Veiligheidsdiensten vrezen aanslag op Fransen

Tijdens EURO 2000 wordt een terroristische aanslag op de Franse ploeg gevreesd. Het Britse persbureau Reuters heeft dat uit betrouwbare bron (binnen een van de betrokken veiligheidsdiensten) vernomen. De veiligheidsdiensten, van Nederland, België en Frankrijk, die onderling contact hebben gehad, leggen de link met de voormalige Franse koloniën in Noord-Afrika.

De bron van Reuters kon geen specifieke verdachte groepering aangeven. "Er zijn nog geen concrete bedreigingen geweest, maar we hebben wel indicaties. Momenteel concentreren we ons vooral op het Belgische grondgebied."

Frankrijk verbleef de afgelopen dagen in België voor de wedstrijd in Brugge tegen
Tsjechië. Komdene week verblijft de selectie weer in Nederland. Woensdag speelt Frankrijk in Amsterdam tegen Oranje. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegenover Reuters dat Nederland alert is op de dreiging van terreuracties. "Er is bij ons geen concrete aanwijzing, geen direct gevaar, maar we letten wel scherp op."

Voor het WK voetbal in Frankrijk, twee jaar geleden, werd een complot van Algerijnse moslimfundamentalisten ontdekt. De politie van Brussel rolde in maart een terroristische cel van acht Algerijnen op. De politie vond toen bij een inval onder meer vloeibare explosieven en brochures over het WK. Sindsdien werden ook in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië tientallen fundamentalisten opgepakt.
De politie wilde zo voorkomen dat moslimterroristen het WK zouden verstoren.