Hamas reageert op Amerikaans voorstel voor staakt-het-vuren in Gaza

De terroristische organisatie Hamas had bijna twee weken nodig om een reactie te geven op het voorstel van de Amerikaanse regering voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog. Nu heeft Hamas, samen met de Islamitische Jihad, een gezamenlijke brief overhandigd aan de Qatarese en Egyptische bemiddelaars. Het antwoord is niet openbaar, maar blijkbaar willen de islamisten niet akkoord gaan met het plan in zijn huidige vorm. 

Hamas en de Islamitische Jihad zeggen dat ze oproepen tot “een volledige stopzetting van de agressie” in de Gazastrook. Er wordt verder gezegd dat beide groepen klaar zijn om een overeenkomst te bereiken die een einde maakt aan de oorlog. Er zijn alleen onbevestigde berichten over de exacte inhoud van het antwoord. Een Israëlische vertegenwoordiger, die anoniem wilde blijven, sprak over een de facto afwijzing van de voorstellen. De andere kant wil centrale en belangrijke parameters veranderen.

De Palestijnse ambassadeur in Oostenrijk, Abdel-Shafi, ziet echter positieve signalen in de reactie van Hamas. De diplomaat zei op Deutschlandfunk dat Hamas vanuit zijn standpunt het vredesplan in principe verwelkomde. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat zij nog steeds aangeeft behoefte te hebben aan opheldering over afzonderlijke aspecten. Dit omvat onder meer het ontwerp van een staakt-het-vuren en de kwestie van veiligheidsgaranties, benadrukte Abdel-Shafi.

Het Witte Huis zei dat het de reactie van Hamas op het voorstel bestudeert. “We hebben de reactie ontvangen die Hamas aan Qatar en Egypte heeft gegeven en we zijn deze momenteel aan het herzien”, zei Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Het plan, wat is goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad, voorziet drie fasen: inclusief de vrijlating van gijzelaars uit de handen van Hamas, de vrijlating van Palestijnen uit Israëlische gevangenissen en de definitieve stopzetting van de gevechten.