Rechter weigert doodzieke man medicijn

Buster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het farmaceutisch bedrijf Novartis hoeft een ongeneeslijk zieke patiënt, die lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS, geen experimenteel medicijn te leveren. Het middel zou voor de patiënt het enige redmiddel zijn.

Volgens Novartis is het niet verantwoord omdat het middel nog niet voldoende zou zijn getest. Voor de patiënt is het de laatste kans. De ziekte is tweeënhalf jaar geleden bij hem vastgesteld. Mensen overlijden gemiddeld twee jaar nadat de diagnose is gesteld.

Door ALS sterven de zenuwcellen af en gaan de spieren steeds slechter functioneren. Patiënten overlijden uiteindelijk door ademgebrek of hartstoornissen. Er is geen medicijn tegen, alleen een afremmer, dat slechts een paar maanden helpt.

TCH staat nog nergens ter wereld geregistreerd als medicijn. Het middel, dat dan ook nog niet mag worden verkocht of verhandeld, is nog lang niet voldoende getest. Er wordt wel onderzoek gedaan naar de werking van TCH bij mensen met de ziekte van Parkinson.

De inspectie stelt dat zij een eventueel verzoek van Novartis om Van Selms TCH te geven zou afwijzen, omdat ook zij meent dat nog te weinig bekend is over de effecten ervan.