Rechter verbiedt typo-piracy

Het bedrijf Ducab te Amstelveen heeft een kort geding bij de President van de Rechtbank Dordrecht over de domeinnamen ducap.nl en dukab.nl gewonnen.

Het bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van beamers en andere audiovisuele apparatuur, werd in juni dit jaar onaangenaam verrast, toen zij merkte dat verkeerd gespelde varianten van haar eigen bedrijfsnaam waren geregistreerd als domeinnamen door concurrent A & C Presentations te Alblasserdam. Internetbezoekers die de domeinnamen intoetsten werden rechtstreeks doorgelinkt naar de website van A & C.

Omdat de namen slechts in zeer geringe mate afwijken van de naam Ducab, was er volgens de President van de Rechtbank een groot gevaar voor verwarring. Het verweer dat de domeinnamen nodig zouden zijn voor een gezamenlijk project van AddVision en A & C onder de naam ‘dual capacity’ werd door de President terzijde geschoven. Advocaat Theo Bosboom van Ducab is zeer tevreden met de uitspraak: “Hieruit blijkt dat de rechter het registreren van opzettelijk verkeerd gespelde varianten van andermans bedrijfsnaam in domeinnamen – een verschijnsel dat in Amerika ‘typo-piracy’ wordt genoemd - niet accepteert”.