FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 oktober 2023

PSV verspeelt voorsprong bij RC Lens en wacht nog op eerste zege in Champions League

PSV heeft ook de derde groepswedstrijd in de Champions League niet weten te winnen. In Frankrijk werd het tegen RC Lens 1-1.

PSV kwam in Lens nog wel op voorsprong. Snel na rust zorgde Johan Bakayoko voor de openingsgoal, maar lang kon de ploeg van Peter Bosz niet genieten van de voorsprong. Snel na de 0-1 maakte Lens via Elye Wahi de gelijkmaker. Daarna werd er niet meer gescoord in het Stade Bollaert-Delelis.

Door het gelijkspel blijft PSV laatste in de poule. De Eindhovenaren hebben na drie gespeelde wedstrijden twee punten. Lens komt door gelijkspel op vijf punten en staat daarmee tweede achter Arsenal, dat dinsdagavond met 1-2 wist te winnen van Sevilla.

NASCAR-coureurs Larson en Bell naar Championship 4, nog twee plekken over

Voor de NASCAR-liefhebber trekken we weer even naar de VS, want daar begint het einde van het seizoen nu écht in zicht te komen. De Round of 8 in de playoffs is in volle gang, de eerste twee races daarin zijn inmiddels verreden. Komend weekeinde wordt in Martinsville bepaald welke vier coureurs een week later in Phoenix gaan strijden om de titel.

Las Vegas
We begonnen met Christopher Bell, Kyle Larson en William Byron voorop in een niet al te enerverende eerste stage. Een klapband van Erik Jones zorgde voor een late caution, maar na een snelle pitstopserie pakte een dominante Larson de stagewinst, voor Bell, Brad Keselowski, Tyler Reddick en Martin Truex - vijf playoffcoureurs in de top-5.

Met Truex en medeplayoffcoureur Denny Hamlin voorop begon stage twee, waarin een klapband en crash voor Carson Hocevar even voor een caution zorgde. Larson schampte vervolgens vrij stevig de muur en haakte af bij leider Keselowski, maar na een klapband van Alex Bowman - en de daaropvolgende caution - kon hij weer aansluiten. Larson pakte zelfs weer de stagewinst, voor Ross Chastain, Bell, Hamlin en Keselowski.

We konden de laatste grofweg honderd ronden beginnen met Bell, Chastain, Larson en Keselowski voorop, tot Chase Briscoe in het middenveld spinde: caution. Er werden uiteraard gelijk veel pitstops gemaakt en bij de herstart had Larson de leiding weer, voor Keselowski en Bell. Een lekke en daarna wegrollende band van Ty Gibbs zorgde voor een nieuwe caution, waarna Larson wederom de leiding had.

In de laatste ronden kwam Bell alsmaar dichter bij Larson en dat zorgde voor een razendspannende ontknoping, waarin Bell nét een paar meter tekort kwam: Larson pakte de winst, voor Bell, Kyle Busch, Keselowski en Chastain.

Homestead
Martin Truex vertrok vanaf poleposition en had Bubba Wallace naast zich, met Tyler Reddick, Brad Keselowski, Kyle Larson, Austin Dillon, William Byron, Ross Chastain, Ty Gibbs en Ryan Blaney die de top-10 completeerden. Byron reed in de eerste stage voorop, maar na de eerste serie pitstops nam Keselowski en daarna Larson het over. Een schuiver van Ricky Stenhouse zorgde laat in de stage voor een caution en zo was de stagewinst voor Larson, voor Keselowski, Blaney, Byron en Truex.

De tweede stage verliep vrij rustig, waarbij Blaney in de slotfase naar de stagewinst reed, voor Byron, Larson, Hamlin en Keselowski. Met die vijf voorop konden we begonnen aan de laatste sessie, nog zo'n 95 ronden stonden er op de teller. Een dikke vijftig ronden voor het einde ging het ineens fout voor Larson: hij kwam achter leider Blaney de pitstraat binnen, maar remde minder hard, moest Blaney ontwijken - wat maar half lukte - en ramde de grotendeels met zand gevulde tonnen bij de ingang.

De boel werd met een rode vlag enige tijd onderbroken, de tonnen met zand en grind moesten immers weer gevuld worden - ze staan er om te voorkomen dat coureurs vol op de pitmuur knallen. Met Blaney, Hamlin, Byron en Kevin Harvick voorop konden we uiteindelijk door, de al wel voor de 'Championship 4' geplaatste Larson was inmiddels op weg naar de douches.

Een forse crash van onder meer JJ Yeley en John Hunter Nemechek zorgde al snel voor een nieuwe caution, waarna we met Blaney en Hamlin voorop weer de groene vlag te zien kregen. Bell was echter lekker op dreef en reed beide mannen voorbij en ook nu duurde het niet lang tot we een caution hadden: Hamlin, volgens velen een van de beste coureurs ooit die nog nooit kampioen werden, gleed de muur in.

Tijdens de caution kwam er nóg een playoffcoureur in de problemen: Truex kampte met technische problemen en moest het voor gezien houden, waardoor ook zijn titelkansen een harde klap kregen. Met 25 ronden te gaan volgde een nieuwe poging, Byron, Blaney en Bell reden als playoffcoureurs voorin. Byron hield even vol, maar Bell ging er voorbij en reed naar de overwinning, voor Blaney, Reddick, Byron en AJ Allemendinger.

Larson en Bell zijn door hun overwinningen zeker van een plek in de Championship 4, Byron, Blaney, Reddick, Truex, Hamlin en Chris Buescher gaan bepalen wie de andere twee titelkandidaten worden.

Vollering wielrenster van het jaar, Vingegaard wint bij de mannen

Demi Vollering is verkozen tot beste wielrenster van het jaar. De Nederlandse renster van SD Worx kreeg de Velo d'Or, de gouden fiets, uitgereikt. Vollering volgt Annemiek van Vleuten op. Bij de mannen ging de winst naar Jonas Vingegaard voor Mathieu van der Poel.

Demi Vollering kende een fantastisch 2023. Ze won de Tour de France en was ook de beste in grote eendagswedstrijden als Strade Bianche, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ze won voor haar ploeggenote Lotte Kopecky en Annemiek van Vleuten, die vorig jaar de Velo d'Or won.

Bij de mannen ging de Velo d'Or naar Jonas Vingegaard. De Deense wielrenner van Jumbo-Visma pakte de winst in de Tour de France en was ook de beste in de Ronde van het Baskenland en Critérium du Dauphiné. Daarnaast werd hij ook tweede in de Vuelta. Vingegaard won voor Mathieu van der Poel, die dit jaar twee monumenten (Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo) won, en de wereldtitel in Glasgow pakte. Tadej Pogacar eindigde op de derde plaats.

Van der Poel kreeg dinsdagavond wel de Eddy Merckx-trofee voor beste klassiekerrenner. Daarin won de Nederlander voor Pogacar en Remco Evenepoel.

Xbox kondigt partnerevent aan dat op 25 oktober wordt gehouden

Morgen 25 oktober wordt er om zeven uur 's avonds een partnerevent gehouden. Xbox komt dan met nieuwe indie, trailers en gameplay previews van onder andere de uitgevers: Ryu Ga Gotoku Studio (bekend van o.a. de Yakuza series), Remedy Entertainment (Alan Wake, Control), Studio Wildcard (Ark Series) en meer.

De show zal ongeveer dertig minuten gaan duren en zal zich voornamelijk richten op nieuwe pc en Xbox Gamepass games die door third-party studios worden gemaakt. Er worden trailers verwacht van onder andere: Like a Dragon: Infinite Wealth, Alan Wake 2 en Ark: Survival Ascended. In totaal wordt er zo een twintig minuten aan nieuwe gameplaybeelden en trailers uitgezonden. Microsoft heeft ook aangegeven dat we nog geen nieuws hoeven te verwachten van het pas overgenomen Activision Blizzard. Blizzard houdt namelijk begin volgende maand zijn eigen evenement: Blizzcon.

Vooral 'strafbataljons' ingezet in Oekraïne, Rusland start rekrutering vrouwen

Naar Britse informatie laat Rusland zijn aanvallen in Oekraïne voornamelijk uitvoeren door voormalige gevangenen en in ongenade gevallen soldaten. De eenheden met de naam ‘Storm-Z’ waren waarschijnlijk aanvankelijk gepland als relatief elitaire groepen die het tactische initiatief konden nemen, aldus het Britse Ministerie van Defensie, onder verwijzing naar bevindingen van inlichtingendiensten. “Maar sinds het voorjaar van 2023 zijn de ‘Sturm-Z’ de facto strafbataljons geworden, bemand met veroordeelden en reguliere soldaten die disciplinaire overtredingen hebben begaan.”

Verschillende rapporten suggereerden dat deze eenheden weinig logistieke en medische steun kregen, maar toch herhaaldelijk tot de aanval werden gedwongen. “Russische troepen hebben zichzelf vaak effectief verdedigd”, aldus het rapport in Londen. “Het bestaan van Storm-Z benadrukt echter de enorme moeilijkheden van Rusland bij het verzamelen van gevechtsinfanterie die in staat is effectieve offensieve operaties uit te voeren.” 

Daarnaast is bekend geworden dat Rusland is begonnen met het rekruteren van vrouwen voor gevechtsmissies in de oorlog tegen Oekraïne. De huurlingeneenheid “Redut”, die onder aanvoering van het Russische Ministerie van Defensie staat, rekruteert vrouwelijke sluipschutters en drone-operator. Tot nu toe zijn vrouwen in het Russische leger alleen werkzaam geweest als medici en in de keuken.

De vrouwelijke militairen krijgen een halfjaarcontract aangeboden met een maandsalaris van circa 2.200 euro. Bij letsel is er een bonus van 30.000 euro, bij overlijden moet er ongeveer 50.000 euro worden uitgekeerd aan de nabestaanden. Overeenkomstige advertenties verschenen op het Russische sociale netwerk "Wkontakte". Beginners zouden binnen een maandbeginnen met een wapentraining. 

Door Hamas gegijzelde: 'ben door de hel gegaan, daarna goed behandeld'

De Israëlische regering heeft Egypte bedankt na de vrijlating van nog eens twee Hamas-gijzelaars. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu zei dat ze de regering in Caïro, maar ook het Rode Kruis, dankbaar waren voor hun belangrijke rol bij het vrijleten van de twee gijzelaars en daarmee het redden van hun levens. 

Update 18.50 uur: Yocheved Lifschitz (85) beschrijft haar ontvoering bij de terroristische aanslag op 7 oktober als een traumatiserende ervaring. "Ik ben door een hel gegaan", zegt ze. De terroristen raasden in hun kibboets Nir Oz, vermoordden en ontvoerden mensen en maakten geen onderscheid tussen ouderen en jongeren.

Lifschitz zegt dat twee mannen haar op een motorfiets hebben ontvoerd. Eén van hen sloeg haar meerdere malen op de ribben tijdens de reis naar de Gazastrook. Ze namen haar horloge en sieraden mee. Ze moest de rest van de weg naar het Hamas-tunnelsysteem lopen, “een paar kilometer.”

De echtgenoot van Lifschitz werd ook ontvoerd. De familie weet niet hoe het met hem gaat. Het enige wat we weten is dat hij gewond is geraakt, zegt dochter Sharone.

Lifschitz zegt dat er goed voor haar werd gezorgd tijdens de gevangenschap in de Gazastrook: "Ze behandelden ons goed." Elke twee of drie dagen kwam een arts bij hen langs. Een gewonde man kreeg antibiotica en medicijnen. Ze deelden het eten met leden van Hamas. Brood, kaas en komkommers, dat was het eten voor de hele dag. Hamas-leden hebben grote inspanningen geleverd om de plaats schoon te houden.

De vrouw zegt dat ze door de tunnels onder de Gazastrook heeft gelopen. Hamas heeft deze tunnels gecreëerd. Dit tunnelsysteem is “als een spinnenweb”. Toen ze aankwamen, zaten er 25 gevangenen in een grote zaal. 

Eerdere berichtgeving: De twee gijzelaars zijn maandagavond vrijgelaten. Het gaat om twee vrouwen van 79 en 85 jaar oud, die door het Rode Kruis aan het Israëlische leger zijn overgedragen. Hun toestand zou stabiel zijn. Ze werden naar een kliniek gebracht waar familieleden op hen wachtten, zo werd gezegd. Volgens Hamas werd de vrijlating ook bemiddeld door Qatar.

De twee vrouwen werden ontvoerd tijdens de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober. Volgens berichten in de media zijn hun beider echtgenoten nog steeds in handen van de islamisten. Er was 's avonds geen bevestiging vanuit Israël over geruchten over de mogelijke vrijlating van zo'n vijftig gijzelaars.

Afgelopen vrijdag werden twee Hamas-gijzelaars met het Amerikaanse staatsburgerschap vrijgelaten. Volgens Israëlische informatie hebben de terroristen in totaal ongeveer 220 mensen naar de Gazastrook ontvoerd.

Macron wil anti-IS coalitie inzetten tegen Hamas

De Franse president Macron heeft gesuggereerd dat de internationale coalitie tegen IS ook Hamas moet bestrijden. De ervaring - zoals het trainen van soldaten - moet worden gebruikt, zei hij tijdens een bezoek aan Tel Aviv.

De internationale coalitie tegen de terreurmilitie "Islamitische Staat" (IS) zou zich ook moeten richten tegen de islamistische Hamas, aldus de Franse president Emmanuel Macron. Frankrijk is hier klaar voor, zei hij na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv. Volgens hem zou dit in het belang zijn van Israël en zijn veiligheid, maar ook van enkele buurlanden die door dezelfde of verwante groepen worden bedreigd.

De alliantie tegen IS werd in 2014 opgericht onder leiding van de VS. Het omvat westerse en Arabische staten. Samen met lokale groepen is het gelukt om de terroristische organisatie militair te verslaan in Irak en later in Syrië. IS blijft echter aanslagen plegen.

In de strijd tegen Hamas zal nu vooral gebruik worden gemaakt van de ervaringen van de antiterreuralliantie, kondigde het Elysée-paleis aan. De anti-IS coalitie had soldaten opgeleid, informatie gedeeld en de financiering van terrorisme bestreden.

'De strijd tegen Hamas moet genadeloos zijn, maar niet zonder regels'
Macron verzekerde Netanyahu van de solidariteit van Frankrijk in de strijd tegen het terrorisme. Maar, zei hij, dit mag zich niet uitbreiden naar de hele regio. "Ik waarschuw hier Hezbollah, het Iraanse regime, de Huthi in Jemen en alle groepen die Israël in de regio bedreigen om niet het onverantwoorde risico te nemen om nieuwe fronten te openen," zei hij. "Dat zou de deur openen naar een regionale vuurzee waarin iedereen de verliezer zou zijn."

Tegelijkertijd drong de Franse president aan op respect voor humanitaire principes in de strijd tegen Hamas. "De strijd moet genadeloos zijn, maar niet zonder regels, want we zijn democratieën die strijden tegen terroristen, democratieën dus die het krijgsrecht respecteren en humanitaire toegang garanderen." Macron zei dat democratieën geen burgers als doelwit nemen. Hij riep ook op om ziekenhuizen in de Gazastrook van elektriciteit te voorzien.

Het antwoord van Israël moet ook politiek zijn
Macron pleitte voor een politieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten en een voortzetting van het vredesproces. "De stabiliteit van de regio en de terugkeer naar normalisatie kunnen alleen worden gegarandeerd als het antwoord van Israël op het geweld meedogenloos is, maar ook politiek, door het legitieme recht van de Palestijnen op een staat te accepteren." De veiligheid van Israël, de gezamenlijke strijd tegen het terrorisme, respect voor het humanitair recht en het openen van een politieke horizon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zei hij. Na zijn ontmoeting met Netanyahu wilde Macron de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten.

Netanyahu bedankte Macron: "Net als in de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden het Franse verzet tegen de nazi's volledig steunden, bundelt de internationale gemeenschap vandaag haar krachten om Israël te steunen," zei hij, waarbij hij de acties van Hamas opnieuw vergeleek met de Holocaust. Netanyahu zei ook dat Israël "al het mogelijke wil doen om Palestijnse burgers buiten schot te houden".


Moord in Breda: 15 jaar cel

Het gerechtshof s'Hertogenbosch heeft drie mannen van 40, 48 en 49 jaar oud veroordeeld tot 15 jaar cel. Zij hebben samen een moord gepleegd op een Bredanaar. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hen eerder tot celstraffen van 18 en 22 jaar.

Op 6 januari 2017 werd het latere slachtoffer door de 48-jarige man uitgenodigd voor een feestje in een café, waar het slachtoffer nog een horloge aan de man verkocht. Toen het slachtoffer later die avond door zijn vrouw werd opgehaald, is hij met 13 kogels om het leven gebracht. Het daadwerkelijke motief voor de moord is niet duidelijk geworden, al lijken schulden een rol te hebben gespeeld.

Gezamenlijk plan
De drie mannen hebben samen het plan bedacht om het slachtoffer te doden. Er werd afgesproken wie wat zou doen en wie waar voor zou zorgen. Ieder had een eigen rol: de 48-jarige man nodigde het slachtoffer uit in het café, de 49-jarige man is de schutter en de 40-jarige man bestuurde de vluchtauto. Hoewel de rollen dus verdeeld waren, houdt het hof het trio in gelijke mate verantwoordelijk voor de moord.

Werken onder dekmantel
De bestuurder van de vluchtauto heeft tijdens het opsporingsonderzoek aan undercover politiemensen verteld over de toedracht en de rolverdeling. De verdediging heeft bepleit dat de inzet van deze undercover politiemensen onrechtmatig is geweest en de verhalen van deze man onbetrouwbaar zijn. Het hof denkt daar anders over en gebruikt delen van de informatie van de undercover politiemensen voor het bewijs.

Op te leggen straf
De verdediging vroeg om aanzienlijk kortere straffen in verband met de gewijzigde regeling voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Die gewijzigde regeling geldt sinds 1 juli 2021 en leidt tot een langer verblijf in de gevangenis. De wijziging kent geen overgangsrecht: dat wil zeggen dat de nieuwe regeling ook van toepassing is op zaken die dateren van voor deze wijziging.

Het hof vindt in deze zaak echter dat de wetswijziging wel heel nadelige gevolgen heeft. Het hoger beroep is ingesteld in februari 2020, daarmee was het voor het hof niet onmogelijk om de zaak af te doen voordat deze wijziging in werking trad. De zaak heeft echter fors langer geduurd. Dat maakt dat het hof uitgaat van een gevangenisstraf van 16 jaar en vanwege de overschrijding van de redelijke termijn gaat daar nog een jaar van af.

De mannen moeten daarnaast samen een schadevergoeding van bijna 75.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

NFL: 49ers verliezen weer, puntenfestijn tussen Browns en Colts

Ook de zevende speelweek van de NFL zat vol met prachtige en spannende wedstrijden. De San Francisco 49ers, die vorige week tegen hun eerste nederlaag aanliepen, kwamen tijdens Monday Night Football ook tekort tegen de Minnesota Vikings. De Eagles, die net als de 49ers vorige week voor het eerst verloren, wisten tijdens Sunday Night Football wel te winnen van de Miami Dolphins. Voor fans die van een puntenfestijn houden wisten de Cleveland Browns en de Indianapolis Colts er een waar spektakel van te maken in een wedstrijd met maar liefst 77 punten!

Cleveland Browns - Indianapolis Colts (39-38)
Deshaun Watson, de quarterback van de Cleveland Browns, moest na een blessure al vroeg in de wedstrijd plaatsmaken voor P.J. Walker. De backup quarterback speelde een sterke wedstrijd met weinig fouten en wist uiteindelijk zijn team naar een mooie overwinning te leiden.

De wedstrijd begon al meteen goed met een 68-yard touchdown van de Browns tijdens de derde play van de wedstrijd. De Colts kwamen meteen terug met een 59-yard touchdown en de toon leek gezet voor de rest van de wedstrijd. De Colts namen vervolgens twee keer de leiding door touchdowns van quarterback Gardner Minshew, maar de Browns wisten te antwoorden met een touchdown van running back Kareem Hunt en een touchdown van hun verdediging. Myles Garrett, misschien wel één van de beste verdedigers van de NFL, wist constant druk te zetten op Gardner Minshew en zorgde voor meerdere sacks en fumbles waarvan één zelfs resulteerde in een defensive touchdown voor de Browns. 

In de tweede helft speelden beide teams wat terughoudender om geen fouten te maken, maar er werd nog steeds volop gescoord. Met nog een kleine zes minuten te spelen kwamen de Colts op een 38-33 voorsprong door een 75-yard touchdown van Michael Pittman. Het leek er even op dat de Colts er met de overwinning vandoor zouden gaan toen de Browns de bal maar niet over de achterlijn wisten te krijgen vanaf de 1-yard lijn. De eerste drie pogingen van P.J. Walker gingen allemaal mis, maar uiteindelijk was het sterspeler Kareem Hunt die met nog maar 19 seconden op de klok de bal over de achterlijn wist te lopen voor de tweede zenuwslopende overwinning van de Browns op rij.


Philadelphia Eagles - Miami Dolphins (31-17)
De Philadelphia Eagles liepen vorige week tegen hun eerste nederlaag van het seizoen aan en moesten het deze week tijdens Sunday Night Football opnemen tegen de sterke Miami Dolphins. Hoewel de Eagles met 14 punten verschil wisten te winnen was het een spannende wedstrijd tussen misschien wel de twee beste teams van dit moment. 

Jalen Hurts, de quarterback van de Eagles, was met gemak de beste speler van de wedstrijd. Hij was verantwoordelijk voor maar liefst drie touchdowns en meer dan 300 yards aan passing en rushing plays. Een van de mooiste acties van de avond kwam laat in de eerste helft toen Hurts tijdens een 4th & 3 wist te ontsnappen aan de verdedigers van de Dolphins en de bal in de handen van A. J. Brown wist te gooien voor een touchdown. Helaas voor de Eagles bleek achteraf dat A.J. Brown de achterlijn niet gepasseerd was en kregen de Eagles de bal op de 1-yard lijn van de Dolphins. Hurt zelf liep vervolgens de bal zelf binnen voor een ruststand van 17-10 in het voordeel van de Eagles.

In de tweede helft domineerden de beide verdedigingen de wedstrijd. De verdediging van de Dolphins deed er alles aan op hun team in de wedstrijd te houden met een touchdown en een interception, maar aanvallend wisten de Dolphins geen raad met de sterke verdediging van de Eagles. De Eagles wisten, ondanks de goede verdediging van de Dolphins, nog twee touchdowns te scoren voor een eindstand van 31-17. 



Uitslagen NFL week 7
Jacksonville Jaguars - New Orleans Saints 31-24
Detroit Lions - Baltimore Ravens 6-38
Las Vegas Raiders - Chicago Bears 12-30
Cleveland Browns - Indianapolis Colts 39-38
Buffalo Bills - New England Patriots 25-29
Washington Commanders - New York Giants 7-14
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 16-13
Pittsburgh Steelers - Los Angeles Rams 24-17
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 10-20
Green Bay Packers - Denver Broncos 17-19
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 17-31
Miami Dolhpins - Philadelphia Eagles 17-31
San Francisco 49ers - Minnesota Vikings 17-22

Wedstrijden week 8
Tampa Bay Buccaneers - Buffalo Bills
Houston Texans - Carolina Panthers
Los Angeles Rams - Dallas Cowboys
Minnesota Vikings - Green Bay Packers
New Orleans Saints - Indianapolis Colts
New England Patriots - Miami Dolphins
New York Jets - New York Giants
Jacksonville Jaguars - Pittsburgh Steelers
Atlanta Falcons - Tennessee Titans
Philadelphia Eagles - Washington Commanders
Cleveland Browns - Seattle Seahawks
Baltimore Ravens - Arizona Cardinals
Kansas City Chiefs - Denver Broncos
Cincinnati Bengals - San Francisco 49ers
Chicago Bears - Los Angeles Chargers
Las Vegas Raiders - Detroit Lions

Hotline Miami 1 en 2 krijgen native release op PS5 en Series X

De klassieke top-down shooters Hotline Miami 1 en krijgen een native release op Xbox Series X en PlayStation 5. Mocht je deze ode aan geweld van Devolver Digital dus hebben gemist in de afgelopen tien jaar dan is dit je kans om de games alsnog een kans te geven op de modernere platforms.

Hotline Miami speelt zich af in Miami eind jaren tachtig, waar de speler complete hordes van Russische maffiosi moet omleggen. De games werden zeer positief ontvangen vanwege de lekkere gameplay en de sublieme, bijpassende soundtrack. De game is ondanks zijn wat simpele, gedateerde uiterlijk vaak te vinden in lijstjes met 'beste games ooit' en één van de meest invloedrijke indie-games ooit.

Vanaf nu dus ook in native-hoedanigheid op te pikken voor de meeste recente consoles van Xbox en PlayStation, voor twee tientjes. Bezitters van de originele games op oudere platforms kunnen gratis upgraden.

VS : 'Supermist' veroorzaakt kettingbotsing met 158 auto's, 7 doden en 25 gewonden

Bij een forse kettingbotsing in de Amerikaanse staat Louisiana, waarbij bijna 160 voertuigen betrokken waren, zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen.

Volgens de politie raakten ongeveer 25 mensen gewond; sommigen van hen verkeren in levensgevaar. De kettingbotsing vond maandagmorgen plaats op de I55 in zogenaamde 'supermist' nabij New Orleans. Deze uiterst dichte mist ontstaat wanneer rook van smeulend vochtig kreupelhout - afkomstig van de bosbranden in de omgeving - zich mengt met koelere lucht, en reduceert het zicht tot hooguit 3 meter.

Een tankwagen geladen met een gevaarlijke vloeistof vloog tijdens de botsing in brand, waardoor reddings- en opruimwerkzaamheden nog moeilijker werden. 


'Wespen zoeken nu de warmte van je huis op'

Met het kouder worden van het weer zoeken wespen naar warme en droge plekjes om zich te nestelen in en rondom huizen. Het is echter niet verstandig om zelf een wespennest te verwijderen, aldus wespenbestrijder Bob Wilson bij WNL op NPO 1. "Een klant van mij heeft dit zelf geprobeerd en dat liep niet goed af."

Dit jaar waren de weersomstandigheden ongebruikelijk. Normaal gesproken hebben wespenbestrijders het erg druk in de zomermaanden, maar nu hebben ze juist eind oktober 12 tot 20 adressen per dag. Wilson legt uit dat dit komt door het natte voorjaar. "De nesten kwamen later op gang, dus nu ervaren we de drukte die we normaal gesproken eerder zouden hebben."

Als je zelf een wespennest in of rondom je huis ontdekt, adviseert Wilson sterk om een professional te bellen. Ga dus vooral niet zelf experimenteren met rook, purschuim, papier of andere middelen.

Klopjacht op Bretly D. duurt voort, woensdag opgepakt in Amsterdam

Vanwege een dodelijk schietincident in Rotterdam op 13 oktober en een steekincident in Zutphen op 21 oktober, is de politie dringend op zoek naar Bretly D. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 60-jarige psychiater, die in de nacht van 12 op 13 oktober door vuurwapengeweld om het leven kwam. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij in de nacht van 20 op 21 oktober een 32-jarige man heeft neergestoken in Zutphen. Een ruzie in een woning aan de Van Hallstraat liep uit de hand en daarbij heeft Dorder vermoedelijk de man gestoken. Het slachtoffer zag kans om te ontsnappen en de politie te waarschuwen. Het slachtoffer raakte lichtgewond.

De politie beschouwt de dader als zeer gevaarlijk en gewapend. Volgens de politie is het van essentieel belang om hem snel op te sporen om verdere incidenten te voorkomen. Daarnaast heeft de politie laten weten dat de verdachte regelmatig met mannen afspreekt via chatboxen zoals Bullchat.

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur dacht dat hij D. in Hamminkeln-Brünen, Duitsland had gezien, zoektochten door de Duitse politie in de regio Wesel leverden echter niets op.

D. heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en is een bekende van de autoriteiten. Onlangs stond hij voor de rechter vanwege verschillende incidenten. Deze omvatten het in bezit hebben van iemand anders rijbewijs, het bedreigen met een mes en een ernstige mishandeling met een scheermesje. Hij mocht van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten.

D. is 24 jaar en heeft geen vaste woon- en/of verblijfplaats. Hij heeft een fors postuur, is ongeveer 1.83 m lang en wordt beschouwd als vuurwapengevaarlijk. Het is van het grootste belang dat hij snel wordt aangehouden om verdere incidenten te voorkomen. De politie verzoekt iedereen die weet waar Bretly D. is, om contact op te nemen met de Opsporingstiplijn op 0800 - 6070. Blijft u liever anoniem bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800–7000.

Ombudsman: overheid moet sneller en vaker praten met gedupeerde burgers

Overheidsinstanties hebben te weinig aandacht voor de behoeften van gedupeerde burgers en ondernemers bij het bieden van herstel. Hun focus ligt vaak op snel handelen en werken vanuit de eigen systemen. Ook maken overheidsinstanties zelden gebruik van beschikbare kennis en ervaring uit eerdere hersteltrajecten. Zij verliezen hierdoor de behoeften van gedupeerden teveel uit het oog.

Dit concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport Herstel bieden: een vak apart. Er zijn tien hersteltrajecten onderzocht; de conclusies van zijn onderzoek zijn gebaseerd op de rode draden uit deze tien trajecten.

Persoonlijk contact met de betrokken overheidsinstantie is belangrijk voor burgers en ondernemers die in een hersteltraject zitten. Zij willen graag hun verhaal vertellen en serieus worden genomen. Dit is één van de behoeften die gedupeerden hebben. Zo blijkt uit de klachten die de Nationale ombudsman ontvangt. Hij heeft voor zijn onderzoek ook gesprekken gevoerd met overheidsinstanties en onafhankelijke experts die betrokken zijn bij hersteltrajecten. Uit deze gesprekken blijkt dat de overheid bijna nooit voor de start van een hersteltraject spreekt met gedupeerden of belangenorganisaties van gedupeerden. Overheidsinstanties weten hierdoor nauwelijks wat de behoeften van de gedupeerden zijn.

Een aanbeveling van de ombudsman is om vóór de start van een hersteltraject in gesprek te gaan met gedupeerden. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: "Het is heel belangrijk om aan het begin van een hersteltraject te vragen aan gedupeerden wat ze nodig hebben. Naar mijn mening moeten deze gesprekken zelfs een centrale rol spelen in het hersteltraject. En ga niet maar één keer in gesprek, maar blijf dit tijdens het hele traject doen."

Bureaucratisch proces
Het is geen makkelijke taak om een hersteltraject op te zetten. Overheidsinstanties hebben te maken met een complex speelveld met veel andere instanties en veel verschillende gedupeerden. Uit de gesprekken die de ombudsman heeft gevoerd komt naar voren dat er vaak van hogerhand wordt bepaald hoe het hersteltraject uitgevoerd moet worden. Hierdoor is er weinig ruimte voor de medewerkers in de uitvoering om een eigen invulling te geven aan het bieden van herstel. Ook ziet de ombudsman in zijn onderzoek dat overheidsinstanties veel tijd en aandacht besteden aan het controleren en verantwoording afleggen. Dit gaat zo ver dat de uitvoering van veel hersteltrajecten een bureaucratisch en juridisch proces wordt. Gedupeerden klagen daarover omdat zij juist een duidelijk en simpel proces willen, met een vlotte afwikkeling.

Reflectie eigen rol
In vijf van de tien onderzochte hersteltrajecten heeft de Nationale ombudsman zelf ook een rol gespeeld, of speelt hij nog een rol. De ombudsman ziet terugkijkend op zijn onderzoeken ook een aantal verbeterpunten voor zichzelf. Sommige aanbevelingen had hij concreter kunnen formuleren. Hij heeft ook niet altijd duidelijk laten weten aan gedupeerden wat zij precies mogen verwachten van zijn onderzoek naar een hersteltraject. In de toekomst gaat de ombudsman hier scherper op letten.

Kennisnetwerk
Overheidsinstanties hebben door de jaren heen al veel hersteltrajecten opgezet en uitgevoerd. Er is ook al veel gezegd en geschreven over wat gedupeerden verwachten en hoe overheidsinstanties bij die behoeften kunnen aansluiten. Toch blijkt uit het onderzoek van de ombudsman dat er door overheidsinstanties nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de kennis en ervaring die in eerdere hersteltrajecten is opgedaan. Bij ieder nieuw hersteltraject wordt het wiel opnieuw gevonden.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: "Ik pleit voor een kennisnetwerk waar informatie en expertise over het bieden van herstel samenkomt. Dit moet toegankelijk zijn voor alle overheidsinstanties en onafhankelijke experts. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ook belangenorganisaties van gedupeerden hierbij kunnen aansluiten. Want hun ervaring is van onschatbare waarde bij het opzetten van een hersteltraject."

FOK! Wat een weer: regenachtig

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er vooral in het noorden en midden plaatselijk af en toe (mot)regen. Aan het einde van de ochtend gaat het in het zuidwesten wat harder regenen. De zuidelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag overheerst de bewolking en zijn er perioden met regen. Later wordt het in het zuiden droger met af en toe zon en nog een enkele bui. Het wordt rond 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, langs de westkust en mogelijk ook op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond klaart het van het zuiden uit af en toe op. Plaatselijk komt een bui voor. De wind uit het zuidwesten is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral in het noordwesten kunnen nog enkele buien voorkomen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het oosten tot 10°C aan de kust. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Tot morgen! 

                   

De watertoren in Assendelft (Foto: qltel)
De watertoren in Assendelft (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1079

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.