Fenomenale Richardson sprint naar wereldtitel 100m, Bol en Klaver maken indruk

In een bloedheet Boedapest is maandagavond de derde dag afgewerkt van de wereldkampioenschappen atletiek. Onder meer 's werelds snelste vrouw werd gekroond, terwijl er op de 400 meters flinke Nederlandse deelname was.

100m vrouwen, finale
Vooraf waren de Jamaicaanse dames Shericka Jackson en legende Shelly-Ann Fraser-Pryce de favorieten, met de Amerikaanse Sha'Carri Richardson als voornaamste uitdaagster. Die bereikte de finale na een matige start in de halve eindstrijd echter maar nét, maar in de finale was ze fantastisch: Richardson denderde naar het goud in 10,65 seconden, slechts vier vrouwen waren ooit sneller. Jackson pakte in 10,72 seconden het zilver, voor Fraser-Pryce (10,77). N'Ketia Seedo bleef eerder op de avond steken in de halve finales.

110m horden mannen, finale
Grant Holloway is vrijwel altijd goed als het moet en de Amerikaan was ook nu weer de beste. Met een fenomenale start snelde hij in 12,96 seconden naar de finish en zijn derde wereldtitel, voor de Jamaicaanse olympisch kampioen Hansle Parchment (13,07) en de Amerikaan Daniel Roberts (13,09).

Discuswerpen mannen, finale
De finale ontplofte in de slotfase, met een geweldige 70,02 meter van Kristjan Ceh. De Sloveen zag echter hoe dat alsnog niet genoeg was voor de wereldtitel: Daniel Ståhl haalde gigantisch uit en met een weergaloze 71,46 meter veroverde hij de wereldtitel. Het brons ging naar Mykolas Alekna uit Litouwen: de zoon van Virgilijus Alekna, die zo'n twee decennia geleden twee keer olympisch goud en twee wereldtitels pakte, kwam tot 68,85 meter.

Hinkstapspringen mannen, finale
Hugues Fabrice Zango won al brons in 2019, zilver in 2022 en tussendoor nog olympisch brons in Tokyo, waarmee hij al met afstand de meest succesvolle sporter ooit was uit Burkina Faso. Daar kwam nu nog een extra schep bovenop: met 17,64 meter in zijn vijfde poging sprong hij naar de eerste Burkinese wereldtitel ooit, in welke sport dan ook. Zilver en brons gingen naar Cuba en wel naar Lazaro Martinez (17,41m) en Cristian Napoles (17,40m). De pas 18-jarige Jamaicaanse sensatie Jaydon Hibbert, vooraf misschien zelfs wel de favoriet, raakte in poging één al geblesseerd en noteerde geen afstand.

400m horden vrouwen, series
Femke Bol kwam voor het eerst individueel in actie en dat ging uitstekend: met 53,39 seconden liep ze ogenschijnlijk moeiteloos de snelste tijd van iedereen in een deelnemersveld waar, in elk geval in theorie, niemand haar serieus zou moeten kunnen bedreigen. Cathelijn Peeters werd in 54,95 seconden vierde in haar heat, ook genoeg voor rechtstreekse plaatsing voor de halve finales.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver maakte een bijzonder goede indruk in haar halve finale: ze leek niet eens aan te zetten en noteerde met 49,87 seconden toch een van haar beste tijden ooit én won haar halve finale ruimschoots. De finale belooft spannend te worden, tussen de snelste halvefinaliste - Natalia Kaczmarek uit Polen (49,50) - en de nummer zes, de Belgische Cynthia Bolingo (49,96) zat maandag nog geen halve seconde.

400m horden mannen, halve finales
Geen Nederlanders, maar wel controverse: de Noorse wereldrecordhouder Karsten Warholm was met 47,09 seconden de snelste, maar ontsnapte aan diskwalificatie. Bij de tweede horde ging hij duidelijk met één voet langs de horde, wat niet is toegestaan, maar van diskwalificatie was na afloop van de sessie opmerkelijk genoeg nog altijd geen sprake.