FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 augustus 2024

2,3 miljoen coronaprikken ingepland

Ongeveer 13.000 mensen hebben in de afgelopen dagen zelf een afspraak gemaakt voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Daarnaast waren 2,3 miljoen inentingen vooraf al ingepland.

GGD GHOR Nederland, dat de prikafspraken regelt, zegt de aantallen niet te kunnen vergelijken met vorig jaar. In de najaarsronde vorig jaar kregen ruim 2,7 miljoen mensen een coronaprik. Van de 60-plussers liet ongeveer 50 procent een inenting zetten. De vooraf ingeplande afspraken zijn gemaakt voor thuiswonende ouderen die bij de ronde van vorig jaar ook een coronaprik hadden gekregen. In de brief die zij krijgen, staat al een voorstel voor de datum, het tijdstip en de locatie voor de vaccinatie. Het is aan mensen zelf om te beslissen of ze de prik wel of niet nemen en of ze gebruik willen maken van de afspraak in de uitnodiging. Lees verder bij Skipr

Blikjes zonder statiegeld?

In maart bleek dat populaire limited edition energiedrank van Red Bull zonder statiegeld werd verkocht in Nederland. Blikjes zonder statiegeld zijn hier illegaal. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) spoorde de importeur op die de blikjes als eerste op de Nederlandse markt bracht. Voor dit ‘milieudelict’ is door het OM een boete van 500 euro opgelegd aan een eenmanszaak, deze persoon moet tevens rekening houden met een strafblad. Grotere ondernemingen kunnen veel hogere boetes krijgen.

Statiegeld
Op blikjes zit vanaf april 2023 statiegeld. Breng je als importeur specifieke blikjes en flesjes op de Nederlandse markt? Dan moet je zorgen dat het Nederlandse statiegeldlogo erop staat. Dat kan door producten aan te melden bij Statiegeld Nederland.

Handhaving
Er zijn door ILT al veel importeurs gevonden die zich niet aan de statiegeldwet houden. Dat is lang niet altijd uit nalatigheid. Soms ontbreekt het aan kennis over de regels rondom statiegeld.  Via handhaving worden deze overtredingen gestopt.

Melding
Als mensen een plastic flesje of blikje kopen waar geen statiegeld op zit, kunnen zij een melding maken bij de ILT. Het helpt dan om een foto van het etiket mee te sturen en aan te geven waar het flesje of blikje is gekocht.

Eis17 jaar gevangenisstraf voor dodelijke schietpartij in Den Helder

Net nadat een café in Den Helder op 5 augustus 2023 de deuren heeft gesloten, lost de 27-jarige verdachte vijf schoten met zijn vuurwapen. Hierbij wordt een 25-jarige man geraakt die kort daarna in het ziekenhuis overlijdt. Twee anderen raken ook gewond, van wie één zwaargewond. Hij is in zijn borst geraakt.

De schietpartij vindt plaats in het bijzijn van veel andere personen die na sluitingstijd van het café op straat blijven hangen. Het is een wonder dat die avond niet nog meer doden of zwaargewonden zijn gevallen. Vandaag stond de 27-jarige verdachte voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 17 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem.

Wat vooraf ging aan de schietpartij
Uit de videobeelden blijkt dat een vriend van de verdachte en het dodelijke slachtoffer bijna direct na aankomst buiten en in het café een woordenwisseling hebben. Het zou gaan om de vriendin van het dodelijke slachtoffer. Aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen wordt al snel duidelijk dat de 27-jarige verdachte de vermoedelijke schutter is. Na de schietpartij vlucht de verdachte met het vuurwapen. Drie dagen later, op 8 augustus, meldt de verdachte zich op het einde van de dag op het politiebureau in Alkmaar. Het vuurwapen is tot op heden nog niet gevonden.

Wettig en overtuigend bewijs
De verdachte worden drie feiten ten laste gelegd: doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Verdachte bekent geschoten te hebben en bekent een vuurwapen voorhanden te hebben gehad. Veel getuigen hebben verdachte ook aangewezen als schutter. Verdachte heeft steeds aangegeven dat hij schoot, omdat hij dacht dat het dodelijke slachtoffer een vuurwapen zou gebruiken tegen zijn vrienden en verdachte zelf. De officier van justitie heeft aangegeven dat nergens uit blijkt dat het dodelijk slachtoffer een wapen bij zich had, dit pakte of zou gebruiken. Er is weliswaar een slaande beweging gemaakt door het dodelijk slachtoffer naar vrienden van verdachte, maar het was niet noodzakelijk voor verdachte om in te grijpen. Er waren voldoende andere mensen die konden ingrijpen en ingrepen. Bovendien was de manier waarop verdachte ingreep, door met een vuurwapen te schieten, volstrekt disproportioneel.

Onherstelbaar leed aangericht
Er is onherstelbaar verdriet en leed door verdachte toegebracht aan de slachtoffers, maar ook aan getuigen van de schietpartij. De nabestaanden van het dodelijke slachtoffer zullen nooit meer een arm om hem heen kunnen slaan, zijn lach kunnen horen of een gesprek met hem kunnen hebben. Verdachte heeft bij het zwaargewonde slachtoffer zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt. Hij kan pas sinds kort, na een jaar revalideren, weer volledig werken. Het zwaargewonde slachtoffer had niets van doen met enige ruzie. Sterker, hij probeerde eerst nog sussend op te treden.

De officier van justitie is van mening dat de ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. De feiten zijn zo ernstig en het was zo gevaarlijk wat de verdachte deed, dat volgens de officier alleen een zeer lange gevangenisstraf passend is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Trump: 'migrantenkinderen zijn vermist of seksslaaf geworden door schuld Harris'

Oud-president Donald Trump zei vrijdag dat duizenden kinderen die illegaal de VS binnenkwamen, momenteel als seksslavinnen werken, vermist zijn of dood zijn vanwege vicepresident Kamala Harris.

Trump zei dat op een bijeenkomst in Pennsylvania. Volgens hem zou de Democratische presidentskandidaat, die onder president Biden de taak had om de illegale grensoverschrijdingen in te perken, verantwoordelijk zijn voor het lot van ongeveer 325.000 minderjarigen waarvan de verblijfplaats onbekend is bij federale ambtenaren. "Denk aan het aantal — 325.000 kinderen worden vermist. Velen zijn dood. Velen zijn aan het werk gezet als seksslaaf of andere gedwongen illegale arbeid in verschillende delen van ons land," aldus de Republikeinse presidentskandidaat in Johnstown.

Apotheek moet uitgifteautomaat medicijnen verwijderen na klachten omwonenden

Een apotheek in De Pijp moet van de rechtbank Amsterdam de automaat voor de uitgifte van medicijnen in de gevel om de hoek van de apotheek verwijderen. De apotheek had voor het plaatsen van de automaat geen toestemming gekregen van de Vereniging van Eigenaars (VvE) waar het bedrijfspand onder valt. "Bovendien verbiedt de splitsingakte het wijzigen van het architectonisch uiterlijk van de gevel, wat nu wel is gebeurd", aldus de rechtbank. Zo meldt AT5. 

De automaat voor de uitgifte van medicijnen werd door de apotheek in juni vorig jaar direct naast de voordeur die toegang geeft tot de bovenliggende appartementen geplaatst. Volgens de rechtbank veroorzaakt dit hinder aan eigenaren van die appartementen. "De overlast bestaat onder meer uit het blokkeren van de voordeur door daar fietsen te parkeren en het aanbellen bij de bewoners als de automaat niet werkt."

Daarnaast klagen bewoners over geschreeuw, gebonk en roken bij of rond de automaat. "Ook bellen er personen aan bij de eigenaren als het apparaat niet werkt (kennelijk lezen zij de instructies niet goed) en vragen om advies", aldus de rechtbank. 

Automaat
Wel was er voordat de apotheek de automaat plaatste toestemming verkregen van de verhuurders van het pand. De VvE was hierbij achterwege gelaten. "De automaat zit in de gemeenschappelijke gevel en de apotheek had de toestemming van de VvE dus wel nodig", oordeelt de rechter.

Klanten van de apotheek (met recept) kunnen via een code hun medicijnen uit de automaat in de gevel halen. In totaal is er plek voor 300 pakjes en worden er per dag gemiddeld tussen de 100 en 150 pakjes geplaatst. In oktober 2022 vroeg de apotheek al een omgevingsvergunning voor de plaatsing van de automaat aan. In maart 2023 werd deze door de gemeente gegeven. De VvE werd niet op de hoogte gesteld over de verbouwingsplannen aan het pand. 

In gesprek
In januari dit jaar schreef de VvE in een e-mail naar de apotheek "alleen in gesprek te willen gaan als de uitgifteautomaat buiten werking wordt gesteld". Afgelopen maart ging de apotheek ermee akkoord dat de uitgifteautomaat tussen 18.00 en 08.00 uur buiten werking zou worden gesteld. "Op 4 april 2024 heeft zij dat nogmaals bevestigd. Daarna is discussie ontstaan over de tijden waarop de uitgifteautomaat buiten werking moet worden gesteld", aldus de rechtbank. 

Zo zei de apotheek in april nog toe de automaat van 22.00 tot 07.00 uur buiten werking te stellen. Ook deed de apotheek andere voorstellen om de overlast te beperken. In mei werd duidelijk dat de apotheek en de VvE er niet uit zijn gekomen. De VvE liet toen aan de apotheek weten de automaat weg te willen hebben. De VvE wil geen toestemming geven "voor de verruiming van de termijn van 18.00 tot 08.00 uur voor buitenwerkingstelling van de uitgifteautomaat". 

'Onrechtmatige daad'
Volgens de rechtbank is er sprake van een 'onrechtmatige daad' vanuit de apotheek. "Aannemelijk is dat de apotheek jegens de VvE onrechtmatig heeft gehandeld door met plaatsing van de automaat de gemeenschappelijke gevel te beschadigen, dan wel te veranderen (inbreuk op eigendomsrecht) en/of verslaglegging mogelijk niet de schoonheidsprijs verdienen kan daarvoor geen reden zijn."

Volgens de apotheek is het van "zwaarwegend belang" dat de automaat blijft. Zo maakt het de bedrijfsvoering makkelijker, hebben klanten voordeel bij deze service en is het een investering geweest. Ook is het volgens de apotheek "nog maar de vraag of de uitgifteautomaat op een andere plek of bij de apotheek kan worden geplaatst". 

De rechtbank oordeelt dat de plaatsing van de uitgifteautomaat is in strijd met de splitsingakte. De automaat moet daarom binnen acht weken verwijderd worden uit de gemeenschappelijke gevel. Daarnaast moet de gevel in de originele staat worden hersteld. 

Franse kustwacht redt 223 migranten uit het Kanaal

De Franse kustwacht heeft de afgelopen twee dagen 223 migranten in nood uit het Kanaal gered.

De autoriteiten zeiden dat de mensen op overbeladen kleine boten op weg waren naar Groot-Brittannië. De migranten dreven al in het water of zaten vast op zandbanken toen de kustwacht arriveerde. Reddingsschepen brachten de schipbreukelingen naar de Noord-Franse havens Boulogne en Duinkerken.

Vluchtelingen steken herhaaldelijk het Engelse Kanaal over om Groot-Brittannië te bereiken. Smokkelaars stoppen vaak veel te veel mensen in kleine bootjes, die vervolgens op zee in nood belanden. Groot-Brittannië probeert met Franse hulp de migratie over het Engelse Kanaal tegen te gaan en betaalt daarvoor miljoenen aan Frankrijk.

Gaza is gestart met vaccinatiecampagne tegen polio

In de Gazastrook is een vaccinatiecampagne tegen polio begonnen. Dit melden verslaggevers van persbureau AP vanuit het ziekenhuis in Khan Yunis. Israël en de terroristische organisatie Hamas hebben ingestemd met een driedaags 'humanitair staakt-het-vuren' ten behoeve van deze vaccinatiecampagne in de Gazastrook. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil ongeveer 640.000 kinderen vaccineren tegen polio.

Het virus werd vorige maand aangetroffen in afvalwater. Kort daarna werd in de Gazastrook het eerste geval van polio in 25 jaar bevestigd. Een baby van tien maanden werd getroffen door polio. Het poliovirus tast het ruggenmerg aan. Waardoor het een permanente verlamming kan veroorzaken en die bij kinderen dodelijk zijn. Er is geen geneesmiddel, alleen een preventieve vaccinatie.

F1: Norris op poleposition, Verstappen slechts zevende in Italië

Lando Norris heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Italië. De Brit was op het supersnelle circuit van Monza met een tijd van 1.19,327 iets sneller dan McLaren-teamgenoot Oscar Piastri en George Russell met de Mercedes. Max Verstappen kende veel problemen in het laatste deel van de kwalificatie en strandde op plek zeven.

In een warm Italië begon Franco Colapinto aan zijn eerste kwalificatie in de Formule 1. De Argentijn debuteert dit weekend voor Williams en leerde direct dat op de limiet rijden lastig is, want hij ging in zijn tweede run buiten de baan en kwam niet verder dan plek achttien. Een plekje voor hem strandde Lance Stroll die klaagde dat hij in de laatste bocht last had van Kevin Magnussen. Ook Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou waren vroegtijdig klaar.

De tijden in Q2 waren flink sneller dan in het eerste deel en het was spannend wie in de top tien zou belanden. Daniel Ricciardo kwam een fractie tekort, waarna Fernando Alonso nog tussen de Australiër en de tiende plek kwam op tien duizendste van een plek in het laatste deel. Ook Magnussen, Pierre Gasly en Esteban Ocon konden uitstappen.

In het laatste deel zette Norris met een 1.19,401 meteen de toon voor Piastri en Russell. Verrassend kwam Verstappen niet verder dan plek zeven met een run die veel langzamer was dan in Q2. De Nederlander verbeterde zich in de tweede run wel qua tijd, maar niet meer qua positie. Norris scherpte zijn poletijd verder aan met een 1.19,327 waarna Piastri en Russell zich stukbeten op deze tijd. Charles Leclerc was de beste van de Ferrari's op plek vier, voor teamgenoot Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Verstappen, Sergio Perez, Alexander Albon en Nico Hülkenberg.

Dikke rapper Fatman Scoop plotseling on stage overleden

De Amerikaanse rapper Fatman Scoop is op 53-jarige leeftijd overleden nadat hij vrijdag tijdens een optreden in Connecticut plotseling in elkaar zakte, zo heeft zijn vertegenwoordiger laten weten. Het incident vond plaats halverwege zijn optreden in Town Center Park in Hamden, waar hij op het podium instortte. Burgemeester Lauren Garrett deelde op Facebook dat de rapper met spoed per ambulance naar een nabijgelegen ziekenhuis werd gebracht.

Zijn boekingsbureau, MN2S, bevestigde later zijn overlijden in een verklaring aan de BBC. Daarin stond dat ‘de nalatenschap van de in New York geboren artiest zal voortleven dankzij zijn tijdloze muziek.’ "Scoop was een geliefd persoon binnen de muziekwereld, en zijn werk werd gekoesterd door talloze fans wereldwijd. Zijn karakteristieke stem, energieke optredens en warme persoonlijkheid hebben een blijvende indruk achtergelaten in de industrie," aldus een woordvoerder van het bureau.

Fatman Scoop wordt beschouwd als een invloedrijke persoon in de hiphopscene van New York City in de jaren negentig. Hij was te horen op bekende tracks zoals het met een Grammy bekroonde Lose Control van Missy Elliott en It's Like That van Mariah Carey.

Groves net te snel voor Van Aert in veertiende etappe Vuelta

De veertiende etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Kaden Groves. De Australiër wist in een spannende sprint nipt af te rekenen met Wout van Aert, die tweede werd. In de top van het algemene klassement veranderde er niks, waardoor Ben O'Connor nog altijd leider is.

In de 200 kilometer lange veertiende etappe van de Vuelta a España, van Villafranca del Bierzo naar Villablino, moest het peloton twee cols bedwingen: één van de derde categorie en één van de eerste categorie.

Lange tijd reed er een kopgroep van zes vooruit, maar al snel werd duidelijk dat Visma Lease a Bike de rit zou controleren in dienst van sprinter Van Aert. Op de laatste beklimming werd Jhonatan Narváez als laatste vluchter van de dag gegrepen en konden de renners zich opmaken om te gaan sprinten voor de dagzege. Voordat er gesprint ging worden was er nog even paniek bij Red Bull Bora hansgrohe. Primoz Roglic reed lek in de afdaling, maar kon zonder problemen terugkeren in het peloton.

In de sprint werd het een tweestrijd tussen Van Aert en Groves en was de Australiër net wat sneller dan de Belg. Daarmee boekte hij zijn tweede dagzege deze Vuelta.

In het klassement veranderde er in de top niks en blijft O'Connor nog altijd leider in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Hamilton bovenaan in laatste training Italië, Verstappen 6e

Lewis Hamilton heeft op het circuit van Monza de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Engelsman was in zijn Mercedes 0,093 seconden sneller dan teamgenoot George Russell, terwijl ook Charles Leclerc en McLaren-coureurs Oscar Piastri en Lando Norris binnen twee tienden van een seconde bleven.

Max Verstappen had het iets lastiger, hoewel het gat met 0,251 seconden en een zesde plek nog wel te overzien was. De Williams-coureurs maakten ook een prima indruk: Alex Albon reed de achtste tijd, debutant Franco Colapinto reed een meer dan uitstekende negende tijd. De volledige uitslag is hier te vinden, de kwalificatie start om 16.00 uur.

Tramnitz wint F3-sprintrace Monza, Fornaroli stapje dichter bij titel

Op het circuit van Monza is zaterdagochtend de sprintrace in de Formule 3 verreden. De jongelingen maakten er een mooie en soms wat chaotische race van op het slipstreamcircuit bij uitstek.

Na de kwalificatie werden er veel straffen uitgedeeld, wat uiteindelijk resulteerde in een wat omgegooide grid. Daarop stond Tim Tramnitz in elk geval op poleposition, naast Dino Beganovic. Sebastian Montoya en Santiago Ramos volgden, voor Sami Meguetounif, Tasanapol Inthrapuvasak, Alex Dunne, Mari Boya, Christian Mansell, Joshua Dufek, Joseph Loake en Arvid Lindblad.

Nog voor de start was er al wat chaos: Mansell gaf aan een probleem te hebben en dus was er een extra opwarmronde nodig, waarbij Mansell alsnog op gang kwam, maar Dufek niet - ook hij kwam met wat moeite alsnog op gang. Mansell moest als veroorzaker van de extra opwarmronde wel vanuit de pitstraat starten.

Met wat getouwtrek behield Tramnitz de leiding in de openingsfase, voor Montoya, Beganovic, Meguetounif en Ramos. Gedoe in het achterveld met Noel Leon en Nikita Bedrin - onafhankelijk van elkaar - zorgde ervoor dat de safety car na twee ronden het circuit betrad, waardoor de rust even weder kon keren.

Na een paar ronden konden we door en Tramnitz kende een zeer sterke herstart, terwijl Montoya met hand en tand moest verdedigen tegen Beganovic. Dat lukte en niet veel later ging Ramos voorbij Beganovic naar plek drie, waarna hij ook Montoya te grazen nam voor de tweede plek.

Een paar ronden voor het einde kwamen Piotr Wisniewski en Max Esterson met elkaar in de clinch in de eerste chicane, waardoor de safety car weer de baan op moest komen. Met nog één ronde te gaan en Tramnitz, Montoya en Ramos voorop werd de groene vlag gezwaaid voor een soort sprintrace.

Tramnitz behield in de slotronde de leiding, Montoya finishte als tweede en Ramos completeerde de top-3. Kampioenschapsleider Leonardo Fornaroli finishte als negende en liep zo uit op Gabriele Mini (tiende) - Luke Browning werd zevende en liep juist iets in. Met één race te gaan heeft Fornaroli drie punten voorsprong op Mini en vijf op Browning.

Philipsen sprint naar ritwinst dankzij perfecte lead-out van Van der Poel

Jasper Philipsen heeft de vierde etappe in de Renewi Tour gewonnen. De Belg won in de massasprint voor Cristophe Laporte en Arnaud de Lie. Alec Segaert is met nog één rit te gaan nog altijd leider in het algemeen klassement.

De vierde etappe tussen Oostburg en Aalter was opnieuw gemaakt voor de snelle mannen in het peloton. De rit van 179 kilometer ging alleen maar over vlakke wegen en nadat een kopgroep ruim voor de finish was bijgehaald kon er voor de derde keer deze week gesprint worden voor de dagzege.

In de eerste twee etappes was Jonathan Milan de snelste, maar dit keer kwam de lange Italiaan er niet aan te pas. Ditmaal was de winst voor Philipsen. De Belg kreeg een perfecte lead-out van wereldkampioen Mathieu van der Poel, waarna Philipsen het eenvoudig afmaakte voor Laporte en De Lie. Voor Philipsen was het zijn vijftigste profzege.

Results powered by FirstCycling.com

Trailer voor remake Sneeuwwitje al 1,1 miljoen dislikes

De eerste trailer van Disney's live-action remake van Sneeuwwitje heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. De teaser, die eerder deze maand tijdens D23 werd onthuld, heeft inmiddels meer dan een miljoen dislikes verzameld op YouTube. Deze massale afkeuring lijkt een teken te zijn dat fans steeds minder enthousiast zijn over de remakes van geliefde animatieklassiekers. Het lijkt erop dat dit te wijten aan Disney's 'woke agenda', waarbij actrice van kleur Rachel Zegler is gecast in de hoofdrol van Snow White (her skin was white as snow).

In de eerste plaats waren de zeven dwergen vervangen door zeven magische wezens, maar de door Disney als authentiek benoemde beelden werden bespot en al snel meldde Disney dat het over een andere boeg gegooid zou worden.

Dat blijken zeven geanimeerde 'dwergen'. De kritiek daarop, ook van mensen met dwerggroei, is dat Disney hier een kans mist om niet alleen zeven mensen met dwerggroei aan te nemen, maar ook bijbehorende stuntmensen en stand-ins. Deze keuze heeft bij veel fans vraagtekens opgeroepen over de creatieve richting van de film.

Met 82.000 likes en - inmiddels - 1,1 miljoen dislikes lijkt de film bij voorbaat al een flop te worden, al moet gezegd dat YouTube likes natuurlijk geen betrouwbare graadmeter zijn.

Rachel Zegler, die de rol van Sneeuwwitje vertolkt, noemde de oorspronkelijke film eerder al 'eng', 'problematisch' en 'weird' en in de remake zou er dan ook maar een kleine rol zijn voor de 'prins' en van een 'rapey kiss' zou al helemaal geen sprake gaan zijn.

De film wordt volgend jaar maart in de bioscopen verwacht.

Snow White likes vs dislikes
Snow White likes vs dislikes

Sabalenka en Gauff met wat moeite naar achtste finales US Open

Tennisster Aryna Sabalenka staat in de achtste finales van de US Open. De als tweede geplaatste Wit-Russische was diep in de nacht en na een zeer moeizame start toch nog overtuigend te sterk voor de Russische Ekaterina Alexandrova (29): 2-6, 6-1, 6-2.

Sabalenka staat in de achtste finales tegenover de Belgische Elise Mertens, als 33e geplaatst. Mertens rekende in een spannende wedstrijd af met de Amerikaanse nummer veertien van de plaatsingslijst, Madison Keys: 6-7 (5), 7-5, 6-4.

De Amerikaanse titelverdedigster Coco Gauff (3) verloor de openingsset met 3-6 van de Oekraïnse Elina Svitolina (27), maar de volgende twee sets won ze juist met dezelfde cijfers. Ze speelt hierna tegen landgenote Emma Navarro (13), die ook een Oekraïnse uitschakelde: Marta Kostyuk (19) werd met 6-4, 4-6, 6-3 aan de kant geschoven.

De Chinese Zheng Qinwen, als zevende geplaatst, stuurde Jule Niemeier met 6-2, 6-1 zeer simpel terug naar Duitsland. Zheng krijgt in de achtste finales de Kroatische Donna Vekic (24) tegenover zich, nadat Vekic met 7-5, 6-4 van de Amerikaanse Peyton Stearns won.

Paula Badosa uit Spanje (26) speelde een thriller tegen de Roemeense qualifier Elena-Gabriela Ruse, die ze in de tiebreak van set drie onder de duim kreeg: 4-6, 6-1, 7-6 (8). Badosa's volgende tegenstander is de Chinese Wang Yafan, die met 6-4, 3-6, 6-1 won van de Wit-Russische veterane Victoria Azarenka (20), de verliezend finaliste van 2012, 2013 en 2020.

Popyrin stunt en schakelt Djokovic uit, Griekspoor ook onderuit

Tennisser Novak Djokovic heeft níet de achtste finales bereikt op de US Open. De als tweede geplaatste Servische titelverdediger werd in de derde ronde uitgeschakeld door de Australiër Alexei Popyrin, de nummer 28 van de plaatsingslijst.

De 25-jarige Popyrin, die nooit eerder bij de laatste zestien stond op een Grand Slam-toernooi, was vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, alleen in set drie was Djokovic duidelijk de betere. Popyrin liet de veelvoudig Grand Slam-winnaar echter niet terug in de wedstrijd komen en sloeg alsnog toe: 6-4, 6-4, 2-6, 6-4.

Voor Djokovic is het de eerste keer sinds de Australian Open van 2017 dat hij op een Grand Slam-toernooi vóór de achtste finales wordt uitgeschakeld, op de US Open was dat hem zelfs sinds 2006 niet overkomen. Het is daarmee ook het eerste jaar sinds 2017 waarin Djokovic geen Grand Slam pakt en, sterker nog, het eerste jaar sinds 2002 waarin geen van de 'grote drie' een dergelijke titel pakt.

In de achtste finales neemt Popyrin het op tegen de Amerikaan Frances Tiafoe, die ook voor een verrassing wist te zorgen: de nummer twintig van de plaatsingslijst schakelde zijn als dertiende geplaatste landgenoot Ben Shelton in vijf sets uit met 4-6, 7-5, 6-7 (5), 6-4, 6-3.

De Duitser Alexander Zverev (4) won na een stroeve start toch vrij soepel van Tomas Etcheverry uit Argentinië: 5-7, 7-5, 6-1, 6-3. Zverev speelt hierna tegen de Amerikaan Brandon Nakashima, die met 6-2, 3-6, 6-3, 7-6 (4) ietwat verrassend te sterk was voor de Italiaan Lorenzo Musetti (18).

Voor Tallon Griekspoor eindigde zijn toernooi in de derde ronde. De Nederlander was niet opgewassen tegen de als negende geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-3, 6-3, 6-1. Voor Dimitrov wacht in de achtste finales een pittige strijd tegen de Rus Andrey Rublev (6), die met 6-3, 7-5, 6-4 won van de Tsjech Jiri Lehecka (32).

Na een bijzonder moeizaam begin tegen Shang Juncheng wist de Noor Casper Ruud (8) de Chinees toch aan de kant te schuiven: 6-7 (1), 3-6, 6-0, 6-3, 6-1. Ruud's volgende tegenstander is thuisspeler Taylor Fritz (12), die met 6-3, 6-4, 6-2 vrij simpel won van de Argentijn Francisco Comesaña.

Visser 3e in Diamond League Rome, Tebogo indrukwekkend op 100m

In Rome is vrijdagavond weer een fraaie Diamond League-wedstrijd afgewerkt. Het werd een mooi atletiekavondje, met een beetje Nederlands succes en verder meerdere snelle tijden.

400m mannen
Muzala Samukonga maakte grote indruk: de Zambiaan zat er vanaf het begin goed bij en met een sterk einde knalde hij naar zijn eerste Diamond League-zege in 43,99 seconden, voor Kirani James uit Grenada (44,30) en de Trinbagoniaan Jereem Richards (44,55).

100m horden vrouwen
Nadine Visser liep weer eens een uitstekende race, zoals ze het hele jaar eigenlijk al doet, en finishte in 12,52 seconden fraai als derde. De winst was in een geweldige 12,24 seconden voor de Jamaicaanse Ackera Nugent, vlak voor de Amerikaanse olympisch kampioene Masai Russell (12,31).

100m mannen
Letsile Tebogo kent een fenomenaal jaar en ook in Rome zette hij dat door: al juichend snelde hij na 9,87 seconden over de meet, voor de Amerikanen Christian Coleman (9,92) en Fred Kerley (9,95).

3000m steeplechase vrouwen
De Oegandese Peruth Chemutai legde een geweldig tempo neer en had Winfred Yavi in haar kielzog. De Bahreinse olympisch kampioene had het beste eindschot en liep naar een fantastische 8:44,39 minuten, welgeteld zeven honderdsten van een seconde boven het wereldrecord. Chemutai liep met 8:48,03 minuten de derde tijd ooit, plek drie was met 8:57,65 voor de Keniaanse Faith Cherotich.

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser was met afstand de beste: de 22,49 meter in zijn tweede worp was ruimschoots de winnende stoot. Leonardo Fabbri werd met 21,70 meter voor eigen publiek tweede, voor de Amerikaan Payton Otterdahl (21,63m). Crouser's dominantie was duidelijk met zijn hele reeks: zijn zes pogingen gingen allemaal over de 22 meter en waren dus allemaal goed genoeg geweest voor de winst.

5000m mannen
De Ethopiërs domineerden de race, waarin het tempo op een gegeven moment even ver te zoeken was. In de laatste ronde werd er nog flink gesprint en dat leverde winst op voor Hagos Gebrhiwet in 12:51,07 minuten, voor landgenoten Yomif Kejelcha (12:51,25) en Selemon Barega (12:51,39) - Mike Foppen liep in een keurige 13:09,00 naar de tiende plek.

400m horden vrouwen
Zonder Femke Bol was de Amerikaanse Anna Cockrell duidelijk de sterkste in 52,59 seconden, haar eerste Diamond League-zege. Alleen de Jamaicaanse Shiann Salmon bleef met 53,20 seconden een beetje in de buurt, plek drie was in 54,15 voor de Amerikaanse Shamier Little.

1500m vrouwen
Faith Kipyegon was van de partij en dan is het vaak wel duidelijk: er is geen beginnen aan tegen de Keniaanse, die na een bizar snelle openingsronde - het wereldrecord was het doel - naar 3:52,89 minuten liep. Ze klopte daarmee twee Ethiopische dames: Freweyni Hailu (3:54,16) en Birke Haylom (3:54,79) werden tweede en derde.

Discuswerpen mannen
Met 67,85 meter uit zijn tweede poging was de leiding in handen van de sensationele olympisch kampioen Roje Stona uit Jamaica, maar in de laatste poging werd hij toch terugverwezen naar plek twee: Kristijan Ceh uit Slovenië ging er met 68,61 meter overheen. Stona werd tweede, voor de 67,68 meter van de Litouwer Mykolas Alekna.

110m horden mannen
Sasha Zhoya liep een dijk van een race en in 13,18 seconden pakte de jonge Fransman de winst. Asier Martinez uit Spanje werd in 13,27 seconden tweede, plek drie in de niet voor de Diamond League meetellende wedstrijd was voor de Jamaicaan Omar McLeod.

Hinkstapspringen mannen
De kersverse Italiaan Andy Diaz, overgekomen vanuit Cuba, sprong in zijn tweede poging naar 17,32 meter en noteerde daarna geen enkele geldige sprong meer, maar het was voldoende voor de winst. Plek twee was met 17,01 meter voor de Duitser Max Hess, voor de 16,89 meter van de Braziliaan Almir dos Santos.

200m vrouwen
De Amerikaanse Brittany Brown maakte indruk en sprintte naar de winst in 22,00 seconden, voor landgenote Anavia Battle (22,27) en de Britse Daryll Neita (22,46).

Verspringen vrouwen
Het werd een Amerikaans feestje met een heuse 1-2-3-4, aangevoerd door Tara Davis-Woodhall en haar 7,02 meter. Plek twee was met 6,82 meter voor Monae' Nichols, voor de 6,66 meter van Quanesha Burks.

Hoogspringen mannen
Zowel Woo Sang-hyeok als de Jamaicaan Romaine Beckford kwamen over 2,30 meter en bleven daar steken, op basis van eerdere foutsprongen was de winst voor de Zuid-Koreaan. Plek drie ging met 2,27 meter naar thuisfavoriet Gianmarco Tamberi en de Oekraïner Oleh Doroshchuk.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Nina Kennedy uit Australië kwam over 4,83 meter, net als de Amerikaanse Sandi Morris, en beiden kwamen ze niet hoger. Op basis van eerdere foutsprongen was het Kennedy die de winst pakte, plek drie was met 4,73 meter voor de Canadese Alysha Newman.

Gedeporteerde Afghaan wil weer terug naar zijn zwangere Duitse vriendin

De advocaat van een vrijdag naar Afghanistan gedeporteerde crimineel zegt dat zijn 31-jarige cliënt weer terug wil. De crimineel werd in 2019 veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 14-jarige. Hij wil terug omdat hij  vader wordt van een kind wat in Duitsland geboren zal worden. 

De 'Augsburger Allgemeine' citeerde zijn advocaat: “Hij komt terug.” Volgens de advocaat zijn verwacht de vriendin van de gedeporteerde een kind van hem, dat over twee maanden geboren zal worden. De advocaat kondigde aan dat hij een visum voor de Afghaan zou aanvragen, zo meldde de krant ‘Bild’.

In 2019 verkrachtte de crimineel samen met andere asielzoekers een toen 14-jarige in een vluchtelingenhuis in Illerkirchberg in Baden-Württemberg en zat daarvoor in de gevangenis. In totaal werden vier daders elk veroordeeld tot ruim twee jaar gevangenisstraf. 

De gemeenschap moest de Afghaan na zijn gevangenisstraf weer opnemen. De zedendelinquent kreeg het bevel zich wekelijks te melden bij de politie en in de wijk Alb-Donau te blijven. Nadat hij zich onttrok aan zijn meldplicht, werd er naar hem gezocht – totdat hij zich uiteindelijk weer meldde bij de autoriteiten. De gemeente, het district en de minister van Justitie van Baden-Württemberg, Marion Gentges, wilden de crimineel al eerder deporteren. Duitsland had toendertijd de deportaties naar het door de militante islamitische Taliban gecontroleerde land opgeschort.

Afgelopen vrijdag heeft Duitsland voor het eerst in drie jaar weer mensen naar Afghanistan gedeporteerd. 28 criminelen werden van Leipzig naar Kabul gevlogen. Volgens de melding mocht de 31-jarige, die weer terug wil naar zijn vriendin, die dag vijf minuten met de zwangere vrouw aan de telefoon spreken.

Kamermeerderheid voor leeftijdsgrens fatbikes

In de Tweede Kamer groeit de steun voor het invoeren van een minimumleeftijd voor het gebruik van fatbikes al enige tijd en nu is er zelfs een Kamermeerderheid voor te vinden. Partijen zoals de PVV, GroenLinks-PvdA en VVD dringen er bij minister Madlener van Infrastructuur op aan om een leeftijdsgrens te bepalen, ondanks dat hij eerder aangaf hier geen voorstander van te zijn.

De PVV, de partij van de minister, roept nu zelf op tot actie. PVV-Kamerlid Hidde Heutink benadrukt dat er een dringende behoefte is aan maatregelen tegen opgevoerde fatbikes, met als doel de veiligheid van de omgeving te verbeteren. De partij wil onderzoeken welke leeftijdsgrens het meest effectief zou zijn. Dit is een flink verandering van standpunt, omdat de PVV zich eerder behoorlijk terughoudend opstelde tegenover dergelijke maatregelen.

Ook de VVD en GroenLinks-PvdA pleiten voor strengere regels. VVD-Kamerlid Hester Veltman bepleit naast een minimumleeftijd ook een rijbewijsplicht en een helmplicht voor fatbike-gebruikers. GroenLinks-PvdA wijst op de toenemende overlast en ernstige ongelukken waarbij vooral kinderen en jongeren betrokken zijn. Kamerlid Habtamu de Hoop noemt de benadering van minister Madlener, die fatbikes eerder als ‘grappige en stoere fietsen’ zou hebben omschreven, onverantwoord. Hij pleit voor een minimumleeftijd van 12 jaar en een helmplicht.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas sluit zich hierbij aan, maar pleit, net als de VVD, voor een minimumleeftijd van 16 jaar.

Binnen twee weken zal in de Tweede Kamer een debat over verkeersveiligheid plaatsvinden. Tijdens dit debat kunnen Kamerleden moties indienen om de invoering van een minimumleeftijd voor fatbikes verder te bespreken en te realiseren.

Qatar bemiddelde voor deportatie van Afghanen tussen Duitsland en Taliban

Een bericht in de media bevestigt dat de deportatie van 28 Afghanen uit Duitsland tot stand kwam met aanzienlijke steun van het emiraat Qatar.

De Qatarese nieuwszender Al-Jazeera meldt dat Qatar op verzoek van de Duitse overheid bemiddelde tussen Duitsland en de militante islamistische Taliban in Afghanistan. Een andere rol van Qatar was het begeleiden van de gedeporteerden tijdens de vlucht en bij hun aankomst in Kaboel.

De Duitse regering heeft geen officiële contacten met de Taliban. Na de deportatie benadrukte de minister van Binnenlandse Zaken Faeser dat er geen onderhandelingen met de islamisten hadden plaatsgevonden. Regeringswoordvoerder Hebestreit had in de campagne gesproken over de steun van “belangrijke machten”, maar noemde geen specifieke landen.

De gedeporteerde criminelen werden gisterochtend overgevlogen met een vliegtuig van de Qatarese luchtvaartmaatschappij “Qatar Airways”. Een rol voor de Golfstaat werd daarom al vermoed. Qatar bemiddelt momenteel ook tussen Hamas en Israël om een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog te bereiken.

Stoltenberg: "NAVO niet betrokken bij opmars Oekraïne in Koersk"

Volgens secretaris-generaal Stoltenberg speelde de NAVO geen rol bij de opmars van Oekraïense strijdkrachten naar de Russische Koersk-regio. Kiev heeft de plannen ook niet met de alliantie besproken, zei Stoltenberg tegen ‘Welt am Sonntag’. Hij reageerde op aanhoudende beschuldigingen uit Moskou dat het Westen vooraf op de hoogte was gesteld van de aanval op Russisch grondgebied.

De secretaris-generaal van de NAVO omschreef de stap van Oekraïne als legitiem. Kiev heeft het recht zichzelf te verdedigen en volgens het internationaal recht stopt dit recht niet bij de grens. Rusland voert al meer dan 900 dagen een ongegronde agressieoorlog tegen Oekraïne en heeft sindsdien talloze aanvallen vanuit de Koersk-regio op Oekraïne uitgevoerd.

De Russische soldaten, tanks en bases zijn daarom legitieme doelwitten. De Oekraïense president Zelensky heeft duidelijk gemaakt dat de Koersk-operatie bedoeld is om een bufferzone in te stellen om Rusland te weerhouden van verdere aanvallen vanuit Koersk. Natuurlijk brengt het Koersk-offensief, net als alle andere militaire operaties, risico's met zich mee, maar het is Kiev's beslissing hoe ze zichzelf verdedigen, benadrukte Stoltenberg.

Het Oekraïense leger begon op 6 augustus een militair offensief in het Russische grensgebied Koersk en zegt daar nu enkele tientallen steden te hebben bezet. De opmars was de eerste in zijn soort sinds de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne in februari 2022 begon. Volgens de Duitse krant was het Stoltenbergs eerste reactie op het offensief.

Auto rijdt in sinkhole, echtpaar naar ziekenhuis

In Seoul is een ouder echtpaar naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met hun auto plotseling in een sinkhole terechtkwamen. De witte Tivoli van het echtpaar "rolde zijwaarts en viel in de sinkhole", meldde de Korea Herald. Het voorval deed zich rond 11.30 uur op donderdag (29 augustus) voor. 

Videobeelden tonen hoe het voertuig op zijn kant ligt in het gat, dat plotseling verscheen. De SUV is later omhoog getakeld. Er is een onderzoek gestart om erachter te komen waardoor de sinkhole is veroorzaakt.

Trump: "We willen baby's, IVF wordt gratis als ik president ben"

Tijdens een campagnebijeenkomst in Wisconsin vertelde Donald Trump  aan Tulsi Gabbard dat of de overheid of de verzekeringsmaatschappijen de in-vitrofertilisatiebehandeling voor Amerikanen zouden betalen als hij werd gekozen als president.

"We willen baby's produceren", vertelde hij Gabbard, die haar persoonlijke verhaal over vruchtbaarheidsbehandelingen deelde. De voormalige president ging niet in op hoe hij de maatregel zou financieren en bleef onduidelijk hoe hij dit wilde bereiken. De vraag is of dit een serieus bedoelde toezegging was, gezien zijn cruciale rol bij het afschaffen van Roe v. Wade waardoor vrouwen in de VS het recht verloren op een landelijk recht op abortus. 

In antwoord op een vraag over baanonzekerheid deed Trump de onzinnige bewering dat illegale immigranten "ongeveer 107%" van de banen innamen. 

Vuelta: Etappe 14 - Weer een rit voor de vluchters

Michael Woods won op fraaie wijze de dertiende etappe van de Vuelta a España, met de finish op een loodzware klim. Primoz Roglic sloeg in het klassement een grote slag en lijkt de topfavoriet voor de eindzege met 1:21 minuten achterstand op de wat gebroken ogende Ben O'Connor.

Vandaag volgt de langste rit van de Vuelta, hoewel het met 200,5 kilometer ook wel meevalt. De heren stappen op in Villafrance del Bierzo en rijden in de eerste negentig kilometer van 465 meter naar bijna een kilometer hoogte. Daar begint het eerste echte klimmetje, gevolgd door een tientallen kilometers lange afdaling - halverwege onderbroken door nog een klimmetje.

Vervolgens wacht een zeer lange klim: de Puerto de Leitariegos van bijna 23 kilometer aan zo'n 4,5 procent, in principe niet echt zwaar genoeg voor verschillen tussen de klassementsrenners. Na de top is het afdalen richting de finish, die dan in Villablino ligt. Een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing is weer te vinden op het FOK!forum.

Even voor half één stappen de renners op de fiets, vanaf een uur of twee zullen we vermoedelijk live beelden hebben via Eurosport. De finish staat ergens tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Joodse studentenvereniging gespannen om demonstraties in nieuw studiejaar

Met een nieuw studiejaar in aantocht, is de kans op nieuwe demonstraties aanwezig en zelfs al aangekondigd. Waar de Uva en VU maatregelen nemen om veiligheid aan studenten en medewerkers te geven, zien Joodse studenten in Amsterdam op tegen het nieuwe jaar en hopen ze dat ze veilig naar hun studie kunnen. Zo meldt AT5. 

Bezettingen, bekladdingen en vernieling van gebouwen, politiegeweld en bedreiging. De pro-Palestinademonstraties hielden de UvA, maar ook de VU in hun greep tegen het eind van vorig studiejaar. Waar het in de zomervakantie stil bleef, lijkt daar nu weer verandering in te komen. Tot zorg van Joodse studentenvereniging Ijar.

Angst bij studenten
Mede-voorzitter Nati Banet: "Dat was verschrikkelijk, en we horen bij onze leden nog steeds incidenten waarbij Joodse studenten worden geïntimideerd." Joodse studenten met wie AT5 spreekt willen alleen anoniem reageren om hun eigen veiligheid te garanderen: "Ik vind het lastig en ik baal ervan. Ik ben voor demonstreren, maar wel respectvol", vertelt een van hen. Hij vindt het lastig om nu naar de universiteit te gaan. "Het hoort een plek te zijn waar ik mezelf ontwikkel, maar dat is het nu niet." 

Een medestudente studeerde vorig jaar nog aan de UvA. “Maar ik heb besloten om komend jaar te stoppen op de UvA. Ik voel me er gewoon echt niet veilig.” Ze stapt over naar de VU, “Ook daar zijn demonstraties, maar wel minder heftig.”

Maatregelen voor zover het kan
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft met Joods studenten en docenten uit heel het land gepraat en vragen de universiteiten nu om extra aandacht te besteden aan het garanderen van veiligheid. De UvA en VU bereiden zich voor op die mogelijke protestacties. Het UvA-bestuur nodigt studenten en docenten uit om in gesprek te gaan. “We vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen”, aldus een woordvoerder.

De twee onderwijsinstellingen werken komend jaar soms met een deurbeleid. Via QR-codes kunnen zo bijvoorbeeld alleen genodigden worden toegelaten bij bepaalde evenementen en door jassen buiten te laten moeten er geen bedreigende voorwerpen mee naar binnen kunnen. Dit zal maandag ook bij de opening van het academisch jaar worden gehanteerd.

Banet heeft er vertrouwen in dat het komend studiejaar niet zo ver komt als vorig jaar: "De universiteit nodigt ons vaak uit voor gesprekken, en we hebben een sterke Joodse gemeenschap. We houden onze ruggen recht en we laten het niet zo ver komen. Daar geloof ik echt in." Het UvA-bestuur: "Haatdragende teksten, intimidatie, gezichtsbedekking of overnachting horen niet bij een veilige omgeving. Dan zullen wij (uiteindelijk) aangifte doen.”

Mountainbikester Pieterse grijpt naast WK-brons op shorttrack

In het Andorrese Pal Arinsal is het wereldkampioenschap mountainbike van start gegaan. Wat de seniorenwedstrijden betreft begon het vrijdagavond met de shorttrackwedstrijden, met natuurlijk een eerste Nederlandse medaillekans.

Vrouwen
Puck Pieterse zat er lange tijd goed bij, maar zoals eigenlijk iedereen moest ze de Franse olympisch kampioene Pauline Ferrand Prevot laten gaan. Jenny Rissveds kon nog wel een tijdje volgen, maar dat moest de Zweedse bekopen: ze zakte terug tot Pieterse, die reed om de derde plek.

De Britse Evie Richards kwam wat later op gang, maar wist daarna wél de oversteek te maken naar Ferrand Prevot en met een geweldige eindsprint wist ze de Française zowaar te verschalken. Goud voor Richards dus, met Ferrand Prevot op plek twee. Rissveds was ondertussen genoeg hersteld om in de laatste ronde Pieterse van zich af te schudden en het brons te pakken, een paar tellen voor de Nederlandse. Anne Terpstra werd ietwat verrassend zesde, Anne Tauber finishte als 24e.

Mannen
Zoals wel vaker duurde het bij de mannen beduidend langer voor er echt een kopgroep ontstond, maar die kwam er uiteindelijk toch. Daarbij was het de Fransman Victor Koretzky die duidelijk de beste benen had en met een indrukwekkende versnelling reed hij naar de wereldtitel, voor de Brit Charlie Aldridge en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly.

[PS] Bruinsma en Zijderveld zwemmen naar goud, ook Nederlands zilver en brons

De tweede volledige wedstrijddag op de Paralympische Spelen in Parijs heeft voor Nederland weer het nodige succes opgeleverd. Met name in het zwembad ging het lekker, met twee gouden medailles, één zilveren plak en nog een bronzen exemplaar erbij.

Zwemmen
Op haar 15e pakte Liesette Bruinsma in Rio de Janeiro al twee keer goud, in Tokyo moest ze het doen met zilver in de klasse S11, voor atleten met visuele beperkingen. Nadat ze zich in Parijs op de 400 meter vrije slag als derde voor de finale plaatste liet ze zien helemaal terug te zien: met 5:00,42 minuten was ze niet alleen fors sneller dan in de series, ze domineerde de finale en zwom overtuigend naar het goud, ruim voor de Chinese Zhang Xiaotong (5:03,45) en de Russische Daria Lukianenko (5:04,37).

Ook bij de mannen was er succes op de 400 meter vrije slag in de S11-klasse: Rogier Dorsman won in Tokyo drie keer goud, waaronder op deze afstand, en pakte nu het zilver. Hij finishte in 4:31,34 minuten en eindigde zo achter de 16-jarige Tsjech David Kratochvil, die met een geweldig eindschot naar 4:26,34 zwom. Brons was in 4:32,33 voor de Japanner Uchu Tomita.

Op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9 stond er geen maat op wereldrecordhoudster en regerend kampioene Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand en met scoliose. In Tokyo won ze twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons en de jacht is in Parijs alvast succesvol geopend: goud in 1:13,74 minuten, voor de Chinese Zhang Meng (1:15,05). Lisa Kruger zorgde voor dubbel Nederlands succes: de Harderwijkse, in Rio op haar 15e al goed voor goud en in Tokyo winnares van het zilver, zwom in 1:17,14 naar brons.

Thomas van Wanrooij noteerde op de series van de 100 meter rugslag in de klasse S13 de vierde tijd en in de finale was dat ook zijn positie: in 1:00,55 eindigde hij één plek hoger dan de vijfde plaats in Tokyo. De Wit-Russische grootheid Ihar Boki pakte zijn achttiende gouden paralympische medaille in 56,60 seconden, voor de Rus Vladimir Sotnikov (57,95) en de Fransman Alex Portal (59,08).

Atletiek
In de 100 meter-finale van de klasse T35 bij de vrouwen wist Nienke Timmer zich niet helemaal te mengen in de strijd om de medailles: ze finishte in 15,69 seconden als zevende. Zhou Xia en Gyo Qianqian pakten in 13,58 en 13,74 een Chinees 1-2'tje, pal voor de Indiase Preethi Pal (14,21).

Rolstoelbasketbal
Als regerend paralympisch en wereldkampioenen zijn de Nederlandse vrouwen favoriet in Parijs en dat begon in elk geval prima: Japan werd met 87-34 zeer overtuigend aan de kant geschoven door de ploeg. Mariska Beijer en Bo Kramer waren weer eens heerlijk op dreef met 28 en 27 punten.

Rolstoeltennis
Maarten ter Hofte speelde in de eerste ronde van het mannenenkelspel tegen thuisspeler Frederic Cattaneo en moest zijn meerdere erkennen in de Fransman: 6-4, 6-2. In het dubbelspel bij de vrouwen begonnen Jinte Bos en Lizzy de Greef juist prima: ze wonnen met 6-2, 6-4 van het Britse duo Abbie Breakwell/Lucy Shuker.

Roeien
Corne de Koning kwam jarenlang in actie met Annika van der Meer, maar die stopte ermee. Zo kwam hij weer samen met zijn voormalige partner Esther van der Loos in de boot, nadat zij een comeback maakte. In de gemengde dubbel-twee kwamen ze er in de series nog niet aan te pas: vierde, dus moeten ze zaterdag de herkansingen afwerken.

Boccia
In de BC2-klasse verloor Marco Dekker zijn tweede groepswedstrijd met 7-2, Maciel Santos uit Brazilië was te sterk. Hij kreeg vervolgens een reglementaire 8-0 zege tegen de Tunesiër Achraf Tayahi, die in Parijs helaas niet aan de start verscheen, maar dat was niet genoeg om de playoffs in te mogen.

Chantal van Engelen verloor in de BC2-klasse bij de vrouwen van Gischa Zayana uit Indonesië (1-9), maar door haar eerdere zege op de Hongaarse Vivien Nagy mag de Nederlandse zaterdag in actie komen in de kwartfinales. Later op de Spelen komen Van Engelen en Dekker samen nog in actie in het gemengde landentoernooi.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het verder op de meeste plaatsen zonnig. In het oosten en in Zuid-Limburg komt hier en daar nog wat dikkere bewolking voor, maar deze lost geleidelijk op. Het is vrijwel overal droog. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C in het noordelijk kustgebied 27°C in het zuiden van Limburg. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan de kust vrij krachtig, in het Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er brede opklaringen, het blijft waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig, in het Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vannacht is er in het zuidwesten een kleine kans op een bui. Verder is het droog. De oost- noordoostenwind is matig, vlak aan zee vrij krachtig. De temperatuur varieert van 12°C in het noordoosten tot 15 °C in het zuiden. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Wandelen in het Sauerland (Foto: qltel)
Wandelen in het Sauerland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Nederlandse wegen steeds Belgischer

Wie weleens met de auto vanuit Nederland België binnenrijdt kan het niet ontgaan zijn: plotseling verandert de weg in een gatenkaas. Toch wordt die overgang al enige tijd steeds minder abrupt. Het Nederlandse wegennet krijgt al tijden niet meer het onderhoud dat nodig is om de wegen in topconditie te houden. Dat komt door politieke keuzes, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau. Ondertussen lopen de verwachte onderhoudskosten in de toekomst alleen nog maar verder op.

Lokale overheden hebben dringend extra financiering nodig van het Rijk om de verouderde infrastructuur te onderhouden en te vernieuwen. Ongeveer 80 procent van alle bruggen, sluizen, viaducten en wegen in Nederland valt onder het beheer van gemeenten. Veel van deze constructies, die vaak dateren uit de jaren 60 en 70, naderen het einde van hun levensduur. Door een gebrek aan financiële middelen en prioriteitstelling stellen lokale overheden het onderhoud en de vervanging hiervan echter steeds verder uit. Dit leidt tot versnelde slijtage, vooral omdat de belasting op wegen en andere infrastructuur de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen.

Uit een rapport van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er jaarlijks 2,4 miljard euro nodig is voor het onderhoud van de huidige infrastructuur. Dit bedrag zal naar verwachting oplopen tot 3 miljard per jaar in 2040. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van deze kosten, exclusief de extra uitgaven die nodig zijn door bodemdaling, zwaardere voertuigen en verduurzaming. Lokale overheden financieren deze kosten uit het gemeentefonds, dat wordt gevuld door het Rijk. Echter, veel van dit geld wordt besteed aan sociale dienstverlening, zoals bijstand en jeugdzorg, waardoor er onvoldoende budget overblijft voor infrastructuuronderhoud.

Volgens Marcel Boogers, hoogleraar Democratie en Transitie aan de Universiteit Utrecht, zijn er drie belangrijke oorzaken voor het uitstelgedrag van gemeenten: jarenlange bezuinigingen, onduidelijkheid over eigenaarschap van infrastructuur en financiële problemen bij gemeenten. Ondanks de dringende behoefte aan extra financiering, betwijfelt Boogers of dit de oplossing is. Hij benadrukt dat het geld specifiek geoormerkt moet worden voor infrastructuur, anders wordt het mogelijk aan andere zaken besteed.

Minister Madlener (PVV) wijst erop dat infrastructuuronderhoud een kerntaak van gemeenten is en dat zij moeilijke keuzes moeten maken als er tekorten zijn. Zelfs met extra financiering uit Den Haag zullen de problemen echter niet direct opgelost zijn. TNO constateerde dat slechts 12 van de 342 gemeenten een prognose had voor de benodigde vernieuwingen. Lokale overheden geven deze taak vaak geen prioriteit en wisselingen in het bestuur maken het moeilijk om langdurige financiële plannen te maken.

Van Burgsteden van de VNG pleit voor de oprichting van een gezamenlijk fonds door gemeenten, provincies en het Rijk, omdat gemeenten deze grote onderhoudsopgave niet alleen aankunnen. Samenwerking is volgens Peter Rasker van TNO essentieel. Door bruggen en viaducten in series te vervangen of alternatieve oplossingen zoals renovatie te overwegen, kan de vernieuwing efficiënter en sneller verlopen. Uiteindelijk is de boodschap duidelijk: er is dringend actie en samenwerking nodig om de Nederlandse infrastructuur veilig en functioneel te houden.

Antonelli vervangt Hamilton bij Mercedes F1

Mercedes heeft bevestigd dat Andrea Kimi Antonelli in 2025 Lewis Hamilton zal vervangen in hun Formule 1-team. Al maanden circuleerden geruchten over Antonelli's promotie naar het team, ondanks de interesse van Mercedes in Max Verstappen. Hoewel Antonelli het dit jaar in de Formule 2 moeilijker heeft dan verwacht, heeft Mercedes genoeg vertrouwen in zijn talent. Zijn prestaties in F2 en tijdens testsessies met de F1-wagens van het team hebben Mercedes ervan overtuigd dat hij de juiste keuze is.

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, verklaart: "Onze line-up voor 2025 combineert ervaring, talent en snelheid. We zijn enthousiast over wat George en Kimi het team brengen, zowel individueel als in hun partnerschap. Deze opstelling markeert een nieuw hoofdstuk voor ons team en weerspiegelt ons vertrouwen in onze eigen opgeleide talenten."

Antonelli zelf toont zich verheugd over zijn promotie naar de Formule 1. "Het is een droom die uitkomt om aangekondigd te worden als Mercedes-coureur voor 2025. Sinds mijn jeugd droomde ik al van de Formule 1 en ik ben dankbaar voor de steun en het vertrouwen van het team. Hoewel ik nog veel te leren heb, voel ik me klaar voor deze uitdaging. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met George Russell, voor wie ik veel respect heb. Hij heeft me al geholpen om een betere coureur te worden, en ik hoop dat we samen kunnen presteren op het circuit."

Antonelli is sinds 2019 onderdeel van het Mercedes junior driver programma. Hij maakte indruk met kampioenschappen in karting en diverse single-seater klassen, zoals de Italiaanse F4 en de ADAC F3 in 2022. In 2023 won hij zowel het Formula Regional Middle East Championship als het Formula Regional European Championship (FRECA). Dit jaar stapte hij over naar de Formule 2 met Prema Racing, waar hij enkele hoogte- en dieptepunten kende. Desondanks behaalde hij overwinningen tijdens de races in Silverstone en Hongarije, wat zijn potentieel onderstreept.

Naast zijn F2-verplichtingen heeft Antonelli uitgebreide tests uitgevoerd met oudere F1-wagens van Mercedes, waaronder de W13 uit 2022. Gisteren reed hij voor het eerst een officiële F1-training, maar die eindigde al na enkele ronden in een zware crash. Ondanks dit incident blijft Mercedes vertrouwen houden in zijn talent.

Organen verkocht op Facebook om te ontsnappen aan armoede Myanmar

In het late najaar van 2022 bereikte Maung Maung, een bezorger uit Mandalay, Myanmar, het dieptepunt van zijn wanhoop. Zijn vrouw en jonge dochter hadden al drie dagen geen eten gehad toen hij een internetcafé binnenstapte. Slechts enkele weken eerder was hij vrijgelaten na een periode van martelingen door de militaire junta, die hem verdacht van het vervoeren van goederen voor oppositiegroepen. Gedurende zijn gevangenschap was zijn vrouw gedwongen leningen af te sluiten om het gezin te onderhouden. Na zijn vrijlating verloor Maung Maung zijn baan en zonder inkomsten stapelden de schulden zich op. In een wanhopige poging om zijn familie te redden, plaatste hij een bericht op Facebook waarin hij zijn nier te koop aanbood.

Maung Maung, die een pseudoniem gebruikte om zijn identiteit te beschermen, reisde vervolgens in juli 2023 naar India voor de transplantatie. Zijn nier werd gekocht door een welgestelde Chinees-Birmaanse zakenman voor 10 miljoen Birmaanse kyat (ongeveer 2800 euro), bijna twee keer zoveel als het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen in Myanmar.

Het verhaal van Maung Maung is geen uitzondering. Uit een jaar durend onderzoek door CNN blijkt dat wanhopige mensen in Myanmar steeds vaker hun organen via Facebook te koop aanbieden in de hoop enige financiële verlichting te vinden. Deze personen, geholpen door tussenpersonen, reizen naar landen zoals India voor illegale transplantaties, ondanks de strikte wetten in beide landen die de handel in organen verbieden.

In Myanmar, dat al jarenlang geteisterd wordt door een burgeroorlog, leeft bijna de helft van de 54 miljoen inwoners onder de armoedegrens, een verdubbeling ten opzichte van 2017 volgens de VN. Terwijl gewapende groeperingen vechten tegen de militaire junta, blijft geweld alomtegenwoordig, nemen buitenlandse investeringen af en stijgen de prijzen van basisgoederen tot onbetaalbare hoogten. Deze economische wanhoop heeft geleid tot een toename in illegale organenhandel, waarbij zowel arme verkopers als relatief welgestelde kopers levensgevaarlijke risico’s nemen.

Een van deze verkopers is April, een 26-jarige vrouw die haar nier aanbood op Facebook. Ze had haar droom om verpleegster te worden opgegeven en was naar Yangon verhuisd om in een kledingfabriek te werken, in de hoop haar familie financieel te kunnen ondersteunen. Ondanks haar maandelijkse salaris van omgerekend 90 euro, kon ze de stijgende kosten en de medische rekeningen van haar tante, die aan kanker leed, niet meer betalen. Uit wanhoop plaatste ze een bericht op Facebook waarin ze haar nier te koop aanbood.

De handel in organen is uiterst risicovol. Hoewel iemand met één nier in principe kan overleven, brengt de operatie grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is de handel illegaal in India, waar donatie , uitzonderingen daargelaten, alleen is toegestaan tussen familieleden. Dit dwingt tussenpersonen vaak tot het vervalsen van documenten en het omzeilen van juridische obstakels. Ze vervalsen huwelijksakten, familiestambomen en andere papieren om de transplantaties mogelijk te maken. Zelfs de ambassade van Myanmar in New Delhi moet de documenten goedkeuren voordat de zaak wordt doorgestuurd naar een staats- of ziekenhuiscommissie, die de laatste verdedigingslinie vormt tegen frauduleuze activiteiten.

Thiri Khine, een vrouw die ook gebruikmaakte van deze illegale handel, gebruikte een pseudoniem omwille van haar veiligheid. Na zes jaar te hebben geleden aan een nierziekte, besloot ze een nier te kopen voor 12 miljoen kyat (ongeveer 3340 euro). Ze poseerde zelfs voor nieuwe trouwfoto's met de man die zijn nier aan haar zou verkopen, om hun verhaal geloofwaardig te maken voor de autoriteiten.

Maung Maung bevond zich in een vergelijkbare situatie. In New Delhi poseerde hij voor foto’s met de familie van de man die zijn nier zou ontvangen, terwijl hij diep van binnen leed onder de gedachte aan zijn eigen familie, die achterbleef in armoede en onzekerheid. Zijn beslissing om zijn nier te verkopen was ingegeven door wanhoop en de hoop dat het geld zijn vrouw en dochter zou helpen overleven, zelfs als het niet voldoende zou zijn om hen voor de rest van hun leven te onderhouden.

De militaire junta in Myanmar heeft een lange geschiedenis van mensenrechtenschendingen en de voortdurende burgeroorlog heeft een nieuwe golf van geweld ontketend, zowel tegen burgers als tegen rebellengroepen. Ondanks de beweringen van de junta dat hun troepen geen onwettige arrestaties of martelingen uitvoeren, blijven de verhalen van mensen zoals Maung Maung zich opstapelen. De combinatie van extreme armoede, de ineenstorting van het gezondheidssysteem en wijdverspreide corruptie heeft de groei van deze schimmige organenmarkt in de hand gewerkt.

Hoewel het aantal niertransplantaties in India in 2022 een aantal van bijna 10.000 bereikte, blijft het aantal transplantaties waarbij Birmaanse patiënten betrokken zijn onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de autoriteiten in zowel Myanmar als India zich bewust zijn van de vervalste documenten die bij deze transplantaties worden gebruikt. Toch lijkt er onder de betrokken autoriteiten enige mate van toegeeflijkheid te bestaan, omdat zij geconfronteerd worden met patiënten die in levensgevaar verkeren en dringend een orgaan nodig hebben.

Dr. Sunil Shroff, een transplantatiechirurg in India, merkt op dat het een complexe situatie is, waarin ethiek, wetgeving en menselijke noodzaak met elkaar botsen. Documenten uit een ander land zijn moeilijk te verifiëren en zodra de ambassade goedkeuring heeft gegeven, voelt de lokale autoriteitscommissie vaak niet de verantwoordelijkheid meer om verdere verificaties uit te voeren.

‘Neger’ mag niet in boek; schrijver vertrekt bij De Bezige Bij

Er is weer eens ophef in schrijversland. Nadat er kort geleden al een flinke rel uitbrak rondom een column van de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans, is het nu de beurt aan de Nederlandse auteur Marcel Möring, hoewel deze rel ongetwijfeld aanmerkelijk minder fors zal blijken dan die rond Brusselmans.

De kern van de zaak: Möring gebruikt in het manuscript van zijn nog te verschijnen nieuwe roman het woord ‘neger’. Uitgever De Bezige Bij is daar absoluut niet van gediend en vroeg de schrijver herhaaldelijk dringend om dat woord niet te gebruiken. Möring trok vervolgens zijn conclusies en vertrekt naar een concurrent van De Bezige Bij, Prometheus.

Aan literair weblog Tzum vertelt Möring: “In het manuscript dat ik besprak met mijn redacteur komt het woord ‘neger’ voor en mij werd gevraagd om een ander woord te gebruiken. Dat leek me niet juist binnen de historische context van die passage die speelt in 1967. Bovendien reageert mijn hoofdpersoon juist op die racistische uiting.”

Het is in de uitgeverswereld zeer gebruikelijk dat een manuscript voor uitgave uitvoerig besproken wordt, maar in dit geval bleef het daar niet bij, gaat Möring verder: “Toen ik thuiskwam bleek ik een mail van de uitgeverij te hebben waarin me nogmaals werd verzocht om een ander woord te gebruiken. Er was waarschijnlijk nog een keer een overleg over geweest. Ik vond het wel vreemd, want in het boek komen ook antisemitische en homofobe uitspraken voor waartegen mijn hoofdpersoon zich teweer moet stellen, maar blijkbaar werd dat niet zo erg bevonden.”

Möring heeft daarop besloten de samenwerking met De Bezige Bij te beëindigen. “Dat er na publicatie een discussie over kan ontstaan over woordgebruik is misschien heel goed, maar je moet niet vooraf een filter gaan leggen op woorden.” Zijn nieuwe roman verschijnt in het voorjaar dus bij zijn nieuwe uitgever Prometheus en heet Mordechai.

'Binnen de aarde is een soort enorme donut'

Wetenschappers hebben een opmerkelijke ringvormige structuur ontdekt in de buitenste kern van onze planeet, een zone die bestaat uit een kolkende massa van gesmolten metaal. Deze ontdekking, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, onthult een donutvormig gebied binnen de buitenste kern, gelegen parallel aan de evenaar.

Volgens professor Hrvoje Tkalčić, geofysicus aan de Australian National University en een van de auteurs van het onderzoek, was het team in staat deze structuur te ontdekken door de seismische golven te bestuderen die door krachtige aardbevingen ontstaan. Omdat directe toegang tot de kern onmogelijk is met de huidige technologie, analyseerden de wetenschappers de manier waarop deze golven zich door de aarde bewegen. Ze ontdekten dat de golven vertragen als ze een gebied bereiken vlak onder de mantel, net boven de kern.

"Door de wegen van deze golven en hun reistijden door de aarde nauwkeurig te bestuderen, konden we een reconstructie maken van hun trajecten," legde Tkalčić uit. "We realiseerden ons dat de golven in een zone vertraagden die wiskundig bekend staat als een torus." De meeste mensen zouden een torus omschrijven als donutvormig.

Het begrijpen van de buitenste kern is van groot belang, benadrukt Tkalčić, omdat die een cruciale rol speelt in het behoud van leven op aarde. De buitenste kern is verantwoordelijk voor het genereren van het magnetische veld van de aarde, dat ons beschermt tegen de constante stroom van geladen deeltjes afkomstig van de zon. De bewegingen van gesmolten ijzer en nikkel in deze kern fungeren als een ‘gigantische dynamo’ die het magnetische veld opwekt en in stand houdt. Zonder dat veld zou het aardoppervlak blootgesteld worden aan zeer sterke, dodelijke straling.

Ondanks deze belangrijke ontdekking blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Wetenschappers begrijpen bijvoorbeeld nog steeds niet waarom de aarde een actieve dynamo heeft, terwijl veel andere planeten dit niet hebben. "Het is opmerkelijk dat we de oppervlakken van andere planeten vaak beter begrijpen dan het diepe binnenste van onze eigen planeet," aldus Tkalčić. De aarde heeft een complexe interne structuur, met een vaste binnenkern die omgeven wordt door een vloeibare buitenkern en daarboven de mantel. De kern zelf is iets groter dan de planeet Mars, waardoor deze gezien kan worden als een soort ‘planeet binnen een planeet,’ legt Tkalčić uit.

Hoewel de exacte dikte van de donutvormige structuur nog niet bekend is, schat het team dat deze zich honderden kilometers onder de grens tussen de kern en de mantel bevindt. De aanwezigheid van deze structuur wijst op lichtere chemische elementen zoals silicium, zwavel, zuurstof, waterstof of koolstof in de buitenste kern.

Wat dit onderzoek bijzonder intrigerend maakt, is dat veel van onze kennis over de kern gebaseerd is op indirecte gegevens die we aan het oppervlak van de aarde verzamelen, aldus Tkalčić. Dr. Xiaolong Ma, een andere auteur van het onderzoek, benadrukte dat hoewel de ontdekking van deze nieuwe structuur in de buitenste kern ons inzicht in de dynamiek van het magnetische veld van de aarde vergroot, er nog heel veel onduidelijk is over de buitenste kern.

X geblokkeerd in Brazilië

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft besloten dat het sociale mediaplatform X tijdelijk moet worden geblokkeerd in Brazilië. Dit gebeurde nadat X er niet in slaagde om op tijd een juridisch vertegenwoordiger in het land aan te stellen, zoals door de rechtbank was gesommeerd. Daarnaast wordt een dagelijkse boete van 50.000 Braziliaanse real (ruim 8.000 euro) opgelegd aan personen en bedrijven die proberen om via VPN toegang te blijven houden tot X.

Rechter Alexandre de Moraes, die sinds april in een conflict is verwikkeld met X-eigenaar Elon Musk, gaf het bevel voor de ‘onmiddellijke en volledige opschorting’ van X’s activiteiten in Brazilië. De opschorting zal van kracht blijven totdat alle gerechtelijke bevelen zijn nageleefd, opgelegde boetes zijn betaald en een nieuwe juridisch vertegenwoordiger in Brazilië is aangesteld. De Moraes gaf het nationale telecommunicatieagentschap van Brazilië 24 uur om dit besluit uit te voeren, waarna het agentschap deze instructie moest doorgeven aan de ruim 20.000 internetproviders in het land, die op hun beurt X moeten blokkeren.

Carlos Manuel Baigorri, de president van het telecommunicatieagentschap, meldde in een interview met Globonews dat de opdracht al naar de internetproviders was verzonden. Hoewel de implementatie per provider kan variëren, verwachtte hij dat de blokkade mogelijk gedurende het weekend volledig zou zijn ingevoerd.

Rechter Moraes richtte zich aanvankelijk ook tot Apple en Google met het verzoek om maatregelen te nemen om de toegang tot de X-app via hun platforms te blokkeren en het gebruik van VPN’s (Virtual Private Networks) te beperken. Later trok hij deze opdracht echter in, in afwachting van een verklaring van X en Musk, om verstoringen voor externe partijen zoals Apple en Google te voorkomen.

X kreeg een deadline om een nieuwe juridisch vertegenwoordiger aan te stellen, die verstreek op donderdag om 20:07 uur lokale tijd. Een uur na het verstrijken van deze deadline kondigde X aan dat het niet aan deze eis zou voldoen. Musk reageerde hierop door op X te posten dat Brazilië de ‘#1 bron van waarheid’ probeerde te sluiten en beschuldigde de Braziliaanse autoriteiten van onderdrukking.

Het conflict tussen Moraes en Musk ontstond in april, toen de rechter X opdroeg om tientallen accounts te schorsen wegens verspreiding van desinformatie. Musk noemde deze opdracht censuur. President Luiz Inácio Lula da Silva verklaarde in een radio-interview dat het feit dat Musk rijk is, niet betekent dat hij boven de Braziliaanse wet staat.

Sinds 17 augustus opereert X zonder juridisch vertegenwoordiger in Brazilië, nadat Musk aankondigde de activiteiten van X in het land te beëindigen vanwege wat hij ‘censuurbevelen’ noemde. Desondanks bleef de dienst beschikbaar voor gebruikers in Brazilië.

Moraes’ bevel om bepaalde accounts te blokkeren was onderdeel van een onderzoek naar ‘digitale milities’ die de pogingen van voormalig president Jair Bolsonaro steunden om aan de macht te blijven na zijn verkiezingsnederlaag in 2022. Toen Musk weigerde dit bevel op te volgen, werd hij zelf onderwerp van onderzoek door Moraes.

Woensdag kreeg X nog een laatste kans om binnen 24 uur een nieuwe juridisch vertegenwoordiger in Brazilië aan te stellen, op straffe van onmiddellijke opschorting van de activiteiten. X weigerde opnieuw en verklaarde dat het niet zou voldoen aan wat het ‘illegale bevelen’ van Moraes noemde. Lula bekritiseerde deze houding en benadrukte dat iedereen die in Brazilië investeert, zich moet houden aan de Braziliaanse wetgeving.

Donderdag werd ook bekendgemaakt dat Moraes op 18 augustus de Braziliaanse bankrekeningen van Musks satelliet- en internetbedrijf Starlink had laten blokkeren, om boetes te innen die aan X waren opgelegd voor het weigeren om bepaalde accounts op te schorten. Deze boetes liepen op tot 18,3 miljoen Braziliaanse real (bijna 3 miljoen euro). Starlink, een belangrijk internetprovider in het Amazonegebied, blijft voorlopig operationeel.

Starlink diende vrijdag een verzoek in bij het Hooggerechtshof om de blokkade van de bankrekeningen op te heffen of deze in ieder geval te beperken tot het bedrag van de boetes tegen X. Het is nog onduidelijk wanneer hierover een besluit zal worden genomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
©FOK.nl e.a.