Kritiek op aanwezigheid Assad bij top Arabische Liga

Jippie

Handdrukken, knuffels, broederlijke kussen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Een warm welkom volgens ceremonieel protocol voor een oorlogsmisdadiger: de Syrische dictator Bashar al-Assad was na jarenlange afwezigheid weer welkom bij de Arabische Liga.

Deze top van Jeddah is Assad's persoonlijke triomf, de langverwachte diplomatieke doorbraak na twaalf jaar isolement. En blijkbaar zonder concessies. De dictator kan nu hopen op een heropleving van de handel, meer financiële hulp, meer invloed. Bijna alsof er niets was gebeurd.

Syrië is een getraumatiseerd land in puin. Honderdduizenden doden, miljoenen burgers op de vlucht, de schade loopt in de miljarden. Assad's staat van dienst is vernietigend. Om aan de macht te blijven gebruikte hij gifgas, martelingen en bombardeerde hij scholen en ziekenhuizen. Alles minutieus gedocumenteerd door de VN. 

De rekensom van de Arabische machthebbers: verenigd hopen ze op meer zeggenschap in de wereld. Assad moet ook worden aangespoord om vluchtelingen terug te nemen en de drugshandel die vanuit zijn land het Midden-Oosten overspoelt te beteugelen.

De aanwezigheid van Assad moet een klap in het gezicht zijn van miljoenen mensen in de regio die opkomen voor gerechtigheid, democratie, vrijheid en mensenrechten, en daarbij nog steeds hun leven riskeren.