Celstraffen geŰist wegens doodslaan kind

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Rotterdam straffen van vier en acht jaar geŰist tegen de ouders van een doodgeslagen kind. Het 8-jarige meisje werd in december 2000 door een arts gevonden in haar ouderlijke woning in Rotterdam.

De hoogste straf eiste het OM tegen de moeder. Justitie acht bewezen dat zij haar kind zo hard heeft geslagen, dat het meisje is overleden aan de verwondingen. De vader zou te weinig hebben gedaan om de dood van het meisje te voorkomen en daarom moet de man vier jaar achter tralies, aldus het OM.

Politieagenten, ambulanceverplegers en een huisarts schrokken hevig toen ze twee jaar geleden even voor Kerstmis de woning in Rotterdam-Zuid betraden. In de woonkamer lag het overleden 8-jarige meisje met over haar gehele lichaam blauwe plekken. Vader en moeder werden meteen aangehouden.

Al snel verklaarde de moeder op het politiebureau haar dochter "vreselijk" te hebben geslagen. Vader gaf ook toe een paar meppen te hebben uitgedeeld, maar alleen corrigerend en niet zo hard en veel als moeders.

Volgens justitie is het kind na de afranseling naar haar lege kamer gestuurd en hebben vader en moeder niet meer naar haar omgekeken. Pas uren later is de vader gaan kijken. Dat het toen al te laat was, werd snel duidelijk.

Wat precies de doodsoorzaak van het kind is, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Deskundigen zijn daarover van mening verdeeld. Een patholoog stelt dat op het lichaam zoveel blauwe plekken aanwezig waren, dat het kind daaraan moet zijn overleden.
Een traumatoloog betwist dat en meent dat de blauwe plekken niet het overlijden hebben veroorzaakt. Waaraan het meisje dan wel is overleden, kan hij niet zeggen. Justitie schaart zich achter de visie van de patholoog.

De advocaten van de twee wendden in hun pleidooien het verschil in zienswijze aan om hun cliŰnten vrij te pleiten. Volgens hen is er geen causaal verband tussen de dood en de mishandeling. De advocaat van de vader voerde verder aan dat zijn cliŰnt alleen wat corrigerende meppen had uitgedeeld.

De rechtbank doet op donderdag 24 januari uitspraak.