Haile Selassie herbegraven

De laatste keizer van Ethiopië, Haile Selassie, wordt vandaag in de hoofdstad Addis Abeba herbegraven. Zijn lichaam zal worden bijgezet in de Trinity-kathedraal, waar vroeger leden van de Ethiopische keizerlijke familie werden begraven. Er wordt verwacht dat enkele honderdduizenden mensen uit binnen- en buitenland naar Ethiopië komen om de plechtigheid bij te wonen.

Selassie stierf zo'n 25 jaar geleden, 1 jaar nadat hij door dictator Mengistu Haile Mariam was verdreven. Hij was toen 45 jaar aan de macht geweest. Velen zijn ervan overtuigd dat Selassie indertijd is vermoord. Zijn stoffelijke resten werden in 1992 gevonden onder een toilet in het keizerlijke paleis.

De herbegrafenis van Selassie is niet onomstreden. Afgelopen dinsdag kwam de regering van Ethiopië met een verklaring waarin de voormalige keizer een onderdrukker van het volk werd genoemd. De regering in Addis Abeba weigert van de herbegrafenis een staatskwestie te maken en spreekt van een familieaangelegenheid.

Aanhangers van Selassie wijzen erop dat de oud-keizer het boegbeeld is van de Afrikaanse onafhankelijkheid. Tenslotte was hij het die in opstand kwam tegen de Italiaanse koloniale overheersing.