Giro: Etappe 14 - Dinsdagrit op een zaterdag

Het was weer gedoe in de Giro d'Italia: de dertiende etappe werd fors ingekort en werd wat het klassement betreft uiteindelijk helemaal niks. Vandaag gaat dat niet anders zijn, want men is zo handig geweest om een soort dinsdagrit op de zaterdag te plannen, vermoedelijk zodat de kijkers zich niet al te druk hoeven maken.

De heren zijn in Zwitserland en gaan daar van start in Sierre, waar een 194 kilometer lange tocht begint - als het peloton zin heeft om de volledige etappe af te werken in elk geval. Het begint best prima, met een klein klimmetje en vervolgens al snel een ruim twintig kilometer lange klim aan gemiddeld 6,5% over de Simplonpass, terug Italië in.

Na de lange klim volgt een nog veel langere afdaling, een goede dertig kilometer zelfs, maar...dat is het zo ongeveer, in elk geval tot we in de laatste twintig kilometer zitten. Daarin wordt het toch nog wel evevn aanpoten voor de sprinters, want het is vooral flink heuvelachtig. Korte klimmetjes, niet al te lastig, maar toch net lastig genoeg om even pijn te doen.

De finish ligt vervolgens in Cassano Magnago, waar de laatste kilometer vals plat omhoog gaat. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier staat alles tot in beduidend meer detail beschreven, inclusief de lokale bezienswaardigheden. Als de Simplonpass níet geschrapt wordt vanwege kou en regen gaan we even na het middaguur van start, Eurosport is dan gelijk weer live en de finish staat weer tussen vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)