FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 april 2023

AZ naar finale Youth League

Een dag na het eerste elftal heeft ook het onder 19 team van AZ een Europese zege geboekt na strafschoppen. In Genève werd Sporting Clube de Portugal na een 2-2 gelijkspel met penalties verslagen. Eerder in het toernooi was AZ ook al te sterk voor Barcelona en Real Madrid.

AZ kwam al vroeg op achterstand maar dankzij goals van  Ernest Poku en Ro-Zangelo Daal ging het toch met een voorsprong de rust in. In de tweede helft kwam Sporting weer op gelijke hoogte en nadat er in de verlenging, ondanks een rode kaart voor Finn Stam, niet werd gescoord moesten strafschoppen de beslissing brengen.

AZ miste één strafschop, maar Sporting schoot er twee mis, waardoor Jayden Addai de beslissende pingel kon benutten. AZ neemt het komende maandag om 18.00 uur in de finale op tegen Hajduk Split dat in de andere halve finale AC Milan met 3-1 versloeg.

Basel schakelt Nice uit in Conference League, Fiorentina ontsnapt tegen Poznan

Niet alleen AZ plaatste zich donderdagavond voor de halve finales van de Conference League, ook de andere drie halvefinalisten werden bekend. We kijken nog even terug naar de avond op het derde Europese niveau, wat voor Nederland een uitstekende avond werd.

We beginnen in Italië, waar Fiorentina bezoek kreeg van Lech Poznan. De Italianen hadden in Polen met 1-4 gewonnen, maar Afonso Souza zette het Poznan van John van den Brom binnen tien minuten op 0-1. Na een dik uur spelen werd het peentjes zweten voor de Florijnse fans: Kristoffer Velde trof vanaf elf meter doel en kort daarop maakte Artur Sobiech zowaar de 0-3. Riccardo Sottil zorgde ervoor dat Fiorentina weer even kon ademen en in blessuretijd maakte Gaetano Castrovilli het dan toch definitief af: een 2-3 nederlaag was ruim voldoende.

In België speelden AA Gent en West Ham United vorige week gelijk, in Londen begonnen de Belgen donderdagavond lekker: Hugo Cuypers zorgde binnen een half uur voor 0-1. Michail Antonio trok de stand voor rust echter gelijk en dik tien minuten na rust werd Gent in een handvol minuten over de knie gelegd: Paquetá scoorde vanaf elf meter, Declan Rice maakte de 3-1 en Antonio bracht de 4-1 eindstand op de borden.

FC Basel speelde thuis tegen OGC Nice met 2-2 gelijk in Zwitserland, donderdagavond troffen de ploegen elkaar in Frankrijk. Een voor Nederland belangrijke wedstrijd, want uitschakeling van Nice zou de kans vergroten op nóg een extra Europees ticket voor Nederland. Gaëtan Laborde zette de Fransen al na negen minuten op 1-0 en daar leek het lang bij te blijven, tot een minuut of tien voor het einde: Jean-Kevin Augustin trok de stand gelijk. Kasim Nuhu maakte het in de verlenging vervolgens af voor de verrassende Zwitsers, die zo de halve finales bereikten.

Op 11 mei worden de heenwedstrijden gespeeld in de halve finales: Fiorentina - FC Basel en West Ham United - AZ, een week later volgen de returns.

EL: Sevilla schakelt Ten Hag's United uit, sprookje Saint-Gilloise voorbij

Naast de nederlaag van Feyenoord tegen AS Roma werden er in de kwartfinales van de Europa League donderdagavond nog drie wedstrijden gespeeld. Alle vier halvefinalisten zijn nu bekend, op 11 en 18 mei gaan die vier clubs strijden om een plekje in de finale van 31 mei in Boedapest.

Manchester United gaf in eigen huis vorige week een 2-0 voorsprong weg tegen Sevilla (2-2) en dat kwam ze in Spanje uitermate duur te staan. Al na acht minuten trof Youssef En-Nesyri doel na geblunder van David de Gea en Harry Maguire, Loïc Badé verdubbelde de score kort na rust. United bleef het proberen, maar een kwartier voor tijd was het gedaan: En-Nesyri zette de eindstand op 3-0.

Juventus won thuis met 1-0 van Sporting en trok nu naar Lissabon voor de return. Dat begon lekker en al na negen minuten kwam de Italiaanse club op 0-1 dankzij Adrien Rabiot. Dat duurde allemaal niet lang, want Marcus Edwards mocht tien minuten later vanaf elf meter aanleggen en maakte 1-1. Vervolgens leverde nog eens vijf kwartier voetbal echter helemaal niks meer op en dus staat ook Juventus bij de laatste vier.

Tot slot het duel tussen Bayer Leverkusen en Union Saint-Gilloise, dat in Duitsland in 1-1 eindigde. In België maande Moussa Diaby de thuisfans al in de tweede minuut tot stilte met de openingstreffer, Mitchell Bakker scoorde kort voor rust en een kwartier na de thee was het Jeremie Frimpong die voor 0-3 zorgde. Dankzij de jonge Casper Terho deed Saint-Gilloise nog wat terug, maar Adam Hlozek gooide de boel definitief in het slot: 1-4 en het sprookje van de Belgen is voorbij.

Juventus speelt in de halve finales tegen Sevilla, AS Roma neemt het op tegen Bayer Leverkusen.

Unicef waarschuwt voor teruglopend vaccineren van kinderen

De Verenigde Naties hebben een wereldwijd ‘rood alarm’ afgegeven over de teruglopende vaccinaties bij kinderen en zeggen dat miljoenen kinderen hierdoor onnodig risico lopen op levensbedreigende ziekten. Als gevolg van verkeerde informatie en desinformatie over vaccineren tijdens de coronapandemie en het daarop ontstane 'weerstand' tegen vaccineren is wereldwijde deelname aan vaccinatiecampagnes voor kinderen fors teruggelopen, aldus UNICEF. 

Volgens het State of the World's Children-rapport van UNICEF is er dringend actie nodig. "In de afgelopen drie jaar zijn meer dan tien jaar moeizame vooruitgang op het gebied van immunisatie bij kinderen uitgehold", zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF.

Het rapport stelt dat van 2010 tot 2021 het aantal kinderen in de wereld dat geen vaccinaties tegen kinderziekten heeft gekregen, is gestegen van 15,4 miljoen naar 18,2 miljoen, wat betekent dat 1 op de 5 kinderen niet is gevaccineerd, waardoor ze geen bescherming hebben tegen mazelen en andere ziekten. dodelijke infecties.

UNICEF schat dat de vaccins elk jaar 4,4 miljoen levens redden. Het rapport geeft aan dat tussen 2019 en 2021 zo'n 67 miljoen kinderen geen of slechts enkele vaccins hebben ontvangen. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal gevallen van mazelen tussen 2021 en 2022 en een jaarlijkse toename van het aantal gevallen van polio met 16%, wat met vaccins had kunnen worden voorkomen.


Pentagon geeft video vrij van UFO die over het Midden-Oosten vliegt

Het Pentagon heeft woensdag in de Senaat een video vrijgegeven van een UFO die boven het Midden-Oosten zweeft.

De beelden die zijn gemaakt door een Amerikaanse militaire drone tonen een mysterieus bolvormig object dat door de lucht vliegt boven een actieve militaire zone.

Ambtenaren weten niet wat de snel bewegende bol is, volgens Dr. Sean Kirkpatrick, de directeur van het nieuwe All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) van het Pentagon. Hij vertelde dat het incident een van de ongeveer 650 gerapporteerde waarnemingen is van UPA's of Unidentified Anomalous Phenomena - de overheidsterm voor UFO's - die het onlangs gevormde bureau in onderzoek heeft. De meeste UPA's blijken "ballonnen, luchtsystemen, rommel, natuurlijke fenomenen of andere gemakkelijk verklaarbare bronnen" te zijn, voegde Kirkpatrick eraan toe.  

Russen bombarderen eigen stad Belgorod

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft donderdagavond per ongeluk de eigen stad Belgorod nabij de Oekraïense grens gebombardeerd. Dit veroorzaakte een explosie waarbij twee mensen gewond raakten en een enorme krater in de stad achterliet. Vyacheslav Gladkov, gouverneur van de regio Belgorod, zei dat de ontploffing een schokgolf had veroorzaakt waardoor vier appartementen,vier auto's en hoogspanningsmasten beschadigd raakten. 'Vegaburger heeft veel positievere impact op CO2-reductie dan gedacht'

Nederlanders zijn de grootste consumenten van vleesvervangers in Europa, maar er is nog steeds een versnelling nodig om de CO2-reductie te verhogen. Door de hele voedselketen te verbeteren, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en consumenten.

De populariteit van vleesvervangers, zoals plantaardige hamburgers, kan leiden tot aanzienlijke CO2-besparingen. Volgens The Economist’s banana index hebben plantaardige hamburgers maar liefst 25 keer minder uitstoot dan een hamburger van rundvlees per calorie, wat betekent dat ze een klimaatvriendelijkere keuze zijn dan rundvlees. In 2015 was rundvlees nog verantwoordelijk voor 8.5 procent van de totale CO2 uitstoot in de wereld, met een vegaburger kunnen we dus daadwerkelijk het verschil maken.

Om dit te bewerkstelligen, moeten we verder kijken dan alleen de consument. Boeren kunnen profiteren van een hogere opbrengst door de teelt van plantaardige gewassen, terwijl vleesvervangers voor consumenten goedkoper kunnen worden. Restaurants en supermarkten dienen ook hun aanbod van vegetarische en plantaardige opties uit te breiden.

In een wereld waar klimaatbewustzijn steeds belangrijker wordt, is het cruciaal dat we actie ondernemen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Door de transitie naar vleesvervangers te versnellen en samen te werken in de gehele voedselketen, kunnen we een duurzamere toekomst voor onze planeet creëren.

Kabinet besluit tot totaalverbod op nicotinezakjes

Nicotineproducten die geen tabak bevatten gaan onder de Tabaks- en rookwarenwet vallen en ook wordt de verkoop van alle nicotinezakjes verboden. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit betekent onder andere dat er een reclameverbod komt voor nicotineproducten zonder tabak. Het kabinet geeft hiermee invulling aan een motie van de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Van Ooijen: “De tabaksindustrie lanceert voortdurend nieuwe tabaksproducten en nicotineproducten zonder tabak waardoor jongeren makkelijker in aanraking komen met nicotine. Dat is een slechte zaak, want nicotine is verslavend en schadelijk. Het is dan ook logisch om producten die als alternatief voor tabaksproducten gebruikt kunnen worden onder dezelfde wet te behandelen. Daarom ben ik blij dat we vandaag hebben besloten dat deze producten op dezelfde manier worden behandeld als tabaksproducten. Zo zetten we een nieuwe stap in het creëren van een rookvrije generatie.”

Verbod op nicotinezakjes
Sinds november 2021 is het verboden nicotinezakjes met meer dan 0,035 gram nicotine in de handel te brengen. Door een uitbreiding van het verbod zoals dat nu geldt, wordt het handhaven voor de NVWA vergemakkelijkt omdat zij niet hoeven aan te tonen hoeveel mg nicotine er in een nicotinezakje zit. Ook zal met dit voorstel het rookverbod en het reclameverbod van kracht worden voor nicotinezakjes. Voor andere nicotineproducten zonder tabak, zoals bijvoorbeeld stoomsteentjes, gaan dezelfde regels gelden als tabaksproducten. Dit betekent dat voor dit soort producten onder andere het reclameverbod, de leeftijdsgrens en andere verkoopbeperkingen gaan gelden.

Gezondheidsrisico’s
Ondanks dat nicotineproducten zonder tabak niet dezelfde schade veroorzaken als tabaksproducten, zorgen ook deze producten voor gezondheidsschade. Zo zorgt blootstelling aan nicotine voor een blijvende impact op de hersenontwikkeling bij jongeren. Het leidt tot minder concentratie en meer impulsiviteit. Daarnaast is nicotine zeer verslavend. Dat zorgt ervoor dat deze producten de drempel kunnen verlagen voor jongeren om te gaan roken.

Kabinet stopt vanaf 1 juli met accijnskorting op brandstoffen

Tanken wordt vanaf 1 juli een stuk duurder. Het kabinet gaat de tijdelijke korting op de brandstofaccijnzen niet nog langer verlengen, aldus Haagse bronnen. 

In maart 2022 is vanwege de hoge energieprijzen besloten om de burger tegemoet te komen met een accijnskorting. Deze maatregel werd per 1 januari nog eens met een half jaar verlengd. Vanaf 1 juli komt de accijnskorting te vervallen, hierdoor stijgt benzine 13,8 cent in prijs per liter. Diesel wordt 9,9 cent per liter duurder en LPG met 6 cent.

Tractorbestuurder veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk Hedel

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Hedel tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan het veroorzaken van dodelijk verkeersongeluk. 

De man reed op 23 mei 2022 met een tractor en geladen aanhanger op de openbare weg in Hedel. Hij naderde het kruispunt van de Veldweg met de Achterdijk zonder daar de verkeersituatie voldoende te controleren. Hij verleende geen voorrang aan een auto die van rechts kwam. Dit veroorzaakte een aanrijding waarbij de bestuurster van de auto overleed. 

Ernstige verkeersfout
Volgens de rechtbank maakte de man een ernstige verkeersfout door geen voorrang te verlenen aan de auto. Hij was bekend met de zichtbelemmeringen in zijn cabine. De rechtbank oordeelt dat de man onachtzaam is geweest en de kruising te lichtvaardig is opgereden. De rechtbank weegt daarbij ook mee dat hij in een groot voertuig reed met daarachter een aanhangwagen die zeer zwaar beladen was, namelijk zo'n 20 duizend kilo. Met een dergelijke zware lading wordt de remweg langer en kan eventueel aangerichte schade aan andere verkeersdeelnemers al snel zeer ernstige vormen aannemen. De man had zich bewust moeten zijn van de gevaarlijke impact van zijn grote, zware voertuig. Hij had daarnaar moeten handelen, door bij het naderen van deze kruising een heel erg voorzichtig te zijn. Dit liet hij na. 

Onomkeerbare gevolgen
Bij de strafbepaling weegt de rechtbank mee dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstig ongeval met onomkeerbare gevolgen. De nabestaanden zijn plotseling hun echtgenote, (schoon)moeder en oma verloren. Geen enkele straf zal de nabestaanden met het aangerichte leed kunnen verzoenen. De man handelde niet zoals van hem als bestuurder mocht worden verwacht en schoot daarmee tekort. Dit rekent de rechtbank hem aan. De rechtbank weegt ook mee dat de man verder moet leven met het besef dat de vrouw door zijn toedoen om het leven is gekomen. Hij liet in de rechtszaal zien dat dit hem oprecht raakt en ook voor hem gevolgen had. 

'Advocaat Inez Weski opgepakt op verdenking doorspelen informatie Taghi'

Inez Weski, advocaat van Ridouan Taghi, is opgepakt. Dat melden verschillende media, waaronder De Telegraaf en Het Parool. Zo valt te lezen bij AT5.

Ze zou verdacht worden van het doorspelen van informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen AT5 dat hij er niks over wil zeggen. Het advocatenkantoor van Weski zegt ook 'geen commentaar' te willen geven.

Volgens De Telegraaf is het onderzoek naar de advocaat gestart na ontcijferde berichten van pgp-telefoons. Het onderzoek zou al geruime tijd lopen. Het Parool schrijft dat het OM 'sterke aanwijzingen' heeft dat Weski door naasten van Taghi onder druk is gezet.

Taghi heeft meerdere advocaten. Eerder werd een andere advocaat van hem, zijn neef, al veroordeeld tot 5 jaar en zes maanden celstraf vanwege het doorspelen van informatie. De advocaat van die neef suggereerde tijdens dat proces dat zijn Weski ook informatie doorspeelde.

Twee dagen geleden sprak Weski nog in de zwaarbeveiligde Bunker in Osdorp in het Marengo-proces tegen onder meer Taghi.

Ultiem realisme in UE5-shooter Unrecord

Een nieuwe gametrailer van de onbekende shooter Unrecord zorgde de afgelopen dagen voor enige ophef in de media. De beelden uit de trailer zien er dermate realistisch uit dat er discussie is ontstaan of dit nu wel daadwerkelijk gameplay is.

Unrecord is volgens de Steam-pagina een singleplayer FPS die het verhaal vertelt van een politieagent vanuit het perspectief van zijn bodycam. Wie de ontwikkeling van Unreal Engine 5 een beetje heeft gevolgd weet dat dergelijke fotorealistische beelden niet ondenkbaar zijn, maar om ze zo in deze kwaliteit in daadwerkelijke gameplay footage van een shooter te zien is toch wel bijzonder. De gameplaytrailer kun je hieronder bekijken. Een releasedatum voor Unrecord is er nog niet.

Het zal niet voor het eerst zijn dat we een trailer zien waarin één en ander net even wat mooier wordt voorgesteld dan het daadwerkelijke eindproduct liet zien. Recent ontstond er nog een soort hype omtrent 'hyperrealistische beelden' van RIDE 4, waarbij het uiteindelijk bleek te gaan om beelden uit een opname die aan een enorme portie post-processing onderhevig waren geweest.

22 verwaarloosde honden in beslag genomen

In een woning in Vaassen zijn donderdagochtend 20 april 22 honden in beslag genomen. Naar aanleiding van een melding van het aantreffen van een dode pup werd onderzoek gedaan.

Medewerkers van de dierenpolitie en de inspecteur van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) troffen in een woning vijf volwassen honden en zeventien pups aan. De honden die bijna allemaal verwondingen hadden, werden aangetroffen in een woning die zeer ernstig vervuild was door hondenuitwerpselen.

De eigenaar van de honden is aangehouden op verdenking van het onthouden van de nodige zorg aan de honden en het aantasten van de gezondheid en/of het welzijn van de aangetroffen dode pup en de overige honden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De honden zijn ondergebracht in een voor hen goede omgeving.

Vrijspraak voor Richard de Mos in corruptiezaak

De rechtbank in Rotterdam heeft Richard de Mos vandaag vrijgesproken van alle aan hem tenlastegelegde feiten. Dezelfde beslissing werd genomen in vrijwel alle zaken tegen zijn medeverdachten. Alleen één medeverdachte is voor wapenbezit veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Mos en zijn zeven medeverdachten werden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie en bijna allemaal van ambtelijke omkoping. De Mos werd ook vervolgd voor schending van het ambtsgeheim, meineed en mensensmokkel/tewerkstellen illegale vreemdeling. Sommigen van de medeverdachten hadden ook andere feiten op hun tenlastelegging staan.

Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Zo'n kwade bedoeling is voor het bewijs van omkoping een noodzakelijke voorwaarde en kan worden gebaseerd op feiten en omstandigheden aan de voorkant en/of de achterkant van zo'n omkoping. Aan de voorkant kan een kwade bedoeling worden gegrond op de uiterlijke verschijningsvorm van de gift en/of het geven. Van belang daarbij zijn bijvoorbeeld de hoogte van de gift, de vorm en de aard daarvan en/of de omstandigheden waaronder de gift is overgedragen. Aan de achterkant van ambtelijke omkoping kan de oorspronkelijke kwade bedoeling van de gever met de gift worden afgeleid uit - de uiterlijke verschijningsvorm van - de concrete gunsten/tegenprestaties van de ambtenaar aan de gever of een gebleken voorkeursbehandeling van de gever door de ambtenaar.

Geen kwade bedoeling bij partijdonaties
Deze voorkant en achterkant vormen daarbij communicerende vaten. Anders gezegd: als de kwade bedoeling van een ambtelijke omkoping aan de voorkant niet zo duidelijk is, komt het meer aan op de achterkant en andersom.

De ondernemers in deze zaak hebben partijdonaties van (alles bij elkaar) 100.659,33 euro aan de politieke partij Hart voor Den Haag gedaan. Een eerste constatering in de zaak was dat deze partijdonaties op zichzelf geen gift zijn aan De Mos en zijn collega, maar een gift aan de politieke partij. Via de partijdonaties is er misschien wel iets van niet-geldelijke waarde van de ondernemers doorgesijpeld naar De Mos en zijn collega. Een goed gefinancierde verkiezingscampagne leidt wellicht tot meer bekendheid, status en trotse gevoelens. Deze doorgesijpelde waarde is niet te begroten, laat staan dat kan worden vastgesteld dat de waarde substantieel was. Met de beste wil van de wereld kan niet worden vastgesteld dat, en zo ja, in hoeverre, de positie van De Mos en zijn collega één op één door de partijdonaties is verbeterd.

Uit de partijdonaties kan geen kwade bedoeling van de gevers worden afgeleid. Sterker nog: een partijdonatie wordt in principe juist gedaan met simpel gezegd een goede bedoeling. Tegen deze achtergrond moest de achterkant van de tenlastegelegde ambtelijke omkopingen wel heell duidelijk wijzen op een kwade bedoeling van de gever(s). Een uitgebreide bespreking van alle ten laste gelegde tegenprestaties heeft het beeld echter niet doen kantelen en van kwade bedoelingen van de ondernemers is dus geen sprake geweest.

De Mos en zijn medeverdachten worden daarom vrijgesproken van de ambtelijke omkopingen. Als gevolg daarvan worden zij ook van deelname aan een criminele organisatie vrijgesproken.

Andere verdenkingen
De verdenking van meineed tegen De Mos en zijn collega hing samen met de corruptieverdenking. Nu deze niet in stand blijft, leidt dit tot vrijspraak van meineed.

De rechtbank kan verder niet vaststellen dat De Mos en zijn collega hun ambtsgeheim hebben geschonden, zodat zij daarvan worden vrijgesproken, net als de ondernemers aan wie dat ook werd verweten. Dat De Mos betrokken is geweest bij mensensmokkel of met opzet een illegale vreemdeling te werk heeft gesteld, blijkt niet uit het dossier, zodat vrijspraak volgt. Voor zover twee van de medeverdachten in strijd met de Kieswet stempassen hebben verzameld leidt dit evenmin tot een veroordeling. Dit is slechts onder de paraplu van een criminele organisatie op de dagvaarding gezet en daarvoor vindt de rechtbank onvoldoende bewijs. Dat bewijs ontbreekt ook voor de verdenking dat een raadslid haar zetel in de Haagse gemeenteraad zou hebben gekocht en daarmee meineed zou hebben gepleegd. De enige veroordeling betreft het vuurwapenbezit van een van de medeverdachten, waarvoor hij vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk krijgt opgelegd.


Picross S9 aangekondigd voor later deze maand

Goed nieuws voor puzzelfans en fans van Picross. Jupiter heeft Picross S9 aangekondigd voor Nintendo Switch. Nog beter: de game komt al uit op 27 april.

Picross S9 bevat driehonderd Picross- en Mega Picross-puzzels, honderdvijftig Clip Picross-puzzels, 30 Color Picross-puzzels en extra puzzels die je kan ontgrondelen door save data te hebben van eerdere edities. Daarnaast is eindelijk de veelgevraagde 'Rewind Puzzel'-functie toegevoegd, waarbij je stap-voor-stap jouw oplossing terug kunt draaien, mocht je één of meer fouten opvallen.

NBA: Sixers na late comeback op 3-0, Warriors brengen spanning terug

De eerste series in de playoffs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA beginnen richting de beslissende fase te gaan. Donderdagavond werden er weer drie wedstrijden gespeeld in series waarin er al twee achter de rug waren, waarbij één van de teams op 'match point' is gekomen voor een plekje bij de laatste acht.

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers (0-2)
De eerste wedstrijd in Brooklyn begon best aardig voor de Nets, hoewel het aan het eind van Q1 toch weer lastiger werd. De Sixers vergrootten de voorsprong in het tweede kwart, maar met een 35-18 derde kwart sloegen de Nets, waar Mikal Bridges voor 26 punten zorgde, sterk terug. Het ging de goede kant open met ruim twee minuten te spelen stonden de Nets vijf punten voor, maar een drietje en nog een score van Sixers-uitblinker Tyrese Maxey trokken de stand gelijk, waarna Maxey zijn ploeg ook op voorsprong zette. Het bleek toch de genadeklap voor de Nets, die met 97-102 verloren en nu tegen een 3-0 achterstand aan kijken in de best-of-seven-serie.

Game 4: Zaterdagavond 22 april, 19.00u (NL); Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers

Golden State Warriors - Sacramento Kings (0-2)
De Warriors moesten het doen zonder Draymond Green, die na een smerige actie in wedstrijd één geschorst werd. Toch ging het prima voor de ploeg in de eerste thuiswedstrijd in de serie: al vroeg werd een voorsprong gepakt en die werd beetje bij beetje uitgebouwd. Het werd nooit enorm, maar de Kings kwamen ook geen moment echt meer terug, zeker in de tweede helft. Onder leiding van Stephen Curry, goed voor 36 punten, en Kevon Looney, die maar liefst 20 rebounds pakte, speelden de Warriors zich naar een 114-97 zege.

Game 4: Zondagavond 23 april, 21.30u (NL); Golden State Warriors - Sacramento Kings

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns (1-1)
Bij de Clippers kon sterspeler Kawhi Leonard niet spelen vanwege een enkelblessure, maar Norman Powell deed het aan de kant van LA wel uitstekend met 42 punten. De eerste helft ging bijna volledig gelijk op, de Suns stonden drie punten voor, maar in Q3 werd het verschil iets groter: het liep richting de dubbele cijfers. Devin Booker was bij de Suns goed voor 45 punten en die waren vooral in de slotfase hard nodig: de Clippers wisten het gat bijna te dichten, maar vier vrije worpen van Kevin Durant deden de ploeg in de laatste minuut toch definitief de das om. De Suns wonnen met 124-129 en staan op 2-1 in de serie.

Game 4: Zaterdagavond 22 april, 21.30u (NL); Los Angeles Clippers - Phoenix Suns

Sony Interactive Entertainment koopt Firewalk Studios

Sony Interactive Entertainment heeft Firewalk Studios volledig overgenomen. Firewalk is in 2018 opgericht en heeft nog geen game uitgebracht. Sony had al in 2021 in de studio, die aan een 'AAA multiplayer live-service game' werkt, geïnvesteerd.

"We zijn blij om Firewalk te verwelkomen bij de PlaySation-familie. Deze studio heeft ongelofelijk getalenteerde mensen in huis die in het verleden gevierde games hebben uitgebracht", aldus baas van PlayStation Studios Herman Hulst. Sony lijkt in te zetten op live-service games, want vorig jaar werd bijvoorbeeld al Bungie opgekocht.

Street Fighter 6 demo nu beschikbaar

Een Street Fighter 6 demo is nu beschikbaar voor PS5 en PS4. Dat heeft Capcom aangekondigd. Dezelfde demo komt ook op 26 april naar Xbox Series X|S en pc. De Japanse ontwikkelaar heeft verder alvast een aantal DLC-vechters aangekondigd: Rashid (zomer 2023), A.K.I. (najaar 2023), Ed (begin 2024) en Akuma (lente 2024).

In de demo kun je een tutorial doen die de nieuwe mechanieken toont en Luke en Ryu uitproberen. Verder is ook een stukje van de World Tour-modus waarin je met je eigen avatar speelt beschikbaar. De nieuwe onderstaande trailer toiont hoe die modus werkt. Street Fighter 6 komt op 2 juni uit.

FOK! Wat een weer: mix van zon en regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een strook met neerslag beslaat het midden van het land van oost naar west. In het zuiden en noorden is het droog en is de zon aanwezig. Ook de wind is verschillend; in het zuiden matig, in het noorden vrij krachtig tot krachtig. Ook vanmiddag is de buienband nog aanwezig in het midden van het land, echter trekt deze wel steeds meer naar het noorden. De temperaturen verschillen van 15 graden in het zuiden tot 18 graden in het noordoosten. In het midden van het land wordt het tijdens de neerslag niet warmer dan slechts 12 graden. Later in de middag stijgt de temperatuur in het midden, naar gelang waar de buienband zich bevindt.

Vanavond komen er onweersbuien voor in het hele land en harde windstoten. Ook kan er veel neerslag in een korte tijd vallen. Hierdoor geldt code geel in het hele land.

In de nacht naar zaterdag wordt het wat rustiger, de minima liggen tussen de 5 en 10 graden. Morgen eerst zonnig, later regen vanuit het zuiden. De 20 graden staat nog altijd.

Tot morgen!

De dag begon gister met een mix van zon en wolken (Foto: _UserName_)
De dag begon gister met een mix van zon en wolken (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Afvaltrein vanuit Rome rijdt nog niet door werkzaamheden ProRail

De plannen om afval vanuit Rome naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam per trein te vervoeren zijn uitgesteld. Het is onbekend wanneer de trein precies het spoor op kan. Zo meldt AT5

Volgens een woordvoerder van het AEB wordt de vertraging veroorzaakt door werkzaamheden van ProRail. De woordvoerder kon vandaag nog niet zeggen op welke plek er precies gewerkt wordt. 

Daarnaast ontbreekt er allerlei papierwerk. "Het is de eerste keer dat we dit doen en er moet heel veel geregeld worden. Voor elk land waar de trein doorheen rijdt moeten vergunningen komen." 

Het is de bedoeling dat de speciaal ontworpen afvaltrein zo'n 900 ton aan afvalbalen vanuit Rome naar het Westelijk Havengebied vervoert. Italië kampt al langer met een groot capaciteitsprobleem.  

Het AEB verbrandt meer niet-Amsterdams, soms buitenlands, afval. De woordvoerder van AEB zegt dat het Italiaanse afval niet voor grotere hoeveelheden zorgt dan gebruikelijk. "Als het niet uit Rome naar Amsterdam komt, was er misschien wel afval uit Maastricht gekomen." 

Aanvankelijk werd gemeld dat de trein begin april zou gaan rijden.

China jaagt op kennis en goederen Nederlandse ruimtevaartsector

China probeert kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector te bemachtigen. Dat gebeurt waarschijnlijk deels buiten de exportrestricties om. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over 2022.

Volgens een analyse van de MIVD stijgt het aantal satellietlanceringen door China de komende jaren naar 100 per jaar. Hiermee bereidt het land de militaire capaciteit in de ruimte verder uit.

“Het gaat om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- (ISR-) en communicatiesatellieten”, legt directeur MIVD generaal-majoor Jan Swillens uit. “Het gevolg is dat zij hierdoor een nadrukkelijk militair voordeel krijgen door een betere informatiepositie.”

Koploper
De Chinezen ontwikkelen hypermoderne kwantumcommunicatienetwerken in de ruimte met een wereldwijde dekking en willen hierin koploper worden. Swillens: “Deze kwantumcommunicatie is veel moeilijker of niet te intercepteren. Dat is voor China een groot militair voordeel.”

China heeft omvangrijke lijsten van technologische spionagebehoeften. Nederlandse (defensie)bedrijven en kennisinstellingen, zoals universiteiten en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. De MIVD heeft in 2022 verschillende Chinese pogingen om Nederlandse (militaire) technologie te bemachtigen voorkomen.

De MIVD heeft het afgelopen jaar verschillende Chinese pogingen onderzocht om buiten de exportrestricties om, militair relevante technologie te verwerven. Daarbij heeft de MIVD onder meer enkele coverbedrijven ontdekt, die hiervoor zijn gebruikt.

De MIVD heeft, waar nodig, maatregelen tegen zulke spionagepogingen genomen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met (mogelijke) doelwitten, bijvoorbeeld bedrijven, om hen bewuster te maken en om hun beveiligingsmaatregelen te verbeteren.

Dominante positie
China bouwt hiermee snel aan een dominante positie op het gebied van militaire technologie. Het land ontwikkelt geavanceerde en hoogtechnologische wapens, waaronder verschillende typen antisatellietwapens. Ook de investeringen van China in (militaire toepassingen van) kunstmatige intelligentie en kwantumcomputers zijn groot. Nederland is voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, in het bijzonder op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie.  

China steelt wapenontwerpen en zendt talentvolle Chinese studenten en professionals naar Nederland en Europa om kennis te ‘halen’. De MIVD concludeert dat de dreiging die uitgaat van de Chinese militaire capaciteiten, groot is. De kans dat de Nederlandse krijgsmacht in aanraking met Chinese wapens komt, wordt steeds groter, mede omdat China deze systemen wereldwijd exporteert.

Cyber en privacy
De MIVD signaleert een niet aflatende stroom Chinese cyberaanvallen. “Een paar weken geleden hebben we nog ontdekt dat een Chinese hackersgroep probeerde binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid”, zegt Swillens. “Wij zagen de aanval gelukkig op tijd.”

China probeert in Nederland ook persoonsgegevens te verwerven. Hierdoor is de privacy van Nederlandse burgers in het geding. De MIVD werkt samen met de AIVD om ook dit te voorkomen.

Verder beschrijft het jaarverslag de Russische aanval in Oekraïne, de internationale instabiliteit en de toegenomen aandacht voor digitale en economische veiligheid. De bedreiging van de open en vrije samenleving in Nederland en Europa neemt hierdoor toe. Dit vraagt steeds meer inspanningen van de MIVD.

Rijk compenseert omwonenden Schiphol voor geluidshinder

Omwonenden van Schiphol in de gemeenten Uithoorn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Amstelveen komen in aanmerking voor compensatie wegens geluidsoverlast. Het gaat om mensen die in de periode van november 2017 tot en met oktober 2019 in de buurt van een handhavingspunt woonden waarvan de grenswaarde voor geluid is overschreden. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekendgemaakt.

Rondom Schiphol liggen handhavingspunten met grenswaarden voor hoeveel geluid er maximaal mag worden veroorzaakt. Aan de hand van die handhavingspunten wordt getoetst of aan de grenswaarden wordt voldaan. Maar omdat er de afgelopen jaren al werd gevlogen volgens nieuwe regels die nog niet officieel waren vastgelegd (het anticiperend handhaven) werd er door de ILT niet gehandhaafd op overschrijding van die grenswaarden.

9 omwonenden hebben in 2020 aangegeven dat zij schade hebben geleden door het anticiperend handhaven en dienden verzoeken in om nadeelcompensatie. Een onafhankelijke commissie onder leiding van mr. dr. Onno te Rijdt bracht in opdracht van het ministerie van IenW een advies uit over de verzoeken. De commissie oordeelde dat het anticiperend handhaven inderdaad tot gederfd woongenot leidt.

Het ministerie neemt het advies over en heeft laten onderzoeken hoeveel andere omwonenden te maken hebben met vergelijkbare omstandigheden. Het gaat om zo’n 4600 adressen. In de week van 24 april krijgen de bewoners van de betreffende adressen van het ministerie een brief met informatie over de nadeelcompensatie en de aanvraagprocedure.

Van 1 mei tot en met 31 juli 2023 kunnen zij een aanvraag voor nadeelcompensatie indienen. Het streven is om alle aanvragen binnen 8 weken na het sluiten van de termijn te beoordelen. Dat betekent dat de meeste mensen hun compensatie voor het einde van het jaar ontvangen.

De hoogte van de nadeelcompensatie is afhankelijk van de mate van de overschrijding en de WOZ-waarde van het adres. Voor alle adressen die in aanmerking komen voor nadeelcompensatie is dit berekend. De verwachting is dat het merendeel van de bedragen valt in een bandbreedte tussen de € 50 en 2.200.

Consumenten minder negatief in april

Consumenten waren in april voor de zesde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog laag. In april kwam het vertrouwen uit op -37, tegen -39 in maart. De koopbereidheid van consumenten was minder negatief.

Met -37 lag het consumentenvertrouwen in april ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Oordeel consumenten over economisch klimaat verandert vrijwel niet
Consumenten waren in april even pessimistisch over de economie als in maart. De deelindicator economisch klimaat bleef staan op -48. Het oordeel van consumenten over zowel de economie in de afgelopen twaalf maanden als de economie in de komende twaalf maanden veranderde niet of nauwelijks.

Koopbereidheid minder negatief
De koopbereidheid kwam in april uit op -30, tegen -33 in maart. Het oordeel over de financiële situatie in zowel de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden was in april minder negatief. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ook minder ongunstig.

Feyenoord na verlengingen uitgeschakeld in Europa League

Feyenoord is in de kwartfinales van de Europa League uitgeschakeld door AS Roma. Na verlengingen werd het in Italië 4-1 voor de Romeinen.

In de tweede helft kwam AS Roma gelukkig op voorsprong. Feyenoord kreeg de bal in de eigen zestien niet weg, waarna de bal voor de voeten viel voor Leonardo Spinazzola, waarna hij de bal op een gelukkige manier binnenschoot. Feyenoord had het daarna lastig, maar tien minuten voor tijd maakte invaller Igor Paixão de gelijkmaker. De Braziliaanse invaller kopte raak uit een goede voorzet Sebastian Szymanski.

Bij de stand was Feyenoord zeker van de halve finale van de Europa League. Maar in de 89ste minuut zorgde Invaller Paulo Dybala met een geweldig doelpunt voor de 2-1, waardoor er verlengt moest worden in Rome. Feyenoord kreeg in die verlenging de eerste grote kans alleen werd die hoog overgeschoten door Santiago Giménez. Daarna was het vooral AS Roma die aanspraak maakte op goals in de verlenging en na een mooie aanval maakte Stephan El Shaarawy de 3-1. Lorenzo Pellegrini zorgde ook nog voor de 4-1 en zou Feyenoord met tien man eindigen na een directe rode kaart Giménez.

AS Roma neemt het in de halve finale Bayer Leverkusen. De andere halve finale gaat tussen Sevilla en Juventus.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
©FOK.nl e.a.