Brouw bier van de kerstboom
Een Britse boswachter roept mensen op hun kerstboom niet weg te gooien, maar er bier van te maken. Volgens boswachter Barbara Spence kun je van de fijnspar, die veel wordt gebruikt als kerstboom, een heerlijk bier brouwen dat ook nog eens genezende krachten bezit.
Ze kreeg het recept voor sparrenbier van een vriend. Spence neemt de topjes van de sparrentakken en brouwt die samen met stroop en gist. Daarna kookt ze het mengsel om alle hars eruit te halen.
"Het bier heeft een heel sterke smaak. Ik zou niet aanraden er een pul van te drinken maar als liqueur is het goed te drinken", aldus de boswachter. Haar kerstbomenbrouwsel heeft, zo beweert ze, veel van haar vrienden van hoestbuien en verkoudheden afgeholpen.
Volgens de boswachterij van Wales werd sparrenbier veelvuldig gedronken tijdens de Europese invasie van Noord-Amerika om scheurbuik tegen te gaan. Ook ontdekkingsreiziger James Cook, die in de 18e eeuw de oostkust van Australië ontdekte, zou het drankje gebrouwen hebben.