Duitsland deporteert criminele Afghanen terug naar Afghanistan

Vrijdagochtend heeft Duitsland 28 veroordeelde criminelen gedeporteerd naar Afghanistan, een actie die maanden van geheime onderhandelingen met de Taliban volgde. Een gecharterd vliegtuig vertrok vroeg in de ochtend vanaf Leipzig Airport, rechtstreeks naar Kabul. Deze beslissing komt drie maanden nadat bondskanselier Olaf Scholz aankondigde migranten terug te sturen, ondanks de zorgen over de veiligheid in hun thuislanden.

Onder de gedeporteerden bevonden zich individuen met zware veroordelingen, waaronder een man die schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een elfjarig meisje en een ander die betrokken was bij een beruchte groepsverkrachtingszaak met een 14-jarig slachtoffer. De beslissing om deze mannen uit te zetten verraste velen in Duitsland. Nancy Faeser, de minister van Binnenlandse Zaken, bevestigde de actie en benadrukte dat "onze veiligheid voorop staat. Onze staat heeft laten zien dat hij kan handelen."

Duitsland had de deportaties naar Afghanistan stopgezet na de machtsovername door de Taliban drie jaar geleden, uit angst voor de veiligheid van de gedeporteerden. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het nog steeds niet veilig is om mensen terug te sturen naar Afghanistan, waar marteling en mensenrechtenschendingen wijdverspreid zijn onder het Taliban-regime. Toch hebben de toenemende gewelddadige criminaliteit en een reeks terroristische aanslagen in Duitsland, gepleegd door migranten, Scholz ervan overtuigd om het controversiële deportatieprogramma te hervatten.

Duitsland is niet het eerste Westerse land dat criminelen terugstuurt naar Afghanistan sinds de machtsovername door de Taliban; Zweden heeft eerder een klein aantal mensen teruggestuurd naar zowel Afghanistan als Syrië. Dit is echter de eerste keer dat Duitsland een dergelijke grootschalige deportatie uitvoert, wat een verscherping van het migratiebeleid in Europa onderstreept.

Duitsland deporteert Afghaanse criminelen naar Afghanistan (ter illustratie) (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Duitsland deporteert Afghaanse criminelen naar Afghanistan (ter illustratie) (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)