FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 oktober 2024

Waarom is in je dromen alles mogelijk?

Een draak met het hoofd van je schoonmoeder - dat klinkt gek, maar in je dromen zou je zo'n draak prima tegen kunnen komen. Wie weet vlieg je dan wel gewoon weg, of heb je superkrachten. Best raar eigenlijk, dat we in onze dromen kunnen doen wat we maar willen. Slaaponderzoeker Christa van der Heijden (Universiteit van Amsterdam) legt uit wat er in onze hersenen gebeurt als we slapen.

00.22 Hoe werkt dromen?

01.04 Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt?

01.40 Droomt iedereen hetzelfde?

Met dank aan Universiteit van Nederland

Laatste peiling: 'Harris ligt nationaal drie punten voor op Trump'

Er is nog niets beslist, maar een nieuwe peiling zou Kamala Harris en de Democraten hoop moeten geven op de winnende uitslag van de verkiezingen op 5 november. Uit het laatste onderzoek van de New York Times (NYT) en Siena College blijkt dat Harris 49 procent van de stemmen heeft en haar Republikeinse tegenstander Donald Trump 46 procent . Uit het eerdere onderzoek dat medio september door NYT en Siena College werd gepubliceerd, bleek dat beide kandidaten toen op een gedeelde score van 47 procent stonden.

De landelijke uitslag is echter niet doorslaggevend bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, aangezien de president indirect wordt gekozen door 538 kiesmannen die door de afzonderlijke staten naar een kiescollege worden gestuurd. Wie minstens 270 van deze kiesmannen binnen haalt, wint de verkiezingen. Vanwege deze eigenaardigheid van het kiesstelsel zullen de presidentsverkiezingen waarschijnlijk worden beslist in enkele staten waar de verkiezingsuitslag bijzonder dichtbij elkaar ligt (swing states). In deze staten liggen Harris en Trump al weken vrijwel nek-aan-nek in de peilingen.

Opvolger van Nasrallah vermoedelijk al geëlimineerd

De beoogde opvolger van de gedode Hezbollah-secretaris-generaal Hassan Nasrallah  , Hashim Safi al-Din, wordt verondersteld al geëlimineerd te zijn, aldus de Israëlische minister van Defensie.  'Hezbollah is een organisatie zonder leider - Nasrallah is geëlimineerd en zijn opvolger is vermoedelijk ook uitgeschakeld”, zei Joav Galant. De minister noemde Safi al-Din, het hoofd van de Uitvoerende Raad van Hezbollah, niet bij naam.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een videotoespraak die gisteravond werd vrijgegeven dat Israël "duizenden terroristen heeft geëlimineerd, waaronder Nasrallah zelf, de opvolger van Nasrallah en de opvolger van zijn opvolger." Hij noemde ook niet de naam van Safi al-Din. Woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, maakte 's avonds echter bekend dat het leger nog steeds onderzoek doet naar de resultaten van de aanval op het inlichtingenhoofdkwartier van Hezbollah in Beiroet, waar Safi al-Din zou zijn geweest gedurende de luchtaanval.

NAVO-secretaris-generaal Rutte: 'Oekraïne gaat zwaarste winter sinds oorlog tegemoet'

NAVO-secretaris-generaal Rutte heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen meer steun te verlenen.

Rutte, die vorige week de functie van secretaris-generaal overnam van Stoltenberg, zei dat Oekraïne de zwaarste winter sinds het begin van de oorlog te wachten staat. De reden hiervoor is dat Rusland de infrastructuur van het land massaal vanuit de lucht blijft aanvallen.

De Hongaarse premier Orbán ziet geen mogelijkheid voor Oekraïne om op het slagveld van Rusland te winnen. Hij zei dat een staakt-het-vuren en directe en indirecte communicatie tussen de strijdende partijen nodig was. Orbán zal vandaag het Europees Parlement toespreken en de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap van de EU-Raad presenteren.

Op een persconferentie gisteren in Straatsburg beschuldigde het Hongaarse regeringshoofd de EU onder meer van “chantage” en “hypocrisie”. Hij reageerde op kritiek op zijn beleid, dat vaak als pro-Russisch wordt gezien, en op de uitsluiting van Hongarije uit EU-programma's zoals Erasmus. EP-leden noemden het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Raad, dat tot het einde van het jaar loopt, een “totale mislukking”.

Europese Commissie wil digitale paspoorten invoeren

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een soort digitaal paspoort op smartphones.

Brussel kondigde aan dat dit de controles op bijvoorbeeld luchthavens aanzienlijk zou moeten versnellen en nog daarnaast nog meer voordelen zou opleveren . Concreet gaat het om een digitale versie van de gegevens die zijn opgeslagen in paspoorten en identiteitskaarten – inclusief foto’s, maar geen vingerafdrukken.

Het digitale reisdocument moet worden opgeslagen op een mobiele telefoon en in de toekomst middels een speciale app. De Europese Commissie spreekt van een aanvulling op het fysieke paspoort of de identiteitskaart. Daarnaast moet de keuze voor een digitaal reisdocument voor reizigers een vrijwillige beslissing zijn. 

De lidstaten in de Raad van de EU en het Europees Parlement moeten over het voorstel moeten stemmen. Na goedkeuring zullen de EU-applicatie voor digitaal reizen en de noodzakelijke technische standaarden worden ontwikkeld.

Het succes van Zara

Het grootste en belangrijkste onderdeel van de Spaanse textielreus Inditex is het merk Zara. Het is één van de succesvolste retailers ter wereld geworden. Andere merken van Inditex zijn bijvoorbeeld Massimo Dutti en Pull&Bear, maar Zara is zonder twijfel het meest waardevolle merk van het bedrijf.

De unieke distributie- en logistieke strategie zijn een belangrijk onderdeel van het succes van de retailer en zorgt dat het zich snel kan aanpassen aan veranderende trends. Bloomberg legt het succes van Zara uit, belicht de nieuwe concurrentie van Chinese retailers zoals Shein en Temu en schets ook de  toenemende zorgen over de enorme impact van deze industrie op het milieu.

  • 0:00 Introductie
  • 0:48 Zara en fast fashion
  • 1:44 Inditex en het retaillandschap
  • 3:04 Onconventionele marketing
  • 4:10 Logistiek en distributie
  • 5:30 Fysieke winkels
  • 7:25 Concurrentie en het milieu
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1406
special
Random Pics van de Dag #1405
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
review
JBL Tour Pro 3
special
Random Pics van de Dag #1404
special
Random Pics van de Dag #1403
©FOK.nl e.a.