DWDD: 17 andersdenkenden

Lijstjes, statistieken en verkiezingen, ik ben er dol op. Verkiezingen van beste wielrenner, voetballer of sporter volg ik. Zo ook de Oscars, Grammy’s en de verschillende MTV Awards. Ik vul stemformulieren in voor de Gouden Televizierring, die volgende week wordt uitgereikt, en voor de Gouden Loekie. En de afgelopen week werd in De Wereld Draait Door een lijst gemaakt van 17 personen die Nederland veranderd hebben. Ook dat vond ik leuk om te volgen, en uiteraard heb ook ik er een mening over.

“Op de halvegaren. De buitenbeentjes. De rebellen. De onruststokers. De vreemde eenden in de dagelijkse bijt. Degenen die het anders zien. Die niet gek zijn op regeltjes, en geen respect hebben voor de stand van zaken. Je kunt ze napraten, tegenspreken, ophemelen of omlaaghalen. Het enige wat je niet kunt is om ze heen. Want zij brengen verandering, brengen Nederland verder. En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, degenen zijn die het doen.”

Zo luidt de tekst onder het filmpje, gebaseerd op een beroemde reclame van Apple. De criteria  om in de lijst te komen zijn duidelijk: de persoon moet anders  zijn dan de massa, en verandering hebben gebracht in Nederland, en wellicht zelfs in de wereld. Daarnaast moest er bewegend beeld van die persoon zijn. De definitieve lijst werd gisteren gepresenteerd en bestaat uit deze namen:

Hendrik Lorentz, Van Kooten en De Bie, Pim Fortuyn, Ramses Shaffy, Albert Heijn, Jan Cremer, Freek de Jonge, Johan Cruijff, Joop van den Ende, Annie M.G. Schmidt, bisschop Bekkers, koningin Wilhelmina, Albert Mol, Willem Kolff, Theo van Gogh, Wim T. Schippers, Karel Appel.

Op zich een mooie lijst, waar ik het redelijk mee eens kan zijn. Sommigen kende ik niet, maar na gehoord te hebben wat ze hebben gedaan vind ik namen als Lorentz en Kolff in dit rijtje volkomen terecht. De lijst is ook aardig gevarieerd: van wetenschap tot sport en van kunst tot politiek, alles zit erin. Maar toch, ik ben niet helemaal tevreden.

Zo zie ik niet in waarom Ramses Shaffy in deze lijst moet staan. Richard Krajicek haalde hem afgelopen week uit de lijst, maar daar kwam grote ophef over. Shaffy werd dan ook weer heel snel terug in de lijst gezet. Maar zo’n andersdenker was hij niet, en Nederland heeft hij ook absoluut niet veranderd. Natuurlijk, enkele van zijn nummers vind ik ook erg mooi, maar daar houdt het dan ook wel op.

Daarnaast vind ik het erg jammer dat Bart de Graaff en Cornelis Lely er gisteren op het laatste moment nog uit werden gehaald. Bart de Graaff heeft namelijk wel wat veranderd in Nederland. Hij heeft een unieke tv-omroep nagelaten en andere televisie gemaakt dan we tot dan toe gewend waren. Cornelis Lely heeft Nederland op nog veel grotere schaal veranderd: hij ontwierp de Afsluitdijk. Niet te geloven dat iemand die het landschap zo mede heeft bepaald niet in deze lijst staat.

De manier waarop de lijst tot stand is gekomen zorgt logischerwijs voor deze onvrede. Zulke kleine jury’s werken volgens mij niet. Het volk moet bepalen: de meeste stemmen gelden. Pas dan krijg je een heel duidelijk van wie Nederland hebben gebracht tot waar het nu staat.

columistencab.png