FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 september 2024

Zaalvoetballers geven weer zege weg op WK

Ook de tweede WK-wedstrijd voor de Nederlandse zaalvoetballers, die voor het eerst in 24 jaar weer op het WK aanwezig zijn, heeft geen overwinning opgeleverd. In de openingswedstrijd werd tegen gastland Oezbekistan drie keer een voorsprong weggegeven (3-3), ook tegen Costa Rica lukte het niet.

In Tashkent kwam Costa Rica al na ruim zes minuten op voorsprong, de goal kwam nota bene op naam van Tevfik Ceyar, een eigen goal dus. Dik tien minuten later kwam Oranje weer langszij: vanuit een corner was het Said Bouzambou die het net wist te vinden en de stand op 1-1 bracht.

Na nog geen halve minuut in de tweede helft was het weer raak en weer vanuit een corner: Ismail Ouaddouh knalde de bal kiezelhard binnen. Toch ging het nog fout: nadat Nederland veel kansen liet liggen, rondde Yosel Leon een aanval van Costa Rica fraai af voor de 2-2 eindstand.

Paraguay won ondertussen met 4-1 van Oezbekistan en gaat zo na twee zeges aan de leiding in de groep, ze zijn zelfs al zeker van een plek in de kwartfinales. Nederland staat wel op plek twee met twee punten, één meer dan Oezbekistan en Costa Rica. Vrijdag speelt Nederland nog tegen Paraguay, de aftrap is om 17.00 uur.

PSV begint Champions League-seizoen met nederlaag tegen Juventus

PSV is het nieuwe Champions League-toernooi slecht begonnen. In Turijn begon de ploeg van Peter Bosz nog redelijk aan de wedstrijd, maar ondanks dat verloor het met 3-1 van Juventus.

PSV moest het in de eerste wedstrijd in de Champions League opnemen tegen Juventus. In Turijn kwam de ploeg van Bosz met een onervaren defensie aan de start (Richard Ledezma, Ryan Flamingo, Olivier Boscagli en Matteo Dams) en verving Joël Drommel Walter Benítez, die vader is geworden.

PSV hield de eerste twintig minuten stand tegen Juventus, maar snel daarna zorgde Kenan Yildiz voor de openingstreffer. De Turkse aanvaller kreeg de bal op links en krulde die vervolgens in de verre hoek en liet daarbij Drommel kansloos. Vrij snel na de 1-0 verdubbelde Weston McKennie de score. Na een aanval op links werd de verdediging van PSV uitgespeeld en kon McKennie binnenschieten.

Direct na rust besliste Juventus direct de wedstrijd. Joey Veerman verspeelde de bal op het middenveld aan Teun Koopmeinders en na enkele passen kon Nicolás González de 3-0 binnenschieten.

PSV speelde een kansloze wedstrijd, maar redde in de blessuretijd toch de eer. Ismael Saibari zorgde daarvoor en het werd in Turijn 3-1.

Zoektocht naar parachutist leidt naar hennepplanten

Onder de grote rivieren wordt de bevrijding van de bezetter in de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 80 jaar geleden, herdacht met verschillende activiteiten. Boven Asten sprongen bijvoorbeeld Amerikaanse parachutisten van de '101st Airborne Division' uit een vliegtuig. Één van hen landde echter onbedoeld in een maïsveld dichtbij het beoogde landingspunt Vlagheide.

Om de vermiste springer op te sporen maakte de politie gebruik van een drone. Behalve de Amerikaanse parachutist vond de politie met de drone echter ook een aantal hennepplanten verstopt tussen de maïs.

Om hoeveel planten het gaat kon de politie nog niet zeggen. De bijvangst wordt in kaart gebracht en er zal verdere actie ondernomen worden.

De landing van de parachutisten herdenkt Operatie Market Garden van 17 september 1944. Toen landen er talloze parachutisten op de Vlagheide. Nog voor de hongerwinter werd toen het zuiden van Nederland bevrijd door de geallieerde troepen van Amerikaanse, Canadese, Poolse en Britse legereenheden.

Darksiders II: Deathinitive Edition komt naar PS5 en Xbox Series X|S

Darksiders II: Deathinitive Edition krijgt een Xbox Series X|S en PS5 versies. Dat heeft THQ Nordig aangekondigd. Als je de Deathinitive Edition al op PS4 of Xbox One had kun je gratis upgraden. Anders gaat deze versie 30 euro kosten. Dat kan goedkoper, want als je een pre-order plaatst voor de release op 14 oktober krijg je vijftig procent korting (15 euro dus).

Darksiders II is net als zijn voorganger een actie-game met Zelda-achtige puzzels en dungeons. De nieuwste versie wordt in 4K weergeven en THQ belooft verder verbeterde lichtinval en schaduwen. Veder gaat het spel dankzij de SSD's in de huidige consoles sneller laden. Ten slotte zegt THQ dat ze voor de PS5-versie extra hun best hebben gedaan om de DualSense-controller goed te ondersteunen. Je kunt dus lekker veel haptic feedback verwachten.

Apple Watch Series 10 is groter en lichter

Apple heeft vroige week de Apple Watch Series 10 aangekondigd. Als we geruchten vooraf moesten geloven zou Apple dit jaar veel aan de smartwatch veranderen, net als de iPhone X toen die uitkwam. Nu is duidelijk geworden dat de Series 10 vooral zoals gewoonlijk een incrementele upgrade is.

Het nieuwe model heeft een iets groter scherm dat bovendien beter zichtbaar is vanuit grotere kijkhoeken. Verder is het aluminium model tien procent dunner en lichter. Bij het nieuwe titanium variant is dat zelfs twintig procent. Beide modellen zijn vanwege het groter scherm wel iets breder. De Series 10 heeft nu ook een speaker, dus als je wil kun je muziek en podcasts vanaf je smartwatch afspelen. Ten slotte belooft Apple dat de Series 10 horloges veel sneller opladen. Met slechts dertig minuten laden zou het al tachtig procent batterij moeten komen.

De Apple Watch Series 10 is vanaf 20 september beschikbaar en krijgt een adviesprijs vanaf 449 euro (aluminium en 42mm). Als je er mobiel internet bij wil hebben kost dat 569 euro. Voor de 46mm-versies kosten respectievelijk 479 en 599 euro. Het titanium model komt altijd met mobiel internet en kost 799 (42 mm) en 849 (46mm) euro.

Israël slaat toe: doden en duizenden gewonden door ontploffende piepers

Israël heeft dinsdagmiddag hard toegeslagen in Libanon: daar zijn zeker acht doden en bijna drieduizend gewonden gevallen door ontploffende piepers. Het ging daarbij niet om op afstand bestuurbare aardappelen, maar om piepers die als communicatie gebruikt werden door Hezbollah.

Hoe Israël, dat zelf de aanval overigens nog niet heeft opgeëist, het voor elkaar heeft gekregen is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn ze er middels een grote hack in geslaagd om de batterijen van de piepers op afstand te laten overhitten, waardoor ze door het hele land binnen een tijdsbestek van grofweg een uur ontploften.

Een andere optie is dat Isräël één of meerdere mensen binnen de organisatie van Hezbollah heeft gekregen en er zo in is geslaagd om sjoemelpiepers te verspreiden. Op social media verschijnen inmiddels talloze beelden van mensen bij wie er plotseling iets ontploft in de broek, en niet op een prettige manier. Het gaat volgens de berichten nagenoeg uitsluitend om Hezbollah-militanten, ook de Iraanse ambassadeur in Libanon is gewond geraakt.

Voor Beter OV: Stad en land tegen elkaar uitgespeeld

Het Kabinet speelt stad en platteland tegen elkaar uit. Dat constateert reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV na een eerste bestudering van de nu gepresenteerde kabinetsplannen. Onlangs werd met veel poeha gesteld dat het Kabinet zich zal inzetten voor verbetering van het Openbaar Vervoer op het platteland, maar nu is duidelijk dat dat wordt gefinancierd door een greep in de kas van de drie grote steden.

Voor Beter OV-voorman Rikus Spithorst: “Recentelijk waren we nog gematigd positief over de plannen van Staatssecretaris Chris Jansen (PVV), die aankondigde de verschraling van het OV op het platteland tegen te gaan door te kiezen voor verbeteringen. Nu is duidelijk geworden dat hij dat financiert door het OV in de grote steden een bezuiniging van maar liefst 100 miljoen op te leggen. Daarmee heeft dit boerenklompenkabinet een mengeling van gratis bier en een sigaar uit eigen doos gecreëerd. De grote steden en het platteland worden op deze manier tegen elkaar uitgespeeld.”

Europa strijdt tegen water én vuur

Overstromingen als gevolg van uitzonderlijk hevige regenval in Centraal-Europa hebben ten minste 17 doden veroorzaakt in Polen, Oostenrijk, Roemenië en Tsjechië. De overstromingen zijn de ergste die sommige regio's in meer dan 20 jaar hebben gezien. Tienduizenden mensen zijn gedwongen tot evacuatie om het stijgende water te ontvluchten. De situatie in veel gebieden blijft kritiek nu meer rivieren buiten hun oevers treden.

En terwijl het ene deel van Europa strijdt tegen het water, strijdt een ander deel tegen het vuur.

Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij bosbranden in Portugal, ruim 50 mensen raakten gewond. De Portugese burgerbescherming zei dat er in het hele land 54 bosbranden woedden, vooral in het noorden, en dat er 5.300 brandweerlieden waren ingezet.

Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje zijn bijgesprongen en stuurden acht blusvliegtuigen. Meer dan 1.000 brandweerlieden vochten maandagavond om vier afzonderlijke branden onder controle te krijgen in de buurt van de steden Nelas en Aveiro, ten zuiden van Porto. Op tv-beelden was te zien hoe bewoners verwoed met emmers water de snel oprukkende vlammen probeerden te blussen.

Moskou claimt herovering in Koersk, Zelensky noemt het propaganda

Het Russische ministerie van Defensie zei dinsdag dat het de controle heeft heroverd over Snagost, een dorp in de westelijke regio Koersk aan de grens met Oekraïne. Op beelden die door het ministerie werden vrijgegeven, zouden de  gevechten om de Russische nederzetting te zien zijn.

In zijn nachtelijke toespraak op maandag sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over de situatie ter plaatse in Koersk, die volgens hem niet overeenkwam met wat het Kremlin beweerde.

"We werken eraan om ervoor te zorgen dat de realiteit het uiteindelijk wint van de Russische staatspropaganda," zei hij. "Maandag hebben ruim honderd gevechten plaatsgevonden, waarvan de zwaarste rond Koerachove en Pokrovsk," legde Zelensky uit. "We verdedigen onze posities, evalueren de situaties en handelen elke dag zoals we dat hebben gepland."

Afgelopen weekend Oekraïne een nieuwe oproep aan het Westen om de geleverde wapens te mogen gebruiken om dieper Rusland binnen te dringen. Tijdens een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Keir Starmer in Washington zouden er besprekingen zijn gevoerd over het toestaan van langeafstandsaanvallen, maar er is nog geen definitieve beslissing gevallen.

Maandag gaf Vladimir Poetin opdracht aan het Russische leger om het aantal manschappen met 180.000 te verhogen tot een totaal van 1,5 miljoen. Het decreet van Poetin, gepubliceerd op de officiële website van de regering, wordt van kracht op 1 december en geeft de regering de opdracht om de benodigde financiering te verschaffen.

Na de eerdere oproep van 300.000 reservisten om te strijden tegen het tegenoffensief van Oekraïne in de herfst van 2022, zijn de Russische autoriteiten overgeschakeld op het rekruteren van vrijwillige soldaten, die hoge lonen in het vooruitzicht werden gesteld.

Veel critici hebben opgemerkt dat het Kremlin aarzelt om meer reservisten op te roepen uit angst voor binnenlandse destabilisatie zoals in 2022, toen honderdduizenden reservisten Rusland ontvluchtten om niet naar de strijd in Oekraïne te worden gestuurd.

Migranten botsen voor derde nacht op rij met Marokkaanse oproerpolitie

De oproerpolitie werd ingezet aan de Marokkaanse kant van de grens met de Spaanse enclave Ceuta, toen migranten voor de derde nacht op rij probeerden de Spaanse stad te bereiken.

De grens tussen Marokko en Ceuta, een Spaanse enclave die grenst aan Afrika, is een geliefde plek voor migranten om Europa binnen te komen.

De Marokkaanse politie gebruikte waterkanonnen tegen de groepen jongeren, voornamelijk Marokkanen, die op hun beurt stenen naar de politie gooiden.

Er zijn oproepen op sociale media gedaan om zondag met geweld het grenshek te doorbreken om massaal via de Spaanse enclave de grens naar Europa over te steken. De Marokkaanse inlichtingendienst DGSN zei in een reactie op Facebook dat 60 mensen zijn gearresteerd op verdenking van het aanzetten tot een massale migratieoversteek.

Maandag zijn negen jongeren die naar Ceuta wilden naar het Tarajal-strand van Ceuta wilden zwemmen onderschept en opgepakt door Marokkaanse soldaten voordat ze het strand bereikten. Aan de Spaanse kant van het hek blijven zowel de Guardia Civil als de Spaanse Nationale Politie alert, hoewel het vandaag vrij rustig is gebleven.

Ceuta al langere tijd een geliefd bij migranten
Ceuta en Melilla - twee kleine Spaanse gebieden in Noord-Afrika aan de Middellandse Zee - zijn al lange tijd het doelwit van migranten en vluchtelingen die op zoek zijn naar een beter leven in Europa.

Veel van degenen die naar de grens waren getrokken, waren Marokkanen van alle leeftijden, inclusief minderjarigen, en migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara, Algerije en andere plaatsen die in de regio hebben gewoond en wachtten op de kans om Europa binnen te komen, aldus activisten.

In het hele land hebben Marokkaanse veiligheidstroepen van januari tot begin september meer dan 45.000 migratiepogingen tegengehouden, volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen al in augustus werden meer dan 11.000 migratiepogingen voorkomen in de regio rond Ceuta en nog eens 3.000 in het gebied rond Melilla, zei het ministerie in een verklaring.

Longarts: 'oproep BBB tot verlaging tabakacijns is kwaadaardig'

De oproep van BBB om de accijns op tabak maar weer te verlagen omdat de staat inkomsten dreigt mis te lopen door massale tabaksaankopen over de grens, is ronduit "kwaadaardig", stelt longarts Wanda de Kanter. Want accijnzen helpen echt om jongeren van het roken af te houden. Zo valt te lezen bij TabakNee

De afgelopen week manifesteerde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zich weer als spreekbuis van de tabaksindustrie rond de ophef over mogelijke verminderde accijnsinkomsten uit tabak. RTL Nieuws berichtte over dreigende forse tegenvallers van “mogelijk honderden miljoenen euro’s” doordat mensen hun tabak massaal over de grens zijn gaan kopen sinds de recente accijnsverhogingen in april.

Dat rampscenario kwam uit de koker van de tabaksindustrie via de branchevereniging van tabaksverkopers NSO, die samen met de brancheorganisatie van tabaksdistributeurs TZN en met financiële steun van Philip Morris Benelux de Accijnsmonitor bijhoudt. Daaruit zou blijken dat sinds 1 juni van dit jaar de tabaksverkopen en daarmee de accijns- en btw-inkomsten met 30 tot 40 procent zijn gedaald. Volgens NSO kan dat in plaats van extra inkomsten juist leiden tot een ‘tegenvaller’ van 100 miljoen euro per jaar, voor het gemak voor de hele kabinetsperiode afgerond op een half miljard.

‘Wij hebben gewaarschuwd’
In het RTL-bericht riep BBB-Kamerlid Henk Vermeer meteen al op om de accijnsverhoging terug te draaien als de cijfers van de Accijnsmonitor blijken te kloppen. En lientje1967 (Caroline van der Plas) verspreidde het bericht via X met de opmerking: “Wij hebben hier steeds voor gewaarschuwd.”

En inderdaad, in januari zei Van der Plas over de voorgenomen accijnsmaatregelen in de Kamer de tabakslobbyisten vrijwel letterlijk na dat het “vanuit Den Helder al goedkoop [wordt] om naar Duitsland te rijden om te tanken en een biertje en sigaretten te kopen.”

Georkestreerde actie
De accijnsophef was weer een goed georkestreerde actie vanuit de tabakssector. Daags voor het bericht van RTL had de lobbyclub van tabaksfabrikanten VSK bij EenVandaag en De Telegraaf gehoor gekregen voor de bewering dat in de afgelopen twee jaar het aantal illegaal geproduceerde sigaretten is vervijfvoudigd en dat “als gevolg daarvan over 35 procent van alle pakjes sigaretten in ons land geen accijns en btw betaald” wordt. ‘Illegaal geproduceerd’ en ‘over de grens gekocht’ werden bij EenVandaag voor het gemak over één kam geschoren.

Verschillende media zagen in de berichtgeving aanleiding om in Duitsland te gaan kijken hoe Nederlanders daar voor honderden, soms duizenden euro’s inkopen doen. Waarbij niet altijd werd vermeld dat er een limiet is aan wat er legaal mee terug de grens over mag: 800 sigaretten, een kilo shag, 200 sigaren én 400 cigarillo’s. Het AD ging naar een tabakszaak in Gronau, waar de een zich wel iets van die importlimieten bleek aan te trekken, terwijl anderen de kofferbak tot de rand vulden. De reportages lijken de massale buitenlandse inkoop te onderstrepen, maar zeggen natuurlijk niets over de werkelijke omvang ervan.

Het AD suggereert overigens dat de grenscontroles die Duitsland deze week heeft ingevoerd weleens een rem op de gang over de grens zouden kunnen betekenen.

‘Prijsverhoging heeft echt impact’
Sigaretten en shag zijn in april fors duurder geworden door een extra accijnsverhoging, en dat is maar goed ook. Prijs is nu eenmaal het beste middel om tabaksgebruik te ontmoedigen en met name voor jongeren om er niet mee te beginnen. Tegen EenVandaag zei Marc Willemsen, hoofd tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut: “We weten dat die verhogingen echt impact hebben op het stoppen met roken, het is een van de meest effectieve maatregelen die we eigenlijk hebben. En de tabaksindustrie is altijd maar aan het klagen en probeert de politiek te beïnvloeden door de illegale handel veel groter te maken dan die in werkelijkheid altijd is.”

10 pct. gestopt door verhoging
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde dat eerder dit jaar ook nog eens. De accijnsverhoging in 2023 van 1 euro op een pakje sigaretten leidde ertoe dat 28 procent van de rokers een stoppoging heeft gedaan en dat 10 procent daadwerkelijk is gestopt. Verder is 18 procent minder gaan roken. En ja, ook vorig jaar zag het RIVM al een toename van mensen die hun rookwaren in het buitenland kochten.

Daar hoeven we ons niet al te druk over te maken, stelt Willemsen: “Wat daar door Nederlanders gekocht wordt, valt in het niet bij het effect van de accijnsverhoging op het stoppen met roken. Met name jongeren zijn heel gevoelig voor prijsstijgingen, dus het is een maatregel van de overheid die gewoon heel verstandig is.”

‘Opstelling BBB is kwaadaardig’
“Prijsverhoging voorkomt bovenal dat jonge mensen eraan beginnen. Dat helpt echt”, stelt ook longarts en Rookpreventie Jeugd-voorzitter Wanda de Kanter in het Noordhollands Dagblad. “Dat het helpt, blijkt telkens weer, studie op studie op studie. Álle, werkelijk álle deskundige instituten wereldwijd, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, zijn hiervan overtuigd.”

De Kanter heeft geen goed woord over voor de opstelling van BBB. “Ik, als lobbyist en activist, wil vrienden zijn met iedereen. Maar deze opstelling van BBB kan ik toch niet anders dan kwaadaardig noemen. De prijs is tenslotte de allerbelangrijkste factor in het reduceren van dertig procent kankersterfte door tabak. Met de BBB-wens om tabak goedkoper te maken, worden onze jongeren weer extra blootgesteld aan goedkope sigaretten, en dus kanker op termijn.”

Van der Plas blijft lobby napraten
Het was niet de enige kritiek die Van der Plas en Vermeer over zich heen kregen na hun gratuite pleidooi om de tabaksaccijnzen maar weer te verlagen. Op social media waren vooral boze en honende reacties te lezen. Het satirische platform De Speld liet Van der Plas shag uitdelen op schoolpleinen om de accijnsinkomsten weer wat op te krikken en Arjen Lubach legde het in zijn Avondshow ook weer even scherp uit. En Joop, de opiniepagina van BNNVARA memoreerde nog even dat Van der Plas ooit had toegegeven haar sigaretten uit Tsjechië te halen (“Ja, ik ben ook een Nederlander, hè?”).

Zelfs De Telegraaf probeerde haar te prikkelen met alle kritiek die ze over zich heen had gekregen. Maar opnieuw gaf zij blijk goed naar de tabakslobbyisten te hebben geluisterd. Want volgens haar moet vooral worden ingezet op voorlichting om te zorgen dat kinderen niet gaan roken. “Daar moet je beginnen”, stelt ze, in navolging van een bekend mantra van de tabaksindustrie. Maar voor verdere accijnsverhoging zal BBB niet stemmen. Tsja, zo goed als bewezen is dat prijsverhogingen effectief zijn om jongeren van het roken te houden, zozeer is ook aangetoond dat voorlichting aan pubers niet is besteed.

Daarin komt BBB dan tegenover D66 en het CDA te staan, die volgens BNR Radio juist pleiten voor een verdere verhoging van de tabaksaccijns en voor invoering ervan op e-sigaretten, waar nu nog geen accijns op worden geheven. Het vorige kabinet was daar overigens al mee bezig, maar liet ook weten dat dit niet voor 2026 te realiseren zou zijn.

Celstraf voor veroorzaker (24) dodelijk verkeersongeval

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Hij veroorzaakte een zwaar ongeval waarbij een jonge vrouw overleed. Een 22-jarige man uit Uden die vlak voor het ongeval nog naast hem reed, krijgt een taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken en moet daarnaast een behandeling volgen.

Begin september 2022 reden de twee verdachten met zeer hoge snelheid over de Graafsebaan in de richting van Uden. Het stoplicht ter hoogte van de kruising met de Vorstengrafdonk stond al bijna anderhalve minuut op rood, toen zij het rode licht negeerden en doorreden. De verdachte uit Oss botste vervolgens met hoge snelheid op de auto van het 22-jarige slachtoffer. Zij overleed ter plekke als gevolg van de botsing.

Straatrace
De verdenking was dat beide verdachten met elkaar verwikkeld waren in een wedstrijd (in de volksmond: een straatrace). De rechtbank stelt vast dat er geen aanwijzingen zijn dat de verdachten die nacht afspraken maakten voor het houden van een (spontane) wedstrijd of straatrace. Er was namelijk geen interactie tussen beide verdachten, anders dan dat zij elkaar inhaalden. Niet elke situatie waarin automobilisten op de weg op elkaar reageren door elkaar in te halen en te hard te rijden levert een dergelijke wedstrijd op. In deze zaak vindt de rechtbank het rijgedrag van beide verdachten gelet op het relatief korte tijdsbestek en afstand en bij gebreke van overige aanwijzingen onvoldoende om te spreken van een wedstrijd als bedoeld in de wet.

Roekeloos rijgedrag en ernstige schending verkeersregels
Volgens de rechtbank maakte de verdachte uit Oss zich met zijn rijgedrag wel schuldig aan roekeloos rijden. Hij was er enkel op gericht om de auto van de verdachte uit Uden in te halen en had daarbij geen enkel oog voor andere weggebruikers of voor de risicos waar hij ze aan blootstelde. De verdachte uit Uden maakte zich op zijn beurt schuldig aan ernstige schending van de verkeersregels.

Met de dodelijke afloop van het verkeersongeval is de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en immens verdriet aangedaan. Dat er door het overlijden van de jonge vrouw een groot gat is geslagen in haar omgeving bleek ook op zitting door de vele familieleden, vrienden en bekenden die aanwezig waren.

Spijt en berouw
De verdachte uit Oss is zelf ook geraakt door de gevolgen van het ongeval. Hij zal moeten leven met het feit dat hij de dood van het slachtoffer veroorzaakte. Verder staat hij onder behandeling van een psycholoog en zal hij de financiële consequenties nog lange tijd moeten dragen. De verdachte toonde vanaf het begin oprecht berouw en ziet de ernst in van het door hem aangedane leed. De rechtbank is ervan overtuigd dat hij oprecht spijt heeft.

Ondanks zijn schuldbewustheid en inzicht in zijn foute handelen, kan de rechtbank niet anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen met een aanzienlijke duur. De rechtbank vindt dat gepast vanwege de aard en de ernst van het bewezenverklaarde, de onomkeerbare gevolgen en de mate van het leed dat is toegebracht.

De verdachte uit Uden neemt daarentegen geen enkele verantwoordelijkheid of toont geen inzicht in de kwalijkheid van zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Net als de reclassering vindt de rechtbank een behandeling/begeleiding (eventueel met medicatie) wenselijk en noodzakelijk. Verder maakt de rechtbank zich ernstig zorgen over zijn verkeersgedrag en daarmee de verkeersveiligheid. Hij maakt er kennelijk een gewoonte van om met hoge snelheid over de openbare weg te razen en zichzelf en zijn snelheid te filmen. Dat blijkt uit de diverse filmpjes op zijn telefoon.

Gevangenisstraf en rijontzegging
Naast de gevangenisstraf van 24 maanden is de verdachte uit Oss 18 maanden zijn rijbewijs kwijt. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de ouders van het slachtoffer.

De verdachte uit Uden krijgt onder andere een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 272 dagen met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgt hij, naast de voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken, een taakstraf van 120 uur. Hij moet zich verder twee jaar lang laten behandelen bij een zorgverlener.

Moeder die baby zou hebben doodgeschud bevalt in gevangenisziekenhuis

Gisteren is een moeder, die ervan wordt beschuldigd haar tien maanden oude baby te hebben doodgeschud, opnieuw bevallen in het gevangenisziekenhuis. Direct na de bevalling werden moeder en baby van elkaar gescheiden. Deze vrouw, van oorsprong uit Kaboel, Afghanistan, zou volgens het Openbaar Ministerie in april 2023 haar zoontje hebben doodgeschud in Voorschoten. Sindsdien zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd door het Landelijke Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK) en een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De moeder ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat haar zoontje is overleden door een ongelukkige val.

De vader van het overleden jongetje steunt zijn vrouw volledig en zegt haar voor de volle honderd procent te vertrouwen. Volgens hem is zij een zorgzame en liefdevolle moeder, en als hij ook maar een klein beetje aan haar onschuld had getwijfeld, zou hij haar niet hebben gesteund. Beide ouders zijn ervan overtuigd dat het overlijden van hun zoontje een tragisch ongeluk was, veroorzaakt door een val terwijl het jongetje bezig was met leren staan en kruipen.

Het Openbaar Ministerie houdt echter vast aan de beschuldigingen en stelt dat de dood van het kind is veroorzaakt door de handelingen van de moeder. Ondanks de ontkenningen werd de vrouw anderhalve maand afgeluisterd en blijven de autoriteiten geloven dat ze verantwoordelijk is. De advocaat van de moeder twijfelt aan het forensisch onderzoek en stelt dat de arts van het NFI zich te veel heeft gefocust op het bevestigen van eerdere bevindingen zonder oog te hebben voor andere verklaringen.

Na de bevalling is de nieuwe baby onmiddellijk weggehaald bij de moeder vanwege het risico op herhaling. De vader hoopt het kindje thuis te kunnen verwelkomen en krijgt de steun van jeugdzorg. De advocaat van de moeder heeft geprobeerd om haar vrijlating te bepleiten, zodat ze thuis bij haar baby kan zijn, maar de rechter heeft dit afgewezen. In januari zal de zaak inhoudelijk verder worden behandeld.

Er komt geen genderquotum in parlement Wales

De plannen om genderquota’s in te voeren voor het Welsh parlement, de Senedd, zijn definitief van tafel gehaald. Oorspronkelijk was het idee om de quota te introduceren tijdens de volgende verkiezingen in mei 2026, maar dit werd in juli uitgesteld tot 2030. Nu is echter duidelijk geworden dat dit helemaal niet meer doorgaat, aldus een schriftelijke verklaring van Trefnydd, Jane Hutt, op maandagavond.

Er waren zorgen gerezen dat de voorgestelde wetgeving juridisch aangevochten zou kunnen worden. Een groep Senedd-leden, die uit meerdere partijen bestond, benadrukte dat er absolute zekerheid moest zijn over het feit dat de leden de bevoegdheid hadden om de wet goed te keuren. Hierdoor werden de plannen gescheiden van de uitbreiding van de Senedd, waarbij het aantal parlementsleden met meer dan 50% zal toenemen van 60 naar 96.

Volgende week zal een motie om de 'Senedd Cymru (Electoral Candidate Lists) Bill' uit de overwegingen te verwijderen, worden besproken en in stemming worden gebracht. Ondanks het schrappen van de quota zegt de regering nog steeds toegewijd te zijn aan een gendergebalanceerde Senedd. In plaats daarvan gaan ze andere manieren onderzoeken om gendergelijkheid te waarborgen.

Minister Jane Hutt gaf aan dat de regering tijdens de zomer tot de conclusie is gekomen dat er betere methoden zijn om praktische veranderingen te bewerkstelligen voor de verkiezingen van 2026. Ze benadrukte dat de terugtrekking van het wetsvoorstel partijen er niet van weerhoudt om zelf actie te ondernemen om een divers kandidatenbestand te selecteren.

De Welsh Conservatieven, de grootste oppositiegroep in de Senedd, reageerden door te zeggen dat de beslissing "onvermijdelijk" was. Zij geven de voorkeur aan een selectieproces dat gebaseerd is op "verdiensten en de keuze van de kiezers", in plaats van opgelegde quota.

Sean 'Diddy' Combs gearresteerd, mogelijk vanwege seksueel misbruik

Sean 'Diddy' Combs, de 54-jarige rapper/producer, is recent gearresteerd in New York, hoewel de exacte aanklacht nog niet openbaar is gemaakt. Hij werd opgepakt in het Park Hyatt hotel in Manhattan, aldus een woordvoerder. Volgens Damian Williams, de Amerikaanse aanklager van het Southern District van New York (SDNY), is de arrestatie gebaseerd op een verzegelde aanklacht, waarvan de details pas bekend zullen worden zodra deze wordt geopend.

Combs' advocaat, Marc Agnifilo, reageerde teleurgesteld op de beslissing van de aanklagers en noemde de vervolging onterecht. “Diddy is een onvolmaakt persoon, maar geen crimineel,” verklaarde de advocaat. Hij benadrukte dat Combs volledig meewerkte aan het onderzoek en vrijwillig naar New York was verhuisd in afwachting van deze beschuldigingen. De advocaat vroeg het publiek om hun oordeel te reserveren totdat alle feiten bekend zijn.

De arrestatie komt te midden van een stroom aan beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Combs en een lopend federaal onderzoek. Advocaten van de aanklagers prezen de arrestatie als een cruciale stap richting gerechtigheid voor hun cliënten. Ze gaven aan dat het bewijs duidelijk was en het slechts een kwestie van tijd was voordat de arrestatie plaatsvond.

Het federale onderzoek naar Combs werd eerder dit jaar openbaar, toen agenten zijn woningen in Los Angeles en Miami doorzochten. Het onderzoek richt zich op aantijgingen van seksueel misbruik, mensenhandel en de verspreiding van illegale drugs en vuurwapens. De zoektocht werd uitgevoerd onder een bevel van het SDNY.

Ondanks deze juridische problemen blijft Combs een van de meest invloedrijke figuren in de hiphopwereld. Zijn carrière begon als producer en partner van de legendarische Notorious B.I.G., die in 1997 werd vermoord.

Man die vrouw en dochters tv-commentator vermoordde met kruisboog staat terecht

Een man uit Enfield, Kyle Clifford (26), staat vandaag voor de rechter in Westminster, waar hij wordt beschuldigd van de moord op Carol Hunt (61) en haar twee dochters, Louise (25) en Hannah (28). Dit tragische incident vond plaats in juli, toen Clifford de drie vrouwen met een kruisboog zou hebben aangevallen in hun woning in Hertfordshire. Naast de aanklacht voor moord, wordt Clifford ook beschuldigd van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het bezit van wapens.

John Hunt, een bekende sportcommentator voor Sky Sports en de BBC, is de echtgenoot en vader van de slachtoffers. In een eerdere verklaring liet hij weten dat de pijn die hij en zijn overgebleven dochter Amy voelen "onbeschrijfelijk" is. De schok en het verdriet binnen de familie zijn enorm, en de steunbetuigingen blijven binnenstromen.

De aanklager Lisa Ramsarran van het Openbaar Ministerie Thames en Chiltern sprak haar medeleven uit richting de familie Hunt en alle betrokkenen. Het politieonderzoek werd tijdelijk vertraagd doordat Clifford zelf gewond was geraakt en in het ziekenhuis moest worden behandeld, wat verdere verhoren uitstelde.

Detective Chief Inspector Nick Gardner van de Bedfordshire, Cambridgeshire en Hertfordshire Major Crime Unit bevestigde dat de politie de afgelopen maanden hard heeft gewerkt om alle bewijsmateriaal te verzamelen. Hij benadrukte dat de focus ligt op het achterhalen van de volledige toedracht van de gebeurtenissen die dag.

John Hunt, zijn vrouw en twee dochters
John Hunt met wijlen zijn vrouw en twee dochters

Personeel Amazon moet weer 5 dagen per week fysiek naar kantoor

Amazon-CEO Andy Jassy heeft aangekondigd dat werknemers vanaf januari weer vijf dagen per week op kantoor moeten zijn. Op dit moment moeten medewerkers minimaal drie dagen per week op kantoor zijn, afhankelijk van hun team. De nieuwe maatregel is een aanscherping van het beleid dat sinds februari vorig jaar van kracht is. Uitzonderingen blijven mogelijk voor bijzondere omstandigheden of als managers al toestemming hebben gegeven voor volledig thuiswerken.

De verschuiving naar volledig op kantoor werken markeert een verdere stap weg van het thuiswerkbeleid dat tijdens de coronapandemie de norm werd. Destijds moest thuiswerken helpen om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen. Amazon had vorig jaar echter al besloten dat werknemers minstens drie dagen per week aanwezig moesten zijn, met als argument dat fysiek samenwerken de productiviteit en innovatie zou bevorderen.

Volgens Jassy is het besluit om terug te keren naar volledige aanwezigheid op kantoor nodig om de samenwerking en uitwisseling van ideeën verder te verbeteren. Hij benadrukte in een interne memo dat het belangrijk is om een cultuur te behouden waarin teams optimaal kunnen presteren. Hoewel hij erkent dat dit voor sommige medewerkers een aanpassing zal zijn, is het volgens hem een noodzakelijke stap om de bedrijfsdoelen te behalen.

De CEO wees er ook op dat het bedrijf flexibel zal blijven in uitzonderlijke situaties. Zo zullen werknemers die eerder goedkeuring hebben gekregen om volledig thuis te werken, niet terug hoeven te keren naar vijf dagen op kantoor. Toch is de verwachting dat de meerderheid van de medewerkers zich zal moeten aanpassen aan het nieuwe beleid.

NFL: Eagles en Falcons strijden tot slotminuut, weer geen Odukoya

In de NFL is gedurende het weekeinde - en de maandagavond - de tweede speelronde gespeeld. Voor de Nederlandse fans die zaten te wachten op Thomas Odukoya moest er weer gewacht worden: de Tennessee Titans namen hem niet op in het team voor de wedstrijd tegen de New York Jets, die ze met 17-24 verloren, dus kijken we naar een andere wedstrijd.

Op het Lincoln Financial Field namen de Philadelphia Eagles het op tegen de Atlanta Falcons. Het eerste kwart leverde niks op, Younghoe Koo opende namens de Falcons de score met een 39-yard field goal in Q2. De eerste touchdown kwam even later: DeVonta Smith werd bediend door Eagles-quarterback Jalen Hurts.

Vlak voor halftime trapte Koo nog een tweede field goal raak en dus gingen de Eagles met een 7-6 voorsprong de rust in. Koo was vroeg in Q3 nog eens trefzeker (7-9) en aan de andere kant trapte Jake Elliott raak voor 10-9. Aan het einde van het kwart scoorden ook de Falcons een eerste touchdown: quarterback Kirk Cousins bereikte Darnell Mooney, die fraai ontsnapte aan een tackle en een 41-yard touchdown noteerde voor 10-15, want de 2-point conversion mislukte.

Met een korte 1-yard rush beukte Hurts vervolgens zelf de volgende touchdown binnen voor 18-15 en dus stonden de Eagles weer voor, waar Elliott even later 21-15 van maakte. Toch ging het nog fout voor de thuisploeg: Cousins bediende Drake London in de endzone en de Falcons namen, na de rake trap van Koo, een 21-22 voorsprong.

In de slotminuut probeerden de Eagles nog een aanval op te zetten, maar safety Jessie Bates onderschepte een pass van Hurts en daarmee was de wedstrijd voorbij. Vorig jaar verloren de Eagles al drie wedstrijden nadat ze in de laatste twee minuten een voorsprong uit handen gaven, daar kwam er nu alweer één bij.

Uitslagen NFL week 2
Miami Dolphins - Buffalo Bills 10-31
Dallas Cowboys - New Orleans Saints 19-44
Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers 16-20
Green Bay Packers - Indianapolis Colts 16-10
Tennessee Titans - New York Jets 17-24
Minnesota Vikings - San Francisco 49ers 23-17
New England Patriots - Seattle Seahawks 20-23 OT
Washington Commanders - New York Giants 21-18
Carolina Panthers - Los Angeles Chargers 3-26
Jacksonville Jaguars - Cleveland Browns 13-18
Baltimore Ravens - Las Vegas Raiders 23-26
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 41-10
Denver Broncos - Pittsburgh Steelers 6-13
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 26-25
Houston Texans - Chicago Bears 19-13
Philadelphia Eagles - Atlanta Falcons 21-22

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en zo goed als overal droog. In de oostelijke helft van het land komt de zon steeds vaker tevoorschijn. De wind draait van het noorden naar het noordoosten en is boven land matig, aan de kust soms vrij krachtig.

Vanmiddag is het droog en komt er steeds meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Langs de zuidwestkust kan het later krachtig waaien met windkracht 6.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De wind uit het noordoosten is matig en aan de kust vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht is het helder en droog. In het oosten kan er mist ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10°C landinwaarts tot 15°C aan de kust. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Bewolkte windmolens (Foto: Disbatch)
Bewolkte windmolens ((Archief)foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Noodsituatie bij opvang Ter Apel, Stadskanaal springt bij met sporthal

Op dit moment is het veels te druk in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het COA meldde gisteravond dat mensen buiten moesten overnachten. De gemeente Stadskanaal heeft inmiddels aangekondigd dat ze met spoed een sporthal klaarmaken voor asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum verblijven. Ook het Rode Kruis is ter plaatse om hulp te bieden bij de noodopvanglocatie.

Vanwege de grote toestroom vanavond, worden alleenstaande mannen voorlopig buitengehouden. Het COA biedt vanavond als eerste toegang tot het centrum aan vrouwen, kinderen en kwetsbare personen.

"Alleenstaande mannen moeten wachten, en het is onduidelijk of zij vanavond naar binnen kunnen," meldt het COA. De organisatie heeft dit besluit genomen om de instroom bij de opvanglocatie in Ter Apel te reguleren, omdat er een 'veiligheidsgrens' is bereikt. Rogér Pellemans, directeur opvang en begeleiding bij het COA, heeft in de talkshow Bar Laat aangegeven dat er ongeveer 35 mannen buiten de poorten van het centrum moesten wachten.

De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, beweert dat asielminister Marjolein Faber de gemeente opzettelijk in de steek laat. Dit afgelopen weekend vond er een overleg plaats tussen burgemeester Jaap Velema en Faber.

Het was toen al erg druk met aanmeldingen op het terrein van het COA, en werden er noodlokalen geplaatst die volgens de gemeente niet bedoeld zijn voor overnachtingen. Meer dan 2200 mensen sliepen in het centrum, terwijl er eigenlijk slechts ruimte is voor 2000. Bijna dagelijks wordt deze capaciteit overschreden. 

Trump geeft Harris en Biden de schuld van tweede moordaanslag

Voormalig president Donald Trump heeft maandag beweerd dat de vermeende moordpoging tegen hem een dag eerder het directe gevolg was van "de retoriek van Biden en Harris". Republikeinen hebben de mislukte aanslag aangegrepen om de rollen om te draaien ten opzichte van de Democraten, die Trump de schuld hebben gegeven van politieke geweld.

Trump zei in een interview met Fox News Digital dat de verdachte schutter, Ryan Wesley Routh, “de retoriek van Biden en Harris geloofde, en daarnaar handelde”. Biden en Harris hebben in hun campagne Trump regelmatig een “bedreiging voor de democratie” genoemd, vanwege de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool en zijn pogingen om de resultaten van de presidentsverkiezingen 2020 ongedaan te maken.

“Hun retoriek zorgt ervoor dat ik beschoten word,” zei Trump.

De verdachte, Ryan Wesley Routh (58), heeft een lange criminele geschiedenis en heeft Trump openlijk bekritiseerd, na eerder in 2016 op Trump te hebben gestemd. Routh was van mening dat Trump’s plannen in het Midden-Oosten Rusland zou helpen in zijn oorlog tegen Oekraïne. 

Zowel Biden als Harris hebben de vermeende moordpoging veroordeeld en gezegd dankbaar te zijn dat Trump niet gewond raakte.

Zie ook:

FBI: mislukte aanslag Trump op golfbaan nabij Mar-A-Lago in Florida

Verdachte moordaanslag Trump heeft 12 uur in bosjes liggen wachten

Israël: IDF heeft mogelijk per ongeluk zelf gijzelaars gedood

Het Israëlische leger heeft zondag aangegeven dat er "een aanzienlijke kans" is dat een Israëlische luchtaanval de oorzaak is van de dood van drie gijzelaars in Gaza in november.

Deze conclusie is gedaan na een eigen onderzoek van het leger. In een verklaring stelt het IDF dat "de drie onbedoeld zijn omgekomen als gevolg van een IDF-luchtaanval". Dit betreft de Israëlische aanval op 10 november 2023, gericht op de Hamas-commandant Ahmed Ghandour.

De dood van Ghandour werd eind november gemeld door het IDF en later bevestigd door Hamas. De overleden Israëlische gijzelaars waren korporaal Nik Beizer, sergeant Ron Sherman en Elia Toledano. Toledano was een Israëlische burger, terwijl de andere twee gijzelaars IDF-soldaten waren.

De extremistische Palestijnse beweging, verantwoordelijk voor de gijzelnemingen op 7 oktober, beweert al maanden dat er gijzelaars zijn gedood door Israëlisch vuur. Hamas stelt dat de zes gijzelaars die eind augustus in tunnels werden aangetroffen, zijn overleden door Israëlische luchtaanvallen. Israël daarentegen beweert dat de zes van dichtbij zijn doodgeschoten door Hamas. 

25 jaar reality TV, Ruud kijkt terug op zijn Big Brother avontuur

Het is 25 jaar geleden dat het eerste seizoen van Big Brother werd uitgezonden in Nederland. Het programma was zo populair dat het een nieuw genre inluidde waar nog steeds massaal naar wordt gekeken: reality-tv. 

Maar er klonk ook kritiek. Tot hoever zijn de makers bereid te gaan voor boeiende televisie? En wat drijft de deelnemers om mee te doen, en hoe reflecteren zij later op hun ervaring? 

Ruud Benard uit Breda betrad precies 25 jaar geleden het iconische Big Brother-huis. Deze eerste Nederlandse realityshow maakte hem een nationale celebrity, en met uitspraken zoals 'lekker knuffelen' en 'laat je niet gek maken' wist hij de harten van velen te veroveren.

Big Brother heeft vanaf het begin af aan al een speciaal plekje op FOK! gehad, voor elk nieuw seizoen Big Brother verschijnt dan ook een nieuw Big Brother forum waar users uitgebreid kunnen discussiëren. 

Nieuwsuur sprak in onderstaande video met zowel de makers als de deelnemers van 25 jaar reality-tv.

Random Pics van de Dag #1387

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ambtenaar VRO trekt voor 4 ton persoonlijk bezwaar tegen nieuwbouw in

Een bewoonster aan de Müllerpier in Rotterdam maakte in 2021 bezwaar tegen de nieuwbouw van een appartementengebouw op deze locatie. Uiteindelijk drijft zij haar bezwaren zo ver door, dat ze de projectontwikkelaar en de kopers van de appartementen in totaal €400.000,- afhandig weet te maken. Saillant detail: mevrouw is werkzaam voor het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en is daar betrokken bij woon- en huurbeleid. Journalisten van de regionale omroep Rijnmond tekenden deze anekdote op, die wel haast symptomatisch lijkt te zijn voor de huidige staat van het Nederlandse stelsel van bezwaar en beroep. 

Bezwaar
Nadat de gemeente Rotterdam in 2021 vergunning heeft verleend voor het nieuw te bouwen complex, geheel passend binnen de geldende bestemming, begint het bezwarentraject. Net voordat de bezwaartermijn afloopt maakt een buurvrouw van de locatie bezwaar tegen de vergunning, evenals twee andere omwonenden. De belangrijkste argumenten van het uitvoerige bezwaar hebben betrekking op de uitgang van de parkeergarage. Mevrouw denkt last te hebben van lichten die bij binnenschijnen bij het uitrijden en zij zou liever een autovrij plein voor de deur hebben. 

Op allerlei manieren wordt naar een acceptabele oplossing gezocht, maar een haag, schutting, of bomen accepteert zij niet. Bij elke geboden oplossing legt zij nieuwe eisen neer. Het komt dan ook tot een hoorzitting bij de bezwarencommissie en alle bezwaren worden ongegrond verklaard, omdat het volledige ontwerp, inclusief parkeergarage, helemaal binnen het bestemmingsplan past.

Beroep
Twee buren accepteren de duidelijke uitspraak en laten het hierbij. Mevrouw laat echter doorschemeren te gaan procederen. Zij wacht opnieuw tot het allerlaatste moment waarop dit nog kan en dient dan een beroepschrift in bij de rechtbank. De projectontwikkelaar beseft dat de procedure niet bij de rechtbank zal eindigen en dat mevrouw door zal procederen tot aan de Raad van State (RvS). Door een capaciteitstekort bij de rechtbank en RvS zal dit minimaal 2 jaar bouwvertraging tot gevolg hebben. Ondertussen lopen de kosten op, zien kopers dat hun voorlopige koopcontracten af dreigen te lopen en loopt de hypotheekrente op.

Bezwaarmaakster blijkt echter, naar het lijkt op basis van beroepsmatige kennis en ervaring, precies te weten hoe zij gebruik kan maken van de Nederlandse rechtsmiddelen in deze situatie. De praktijk van de lange procedures gebruikt zij om tegen een vergoeding af te willen zien van het doorzetten van haar principiële bezwaren. Precies een situatie waar destijds verantwoordelijk minister De Jonge tegen ageerde, omdat deze kansloze, maar langdurige procedures nodeloze vertraging in de bouw van de hoognodige nieuwe woningen opleveren.

Afkoopsom
Uiteindelijk worden er enkele aanpassingen aan het ontwerp gedaan, betaalt de projectontwikkelaar €300.000,- aan bezwaarmaakster, en de kopers van de appartementen ook nog eens €100.000,-. De enige reactie die het ministerie VRO geeft op de zaak is dat het een privé kwestie betreft, dat de integriteit van zijn werkneemster niet in het geding is, en dat ambtenaren dezelfde rechten hebben om bezwaar te maken als andere burgers. Deze ene burger leverde dit €400.000 op, waarschijnlijk ten koste van een goede relatie met haar nieuwe buren.

Star Wars Outlaws

Met onder andere Avatar: Frontiers of Pandora en verschillende interpretaties van Prince of Persia, lijkt Ubisoft recentelijk wat meer risico te willen nemen. Een veelvoorkomend kritiekpunt is dat de games van de Franse uitgever nogal veel op elkaar lijken en dezelfde ideeën en gameplay-mechanics gebruiken. Weet Star Wars Outlaws zich te distantiëren van de inmiddels decennia-oude Ubisoft-formule?

Verdachte moordaanslag Trump heeft 12 uur in bosjes liggen wachten

De verdachte van de mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft bijna 12 uur in de bosjes liggen wachten op de voormalige president op zijn golfbaan, volgens gerechtelijke stukken. Volgens telefoondata nam Ryan Wesley Routh vlak voor 02.00 uur zondagnacht plaats in de bosjes bij de Trump International Golf Course in Florida.

Hij bleef daar wachten, met eten en een aanvalsgeweer totdat hij rond 13.31 uur werd opgemerkt door Trumps beveiligingsbeambte. Hierop vluchtte hij in een zwarte Nissan zonder het vuur te openen op Trump. Hij kon worden aangehouden omdat iemand zijn auto had gefotografeerd. Uit de bodycam beelden bleek dat hij zich rustig overgaf toen hij werd aangehouden. 

Justitie heeft hem aangeklaagd voor het onbevoegd in bezit hebben van een vuurwapen. Eerder was hij veroordeeld omdat hij in zijn huis had verschanst met een mitrailleur, hierdoor was het hem verboden om een wapen te bezitten. Daarnaast is hij aangeklaagd voor het wegvijlen van het serienummer van zijn vuurwapen.

In de aanklacht wordt niet duidelijk of Routh daadwerkelijk van plan was om een aanslag op Trump te plegen, het onderzoek is nog volop gaande. Mogelijke andere aanklachten kunnen nog worden toegevoegd, van wat er nu ligt aan aanklachten zijn bewezen. 

Zie ook: Mislukte aanslag Trump 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.