FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 september 2024

Doorbraak in 20 jaar oude verkrachtingszaak Kralingen

Het Coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft vanmorgen een 39-jarige man aangehouden in een woning Rotterdam Kralingen als verdachte van een verkrachting uit 2004.

De zaak werd heropend na nieuwe informatie. Twintig jaar geleden stapte op 12 januari een vrouw van toen 30 jaar met een vriend ’s avonds uit de metro van station Voorschoterlaan in Rotterdam. Op de Lusthofstraat krijgt de vriend ruzie over geld met een groepje van 5 of 6 mannen. Toen haar vriend wegliep, wilde zij de situatie op lossen. Ze liep met de mannen mee naar de Paulus Potterstraat waar de mannen om haar heen gaan staan en waar ze door één van de mannen wordt verkracht. In het Park Rozenburg werd ze vervolgens door meerdere mannen nog een keer verkracht.

Ondanks uitgebreid politieonderzoek werd de zaak in 2004 niet opgelost. Maar na nieuwe informatie werd de zaak heropend. Vorige week werd in Opsporing Verzocht, Bureau Rijnmond en via social media aan het publiek gevraagd of zij zich nog iets konden herinneren over de zaak. Ook werd een oproep gedaan aan het groepje mannen die de bewuste avond.

Vanmorgen werd de man in zijn woning in Rotterdam Kralingen aangehouden. Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Medewerker Belastingsdienst verkocht kentekeninformatie

Vandaag stond een 37-jarige inwoner van Den Haag voor de rechter omdat hij verdacht werd van het opzoeken en doorverkopen van kentekeninformatie. De man zocht van ruim 90 mensen informatie op en verkocht die in zeker 30 gevallen door aan criminelen. "Terwijl hij elke maand salaris kreeg van de overheid, van de burger dus, liet verdachte zich ondertussen ook betalen door criminelen", aldus het OM.

De Hagenees kon dankzij zijn werk bij de Belastingdienst gegevens opzoeken van geselecteerde kentekens. Deze bevragingen vonden vooral tussen oktober 2020 en mei 2022 plaats. In 30 gevallen meent het OM te kunnen aantonen dat de man deze informatie doorgekocht aan criminelen. Een medeverdachte, die eerder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, verklaart dat hij de gegevens tegen betaling kreeg van de verdachte.

Afspraken op parkeerterrein
Het OM geeft aan dat er in verschillende gevallen een directe link tussen de verdachte ambtenaar en de afnemer, die op zijn beurt als tussenpersoon optrad, is te leggen. "Zo hadden ze korte ontmoetingen om een parkeerterrein en juist op die momenten logde de Hagenees in om kentekeninformatie op te vragen. Dit was altijd buiten werktijd. De gegevens die bij die kentekens hoorden, werden dan later weer teruggevonden in de telefoon van de medeverdachte, in notities die precies waren aangemaakt op het moment van hun ontmoetingen." In een versleutelde telefoon van een andere afnemer zijn ook berichten gevonden als ‘We gaan nu kijken’, en ‘Ik kijk nu live met hem mee’.

Liquidatie
Volgens het OM heeft de man "iedereen bedonderd: zijn werkgever, zijn collega’s, alle burgers die belasting betalen en daarom met hun gegevens in de systemen staan". In mei 2022 werd in Rotterdam iemand geliquideerd van wie de verdachte kort ervoor de gegevens had opgezocht en doorgespeeld. "Een direct verband dat deze bevraging heeft geleid tot de liquidatie is niet vast komen te staan. Maar het geeft maar al te goed aan waarvoor dit soort informatie wordt gebruikt."

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden en een ontzetting uit het recht om te werken als ambtenaar voor de duur van vijf jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Nederlandse voetbalsters in halve finales WK onder 20, bizarre comeback VS

Net als twee jaar geleden hebben de Nederlandse voetbalsters zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap onder 20 jaar. In het Colombiaanse Cali werd het gastland zondagavond na penalties verslagen, waarbij AZ-keepster Femke Liefting een heldenrol vervulde.

Na een goed kwartier schoot Karla Torres de thuisploeg op voorsprong, maar twintig minuten later kopte Veerle Buurman de bal voor het doel, waar Fleur Stoit de gelijkmaker binnen wist te koppen. Een kleine twintig minuten na rust legde Torres op heerlijke wijze de 2-1 achter Liefting, maar kort voor tijd trok Inske Weiman de stand na een mooie actie weer gelijk.

In de verlenging werd niet gescoord en dus moesten penalties genomen worden. Daarin was een hoofdrol weggelegd voor Liefting: ze hield haar doel volledig schoon en met treffers van Djoeke de Ridder, Fieke Kroese en Nayomi Buikema plaatste Nederland zich voor de halve finales.

In de halve finale staat Nederland woensdagavond - of donderdagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd - tegenover Japan, dat na verlenging met 1-0 van Spanje won. Noord-Korea rekende met 1-0 af met Brazilië, terwijl de Verenigde Staten wonnen van Duitsland. Dat had nogal wat voeten in de aarde: Duitsland kwam op 1-0 en in de 92e minuut op 2-0, maar in de 98e en 99e minuut trokken de Amerikaanse vrouwen de stand toch nog gelijk, waarna ze op penalties de winst pakten.

Tito Jackson (70) broer van Michael, overleden

Tito Jackson, lid van de beroemde 'The Jackson 5' en oudere broer van wijlen Michael Jackon, is op 70-jarige leeftijd overleden. De voormalig manager van de Jackson 5 en vriend van de Jackson-familie, Steven Manning, maakte dit bekend.

Alhoewel de doodsoorzaak nog niet officieel bekend is gemaakt, geeft Manning aan dat Tito is overleden aan een hartaanval, terwijl hij in de auto zat onderweg van New Mexico naar Oklahoma.

Jackson gaf zijn muzikaal talent door aan zijn drie zonen Taj, Taryll en TJ. Samen vormen ze de muziekgroep 3T. Ze reageren op X, het voormalige Twitter: "We zijn geschokt en bedroefd. Onze vader was een fantastische man die om iedereens welzijn gaf. We houden van je, papa, en zullen je altijd missen." Ze roepen op om vooral Tito's levensmotto te koesteren: heb elkaar lief.

The Jacksons, muzikale familie
Tito Jacksons carrière start in 1963, hij is dan 10 jaar oud. Samen met zijn broers Jackie en Jermaine vormt hij The Jackson Brothers. Niet veel later breidt het trio uit. Met broers Michael en Marlon ontstaat The Jackson 5. Vanaf 1969 is Tito gitarist en achtergrondzanger bij de groep, die muziek maakt in de genres r&b, soul, funk en later ook disco.

In 1969 breekt de groep door met hun hit 'I want you back'. Al snel volgen meer hits, zoals 'ABC', 'The love you save' en 'I'll be there'. De vier nummers kwamen op nummer 1 terecht in de Billboard Hot 100, de belangrijkste hitlijst in de Verenigde Staten. The Jackson 5 was de eerste groep die dat bereikte.

Suzuki domineert Bol d'Or na 24 foutloze uren

Op het circuit van Paul Ricard is gedurende het weekeinde de Bol d'Or verreden, de meest prestigieuze 24-uursrace in de motorsport. Het werd uiteindelijk helaas niet de meest spannende editie ooit, vooral doordat één team simpelweg uit de problemen bleef.

Al in de eerste anderhalf uur ging het voor drie serieuze kanshebbers fout: de #1 YART Yamaha kwam met problemen binnen en verloor meerdere ronden, gevolgd door de #4 Tati Beringer Honda. Niet veel later kreeg de #5 FCC TSR Honda een klapband, waarbij de halve machine aan gort geslagen werd door het rubber.

De #4 en #5 haalden uiteindelijk de finish niet, de #1 kende op hier en daar wat problemen na verder een degelijke race en eindigde nog als derde. Al na amper een uur ging de strijd om de leiding tussen de #12 SERT Suzuki en de #37 BMW, tot een uur of drie 's nachts: Hannes Soomer ging met de BMW vanaf de leiding onderuit, het team had meerdere ronden nodig om de boel enigszins te herstellen. Extra zuur voor Soomer: hij was de reserverijder, opgeroepen ter vervanging van Sylvain Guintoli, wiens zoontje getroffen is door kanker.

In de vroege ochtend kwam de BMW nog eens binnen, ze zakten uiteindelijk naar de vijfde plek op bijna twintig ronden achterstand van de #12. De Suzuki was ongenaakbaar, kende nagenoeg geen enkel probleem en met Gregg Black, Etienne Masson en Dan Linfoot pakten ze soeverein de winst én de wereldtitel, negen ronden voor de verrassende #99 KM 99 Honda van Florian Marino, Randy de Puniet en Jeremy Guarnoni - de #1 Yamaha werd met Niccolo Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika nog derde.

De beste Nederlander in het veld was Wayne Tessels, die met zijn team op de #41 Chromeburner-RAC Honda naar plek zes reed, goed voor de tweede plek in het Superstockklassement.

The Bear, Shogun, Baby Reindeer en Hacks grote winnaars bij de Emmy's

Op zondagavond zijn in Los Angeles de winnaars van de jaarlijkse televisie-awards van de Amerikaanse tv-industrie, de Emmy Awards, bekend gemaakt. Bij de winnaars zitten titels die allemaal in Nederland te zien zijn.

De Disney+-series The Bear en Shōgun, beide oorspronkelijk van de tv-zender FX, haalden samen 29 awards binnen: The Bear, over een restaurant in Chicago, won 11 van de 23 nominaties en Shōgun, gebaseerd op de gelijknamige roman van James Clavell, harkte er 18 binnen. Ondanks de hoge score zat er voor The Bear echter geen 'beste serie'-prijs in: die gingen naar Shōgun (voor beste drama) en de HBO Max-serie Hacks (voor beste komedie).

Jeremy Allen White, die één van de hoofdrollen speelt in The Bear, mag zichzelf een jaar lang 'lead comedy actor' noemen, naast Jean Smart (lead comedy actress) voor haar rol in Hacks. Anna Sawai en Hiroyuki Sanada kregen deze prijzen voor de drama-categorie. Vorig jaar won White dezelfde prijs, terwijl toen de serie zelf ook beste komedie werd.

Voor de beste 'limited series' ging de prijs naar Netflix-serie Baby Reindeer. Bedenker en hoofdrolspeler Richard Gadd won als beste acteur in deze categorie. De prijs voor beste varietyshow ging, voor de negende keer op rij, naar Last Week Tonight with John Oliver.

Naast de genoemde prijzen wonnen ook Jodie Foster, Liza Colon-Zayas, Ebon Moss-Bachrach, Elizabeth Debicki, Billy Crudup, Jessica Gunning, Lamorne Morris, Jamie Lee Curtis, Jon Bernthal, Michaela Coel en Nestor Carbonell acteerprijzen, voor eerder genoemde series, maar ook titels als True Detective, Fargo en The Morning Show.

De ceremonie vond plaats in het Peacock Theater in Los Angeles en werd gepresenteerd door Eugene en Dan Levy. Om door de volledige lijst te bladeren kun je een kijkje nemen bij Emmys.com.

Jeremy Allen White (midden) in The Bear
Jeremy Allen White (midden) in The Bear

Tennissers ontsnappen en staan in kwartfinales Davis Cup

De Nederlandse tennissers hebben zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinales van de Davis Cup. In het Italiaanse Bologna moesten de Nederlandse mannen in de slotwedstrijd tegen Italië in elk geval één partij pakken en dat lukte op het nippertje.

Botic van de Zandschulp begon prima tegen Matteo Berrettini en won de eerste set, maar daarna was de Italiaan toch de betere: 6-3, 4-6, 4-6. Tallon Griekspoor stond de eerste set af tegen Flavio Cobolli, sloeg daarna terug in set twee, maar moest zich alsnog gewonnen geven tegen de dit jaar doorgebroken Italiaan: 6-7 (4), 6-4, 3-6.

Het kwam dus aan op het dubbelspel, dus moesten Wesley Koolhof en Van de Zandschulp winnen van Simone Bolelli en Andrea Vavassori. In set één wonnen Koolhof en Van de Zandschulp een spannende tiebreak en zij wisten het vervolgens wél af te maken: 7-6 (5), 7-5 en dus staat Nederland op de valreep in de kwartfinales.

Het hele eindtoernooi, van de kwartfinales tot en met de finale, wordt in november gespeeld. Donderdag wordt dan bekend of Nederland het opneemt tegen Canada of Spanje, die beiden hun groep wonnen - het land waar Nederland niet tegen speelt treedt dan aan tegen Duitsland. Italië en de VS staan aan de andere kant van het schema en spelen tegen Argentinië of Australië.

Eerste kabinetscrisis mogelijk al voor Kerst

Een eerste kabinetscrisis is mogelijk aanstaande nu regeringspartij NSC heeft aangegeven dat de partij zal niet instemmen met juridische maatregelen om het aantal asielaanvragen te beperken als de Raad van State daar negatief over adviseert. Nicolien van Vroonhoven, tijdelijk fractievoorzitter van NSC en vervanger van Pieter Omtzigt, benadrukt dat haar partij enkel akkoord zal gaan als de ingreep juridisch goed onderbouwd is. Hiermee legt Van Vroonhoven de verantwoordelijkheid voor het asielplan van minister Marjolein Faber (PVV) bij de Raad van State.

Premier Dick Schoof heeft aangegeven dat het kabinet sowieso advies zal inwinnen bij de Raad van State over het omstreden plan. Hoewel de adviezen niet bindend zijn, zou NSC een negatief advies als doorslaggevend beschouwen. De VVD, vertegenwoordigd door fractievoorzitter Dilan Yesilgöz, wil zich nog niet uitlaten over mogelijke juridische obstakels en benadrukt dat er snel juridisch deugdelijke wetgeving moet komen.

Als de steun van NSC wegvalt en mogelijk ook de VVD de steun voor het plan intrekt, dan zou dat betekenen dat de PVV met lege handen staat. In de formatie heeft die partij al veel weggegeven en de kans is klein dat Wilders ook op het absolute kernpunt van zijn partij zal accepteren dat hij bakzeil haalt. Een kabinetscrisis is dan vrijwel onvermijdelijk.

De kans dat de Raad van State positief adviseert over het plan is buitengewoon klein. Het plan van minister Faber behelst het buiten werking stellen van delen van de Vreemdelingenwet, met als doel gezinshereniging en beroepsmogelijkheden voor afgewezen asielzoekers te beperken. Dit kan volgens de wet enkel in situaties van oorlog of andere buitengewone omstandigheden en daar is momenteel geenszins sprake van. Het kabinet daarentegen stelt dat de huidige asielinstroom zodanig hoog is dat dit een ‘asielcrisis’ vormt, die dergelijke maatregelen rechtvaardigt, maar weet dat vooralsnog niet duidelijk te onderbouwen.

De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd op het uitroepen van een asielcrisis, met name omdat dit het parlement tijdelijk buitenspel zou zetten. Dit mechanisme is bedoeld voor uitzonderlijke noodsituaties, zoals oorlog, waarbij het kabinet drie maanden de vrije hand krijgt. Premier Schoof had echter moeite om uit te leggen welke omstandigheden het noodzakelijk maken om het parlement te passeren.

Binnen NSC ligt dit bijzonder gevoelig, aangezien de partij heeft beloofd de rechtsstaat te willen beschermen. Minister Faber hoopt de wet nog voor Kerst in te voeren, maar het blijft dus zeer onzeker of NSC daarin meegaat.

Moeder 3 jaar cel in voor poging doodslag op baby

De rechtbank veroordeelt een 40-jarige vrouw uit de gemeente Rheden voor poging doodslag op haar baby. De vrouw krijgt een celstraf van 3 jaar.  

De vrouw bracht haar pasgeboren dochter tussen 20 november 2018 en 30 november 2018 ernstige verwondingen toe. Uit het rapport van de deskundige bleek dat het letsel van de baby levensbedreigend voor haar was, maar dat zij het door medisch ingrijpen had overleefd. Volgens de deskundige was het uitgesloten dat het letsel was ontstaan bij de geboorte of dat de baby zichzelf het letsel zou hebben toegebracht. De deskundige stelde dat het veel waarschijnlijker was dat het letsel was toegebracht dan dat dit was ontstaan door een ongeluk.

Dochter niet schuldig aan verwondingen
Het staat vast dat alleen de vrouw, haar 5-jarige zoon en 3-jarige dochter in de woning waren toen het incident plaatsvond. De vrouw verklaarde dat haar zoon de hele tijd had geslapen en dat hij de letsels niet kon hebben toegebracht. Daarnaast verklaarde ze dat mogelijk haar 3-jarige dochter het letsel zou hebben toegebracht bij de baby. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de 3-jarige dochter van verdachte de letsels heeft toegebracht bij de baby. De deskundige merkte in zijn rapport op dat het hem zeer onaannemelijk lijkt dat iemand van 3 jaar dit letsel zou toebrengen aan de baby. De vrouw was de enige volwassene in de woning die nacht en alle andere oorzaken van het letsel van de baby kunnen worden uitgesloten. De rechtbank concludeert daarom dat alleen de vrouw degene kan zijn die de geconstateerde letsels aan de baby heeft toegebracht.

Poging doodslag
Het is niet duidelijk wat de vrouw precies heeft gedaan. Ze paste echter zodanige kracht toe dat dat leidde tot de verwondingen bij de baby. Daarbij was het geweld zozeer gericht op de dood dat het niet anders kan dan dat de vrouw het risico op de dood van haar baby bewust aanvaardde. Volgens de rechtbank is de vrouw schuldig aan poging doodslag. De rechtbank vindt ook bewezen dat de vrouw de baby in een toestand bracht die voor haar gezondheid schadelijk was, waardoor de baby zwaar lichamelijk letsel opliep. 

Wreed en gruwelijk
De rechtbank vindt het onvoorstelbaar wreed en gruwelijk wat de vrouw haar baby heeft aangedaan. De baby was weerloos en volledig afhankelijk van haar moeder. Zij schond op de meest ernstige en grove wijze haar ouderlijke plicht en liet na om haar dochter de zorg en bescherming te bieden die een baby nodig heeft. Wat de rechtbank de vrouw ook in het bijzonder kwalijk neemt, is dat zij probeerde haar 3-jarige dochter de schuld van haar eigen gruwelijke handelen in de schoenen te schuiven. 

Redelijke termijn overschreden
De reclassering adviseerde om een straf op te leggen zonder bijzondere voorwaarden. De rechtbank vindt het ook niet passend om een voorwaardelijk strafdeel en bijzondere voorwaarden op te leggen. De redelijke termijn is met ruim drieënhalf jaar overschreden. Zonder deze overschrijding zou de rechtbank een gevangenisstraf van vier jaar passend hebben gevonden. Omdat die overschrijding er wel is legt de rechtbank een gevangenisstraf van 3 jaar op.

Schadevergoeding
Tot slot moet de vrouw een schadevergoeding van 50 duizend euro betalen aan haar mishandelde dochter.  Een deel van de vordering wijst de rechtbank af, omdat het op dit moment nog niet duidelijk is hoe de verdere ontwikkeling van de letsels zal zijn. De beoordeling hiervan levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. De dochter kan nog wel een zaak bij de burgerlijke rechter starten.

Provincie Utrecht mag wolf voorlopig nog niet vangen, zenderen en verstoren

De provincie Utrecht mag voorlopig nog niet starten met het vangen, verdoven, zenderen en paintballen van één specifieke wolf in de omgeving van Leusden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. De wolf is een strikt beschermde soort, die niet zomaar mag worden gevangen of verstoord.

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht (GS) hebben op dit moment niet goed genoeg onderbouwd dat het nodig is om in te grijpen met de voorgestelde middelen. Daarom kan ook niet goed worden beoordeeld of er nog andere bevredigende oplossingen zijn. 

Vangen, verdoven, zenderen en verstoren
De provincie stelt dat de wolf met genetisch kenmerk GW3237m onnatuurlijk gedrag vertoont. Het dier komt namelijk sinds vorig jaar maart te dicht bij honden en mensen. Door de wolf te vangen, te verdoven en te zenderen wil de provincie de situatie monitoren, analyseren en proberen het onnatuurlijke gedrag om te buigen. Als dat niet genoeg helpt, wil de provincie het dier schuw maken met een paintballgeweer. GS hebben hiervoor een omgevingsvergunning verleend. 

Bezwaar
Stichting De Faunabescherming en Stichting Animal Rights maken bij GS bezwaar tegen de omgevingsvergunning. Volgens de stichtingen is geen sprake van afwijkend, maar van natuurlijk gedrag van een beschermde diersoort. Daarnaast stellen zij dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat onderbouwt dat een wolf door middel van de voorgestelde methoden gedrag zou kunnen afleren. Bovendien zijn andere oplossingen niet onderzocht of toegepast. Omdat de provincie al gebruik kan maken van de omgevingsvergunning hebben zij de voorzieningenrechter gevraagd dit voorlopig te verbieden. 

Oordeel
De voorzieningenrechter komt in deze spoedprocedure tot de conclusie dat de onderbouwing van de omgevingsvergunning op dit moment tekortschiet. De voorzieningenrechter ziet zeker de zorgen van GS, maar de wolf is een strikt beschermde soort die in principe niet mag worden gevangen en verstoord. GS hebben op dit moment niet goed genoeg uitgelegd dat het vangen en verstoren van de wolf met de voorgestelde middelen noodzakelijk is. GS hebben bijvoorbeeld te weinig inzicht gegeven in de meldingen over de wolf en het is ook onduidelijk hoe deze meldingen zijn beoordeeld door een wolvendeskundige. Daardoor is het niet mogelijk te toetsen of deze wolf daadwerkelijk een gevaar oplevert voor de openbare veiligheid en ook niet of deze wolf met de maatregelen wordt beschermd of juist bedreigd.

Op dit moment is ook niet te beoordelen of er nog een andere bevredigende oplossing is. Onder deze omstandigheden wegen de belangen van de stichtingen die opkomen voor de wolf zwaarder dan de belangen van GS en de provincie. Daarom mag tot twee weken na beslissing op het bezwaar niet gestart worden met het vangen en zenderen van de wolf. Mochten GS of de provincie de omgevingsvergunning toch willen gebruiken tijdens de bezwaarprocedures, dan kunnen zij de voorzieningenrechter goed gemotiveerd vragen de beslissing van vandaag op te heffen of te wijzigen. 

Oxfam Novib: 'Schoof vergroot kloof in wereld en Nederland'

Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit breekt het kabinet-Schoof met een lange Nederlandse traditie van solidariteit met de meest kwetsbaren én brengt het onze eigen welvaart en veiligheid in gevaar. Oxfam Novib is geschokt dat, bovenop de structureel 2,4 miljard Euro bezuiniging uit het hoofdlijnenakkoord, twee extra maatregelen zijn aangekondigd die het budget voor ‘hulp’ nog eens met 1 á 2 miljard Euro verlagen. Het kabinet schiet zichzelf volgens Oxfam Novib hiermee in de voet, want vele grote vraagstukken zoals de klimaatcrisis vragen om internationale samenwerking. Die samenwerking zet Nederland op scherp door de enorme bezuinigingen.

Oxfam Novib maakt zich ook zorgen over de groeiende ongelijkheid binnen Nederland door de belastingen van bedrijven en superrijken te verlagen. Ook de rechtsstaat zou onder druk komen te staan door de plannen voor o.a. het uitroepen van een asielcrisis en de inperking van het demonstratierecht.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Terwijl de wereld in brand staat en de noden voor een recordaantal mensen alleen maar toenemen, trekt dit kabinet zich terug achter de dijken. De enorme bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn niet alleen harteloos, maar bovendien kortzichtig en het druist in tegen Nederlandse kansen en belangen. We roepen de Tweede Kamer op om veel bewuster en actiever stil te staan bij deze historische trendbreuk en snel bij te sturen. Wat we in vele decennia hebben opgebouwd aan kennis, contacten, samenwerking en reputatie mogen we niet zomaar verloren laten gaan.”

Bezuinigingen ontwikkelingssamenwerking
In het hoofdlijnenakkoord heeft de coalitie besloten om in 2025 300 miljoen Euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 wordt maar liefst jaarlijks 2,4 miljard Euro bezuinigd op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet besloot deze maand om in 2025 200 miljoen Euro extra te bezuinigen. In 2025 besluit het kabinet of ze deze extra bezuiniging, als gevolg van ontkoppeling van het budget voor ontwikkelingssamenwerking met het Bruto Nationaal Inkomen (BNI), structureel in gaan voeren. Dit zou leiden tot een extra bezuiniging van 1-2 miljard Euro gedurende deze kabinetsperiode. Vorige week besloot het kabinet bovendien tot een derde bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking: de aangekondigde bezuiniging op ambassades wordt teruggedraaid en de rekening hiervoor wordt doorgeschoven naar het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Dit kabinet deelt volgens Oxfam Novib wel cadeaus uit aan bedrijven en de superrijken. Zo worden de belastingtarieven voor directeur-grootaandeelhouders en vermogenden verlaagd. Tegelijkertijd gaat het BTW-tarief voor (school)boeken, sport en cultuur omhoog maar wordt het minimumloon niet verhoogd. Oxfam Novib pleit om eerlijke belastingen in te voeren die de hele samenleving ten goede komen: voer een permanente vermogensbelasting in voor de rijkste 1% van Nederland. Zorg dat arbeid en vermogen even zwaar belast worden. Belastingontwijking door multinationals via Nederland moet stoppen. Arme landen lopen nu broodnodige belastinginkomsten mis omdat multinationals Nederland gebruiken als doorsluisparadijs. 

Ook de rechtsstaat staat volgens de NGO stevig onder druk door dit kabinet. Maatregelen om in Nederland het demonstratierecht te beperken, het maatschappelijk middenveld rechten, vrijheden en middelen af te nemen, en maatschappelijke organisaties te bedelven onder fors zwaardere administratielasten, zijn een reëel gevaar en een bedreiging voor de rechtsstaat. Dat de asielcrisiswet wordt doorgedrukt buiten het parlement om is daarvan een schokkend eerste voorbeeld.

Noodweer Midden-Europa: 15 doden, waterpeil Donau stijgt flink door

Na vele dagen met extreem veel neerslag in delen van Centraal-Europa komt het nog steeds tot veel overlast. Het noodweer in Midden- en Oost-Europa eist steeds meer levens. Het dodental is inmiddels opgelopen tot vijftien.

Ook de komende uren valt er regionaal nog flink wat regen bij, maar vanaf dinsdag wordt het droger. Toch betekent dat niet dat de problemen voorbij zijn, want het waterpeil van de Donau zal nog flink gaan stijgen.

Afgelopen 24 uur viel er regionaal opnieuw 50 tot 100 millimeter regen, waarmee de neerslagtotalen nog verder zijn opgelopen. Op sommige weerstations in Oostenrijk is inmiddels meer dan 400 millimeter regenwater gevallen in zo’n 72 uur tijd. Om deze hoeveelheid in perspectief te plaatsen: normaal valt in deze regio van Oostenrijk zo’n 125 millimeter regen in de hele septembermaand. Nu is dat lokaal dus meer dan drie keer zoveel in slechts drie dagen.

Het was dus onvermijdelijk dat deze neerslaghoeveelheden tot overstromingen hebben geleid. Verschillende dammen zijn doorgebroken in Neder-Oostenrijk, waardoor honderden mensen moesten worden geëvacueerd.

Regenval stopt, maar rivierpeil blijven stijgen
De komende 12 uur regent het nog enige tijd door in het zuidoosten van Duitsland, oosten van Oostenrijk en het westen van Tsjechië. Lokaal kan daar opnieuw zo’n 50 millimeter regen bijvallen. Daarna wordt het geleidelijk droger. Toch zijn de problemen dan nog niet voorbij.

De beken en rivieren zullen het regenwater nog moeten afvoeren en naast de regen zal ook smeltwater van de vele sneeuw nog voor extra watertoevoer zorgen. Regionaal ligt in de Oostenrijkse Alpen nog een meter sneeuw boven 1500 meter. Die sneeuw gaat komende dagen snel smelten door stijgende temperaturen, waarmee de beken en rivieren nog extra gevoed zullen worden.

Een groot deel van dat water komt in de Donau terecht, die stroomt door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Roemenië en Bulgarije. Het waterpeil van de Donau is al gestegen tot boven de alarmwaarden. In Bratislava, Slowakije, is het waterpeil inmiddels al meer dan 9 meter, ten opzichte van 3 meter een aantal dagen geleden. De Donau stroomt daarna nog langs de Boedapest en Belgrado, met daar ook de komende dagen een stijging van het rivierpeil.

Oekraïne onderschept ruim 50 Russische drones tijdens massale drone-aanval

Oekraïne zegt dat het afgelopen nacht een massale Russische drone-aanval grotendeels heeft kunnen afslaan.

53 van de 56 Russische drones werden boven tien regio’s neergeschoten, maakte de luchtmacht bekend. De aanval was vooral gericht tegen het gebied rond de hoofdstad Kiev. Volgens voorlopige informatie vielen er geen slachtoffers of schade.

De Oekraïense president Zelensky klaagde opnieuw over vertragingen bij de levering van wapens aan zijn land. De door de VS en Europese landen beloofde hulp komt vaak met een lange vertraging, zei hij tegen CNN. Volgens de president zouden er met de beloofde wapens 14 brigades kunnen worden uitgerust, maar van de wapens die tot nu toe zijn geleverd zijn dat er maar 4. Over het geheel genomen beschikt de helft van de Oekraïense troepen niet meer over een complete uitrusting  waardoor er grote verliezen worden geleden. 

EU: 513.000 nieuwe asielaanvragen in de eerste helft 2024

Het aantal asielzoekers in de EU, maar ook in Noorwegen en Zwitserland is in de eerste helft van het jaar licht gedaald, maar blijft steken op ruim een half miljoen.

Van januari tot eind juni registreerde het Asielagentschap van de Europese Unie in totaal 513.000 nieuwe aanvragen, zo maakte de autoriteit in Malta bekend. Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar zijn dat er 6.000 minder. Volgens het agentschap zijn de meeste aanvragen ingediend in Duitsland, 124.000. Volgens de informatie ontvingen de Duitse autoriteiten echter zo’n 30.000 aanvragen minder dan in dezelfde periode in 2023. De meeste asielzoekers kwamen opnieuw uit Syrië en Afghanistan.

Eind vorig jaar besloot de Europese Unie tot een ingrijpende hervorming van het asielstelsel. Volgens dit artikel zouden mensen die weinig kans hebben op erkenning versnelde procedures moeten doorlopen aan de buitengrenzen van de EU. 

Deadpool & Wolverine meest succesvolle R-rated film ooit

De Marvel-film Deadpool & Wolverine blijft succes boeken en heeft wereldwijd inmiddels meer dan 1,3 miljard dollar opgebracht. Dit maakt de film niet alleen de op een na succesvolste van 2024, maar ook de meest winstgevende R-rated film ooit. Hiermee stoot de film de vorige recordhouder, Joker uit 2019, van de troon..

Een R-keuring in de VS betekent dat de film door personen onder de 17 jaar alleen met een volwassene mag worden bezocht. In dit geval vanwege de aanwezigheid van seks, geweld, bloederige scènes en krachttermen. Deadpool & Wolverine bevat al deze elementen in overvloed. In Nederland heeft de film een leeftijdsgrens van 16 jaar en ouder gekregen. Daardoor mogen personen onder de 16 de film niet bezoeken. Zelfs niet met volwassen begeleiding.

De film draait om de samenwerking tussen Deadpool (gespeeld door Ryan Reynolds) en Wolverine (vertolkt door Hugh Jackman). Samen moeten ze vechten om hun wereld te redden van een naderende ondergang. De combinatie van humor, actie en rauw geweld blijkt een gouden zet, gezien de enorme opbrengsten en de blijvende populariteit van de film.

Politie stopt asociale trouwstoet en neemt auto's in beslag

De politie heeft zondag in Bergen op Zoom drie auto’s van een trouwstoet in beslag genomen vanwege asociaal rijgedrag. Het incident vond plaats rond 16.00 uur toen een agent in zijn vrije tijd op de A4 een groep van zo’n tien auto’s opmerkte die gevaarlijk reden.

De auto’s negeerden verkeersregels door onder andere over doorgetrokken strepen te rijden, rechts in te halen en de vluchtstrook te gebruiken. De agent schakelde direct zijn collega's in, die de auto's op de Saturnuslaan tot stilstand konden brengen door de straat af te sluiten.

Het bleek om een trouwstoet te gaan, waarbij onder andere de auto van het bruidspaar betrokken was. Bij het stilleggen van de stoet ontstond er frictie tussen de politie en het trouwgezelschap. Enkele leden van de stoet reageerden provocerend door drankblikjes op straat te gooien en harde muziek te draaien. Toen de politie besloot enkele auto’s in beslag te nemen, bleken de sleutels op mysterieuze wijze verdwenen te zijn.

Uiteindelijk zijn drie huurauto’s met Duitse kentekens, waaronder die van de bruidegom, in beslag genomen. Naast de inbeslagnames werden er ook acht boetes uitgedeeld aan verschillende bestuurders binnen de stoet.

Dubbel WK-zilver Nederlandse roeiers op nieuw olympisch onderdeel strandsprint

Op de wateren bij het Italiaanse Genoa is gedurende het weekeinde het wereldkampioenschap strandsprintroeien gehouden. Dat is nog vrij onbekend, maar olympische liefhebbers kunnen er maar beter alvast een blik op werpen: in Los Angeles is het over vier jaar olympisch, met wedstrijden voor de solo's en gemengde dubbels. In het strandsprintroeien moet eerst een sprint getrokken worden over het strand naar de boot, waarna een kort stuk geroeid wordt, om vervolgens terug te keren naar het strand voor nog een sprint naar de finish.

Vrouwen solo
Janneke van der Meulen pakte vorig jaar de wereldtitel, dit jaar kon ze die niet succesvol verdedigen. In de halve finales dolf ze het onderspit tegen de Britse Clare Jamison, waarna Van der Meulen in de strijd om brons verloor van roeigrootheid Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland. In de finale verloor Jamison op haar beurt van de Oostenrijkse specialiste Magdalena Lobnig.

Gemengde dubbelvier
Met Marieke Keijser, Beer Florijn, Claire de Kok, Jan van der Bij en stuurvrouw Dieuwke Fetter was Nederland lekker op dreef. Nieuw-Zeeland werd ruim verslagen en Nederland won nipt van Italië en Frankrijk voor een finaleplaats. Daarin kwamen ze net tekort tegen de Britse ploeg, zilver voor Nederland dus, na een twaalfde plek in de kwalificaties bepaald niet verkeerd. Spanje pakte brons door Australië te verslaan.

Mannen solo
Lennart van Lierop stond in de achtste finales, maar daarin was hij niet opgewassen tegen de Spaanse topper Adrian Miramon. Die schopte het tot de finale, maar na onder meer een ongelukkig getimede golf verloor hij van de Amerikaan Christopher Bak. Brons was voor Litouwen dankzij Zygimantas Galisanskis, die de Duiter Franz Werner versloeg.

Gemengde dubbeltwee
Voor broer en zus Finn en Karolien Florijn mislukte de kwalificatie volledig, waardoor ze met een 35e en voorlaatste plek uitgeschakeld waren. In de finale wonnen Dominykas Jancionis en Martyna Kazlauskaite uit Litouwen het goud door de Italiaanse boot van Silvia Tripi en Federico Ceccarino te verslaan, brons was na winst op Australië voor Ander Martin en Esther Briz uit Spanje.

Harris en Trump-leugens, twee gekken strijden om een titel

De complete shitshow die de US Elections heet is in volle gang in de Verenigde Staten. Waar een kwijlende, seniele oude man net is ingeruild voor een brabbelend, hysterisch hinnekend paard staat aan de andere kant de oranje gek die middels scheldpartijen en 'feitjes' gebaseerd op Fox News z'n stemmers binnen probeert te slepen.

Twee compleet ongeschikte kandidaten, waarvan er uiteindelijk één een van de machtigste personen op aarde gaat worden. *ril*

Hier een voorbeeldje van de leugens van beiden (niet biden, hoewel die er ook wel heeft gehad)

Fenomenale Littler wint World Series of Darts Finals in Amsterdam

In het Amsterdamse AFAS Live zijn zondag de beslissende wedstrijden gespeeld in de World Series of Darts Finals, het toernooi met onder meer de beste spelers uit de zeven World Series-toernooien die over de hele wereld werden gespeeld. Daarbij was één man met afstand de beste.

Kwartfinales
Luke Littler nam het op tegen Chris Dobey, die vrij aardig tegenstand wist te bieden, maar met onder meer een bijna-negendarter maakte Littler het af: 10-7. Michael van Gerwen speelde vervolgens prima tegen wereldkampioen Luke Humphries en met een 170-finish kwam hij op 9-6, maar de Nederlander liet flink wat matchdarts liggen. Met een 75-finish via twee keer dubbel-18 kwam Humphries terug tot 9-9, maar ook hij liet kansen liggen en zo kon Van Gerwen met 10-9 alsnog winnen.

Peter Wright had dan weer weinig moeite met een matig spelende Daryl Gurney, die er met 10-4 af ging, waarna Rob Cross en Michael Smith er wel weer een spannende partij van maakten. Beiden lieten veel kansen liggen, maar de uitstekend spelende Smith maakte het af: 10-9.

Halve finales
Het duel tussen Littler en Van Gerwen ging aanvankelijk gelijk op, maar een break op 5-4 voor Littler bleek de genadeklap voor de Nederlander. Littler speelde werkelijk bizar goed, flirte een tijdje met een gemiddelde van 110 punten per beurt en met een snaarstrakke 72-finish maakte hij het met 11-4 af.

Ook de andere halve finale was niet al te spannend: Smith won met 11-6 van Wright. Hij speelde daarbij prima, maar het leek lastig te worden om het Littler moeilijk te maken.

Finale
Littler begon weer heerlijk en stond in no-time op 7-3. Smith gooide een 170-finish uit om nog eens een leg te pakken, maar tegen Littler was hij verder totaal niet opgewassen, de vicewereldkampioen gooide gemiddeld weer dik boven de 100 punten per beurt - met 102,21 was het nota bene zijn laagste gemiddelde van zijn vijf wedstrijden in Amsterdam. Hij won met 11-4 en mocht zo een nieuwe titel bijschrijven.

FBI: mislukte aanslag Trump op golfbaan nabij Mar-A-Lago in Florida

Er is geschoten in de omgeving van de golfclub van Donald Trump terwijl de ex-president daar was. “President Trump is veilig na de schietpartij bij hem in de buurt”, aldus zijn campagneteam. Volgens een rapport hebben zijn lijfwachten op een verdachte geschoten. 

Update 0.25 uur: Wat is tot nu toe bekend over deze aanslag
Eén van de agenten van de Secret Service die verantwoordelijk waren voor de veiligheid van Trump op zijn golfbaan, zag een geweer door een hek heen steken. Een of meer agenten van de geheime dienst openden vervolgens het vuur op een potentiële verdachte

Politie-eenheden sloten het gebied vervolgens onmiddellijk af. Een getuige zag een man uit de struiken rennen en in een zwarte Nissan-auto stappen en nam het kenteken op de foto. 

De politie hield vervolgens de zwarte Nissan aan en de man is aangehouden

Bij onderzoek van de omgeving werd een AK-47-achtig geweer met een vizier gevonden in een struik waar de verdachte werd gezien, samen met twee rugzakken en een GoPro-camera

De autoriteiten behandelen de zaak als een mogelijke moordpoging en arresteerden een man die door bronnen werd geïdentificeerd als Ryan Wesley Routh (58). Routh was naar verluidt gewapend met een geweer toen agenten op hem schoten.

Ryan Wesley Routh (foto: Facebook)

Routh zou een strafblad hebben, zijn motief is nog onbekend. Op social media gaan geruchten dat Routh zou hebben meegevochten in Oekraïne tegen Rusland.

"Dit lijkt niet zomaar een willekeurige man met een AK-47 te zijn die voor Trumps club rondloopt", voegde de functionaris toe. Volgens de autoriteiten duwde Routh de loop van zijn geweer door een hek van gaas en richtte hij mogelijk op de president toen agenten op hem schoten. 

Trump was op de vijfde hole van zijn baan toen de schoten klonken, wat zijn beveiliging ertoe aanzette hem te omsingelen en hem naar het clubhuis te begeleiden om Trump in veiligheid te brengen. De schutter zou zich op enkele honderden meters van Trump hebben bevonden. Het incident is de tweede moordaanslag zijn van de voormalige president.

Het geweer van de verdachte is in de struiken aangetroffen. Er zijn vier schoten afgevuurd volgens lokale wetshandhaving. Fox News-presentator Bret Baier sprak met Trump, die de Secret Service prees voor het snelle handelen. Trump bevestigde tegenover Baier dat het goed met hem ging. 

President Biden en vicepresident Harris zijn ingelicht over de vermeende moordaanslag op Trump op terwijl hij aan het golf speelde op de Trump International Golf Course. "Ze zijn opgelucht dat hij veilig is en worden regelmatig op de hoogte gehouden door hun team", aldus het Witte Huis in een verklaring.

Eerdere berichtgeving: De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is veilig nadat er ‘bij hem in de buurt’ werd geschoten, aldus zijn campagneteam. "Op dit moment zijn er geen verdere details", zei zijn woordvoerder Steven Cheung. Verschillende Amerikaanse media meldden dat de schoten werden afgevuurd nabij de golfclub van Trump in West Palm Beach, Florida, terwijl de ex-president daar verbleef.

Het persbureau AP meldde, onder verwijzing naar geïnformeerde bronnen, dat de lijfwachten van de ex-president op een verdachte schoten. De persoon werd gezien met een pistool in de buurt van de golfclub van Trump. De verdachte liet een aanvalsgeweer achter en vluchtte in een auto, zeggen twee bronnen die anoniem willen blijven. Trumps zoon Donald Trump Jr. schreef op X, onder verwijzing naar de politie, dat er een AK-47 aanvalsgeweer in de bosjes is gevonden.

Autoriteiten in Florida bevestigden de arrestatie van een verdachte. De persoon werd aangehouden op een snelweg ongeveer 70 kilometer ten noorden van de golfclub, zei het Martin County Sheriff's Office op Facebook. Er wordt aangenomen dat deze persoon verband houdt met de schoten die in de buurt van de golfclub zijn afgevuurd.

Kort na het incident waren er de eerste berichten dat twee mensen op elkaar hadden geschoten zonder dat Trump het doelwit was. Pas later was er sprake van betrokkenheid van de geheime dienst.

FOK! Wat een weer: meest zon maar ook een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt eerst nog plaatselijk mist voor, maar deze verdwijnt snel. Eerst schijnt dan nog de zon, maar van het westen uit neemt de bewolking toe. Plaatselijk valt daar wat lichte (mot)regen uit. Eerst is er nog maar weinig wind, maar in de loop van de ochtend wordt de wind boven land zwak tot matig en gaat deze uit een noordwestelijke richting waaien. Langs de kust en op het IJsselmeer wordt de wind later vrij krachtig.

Vanmiddag schijnt in het westen de zon geregeld. In het oosten komt meer bewolking voor en daar valt een enkele lichte bui. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is het droog en zijn er nog enkele wolken. De wind uit het noorden is boven land zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De zon komt op in Nijmegen Lent (Foto: Charged)
De zon komt op in Nijmegen Lent (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Vanaf vandaag controles aan alle Duitse landsgrenzen

Vanaf vandaag breidt Duitsland de stationaire controles uit naar alle nationale grenzen.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken hoeven forensen geen grote verkeersproblemen te verwachten. Ook de economie en de handel zullen zo min mogelijk hinder ondervinden. De Duitse regering heeft de grenscontroles aangemeld bij de Europese Commissie met als excuus de hoge irreguliere migratie. In eerste instantie staan de controles gepland voor zes maanden. De politie voert sinds oktober vorig jaar steekproeven uit aan de landgrenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland, en sinds 2015 aan de grens met Oostenrijk. Grenscontroles zijn normaal gesproken niet gebruikelijk in het Schengengebied.

Na telefoongesprekken met verschillende regeringsleiders van Duitse buurlanden zei bondskanselier Scholz dat zij begrip hadden voor de hardere koers op het gebied van het vluchtelingenbeleid. Duitsland opereert binnen het Europese recht. Kritiek op de strengere controles kwam onder meer uit Polen. In veel grensregio's zijn er zorgen over de mogelijke gevolgen voor het dagelijkse verkeer. 

Hoe werkt een placebo? En werkt het altijd?

Wist je dat mensen na een ‘nep’-knieoperatie, waarbij de arts alleen de knie opent en sluit zonder iets te doen, net zo goed herstellen als na een echte operatie? Dit fenomeen of eigenlijk leermechanisme, wordt ook wel het placebo-effect genoemd, legt gezondheidspsycholoog Andrea Evers van de Universiteit Leiden uit. Bekijk de video als je precies wil weten hoe het placebo-effect werkt en wat de wetenschap hierover te zeggen heeft. 

Tijdcodes

00:00 Waarom werkt een placebo?’

00:27 Het Pavlov-effect 

01:09 Wetenschappelijk bewijs placebo-effect

02:10 Hoe werkt een placebo?

02:32 Invloed van communicatie 

03:11 Placebo-effect optimaal inzetten

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.