VS wijzen Russische diplomaten de deur

De Verenigde Staten hebben woensdag bijna vijftig Russische diplomaten uitgewezen op verdenking van spionage. Dit bericht de omroep CBS. De uitwijzing zou een vergeldingsmaatregel zijn voor de spionageaffaire waarbij een agent van de federale inlichtingendienst FBI vijftien jaar lang gevoelige informatie doorspeelde aan Moskou.

Minister van Buitenlandse Zaken Powell riep woensdag de Russische ambassadeur bij zich om hem van de massale uitwijzing op de hoogte te brengen. Washington heeft de verdachten geen uiterste vertrekdatum opgegeven. Het ministerie wilde niet reageren op het bericht van CBS.

De VS arresteerden vorige maand de FBI-agent Robert Hanssen wegens spionage voor Rusland. Zes Russen die direct betrokken waren bij de affaire werden eerder al het land uitgezet. Hanssen zou onder meer hebben laten uitlekken dat de Amerikaanse geheime dienst een tunnel onder de Russische ambassade hebben gegraven om gesprekken af te luisteren. Dit leidde tot grote opschudding in Moskou.

Russische regeringsfunctionarissen zeiden de uitwijzing van de diplomaten als 'een buitengewoon onvriendelijke stap' te beschouwen. Als het bericht van CBS juist is, zal Rusland 'passende stappen' zetten, zoals in zulke gevallen normaal is, aldus de functionarissen tegen het persbureau Interfax. Dat betekent dat de Russen op hun beurt Amerikaanse diplomaten uitwijzen.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse overheid wordt het incident rond Hanssen aangegrepen om de bezem te halen door het grote aantal Russische diplomaten in de VS dat zich bezig houdt met informatie garen. Volgens schattingen zijn dat er 450. De actie van woensdag is de grootste uitwijzingsgolf van Russische diplomaten sinds president Reagan in 1986 tachtig vertegenwoordigers van de Sovjet-Unie het land uitzette.