer betaald moet gaan worden. Dat klinkt in de eerste instantie logisch, maar het gevaar is dat goed onderwijs weer alleen weggelegd zal zijn voor studenten met rijke ouders.

Daarom willen de studenten met de actie de aandacht op het hoger onderwijs vestigen.

Ze vinden namelijk dat er in de politiek te weinig belangstelling voor is. "Voor geen enkele politieke partij is onderwijs een hoge prioriteit", aldus Blake. Ook op de site van het ministerie (www.minocw.nl) is het moeilijk informatie over de bezuinigingen te vinden: In het nieuwsbulletin blijft het bij de opmerking "Bovenop de 164 miljoen euro die is uitgetrokken wegens het stijgende leerlingenaantal, gaat het om een structureel bedrag dat tot 2006 oploopt tot 340 miljoen euro. Toch zijn bezuinigingen, met name in het hoger onderwijs, onvermijdelijk. ".


Vandaar het spandoek van 240 vierkante meter, met letters van ongeveer anderhalf bij twee meter. Vanaf de Waalbrug kan een groot deel van Nijmegen het zien. "Onder de burgers zijn genoeg ouders die goed onderwijs voor hun kind willen".

Zelf noemen ze deze plaatselijke actie een opwarmertje voor de landelijke demonstratie van het hoger onderwijs op 12 november. "Zo weet de politiek dat studenten de bezuinigingen niet zomaar over zich heen laten komen", aldus Melissa Westerveld, ook vrijwillig woordvoerster.

Dan is er nog de politie die een kijkje kwam nemen. Na goed overleg over voornamelijk veiligheid besloot de politie dat de actie door mag gaan en dat de leus drie kwartier mag blijven hangen. Volgens de woordvoerster zijn ze door dat overleg een uur aan voorbereidingstijd kwijtgeraakt. De agent die een oogje in het zeil houdt denkt dat dat wel meevalt. "We hebben misschien tien minuten overlegd. Ik denk dat ze wat meer tijd met ophangen kwijt zijn dan ze hadden ingeschat", lacht hij.

Hoewel het een Nijmeegse actie is - de Nijmeegse studentenvakbond AKKU lanceerde het idee en kreeg ook veel aanhang van niet-leden - staan er niet alleen Nijmeegse studenten op de Waalbrug. Er zijn ook studenten uit Diemen en Wageningen.

Ward de Jager hoorde van Nijmeegse vrienden van de actie en kwam uit Rotterdam om mee te helpen. "Ik was het er meteen mee eens", legt hij uit.

Het is voor hem niet de eerste keer dat hij actie voor goed onderwijs voert. "Maar ik heb nog nooit een spandoek opgehangen. Ik merk nu wat een pokkewerk het is", bromt hij met een half lachje, terwijl hij verwoed aan een touw sjort.

De demonstratie zal 12 november plaatsvinden om 15:00 op de Dam in Amsterdam. Meer informatie over de demonstratie in Amsterdam op 12 november (aanstaande dinsdag!) is te vinden op www.12november.nl.

Laserwapen onderschept artillerie

CyberRat had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen dinsdag, tijdens een test van het Amerikaanse leger, schoot een hoog-vermogen laserwapen een artillerie granaat uit de lucht.

"Space and Missile Defence Command" hebben al eerder laten zien dat ze raketten kunnen vernietigen met een laserwapen, maar dit is de eerste test om snellere en veel kleinere artillerie granaten te onderscheppen.

"Hoog-vermogen lasers kunnen het slagveld een heel ander gezicht gaan geven" aldus luitenant generaal Joseph Cosumano. "Deze geslaagde test biedt ons nieuwe defensieve mogelijkheden. We hebben laten zien dat een artillerie projectiel, welke sneller gaat dan geluid, geen partij is voor een laser."

Bij deze test was het laserwapen nog vast opgesteld, maar in de toekomst moet het gebruikt kunnen worden op een humvee, boot of zelfs een helikopter.

Wolken

Ik werd vanmorgen wakker, net als altijd (Joh, wat begin je weer boeiend vandaag zeg ) Ok, het was dus niet zo koud als anders (wordt het al intressanter?) Ik werd dus wakker en het was niet zo koud als anders (dat had je al gezegd) Ik keek uit het raam en kon de buren zien (is dat zo vreemd dan) Gisteren was alles grijs (zeg dat dan meteen), ik kon nog geen 10 meter zien toen ik naar de bus liep. Hou deze keer je commentaar voro je, wil je Vandaag was het erger, we zaten boven de wolken. Een vreemd gevoel.
Ik liep dus vrolijk naar de bus, in tegenstelling tot gisteren kon ik alles zien en dus ook iets in mijn ogen zeer vreemds. Een overgang van wolk naar land. Zie het als een scheef grasveld, berghelling, waar een wolk uit lijkt te komen. Erg weird.
Vervolgens stap ik vrolijk in de bus en na een paar honderd meter is er niks te zien. Met de bus door de wolken, dat ik dat nog eens zou meemaken. Even later was ik op school en zat ik onder we wolken. Het blijft toch een vreemde gewaarwording, die bergen.

Familie dader bedreigt ouders gedode jongeman

De ouders van een deze zomer bij een roofoverval doodgeschoten jongeman worden belaagd door de Surinaamse familie van de dader. Het gaat om de vader en moeder van de in juli gedode Leon Notenboom. De 20-jarige amateur-wielrenner werd dodelijk getroffen toen hij nietsvermoedend met zijn vriendin een supermarkt kwam binnenlopen. Zijn vriendin werd geraakt in het gezicht.

Begin deze week werden vader en moeder Notenboom nabij hun woning in Spijkenisse aangevallen door een met een mes bewapende man die dreigde hen te zullen ombrengen. Ze konden zich ternauwernood in veiligheid stellen. De belager, Jerrel T. (40), werd op het politiebureau vermanend toegesproken, maar loopt alweer vrij rond. Dit tot afgrijzen van veel bewoners.

Een getuige die de bedreiging zag gebeuren spreekt er schande van: ''Het was ongelooflijk bedreigend. Mevrouw Notenboom kreeg allerlei vreselijke verwensingen naar het hoofd geslingerd. Zij werd uitgescholden voor kankerhoer en teringteef. Ook werd haar te verstaan gegeven dat zij afgemaakt en uit de weg geruimd zou worden. Het is gewoon onvoorstelbaar wat hier gebeurt. Dit echtpaar heeft al zo veel verdriet en ellende''.

Een bizar toeval is dat de familie van verdachte Jerrel T. in dezelfde straat als Leons vriendin Linda woont. Dit 19-jarige meisje en haar familieleden worden volgens diverse Spijkenissers ook lastiggevallen door familie van Jerrel T. ''De familie T. stelt zich bij voortduring provocerend op. Dat is uitermate pijnlijk en zeer bedreigend voor de betrokkenen. Met name Linda en haar ouders worden dag in dag uit met deze Surinamers geconfronteerd'', zo zeggen omwonenden.

Burgemeester J. Broekhuis van Spijkenisse neemt de zaak inmiddels zeer hoog op. Hij heeft gesproken met de vriendin en de ouders van het slachtoffer. De burgervader zegt echter gebonden te zijn aan de wet en kan iemand niet dwingen te verhuizen. Toch zoekt hij naar een uitweg om de familie van de dader weg te krijgen. Bovendien wil Broekhuis van politie en justitie horen waarom de dreigende dader vrijuit ging.


Ouders en vriendin gedode Leon Nootenboom bedreigd

''Toetreding Turkije EU is einde EU''

De Fransman Valéry Giscard d'Estaing, voorzitter van de Europese Conventie die zich buigt over de toekomstige structuur van de EU, heeft gezegd dat als Turkije toetreedt tot de Europese Unie, dat het einde betekent van de Unie.

Giscard d'Estaing is fel tegen de toetreding van Turkije omdat het volgens hem geen Europees land is. "Zijn hoofdstad ligt niet in Europa, 95% van zijn bevolking woont niet in Europa", zo liet de oud-president van Frankrijk weten aan de Franse krant Le Monde. "De dag nadat begonnen zal zijn met de onderhandelingen met Turkije, kunnen we een Marokkaans verzoek verwachten", verklaarde hij verder. Volgens hem zijn voorstanders van de toetreding van Turkije tegenstanders van de Unie.

De EU heeft zich onmiddelijk gedistantieerd van de uitspraken. EU-woordvoerder Jean-Christophe Filori benadrukte dat de leiders van de 15 EU-landen de mening van de Franse oud-president niet delen: "De kandidatuur van Turkije wordt door geen van de EU-staatshoofden of -regeringen in twijfel getrokken".

Op de komende EU-top op 12 en 13 december in Kopenhagen zal de kwestie-Turkije opnieuw worden besproken.

Presentatie ''Heb lef, stem LPF'' campagne

De Lijst Pim Fortuyn heeft vandaag een toelichting gegeven op de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen aan de ,,vrienden en vriendinnen van de pers''. Onder het mom Wij hebben lef, wij stemmen LPF wil de partij opnieuw een gooi doen naar het regeringspluche.

Beoogd lijsttrekker Hilbrand Nawijn zei dat wanneer dat niet lukt hij als oppositielid zitting zal nemen in de Tweede Kamer. Van de zittende bewindslieden zijn verder de staatssecretarissen Oding, Phoa en Van Leeuwen beschikbaar voor de kandidatenlijst.

De LPF gaat verder op grootse wijze campagne voeren: Totale kosten: één miljoen euro. Daarbij zal de kiezers om ,,een tweede kans'' worden gevraagd. Het accent komt te liggen op veiligheid, immigratie en integratie, aldus demissionair minister Nawijn. Zijn ,,running mate'' Herben kondigde bovendien een aanvalsplan tegen de bureaucratie aan.

Nawijn lijkt de beste papieren te hebben om de LPF te gaan leiden. Bij de achterban is hij populair om zijn maatregelen tegen immigranten en zijn harde taal over de integratie. Bovendien hebben zich nog geen andere kandidaten aangemeld. Nawijn gaat ook een boek publiceren, dat half december uitkomt, waarin meer over zijn gedachtegoed te lezen zal staan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.