FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 augustus 2024

PlayStation Plus Extra- en Premium-games van augustus aangekondigd

Sony heeft de Extra en Premium-games aangekondigd die vanaf 20 augustus beschikbaar worden. Dit keer zitter er een paar mooie namen tussen. The Witcher 3, Wild Hearts en Cult of the Lamb bijvoorbeeld. Verder worden TimeSplitters- en Sword Art Online-fans getrakteerd op allerlei verschillende games. Check anders het lijstje hieronder.

PS Extra:
The Witcher 3: Wild Hunt | PS4, PS5
Wild Hearts Standard Edition | PS5
Cult of the Lamb | PS4, PS5
Ride 5 | PS5
Watch Dogs 2 | PS4
Sword Art Online: Last Recollection | PS4, PS5
Naruto to Boruto: Shinobi Striker | PS4
Sword Art Online: Alicization Lycoris | PS4
Sword Art Online: Fatal Bullet | PS4
Sword Art Online: Hollow Realization | PS4

PS Premium:
Vacation Simulator | PS VR2
TimeSplitters | PS4, PS5
TimeSplitters 2 | PS4, PS5
TimeSplitters: Future Perfect | PS4, PS5
Sword Art Online: Lost Song | PS4 (Streaming only)

Ga eens werken!

De pensioenleeftijd is in weinig landen zo hoog als in Nederland. We betalen met zijn allen een flinke smak belasting en dragen ook stevig bij aan bijvoorbeeld de EU. Het BBP per hoofd van de bevolking is het op zes na hoogste in Europa.

Maar wist je ook dat de gemiddelde werkweek nergens zo kort is als in Nederland?
Vort, luie Hollander! Ga eens werken!

Bakeru wordt alsnog vertaald en in het Westen uitgebracht

Otogi Katsugeki Mameda no Bakeru: Oracle Saitarou no Sainan!!, of simpelweg 'Bakeru' komt naar het Westen. De platforming-actie game, die geinspireerd is door de Goemon-serie, kwam al in november 2023 uit in Japan. Uitgever Spike Chunsoft heeft de game nu toch vertaald en het komt op 3 september uit voor Switch en pc. Bakeru krijgt een adviesprijs van veertig euro.

Bakeru is gemaakt door ontwikkelaar Good-Feel. Deze ontwikkelaar heeft de afgelopen jaren veel met Nintendo samengewerkt en is onder andere verantwoordelijk voor Kirby's Epic Yarn, Yoshi's Woolly World en Princess Peach: Showtime.

Enorme schade na verlaten huurwoning

Nadat haar huurder stopte met het betalen van de huur heeft een vrouw uit Kaatsheuvel de man met behulp van een advocaat uit de woning gestuurd. Als 'bedankje' voor het gratis woongenot liet hij de woning in iets andere staat achter dan deze ter beschikking werd gesteld.

Omroep Brabant mocht binnenkijken in de woning, welke in totaal onleefbare staat werd verlaten. Het opruimen van de puinhoop en de schade aan onder andere keuken en badkamer zullen naar verwachting ongeveer €30.000,- kosten. Kosten die vrijwel zeker voor rekening van de verhuurder zullen zijn.

Pieterse net te snel voor Vollering in vierde etappe Tour de France Femmes

Puck Pieterse heeft de vierde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. Op de wegen tussen Valkenburg en Luik won Pieterse nipt voor Demi Vollering, die wel haar gele leiderstrui verstevigde.

De Ronde van Frankrijk voor vrouwen was na twee vlakke etappes en een vlakke tijdrit toe aan een heuvelachtige rit tussen Valkenburg en Luik. Op de beklimmingen van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik werd in slechte weersomstandigheden gereden.

Het duurde lang voordat iemand de ruimte kreeg van het peloton, maar na vijftig kilometer kreeg de Spaanse Sara Martín wat ruimte. Haar vlucht duurde niet lang en werd al snel weer ingerekend. Op de beklimmingen van Luik-Bastenaken-Luik begon de finale. Pieterse kwam als eerste boven op de Redoute. Op de Côte de la Roche-aux-Faucons, de laatste klim van de dag, toonde Vollering haar sterke benen. De Nederlandse in het geel versnelde en alleen Pieterse, Pauliena Rooijakkers en de Poolse Kasia Niewiadoma konden mee met de Nederlandse.

Bij een volgende versnelling van Vollering voor de bonificatieseconden moest Rooijakkers passen en bleven de andere drie dames vooraan en zouden ook sprinten voor de ritoverwinning. Niewiadoma versnelde met nog 750 meter te gaan, Vollering reageerde op de Poolse met Pieterse in haar wiel. Nadat Niewiadoma was bijgehaald zette Pieterse de sprint in voor de dagoverwinning. Vollering reageerde vrijwel direct, maar kwam aan de finish net te kort en Pieterse pakte haar eerste overwinning in de Tour de France voor vrouwen.

Vollering deed wel goede zaken voor het algemeen klassement. De Nederlandse, die vorig jaar ook de Tour de France Femmes wist te winnen, heeft nu een voorsprong van 22 seconden op Pieterse, Niewiadoma volgt op 34 seconden.

Results powered by FirstCycling.com

Heen en weer reizen naar Syrië kost verblijfsvergunning asielzoekers

De Raad van State heeft bevestigd dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) terecht een verblijfsvergunning kan weigeren aan Syrische asielzoekers die na hun vertrek herhaaldelijk terugkeren naar Syrië. Een voorbeeld hiervan is een 31-jarige Syrische vrouw die, ondanks haar eerdere vertrek vanwege de burgeroorlog, zes keer heen en weer reisde naar Syrië. De IND oordeelde dat zij daardoor geen reëel gevaar liep en geen bescherming in Nederland nodig heeft. De rechter gaf de IND hierin gelijk.

De meerderheid van de asielzoekers in Nederland komt nog steeds uit Syrië, hoewel zij steeds vaker vanuit een ander land naar Nederland reizen, omdat de situatie in Syrië minder gevaarlijk is dan tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog. De IND beoordeelt nu strenger of Syrische asielzoekers daadwerkelijk gevaar lopen, en terugkeer naar Syrië, bijvoorbeeld voor familiebezoek, kan een reden zijn om een verblijfsvergunning te weigeren of in te trekken.

Een ander geval betreft een 41-jarige Syrische vrouw die in 2018 een verblijfsvergunning kreeg, maar later terugkeerde naar Syrië om haar zieke moeder te bezoeken. Tijdens haar verblijf overleed haar moeder, beviel zij van een kind, en brak zij haar been, wat leidde tot een langer verblijf. Toen zij in 2020 opnieuw asiel aanvroeg in Nederland, weigerde de IND dit verzoek omdat zij tijdens haar verblijf geen problemen met de Syrische overheid ondervond.

Terugkeer van Syrische vluchtelingen blijft een gevoelig onderwerp. Denemarken heeft eerder geoordeeld dat Syriërs veilig kunnen terugkeren naar Damascus, maar er zijn ook talloze voorbeelden van teruggekeerde Syriërs die zijn opgepakt en gevangen gezet door de Syrische veiligheidsdiensten. Dit zorgt voor onzekerheid bij Syriërs die zelf overwegen terug te keren.

Werknemer petrochemisch bedrijf ontslagen na aanrandingen

Een werknemer van een petrochemisch bedrijf is zijn baan kwijtgeraakt nadat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover zijn vrouwelijke collega's. De man zou meerdere keren de jurken van zijn collega’s hebben opgetild en zelfs een collega in haar schaamstreek hebben aangeraakt. De kantonrechter in Bergen op Zoom beoordeelde zijn gedrag als "ernstig verwijtbaar", en verklaarde dat dit de lichamelijke integriteit en waardigheid van zijn collega’s had aangetast, wat bovendien leidde tot een onveilige werkomgeving.

Het incident vond plaats in de nacht van 16 op 17 september 2023, maar de details van de gelegenheid waar dit plaatsvond zijn niet duidelijk. De rechterlijke uitspraak vermeldt niets over de setting van de gebeurtenis, en ook de advocaat van de man reageerde niet op verzoeken om commentaar. Het bedrijf zelf heeft aangegeven dat het vonnis van de rechter overeenkomt met hun eigen beoordeling van de situatie. Het bedrijf wil de zaak nu achter zich laten, mede uit respect voor de slachtoffers.

Uit het interne rapport dat door het bedrijf is opgesteld, blijkt dat de man zich niet slechts één keer heeft misdragen. Negen collega's, waaronder zeven vrouwen, hebben verklaringen afgelegd over het grensoverschrijdende gedrag van de man. Eén vrouw verklaarde dat de man haar van achteren greep en dat zij voelde hoe zijn vingers haar schaamstreek raakten. Haar verklaring werd bevestigd door een mannelijke collega die getuige was van het incident. Andere vrouwen meldden dat de man hun jurken omhoog trok, aan hun beha’s trok en hen ongevraagd betastte.

De verdediging van de man bestond uit de bewering dat er een "losse bedrijfscultuur" heerste waarin grove, harde humor over mannen en vrouwen normaal zou zijn. De rechter vond echter dat dit geen enkele rechtvaardiging bood voor het gedrag van de man. Zelfs als deze bedrijfscultuur daadwerkelijk zou bestaan, dan nog was zijn gedrag onacceptabel en ontoelaatbaar. De rechter besloot daarom dat het arbeidscontract van de man ontbonden moest worden, zonder recht op een transitievergoeding.

Hoewel de werkgever het concurrentiebeding in het contract van de man wilde handhaven, oordeelde de rechter dat hier geen gegronde reden voor was. Het bedrijf kon niet voldoende aantonen dat de man cruciale bedrijfsinformatie bezat die schadelijk zou kunnen zijn als hij bij een concurrent zou gaan werken. De man is nu vrij om elders in de petrochemie een nieuwe baan te zoeken.

(Foto: Flux / FOK.nl)
(Afbeelding ter illustratie: Flux / FOK.nl)

Aldi en Hoogvliet hebben de meeste vleesaanbiedingen

Het aantal vega-aanbiedingen bij supermarkten is voor het derde jaar op rij amper gestegen. Dit blijkt uit de foldermonitor van dierenactivistengroep Wakker Dier. Ook in verhouding tot het aantal vleesaanbiedingen veranderde er weinig: 25% van de vleesaanbiedingen is tegenwoordig voor nepvlees. “Teleurstellend," vindt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Supers leggen blijkbaar liever de carnivoor in de watten dan de bewuste consument,” sneert ze.

Hoewel het aantal vega-aanbiedingen gemiddeld gelijk is gebleven, zijn er wel duidelijke verschillen tussen supermarkten te zien. Zo hebben sommige supermarkten minder vleesvervangers in hun folders opgenomen, zoals Aldi (-38 procent) en Hoogvliet (-34 procent). Jumbo kende juist de grootste groei in het aantal vega-aanbiedingen (+41 procent), gevolgd door Spar (+31 procent).

Naast de vega-aanbiedingen staan er gelukkig nog altijd veel vleesaanbiedingen in de folder. Gemiddeld over alle supermarkten staan er tegenover elke aanbieding voor een vleesvervanger drie vleesstunts. Relatief aan de hoeveelheid vegetariërs en vegans is het aantal vega-aanbiedingen dus nog steeds vrij hoog, maar de rek lijkt eruit te zijn.

Aldi scoort het best: tegenover elke vega-aanbieding staan maar liefst elf vleesaanbiedingen. Jumbo en Albert Heijn zijn bijna volledig op de vegantoer. Ruim 33% van de vleesaanbiedingen betreft nepvlees en je moet dan ook goed opletten in de winkel dat je niet per ongeluk nepvlees pakt.


Aldi en Hoogvliet de beste supermarkt voor vleesliefhebbers

Nieuw-Zeelandse voedselbank deelt dodelijke Crystal Meth-snoepjes uit

In Nieuw-Zeeland heeft een voedselbank per ongeluk ananassnoepjes uitgedeeld die waren doordrenkt met een potentieel dodelijke dosis methamfetamine. De Auckland City Mission, die verantwoordelijk is voor de distributie van de snoepjes, bood woensdag haar excuses aan voor het incident. De politie is momenteel bezig met het opsporen van 400 mensen die de snoepjes mogelijk hebben geconsumeerd. Er is geen sprake van kwade opzet door de voedselbank, aangezien de snoepjes als donatie van een onbekend persoon waren ontvangen.

Tot nu toe hebben drie mensen – een kind, een tiener en een medewerker van de liefdadigheidsorganisatie – medische hulp gezocht na het proeven van de snoepjes. Gelukkig is er momenteel niemand in het ziekenhuis opgenomen, aldus Detective Inspector Glenn Baldwin van de politie in Auckland. Volgens de New Zealand Drug Foundation bevatte de snoepjes methamfetamine in een concentratie die 300 keer hoger was dan een gebruikelijke dosis, wat de snoepjes mogelijk dodelijk maakt.

De waarde van de snoepjes wordt geschat op ongeveer 1.000 Nieuw-Zeelandse dollar per stuk, wat wijst op een vergissing in plaats van een opzettelijke aanslag. Ben Birks Ang, woordvoerder van de New Zealand Drug Foundation, verklaarde dat het verbergen van drugs in alledaagse producten een gebruikelijke smokkeltechniek is en waarschuwde dat er mogelijk meer van deze snoepjes in omloop zijn.

De autoriteiten vermoeden dat er sprake is van een smokkelzaak die verkeerd is gegaan. Tot nu toe zijn slechts 16 snoepjes teruggevonden, terwijl de rest nog in omloop is. De Auckland City Mission reageerde geschokt en benadrukte dat de situatie hen zwaar valt. Een woordvoerder van de liefdadigheidsorganisatie vertelde dat acht families, waaronder ten minste één kind, hebben gemeld dat ze de besmette snoepjes sinds dinsdag hebben geconsumeerd. Gelukkig hebben de meeste mensen de snoepjes direct uitgespuugd vanwege de “bijtende en walgelijke” smaak.


Afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl

Beachduo Stam/Schoon begint EK in Nederland met nederlaag

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raisa Schoon zijn niet zo best begonnen aan het EK in eigen land. Op het Apeldoornse Marktplein wonnen ze de openingsset tegen Maryna Hladun en Tetiana Lazarenko uit Oekraïne, maar die pakten daarna verrassend de winst: 21-14, 13-21, 11-15.

In Den Haag was er wel winst voor Mila Konink en Desy Poiesz, die het Oostenrijkse duo Franziska Friedl/Anja Trailovic met 21-12, 21-16 de baas waren. Ook Kirsten Bröring en Emi van Driel wonnen van een Oostenrijks duo, zij waren met 24-22, 23-21 te sterk voor Dorina en Ronja Klinger.

Tot slot was er nog een nederlaag voor Brecht Piersma en Wies Bekhuis, die met 22-20, 17-21, 12-15 verloren van Jagoda Sliwka en Aleksandra Wachowicz uit Polen.

Thierry Breton onder vuur wegens waarschuwingsbrief aan Elon Musk

De Europese Unie bevindt zich in het middelpunt van een controverse nadat Thierry Breton, de hoogste digitale toezichthouder van de EU, een open brief aan Elon Musk publiceerde. In de brief, gedeeld op X, waarschuwde Breton de techmagnaat voor het verspreiden van schadelijke inhoud voorafgaand aan een livestream interview met voormalig president Donald Trump. De reactie van Musk liet niet lang op zich wachten. Hij reageerde spottend met een meme, wat leidde tot een storm van kritiek, waarbij Breton beschuldigd werd van inmenging in de Amerikaanse politiek.

Deze gebeurtenis markeert het laatste hoofdstuk in een reeks conflicten tussen Musk en de Europese Unie. De EU heeft zich de afgelopen jaren gepositioneerd als de wereldwijde leider op het gebied van digitale regelgeving, met Breton als het gezicht van deze beweging. Hij heeft de taak om de nieuwe sociale media-wetgeving van de EU, de Digital Services Act (DSA), te handhaven, wat inhoudt dat platforms zoals X verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud die ze hosten. De gespannen relatie tussen Musk en de EU kreeg extra aandacht nadat Musk vorige week al in botsing kwam met Britse politici vanwege zijn vermeende aanzetten tot geweld tijdens extreemrechtse rellen.

Binnen de EU zelf was er echter verdeeldheid over Bretons aanpak. Vele ambtenaren binnen de Europese Commissie waren verrast door de brief aan Musk, en zelfs Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zou niet op de hoogte zijn gebracht van de brief. Dit leidde tot zorgen over het risico dat de EU zou kunnen worden gezien als een partij die zich bemoeit met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, iets wat de reputatie van de EU als neutrale handhaver van digitale wetten zou kunnen schaden.

Ondanks de kritiek blijft Breton standvastig in zijn missie om de digitale regelgeving van de EU te handhaven. Hij heeft al meerdere keren met Musk gesproken over de DSA, en hoewel de relatie tussen de twee aanvankelijk vriendschappelijk leek, is deze nu duidelijk verslechterd. Met de EU die nu X onderzoekt voor het niet naleven van de DSA, hangt er mogelijk een flinke boete boven het hoofd van het platform. Musk, zoals altijd, was snel om te reageren en noemde de DSA "misinformatie", waarmee hij opnieuw de confrontatie aangaat met de Europese toezichthouders.

Ook na overlijden loodgieter gaan de aanslagen door

De woning van de onlangs overleden Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen is woensdagochtend opnieuw het doelwit geworden van een aanslag. Voor de deur van de woning werden brandende voorwerpen aangetroffen. De politie heeft snel actie ondernomen en twee verdachten aangehouden op de A4, zo meldt zij via X. Gelukkig heeft het huis nauwelijks schade opgelopen. Wel waren er op het moment van het incident nog mensen aanwezig.

De afgelopen maanden waren zwaar voor Van Uffelen en zijn familie. Zowel zijn huis als zijn bedrijfspand werden meer dan twintig keer getroffen door aanslagen.

Van Uffelen wist naar eigen zeggen niet wie verantwoordelijk was voor deze reeks explosies. Als gevolg hiervan moest burgemeester Bert Wijbenga herhaaldelijk ingrijpen door het huis van Van Uffelen tot vier keer toe te sluiten en hem een gebiedsverbod op te leggen in een deel van Vlaardingen. Deze maatregelen waren bedoeld om de veiligheid van omwonenden te waarborgen, aangevuld met extra politiesurveillance en cameratoezicht.

Hoewel de politie eerder al dertien personen had opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslagen, bleven de incidenten zich voortzetten. Veel van de gearresteerden waren minderjarig, en twee van hen zijn inmiddels veroordeeld.

Het onverwachte overlijden van Ron van Uffelen op 45-jarige leeftijd heeft diepe sporen nagelaten, maar zijn nabestaanden hebben besloten weinig details naar buiten te brengen. Zijn advocaat liet enkel weten dat zijn dood vermoedelijk een medische oorzaak had. Van Uffelen laat een vrouw en twee kinderen achter.

Schansspringers Kraft en Klinec starten Zomer Grand Prix met overtuigende zege

De mussen zijn twee dagen lang dood van het dak gevallen door de bloedhitte, maar in Frankrijk is het al voorzichtig tijd om weer over de winter te dromen: in Courchevel wordt deze week de Zomer Grand Prix geopend, de zomercompetitie in het schansspringen, met doorgaans niet alle, maar wel veel toppers aan de start.

Vrouwen
De Sloveense Ema Klinec ging na de eerste ronde aan de leiding, waarna de wedstrijd flink wat vertraging op liep door te harde wind en onweer in de buurt. We konden toch door en daarbij behield Klinec haar positie, dus de Sloveense ging er met de winst vandoor.

Achter Klinec was de tweede plek voor de Japanse Sara Takanashi, die na één sprong nog op de vierde plek stond. Het podium werd gecompleteerd door de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger, vlak voor haar landgenote Lisa Eder.

Mannen
Voor de mannen waren de omstandigheden inmiddels iets beter, waardoor de wedstrijd net wat soepeler kon verlopen. Daarbij was er één die duidelijk de beste was: de Oostenrijker Stefan Kraft was in de eerste en tweede ronde beter dan wie dan ook en pakte een ruime overwinning.

Achter Kraft ging de tweede plek naar thuisfavoriet Valentin Foubert, pas de tweede Franse podiumplek ooit in de Zomer Grand Prix. Dat podium werd aangevuld met een andere verrassende naam: Alex Insam uit Italië liet zien dat er richting de Olympische Spelen in eigen land over anderhalf jaar voorzichtige hoop mag zijn.

Vollering pakt gele trui met tijdritwinst in Rotterdam

In de Tour de France Femmes zijn dinsdag twee etappes afgewerkt: het peloton reed eerst een kort ochtendritje van Dordrecht naar Rotterdam en kwam in de middag in actie voor een uiterst kort tijdritje in Rotterdam.

De tweede etappe, de 68 kilometer lange ochtendrit, kende hier en daar wat aanvallen, maar liep zoals verwacht uit op een massasprint. Daarin was geletruidraagster Charlotte Kool wederom de snelste, hoewel deze zege nog wat meer cachet kende dan die in etappe één: in een rechtstreeks duel klopte de dsm-renster Lorena Wiebes, doorgaans 's werelds snelste sprintster. Marianne Vos finishte als derde voor een geheel Nederlands podium.

Om haar gele trui in de derde etappe te verdedigen, mocht Kool in het 6,3 kilometer lange tijdritje niet meer dan twintig seconden verliezen op onder meer Demi Vollering. Die maakte indruk en pakte de etappezege met een ruime vijf seconden voorsprong op de Amerikaanse specialiste Chloe Dygert. Wiebes gaf negen seconden toe, drie meer dan ze zich tegen Vollering kon veroorloven, en Kool werd op 25 seconden 33e. De gele trui is zo voor Vollering, die woensdag als leidster het land mag verlaten: het peloton rijdt dan van Valkenburg naar Luik.

Restwaarde elektrische auto’s veel lager dan verwacht, leasebedrijven in problemen

Leasingbedrijven staan onder toenemende druk door de tegenvallende tweedehandswaarde van elektrische auto’s. Tim Albertsen, CEO van Ayvens, een van de grootste leasingmaatschappijen in onder andere België, heeft openlijk zijn zorgen geuit over de toekomst van elektrische auto's binnen de sector. Als de huidige trend van dalende restwaarden aanhoudt, overweegt Ayvens zelfs om zich terug te trekken uit de markt voor elektrische voertuigen. Dit zou een significante stap terug zijn in de transitie naar duurzame mobiliteit.

De problematiek zit hem voornamelijk in de lagere restwaarde van elektrische voertuigen, die veel lager uitvalt dan aanvankelijk door de sector was ingeschat. Deze lage restwaarde is 30-40% lager dan verwacht en heeft directe gevolgen voor de leaseprijzen. Omdat de restwaarde van een auto cruciaal is voor de berekening van het maandelijkse leasebedrag, staan leasingmaatschappijen voor grote financiële uitdagingen. Dit heeft geleid tot een verhoging van de leaseprijzen voor elektrische voertuigen, terwijl die voor fossiele voertuigen stabiel zijn gebleven.

De oorzaak van de lage tweedehandswaarde van elektrische auto's is tweeledig: er is een gebrek aan interesse bij particuliere kopers, die vaak de voorkeur geven aan goedkopere nieuwe elektrische modellen, zoals die van het Chinese BYD. Daarnaast evolueert de technologie zo snel dat vier jaar oude elektrische voertuigen als verouderd worden beschouwd. Leasingmaatschappijen hopen dat de markt voor elektrische voertuigen zich de komende jaren stabiliseert, zodat er meer duidelijkheid komt over de toekomstige restwaarden.

Complimenten volgens protocol leveren directeur ontslag op

Een compliment over iemands kleding kan onverwachte gevolgen hebben, zoals blijkt uit een recente zaak bij de kantonrechter. Een directeur van een automatiseringsbedrijf kreeg ontslag op staande voet nadat hij herhaaldelijk opmerkingen had gemaakt over het de kleding en het uiterlijk van een vrouwelijke collega.

Deze opmerkingen, zoals "Wat zit je haar mooi" en "Wat zegt je vriend ervan", werden als ongepast en seksueel suggestief ervaren. De rechtbank oordeelde echter dat het ontslag op staande voet onterecht was, omdat de werkgever niet eerst had geprobeerd het gedrag van de directeur te corrigeren.

De directeur, geboren in 1964 en met een salaris van €8.000 per maand, werd op 25 januari op non-actief gesteld na klachten van collega's over zijn gedrag. Naast de ongepaste opmerkingen, werd hij ook beschuldigd van werkweigering en manipulatief gedrag. Zijn ontslag volgde op een onderzoek door een externe partij, dat resulteerde in het beëindigen van zijn dienstverband op 2 februari.

Het bedrijf stelde in de ontslagbrief dat de directeur bijna dagelijks schuldig was aan het maken van ongepaste opmerkingen tegenover de vrouwelijke medewerker, wat leidde tot een ongemakkelijke werksfeer. De positie van de directeur maakte het voor de vrouw moeilijk om hem te confronteren met zijn gedrag. Dit werd door het bedrijf als een belangrijke factor beschouwd in hun beslissing om de directeur te ontslaan.

Tijdens de rechtszaak gaf de directeur toe de opmerkingen te hebben gemaakt, maar hij ontkende kwade bedoelingen. Hij beweerde dat de opmerkingen bedoeld waren als complimenten, zoals hij had geleerd in cursussen.

De rechter vond dat het ontslag op staande voet een te zware maatregel was en dat de werkgever de directeur eerst had moeten waarschuwen. Bovendien werd het bedrijf bekritiseerd voor het ontbreken van een onafhankelijk en diepgaand onderzoek. Als gevolg daarvan moest het bedrijf de directeur een vergoeding van 17.280 euro en een transitievergoeding van 975,78 euro betalen.

FOK! Wat een weer: een stuk minder wam

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en plaatselijk komen buien voor, soms met onweer. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden en oosten enkele (onweers)buien. Plaatselijk kan veel regen vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 21°C aan de kust en 26°C plaatselijk landinwaarts. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordwestelijke richting.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In het noordoosten is er nog een enkele bui. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordwestelijke richting.

Vannacht is het half tot zwaar bewolkt en droog. De minima liggen rond 16°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zomers weer in Falkenhage (D) (Foto: DJMO)
Zomers weer in Falkenhage (D) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Zorgen Russisch gas nemen af: gasprijs omlaag

De Europese gasprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald na geruststellende berichten dat Russisch gas voorlopig via Oekraïne naar Europa blijft stromen. De afgelopen week steeg de gasprijs nog aanzienlijk door zorgen over mogelijke verstoringen in de aanvoer, maar die onrust lijkt nu afgenomen. De prijs voor gasleveringen in september bereikte vrijdag op de Amsterdamse gasbeurs meer dan 40 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds december vorig jaar. Dinsdag zakte de prijs echter weer naar iets boven de 39 euro, wat neerkomt op een daling van ruim 2 procent op dagbasis.

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, heeft Europa geprobeerd zich los te maken van de afhankelijkheid van Russisch gas. Desondanks blijven sommige landen, zoals Slowakije en Oostenrijk, nog steeds gas ontvangen via de pijpleiding die door Oekraïne loopt. Deze route via Oekraïne blijft cruciaal voor de gasvoorziening in Europa, met name nu het doorvoerpunt bij de Russische grensstad Soedzja het enige operationele punt is voor de aanvoer van Russisch gas.

Vorige week ontstond er grote onrust op de markt nadat berichten naar buiten kwamen dat Oekraïne de controle had genomen over het doorvoerpunt bij Soedzja. Dit voedde de vrees voor mogelijke verstoringen, aangezien dit de enige doorvoerroute voor Russisch gas naar Europa is. Inmiddels is de onrust enigszins bedaard. Zowel Rusland als Oekraïne hebben aangegeven de gaslevering niet te willen onderbreken, waardoor de gasprijs weer iets is gedaald.


Ter Illustratie (foto: Dall-E / FOK.nl)

Politie onderzoekt zedenincidenten met jonge kinderen op Ameland

De politie op Ameland is een onderzoek gestart naar twee ernstige zedenincidenten met jonge kinderen die afgelopen maandag in het dorp Nes hebben plaatsgevonden. Het eerste incident vond plaats op het Westerpad in Nes tussen 10.30 en 11.00 uur, waarbij een jong kind geconfronteerd werd met een schennispleger. De man was alleen en had een fiets bij zich. Later die dag, rond 19.00 uur, vond een tweede incident plaats in de duinen achter een camping in Nes. Een ander jong kind werd daar aangesproken door een man bij een strandopgang, waarna het slachtoffer werd van een zedenmisdrijf.

De politie onderzoekt of beide incidenten verband houden en of het om dezelfde verdachte gaat. Bij het tweede incident werd de verdachte vlak daarvoor in het gezelschap van twee andere personen gezien. Het is echter onduidelijk of deze personen bij de verdachte horen. De politie roept mogelijke getuigen op om zich te melden en benadrukt het belang van alertheid bij bewoners en bezoekers van het eiland, vooral als zij kinderen bij zich hebben.

Voor de kinderen en hun ouders is slachtofferhulp beschikbaar gesteld, terwijl de politie doorgaat met het uitgebreide onderzoek naar de gebeurtenissen. Getuigen die meer informatie kunnen verschaffen, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Kamela Harris creëert 'nepnieuws' met omstreden advertentietactiek

De campagne van Kamala Harris, presidentskandidate en huidige vice-president van de Verenigde Staten, ligt onder vuur vanwege een controversiële advertentietactiek op Google. Haar campagneteam heeft gesponsorde berichten geplaatst die linken naar echte nieuwsartikelen van gerenommeerde uitgevers, maar de koppen en beschrijvingen van deze berichten zijn aangepast door haar team. Zo verschijnt er bijvoorbeeld bij een link naar de website van NPR de aangepaste kop "Harris zal de zorgkosten verlagen," en bij een artikel van Associated Press "VP Harris’s Economische Visie – Lagere Kosten en Hogere Lonen." Hierdoor lijkt het alsof de nieuwsberichten waarnaar gelinkt wordt de lovende teksten bevatten. Dit nieuws werd voor het eerst gemeld door Axios.

Hoewel deze tactiek volgens Google en experts niet ongebruikelijk is en binnen de beleidslijnen van het bedrijf valt, roepen marketingdeskundigen vragen op over de mogelijke impact op de betrouwbaarheid van de media. Andy Rohm, hoogleraar marketing aan de Loyola Marymount University in Californië, waarschuwt dat de aangepaste koppen riskeren als misleidend over te komen, wat kan leiden tot wantrouwen en schade aan het imago van Harris. Volgens Rohm lijkt deze aanpak tegenstrijdig met de waarden die Harris in haar campagne uitdraagt.

Niet alleen experts uiten hun zorgen; ook mediabedrijven reageren verontrust. Lark-Marie Anton, woordvoerder van USA TODAY, geeft aan dat de organisatie niet op de hoogte was van het feit dat hun content op deze manier werd gebruikt. Ze benadrukt dat USA TODAY zich inzet voor de hoogste standaarden van integriteit en nauwkeurigheid in hun verslaggeving. Het campagneteam van Harris weigerde commentaar te geven op de kwestie, en het campagneteam van voormalig president Donald Trump, dat soortgelijke advertenties niet lijkt te hebben geplaatst, reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Google zelf verdedigt het beleid door erop te wijzen dat het niet ongewoon is voor adverteerders om externe websites te citeren in hun advertenties. Deze advertenties worden duidelijk gemarkeerd als gesponsord en voorzien van een 'betaald door' vermelding om onderscheid te maken tussen advertenties en zoekresultaten. Desondanks blijven ethische zorgen bestaan. Colin Campbell, universitair hoofddocent marketing aan de University of San Diego, waarschuwt dat veel consumenten moeite kunnen hebben om onderscheid te maken tussen gesponsorde advertenties en reguliere nieuwsartikelen, wat kan leiden tot verdere erosie van het vertrouwen in de media.

Het debat over deze praktijken vindt plaats tegen de achtergrond van een groeiende kloof in het vertrouwen in de media. Uit een recente Gallup-peiling blijkt dat slechts 32% van de Amerikanen veel of enigszins vertrouwen heeft in de massamedia om nieuws volledig, eerlijk en accuraat te rapporteren, een historisch dieptepunt. Campbell betoogt dat nieuwsorganisaties zouden moeten aandringen op het beëindigen van deze praktijk om de journalistieke integriteit te beschermen. Dit soort advertenties heeft eerder al tot tegenreacties geleid, zoals in 2017 toen Facebook stopte met het toestaan van advertenties met aangepaste koppen als onderdeel van hun strijd tegen misinformatie.

Advertenties
Advertenties

TBS'er ontsnapt in Utrecht, politie opent klopjacht

De Nederlandse politie is met het opsporingsteam FASTNL op zoek naar een 31-jarige tbs’er die dinsdagmiddag wist te ontsnappen op het drukke Jaarbeursplein in Utrecht. De man, die onder toezicht stond van begeleiders, wist aan hen te ontkomen tijdens een uitje vanuit de Dr. Henri van der Hoevenkliniek, een psychiatrisch ziekenhuis voor tbs-patiënten in Utrecht.

Volgens Brechtje van de Moosdijk, woordvoerster van het Landelijk Parket, dat verantwoordelijk is voor de aanpak van (inter)nationale georganiseerde criminaliteit, is de opsporing van de voortvluchtige man in volle gang. Het FASTNL-team, gespecialiseerd in het opsporen van voortvluchtige criminelen, is ingezet om de man zo snel mogelijk te vinden.

Via Burgernet is een melding uitgegaan met een signalement van de verdachte: een man met een donkere huidskleur, lang haar in een lage knot, gekleed in een zwart shirt, korte spijkerbroek, grijze sportschoenen en een zonnebril. De politie waarschuwt nadrukkelijk om de man niet zelf te benaderen en direct 112 te bellen bij een mogelijke confrontatie.

Zelenskyy: al 74 steden in Rusland onder Oekraïense controle

De gevechten in de Russische Koersk-regio gaan gestaag voort. Volgens president Zelenskyy blijft Oekraïne vooruitgang boeken. Volgens hem heeft het Oekraïense leger nu 74 steden onder controle. 

De Oekraïense eenheden zijn de afgelopen 24 uur één tot drie kilometer verder het Russische grondgebied binnengetrokken, legde legerchef Syrskyj. Door dit te doen zouden ze nog eens 40 vierkante kilometer onder hun controle hebben gebracht. Maandag sprak Syrskyj over 1.000 vierkante kilometer was ingenomen.

De volgende stappen worden voorbereid, zei Zelenskyy zonder details te noemen. Hij had al aangegeven dat Rusland de oorlog naar Oekraïne had gebracht en nu zelf maar eens moest voelen wat dat betekent.

Oekraïne: bezette gebieden mogen niet permanent bezet zijn
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in Kyiv dat ze de bezette gebieden niet permanent wilden bezetten. Hij rechtvaardigde de operatie, die al een week duurt, door te zeggen dat deze bedoeld was om Russische aanvallen op de aangrenzende Oekraïense regio Soemy te voorkomen. Bovendien moet de Russische logistiek worden verstoord om te voorkomen dat Moskou extra troepen naar het strijdgebied van Donetsk in Oost-Oekraïne stuurt. 

Hoe eerder Rusland ermee instemt een rechtvaardige vrede te herstellen, hoe eerder de aanvallen zullen stoppen, zei de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Litouwen: Rusland verplaatst troepen van Kaliningrad naar Koersk
Volgens Litouwen verplaatst Rusland troepen van Kaliningrad naar de oblast Koersk. Minister van Defensie Kasciunas maakte de aankondiging tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Zelenskyy in Kyiv, meldde persbureau Reuters. Er was aanvankelijk geen verklaring van Rusland hierover.

Moskou: De opmars is voorlopig gestopt
Moskou daarentegen beweert de Oekraïense opmars met luchtaanvallen te hebben gestopt. Toch wordt er nog een ander district geëvacueerd, zo hebben de lokale autoriteiten aangekondigd.

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen al gevlucht. De gouverneur van Koersk kondigde aan dat Russische vluchtelingen naar Zaporizhia, een door Rusland bezet gebied in Oekraïne, moesten worden overgebracht.

Random Pics van de Dag #1357

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.