Basel schakelt Nice uit in Conference League, Fiorentina ontsnapt tegen Poznan

Niet alleen AZ plaatste zich donderdagavond voor de halve finales van de Conference League, ook de andere drie halvefinalisten werden bekend. We kijken nog even terug naar de avond op het derde Europese niveau, wat voor Nederland een uitstekende avond werd.

We beginnen in Italië, waar Fiorentina bezoek kreeg van Lech Poznan. De Italianen hadden in Polen met 1-4 gewonnen, maar Afonso Souza zette het Poznan van John van den Brom binnen tien minuten op 0-1. Na een dik uur spelen werd het peentjes zweten voor de Florijnse fans: Kristoffer Velde trof vanaf elf meter doel en kort daarop maakte Artur Sobiech zowaar de 0-3. Riccardo Sottil zorgde ervoor dat Fiorentina weer even kon ademen en in blessuretijd maakte Gaetano Castrovilli het dan toch definitief af: een 2-3 nederlaag was ruim voldoende.

In België speelden AA Gent en West Ham United vorige week gelijk, in Londen begonnen de Belgen donderdagavond lekker: Hugo Cuypers zorgde binnen een half uur voor 0-1. Michail Antonio trok de stand voor rust echter gelijk en dik tien minuten na rust werd Gent in een handvol minuten over de knie gelegd: Paquetá scoorde vanaf elf meter, Declan Rice maakte de 3-1 en Antonio bracht de 4-1 eindstand op de borden.

FC Basel speelde thuis tegen OGC Nice met 2-2 gelijk in Zwitserland, donderdagavond troffen de ploegen elkaar in Frankrijk. Een voor Nederland belangrijke wedstrijd, want uitschakeling van Nice zou de kans vergroten op nóg een extra Europees ticket voor Nederland. Gaëtan Laborde zette de Fransen al na negen minuten op 1-0 en daar leek het lang bij te blijven, tot een minuut of tien voor het einde: Jean-Kevin Augustin trok de stand gelijk. Kasim Nuhu maakte het in de verlenging vervolgens af voor de verrassende Zwitsers, die zo de halve finales bereikten.

Op 11 mei worden de heenwedstrijden gespeeld in de halve finales: Fiorentina - FC Basel en West Ham United - AZ, een week later volgen de returns.