Overheden faalden in Enschede

De commissie-Oosting heeft forse kritiek op het optreden van verschillende overheden voor de vuurwerkramp in Enschede, 13 mei vorig jaar. Ook de handelwijze van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks bevalt hem niet. "Het bedrijf is op een aantal punten tekort geschoten."

Voorzitter M. Oosting zegt zaterdag in het Algemeen Dagblad dat het duidelijk is dat de overheid heeft gefaald. "Ik kan moeilijk een andere conclusie trekken. Ik heb het dan over de vergunningverlening, het toezicht, de controle en de handhaving door de gemeente, de rijksinspecties, de politie, de brandweer en de ministeries." Hij concludeert dat er geen sprake was van overmacht of toeval. "Het is niet zo dat niemand de ramp had kunnen voorkomen."

"Ik snap wel hoe de vergunningen zijn verleend en bijgesteld", aldus de voorzitter van de commissie die de ramp in Enschede onderzoekt, "maar ik kan er met mijn hoofd niet bij dat het ook werkelijk is gebeurd. Je moet van de overheid kunnen verwachten dat ze zorgt voor veiligheid en daarover waakt. In Enschede heeft het aan die waakzaamheid kennelijk geschort. Fireworks had zich nooit op die wijze daar in de stad mogen ontwikkelen." De overheid heeft verzuimd aan die ontwikkeling een halt toe te roepen. "Er zijn momenten geweest waarop dat kon."

Lees hier verder.