Politie Canada zoekt Nederlandse patholoog

De politie in het Canadese Halifax heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nederlandse patholoog Dick van Velzen, die ervan wordt verdacht illegaal organen van kinderen te hebben opgeslagen.

Het arrestatiebevel werd vrijdag uitgevaardigd, nadat personeel van een opslagplaats in een doos die Van Velzen twee jaar geleden achterliet acht organen had aangetroffen. De organen zouden van twee overleden vijfjarige kinderen zijn. De arts wordt vervolgd wegens het onzorgvuldig omspringen met een lijk, waar vijf jaar gevangenisstraf op staat. Van Velzen werd in 1998 ontslagen door het kinderziekenhuis van Halifax waar hij sinds twee jaar hoofd van de afdeling pathologie was en werkt tegenwoordig in het Westeindeziekenhuis in Den Haag.

In een verklaring die hij zaterdag uitgaf zegt Van Velzen slechts menselijk weefsel in het pakhuis te hebben opgeslagen en geen organen.
In Groot-Brittannie is in november vorig jaar een onderzoek naar de patholoog gestart in verband met de vondst van honderden organen van kinderen die hij zou hebben opgeslagen in een laboratorium van de Universiteit van Liverpool . Van Velzen heeft in het kinderziekenhuis Alder Hey in Liverpool gewerkt.