FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 april 2023

Random Pics van de Dag #916

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Panthers, Stars en Oilers trekken stand gelijk, Hurricanes naar 2-0

In de Noord-Amerikaanse ijshockey NHL is het in de eerste ronde van de playoffs nog goed spannend. Woensdagavond werden er weer vier wedstrijden gespeeld en in drie daarvan kwam men in de best-of-seven-serie op gelijke hoogte.

Carolina Hurricanes - New York Islanders (1-0)
De Hurricanes begonnen weer lekker: vroeg in de eerste periode opende Paul Stastny de score, na zeven minuten in periode twee zorgde Stefan Noesen voor 2-0. Kort daarop sloegen de Islanders echter terug en niet zo'n beetje ook: Kyle Palmieri scoorde, Mathew Barzal trok de stand gelijk en halverwege de derde periode zette Brock Nelson de bezoekers zelfs op 2-3. Drie minuten later tekende Jaccob Slavin voor de gelijkmaker en uiteindelijk moest overtime gespeeld worden. Daarin was Jesper Fast na ruim vijf minuten trefzeker en hij bezorgde de Hurricanes zo de 4-3 zege én een 2-0 voorsprong in de serie.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 01.00u (NL); New York Islanders - Carolina Hurricanes

Boston Bruins - Florida Panthers (1-0)
De Bruins wilden lekker verder stomen, maar de eerste periode leverde niks op en vroeg in periode twee tekende Sam Bennett voor de openingsgoal namens Florida. Brad Marchand was met een shorthanded goal tien minuten later goed voor 1-1, maar niet veel later trof Eric Staal doel voor de Panthers. Via Tyler Bertuzzi kwamen de Bruins wederom langszij, maar in de derde periode maakten de Panthers het in een paar klappen stevig af: Brandon Montour, Carter Verhaeghe, nog eens Montour en Eetu Luostarinen trokken de stand naar 2-6 - Taylor Hall's goal kon weinig meer uitrichten dan het redden van een beetje eer voor de Bruins, die met 1-1 richting Florida gaan.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 01.30u (NL); Florida Panthers - Boston Bruins

Dallas Stars - Minnesota Wid (0-1)
De Stars hadden wat goed te maken en begonnen enthousiast: Roope Hintz scoorde al na dik vier minuten een shorthanded goal, Tyler Seguin verdubbelde de score. Oskar Sundqvist deed namens Minnesota wat terug, maar vroeg in de tweede periode vergrootten Jamie Benn en Evgenii Dadonov de voorsprong nog eens: 4-1. Het werd nog even spannend door goals van Marcus Johansson en Frederick Gaudreau, maar Dadonov en nog twee keer Hintz maakten het overtuigend af: 7-3.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 03.30u (NL); Minnesota Wild - Dallas Stars

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (0-1)
De Oilers gingen in de openingswedstrijd onderuit, maar dat waren ze in wedstrijd twee niet van plan. Derek Ryan opende al vroeg de score, krap tien minuten later tekende Leon Draisaitl voor 2-0. De Kings gaven zich niet gewonnen en goals van Phillip Danault en Gabriel Vilardi brachten de spanning weer terug (2-2), maar via Klim Kostin en een beslissende empty-netter van Evander Kane wonnen de Oilers met 4-2.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 04.00u (NL); Los Angeles Kings - Edmonton Oilers

AZ klopt Anderlecht na penalty's en staat in halve finales Conference League

AZ heeft de halve finales van de Conference League bereikt. De Alkmaarders maakten een 0-2 achterstand goed tegen Anderlecht en wonnen vervolgens na penalty's. Mathew Ryan stopte in de strafschoppenreeks twee penalty's, terwijl AZ vanaf elf meter geen fout maakte.

AZ kende een droomstart en stond binnen veertien minuten al op 2-0. Na vijf minuten opende Vangelis Pavlidis vanuit een penalty de score en niet veel later maakte de Griekse spits de 2-0. AZ had snel de achterstand goed gemaakt vanuit de heenwedstrijd en de thuisploeg kreeg ook genoeg kansen om de wedstrijd binnen de 90 minuten te beslissen, maar na de 2-0 wilde de bal er niet meer in en ook in de verlengingen werd er niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moest brengen.

Daarin onderscheidde Mathew Ryan. De Australische doelman van AZ stopte direct de eerste strafschop van Anderlecht die werd genomen door Jan Vertonghen en ook Killian Sardella miste. De AZ-spelers maakte vanaf elf meter geen fout en staat AZ na achttien jaar weer in een halve finale van een Europees bekertoernooi. In die halve finale wacht West Ham United of KAA Gent, die wedstrijd wordt later op de avond gespeeld.

Totale zonsverduistering gezien in Australië, Indonesië en Oost-Timor

Ongeveer 20.000 mensen keken naar een zeldzame totale zonsverduistering in een klein stadje in het noordwesten van Australië. De badplaats Exmouth en de omliggende regio waren ongeveer een minuut lang in volledige duisternis gehuld.

Volgens de kijkers naar de zonsverduistering verscheen er een soort ring van vuur rond de zon, een corona dus. De zonsverduistering strekte zich uit van de Indische Oceaan tot de Stille Oceaan en dus grotendeels boven water. Het fenomeen was ook in delen van Indonesië en Oost-Timor te zien.

Tijdens een totale zonsverduistering wordt de zon volledig bedekt door de maan, gezien vanuit bepaalde delen van de wereld.

Europees parlement: regelgeving voor cryptotransacties vastgesteld

Het Europees Parlement keurde heeft een verordening voor de handel in cryptocurrencies goed gekeurd.

Dit maakt de weg vrij voor de eerste EU-wet over de handel in digitale activa zoals Bitcoin. De regeling is onder meer bedoeld om criminele netwerken die de cryptomarkt gebruiken als instrument voor het witwassen van geld tegen te gaan, maar ook om een betrouwbaar juridisch kader te bieden voor een digitaal vermogen. Het is ook bedoeld om beleggers die afhankelijk zijn van virtueel geld te beschermen tegen enorme verliezen. Het parlement wil ook dat crypto-overdrachten worden getraceerd zoals andere financiële transacties en dat verdachte transacties worden geblokkeerd. Aanbieders van crypto-activa moeten hun klanten gedetailleerde informatie verstrekken. Bovendien kunnen aanbieders onder bepaalde voorwaarden aansprakelijk worden gesteld in geval van grote verliezen.

Het reglement vereist nog de goedkeuring van de lidstaten, wat als een formaliteit wordt beschouwd. De regels kunnen dan geleidelijk in werking treden vanaf juli 2024.

Cryptocurrency (Afbeelding: Sergei Tomakov via Pixabay)
Cryptocurrency (Afbeelding: Sergei Tomakov via Pixabay)

Enkele EU-landen betaalden hun boeren bovenmatige coronasteun

Volgens een rapport van de Europese Rekenkamer hebben meerdere EU-landen buitensporige bedragen aan coronasteun betaald aan boeren. 

Zo steunden Polen, Roemenië, Griekenland en Spanje hun boeren ongeacht of de boeren daadwerkelijk verliezen hadden geleden, aldus de Luxemburgse Rekenkamer. Ook ontvingen druiventelers in Andalusië een schadevergoeding die drie keer zo hoog was als het bedrag wat er aan  verlies was geleden. Bovendien lag het niveau van publieke steun in de individuele EU-landen heel verschillend, wat kon leiden tot oneerlijke concurrentie. Alleen al op EU-niveau is 712 miljoen euro uit het Europees Landbouwfonds beschikbaar gesteld via een herverdeling van ongebruikte middelen.

De controleurs beoordeelden de EU-steun voor landbouwers tijdens de pandemie in het algemeen als positief. De Europese Unie heeft snel actie ondernomen. 

Nederlanders brengen meivakantie door in Europa en Nederland

Ruim een derde van de Nederlanders gaat er deze meivakantie op uit en kiest daarbij voor een bestemming binnen Europa of Nederland. Vooral kamperen met een eigen kampeermiddel, een autovakantie of een verblijf op een vakantiepark zijn dit jaar populair. Wel past bijna de helft van de vakantiegangers (40%) de plannen aan vanwege de stijgende prijzen. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de ANWB.

De meeste Nederlanders gaan in de meivakantie een week of langer op vakantie. Zij reizen bij voorkeur met de auto (70%) of met het vliegtuig (18%) naar hun vakantiebestemming en zoeken daarbij vaak de natuur en het water op. Wandelen, fietsen, de omgeving verkennen maar ook museumbezoek, winkelen en uit eten gaan staan bij veel Nederlanders op de planning deze meivakantie. Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje zijn als vanouds populaire bestemmingen. In eigen land kiezen vakantiegangers bij uitstek Gelderland als bestemming.

Nederlanders geven wel aan dat zij door de stijgende prijzen minder vaak en korter op vakantie gaan, dichter bij huis blijven, een andere periode kiezen of een ander type vakantie. Van de vakantiegangers maakt 14 procent een andere keuze door de gestegen prijzen van vliegtickets. Toch laten Nederlanders hun vakanties niet zomaar los: 85 procent geeft aan naast de meivakantie ook nog een andere vakantie te boeken dit jaar.

Zomermaanden blijven favoriet
Ondanks de populariteit van de meivakantie gaan de meeste Nederlanders nog steeds in de zomermaanden op vakantie. Het merendeel van hen heeft al plannen gemaakt voor juni, juli, augustus en september. De belangstelling voor Zuid-Europa houdt daarbij aan, bijna 30 procent van de Nederlanders blijft voor deze regio kiezen ondanks de hoge temperaturen van afgelopen zomer. Slechts 10 procent van de vakantiegangers kiest in plaats van Zuid-Europa dit jaar voor een andere bestemming.

EU Commissie niet transparant over contacten met tabakslobby

De Europese Ombudsman heeft de Europese Commissie berispt, omdat deze niet transparant is over haar interacties met tabakslobbyisten. Het dagelijks bestuur van de EU is al eerder voor dit wanbeleid op de vingers getikt, maar er verandert niets, stelt de Ombudsman.

Uit onderzoek van de Europese Ombudsman, Emily O’Reilly, blijkt dat de Europese Commissie niet alle ontmoetingen in 2020 en 2021 met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie op eigen initiatief openbaar heeft geregistreerd. De Europese Commissie bestaat uit verschillende directoraten-generaal (DG’s), een soort ministeries. De DG’s voor belastingen, handel, interne markt, landbouw, transport, milieu, klimaatactie en het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) hebben bijeenkomsten met hoge functionarissen en commissarissen in openbare registraties gemeld, maar ontmoetingen met lagere functionarissen zijn niet publiek gemaakt. En zo gaat het al jaren, aldus O’Reilly: “De omgang met de tabakslobby is niet veranderd sinds het laatste onderzoek van de Ombudsman in 2016.”

Ombudsman eist verklaring
Uit het onderzoek van de Ombudsman blijkt ook dat de commissie niet van alle ontmoetingen in 2020 en 2021 notulen bijhield. O’Reilly vraagt zich daarom af “hoe de commissie het publiek kan geruststellen dat haar interacties met tabakslobbyisten niet het volksgezondheidsbeleid ondermijnen”, aangezien er geen notulen zijn die vastleggen “wat er eigenlijk gebeurde tijdens deze ontmoetingen.” De Ombudsman eist dan ook een verklaring van de commissie over de noodzaak van de contacten met tabakslobbyisten.

Alleen DG Sante registreert proactief
Het directoraat-generaal voor gezondheid (DG SANTE) is het enige departement dat wel proactief alle registraties van ontmoetingen met de tabaksindustrie openbaar vastlegt, ongeacht de positie van de functionaris. Dat was ook al zo in 2016. Ook toen werd de EC door de Ombudsman beschuldigd van wanbeleid, omdat de commissie weigerde DG SANTE’s correcte aanpak in alle departementen toe te passen.

In 2004 heeft de EU het internationale Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-FCTC) ondertekend. Artikel 5.3 van dat verdrag verplicht de EU om interacties met de tabaksindustrie te beperken, alleen contacten te hebben die voor de regulering strikt noodzakelijk zijn en er transparant over te zijn.

Lancering Starship gelukt, maar raket ontploft tijdens testvlucht

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX wil vanmiddag een nieuwe poging wagen om de grootste raket uit de ruimtegeschiedenis in een baan om de aarde te brengen. De eerste poging afgelopen maandag mislukte door een defecte klep.

De 'Starship' moet in de toekomst missies naar de maan en Mars mogelijk maken. Het is zo ontworpen dat het ruimtevaartuig en de raket na terugkeer op aarde kunnen worden hergebruikt. De 'Starship' is in totaal 120 meter lang. Het moet ruim honderd ton vracht kunnen vervoeren en plaats bieden aan zo'n honderd mensen. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft SpaceX gecontracteerd voor zijn maanlandingsproject Artemis. 

Update 17.10 uur: De onbemande Starship-raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX explodeerde tijdens zijn eerste testvlucht. De grootste en krachtigste raket ooit gebouwd werd met succes gelanceerd vanaf de SpaceX-ruimtehaven Starbase in de Amerikaanse staat Texas. De raket ontplofte iets meer dan drie minuten na de lancering. Op dit punt zou de eerste trap van de voortstuwing zich moeten hebben losgemaakt van de Starship-spaceshuttle. Het bedrijf zelf beoordeelde de explosie niet als een mislukking. Een eerste verklaring luidde: "Succes in een test als deze hangt af van wat we leren, en de test van vandaag zal ons helpen de betrouwbaarheid van 'Starship' te verbeteren." Het team gaat de data evalueren en toewerken naar een volgende start. 

De ontploffing is op ca 53.20 min zichtbaar:

Weinig interesse in peperduur avondje met Barack Obama in Ziggo Dome

Het werd met veel trompetgeschal aangekondigd, niemand minder dan Barack Obama staat op maandag 1 mei in de Ziggo Dome te Amsterdam. De oud-president van de Verenigde Staten trekt tot nu toe nog geen volle zaal, want met nog elf dagen te gaan is het optreden nog lang niet uitverkocht. Als je kijkt op de verkoopsite Eventim zie je dat er nog veel kaarten nog beschikbaar zijn. Toch is de organisator niet ontevreden. Zo meldt AT5.

Op die site is te zien dat alleen de goedkoopste en duurste tickets uitverkocht zijn. Het goedkoopste ticket voor een avond met Obama kostte 55 euro. De uitverkochte VIP-tickets tikken net niet de 500 euro aan.

Nu de goedkoopste kaartjes weg zijn, moeten mensen die nu nog een kaartje willen kopen minimaal 132 euro betalen om bij de avond aanwezig te kunnen zijn. Met zo'n kaartje zit je in de meeste gevallen ergens achterin de zaal of op de tweede ring.

Wie dichter op het podium wil zitten, moet meer betalen. Voor een stoel op rij 8, 9 of 10 betaal je 385 euro. Andere kaartjes zijn voor 275 euro, 198 euro en 165 euro te koop. 

Ziggo Dome-directeur Danny Damman kan er niet zoveel over zeggen, omdat een groot deel van de organisatie wordt uitgevoerd door een externe partij. "Wij regelen de bruidslocatie, maar gaan niet over de bruiloft", legt Damman uit.

De Duitse organisatie van het avondje Obama is wat optimistischer. "Eigenlijk zijn we best tevreden met de voorverkoop, vooral de geweldige berichtgeving in Nederland de afgelopen dagen heeft geholpen om veel tickets te verplaatsen. Zürich en Amsterdam zijn daar voorbeeldig", laat Markus Müller van het Berlijnse Bureau Müller aan AT5 weten.

En verder: "Sommige categorieën zijn uitverkocht en er lijkt geen probleem te zijn met de prijzen. Maar er zijn nog tickets in bijna alle prijsklassen beschikbaar en we hebben er alle vertrouwen in dat we bij de publicatie van het programma de komende dagen een uitstekende bezetting zullen hebben."

Nederland koopt Leopard 2 tanks voor Oekraïne

Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard 2 A4 tanks voor Oekraïne. Na revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne. Dat is waarschijnlijk in 2024. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks. Eerder kocht Nederland al Leopard-1 tanks met Denemarken en Duitsland voor Oekraïne.

Rusland blijft voortdurend aanvallen uitvoeren op Oekraïens grondgebied.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren: “De Oekraïners blijven vechten tegen de Russische agressor. Hun vastberadenheid motiveert ons om vol door te gaan met het leveren van militaire steun. De Oekraïense en Europese veiligheid zijn bovendien onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Grote vuurkracht
Met de Leopard 2 A4 gevechtstank kan Oekraïne overwicht krijgen op het gevechtsveld. De grote vuurkracht, goede bescherming en snelheid van deze gevechtstank maakt dat mogelijk. De Oekraïners lieten de afgelopen weken al zien dat ze in korte tijd kunnen leren de tank te bedienen.

Nederland en Denemarken delen samen de kosten voor de aankoop van de Leopard 2 A4’s. Het gaat om ongeveer 165 miljoen euro. Nederland draagt verder bij aan twee initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van 155mm artilleriemunitie. Dat gebeurt door 130 miljoen euro bij te dragen aan het European Defense Agency (EDA) initiatief.

Nog eens 130 miljoen euro gaat naar het Duitse initiatief op het gebied van gemeenschappelijke inkoop. Door orders te bundelen is schaalvoordeel te bereiken. Ook is inkoop efficiënter en effectiever. Dat komt het Oekraïense voortzettingsvermogen ten goede.

Defensieministers bijeen
Vrijdag komt de zogenaamde Ukraine Defence Contact Group (UDCG) weer bij elkaar. In het Duitse Ramstein bespreken de Defensieministers van meer dan 50 landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne.

Hieronder beelden van Oekraïense troepen die trainen met Leopard 2-tanks in Polen:


Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 16

Dus jij dacht dat er vorige week een lange lijst met nieuwe bioscoopreleases was? Deze week ziet maar liefst vijftien nieuwe titels in de zalen verschijnen, waaronder flink wat opties voor de kids in de meivakantie. Laten we snel kijken wat het allemaal is.

Evil Dead Rise

Terugkeer van de bekende horrorserie. Dit keer speelt de film zich niet af in de bossen, maar in de stad. Evil Dead Rise vertelt het bizarre verhaal van twee van elkaar vervreemde zussen, gespeeld door Sutherland en Sullivan. Als hun hereniging wordt verstoord door vleesgeworden demonen moeten ze vechten voor hun leven in dit nachtmerriewaardige familieverhaal.

Goodbye Stranger

Droombaan, prachthuis, vriendin: Paul heeft het allemaal, maar of hij tevreden is? Wanneer hij tot zijn schrik zijn gedroomde buitenlandpromotie bij ‘s werelds grootste muziekstreamer in gevaar ziet komen, zal hij misschien wel moeten. Het is het begin van een rusteloze zomerdag vol sociale verplichtingen, onverwachte ontmoetingen en pijnlijke confrontaties, die Paul steeds meer doen twijfelen aan het perfecte plaatje dat hij voor zichzelf heeft uitgekozen. 

A Good Person

Allison (Florence Pugh) heeft alles: een fantastische verloofde, een carrière die in de lift zit en fijne familie en vrienden. Dan slaat het noodlot genadeloos toe. Bij een fataal auto-ongeluk komt haar toekomstige schoonzus om het leven. Ook Allison komt er niet zonder kleerscheuren of emotionele littekens vanaf. Zij wordt uit het ziekenhuis ontslagen met niet verwerkt verdriet en een verslaving aan pijnstillers. Wanneer ze jaren later wil afkicken, komt Daniel (Morgan Freeman) op haar pad: de vader wiens dochter het ongeval niet overleefde. Verrassend genoeg deelt hij zijn eigen zorgen met Allison, en tussen de twee groeit een onwaarschijnlijke band die bewijst dat vriendschap en vergeving de instrumenten zijn die de diepste wonden kunnen helen.

Het Verloren Transport

In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een klein Duits dorp dat is ingenomen door het Rode Leger. Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone.

Onder Water

Sinds haar man Evert een affaire heeft, woont Foekje in een hotel dat ze zich niet kan veroorloven. Financieel aan de grond bedenkt ze een plan. Het gebied rond haar moeders huis wordt door de gemeente opgekocht voor veel geld, vanwege de stijgende zeespiegel in het gebied. Foekje kan dit bedrag opstrijken door haar moeder een volmacht te laten tekenen. Helaas is Nel een doomsdayprepper, die in haar kelder woont in afwachting van de Apocalyps. Foekje haalt Evert over om naar het huis van haar moeder te gaan en haar het document te laten tekenen, maar Nel doorziet het plan van haar dochter en sluit ze alle drie op in haar gebarricadeerde bunker. Opnieuw overgeleverd aan de genade van haar moeder, komen gebeurtenissen uit het verleden naar boven. Terwijl de spanningen oplopen, gaat Foekje eindelijk de confrontatie met haar moeder aan. Dan gaat het mis. Heel erg mis.

Mafia Mamma

In Mafia Mamma volgen we het verhaal van een Amerikaanse vrouw (Toni Collette) die het maffia-imperium van haar grootvader in Italië erft. Begeleid door de vertrouwde raadgever van het imperium (Monica Bellucci) overtreft ze op hilarische wijze ieders verwachtingen, inclusief die van haarzelf, als het nieuwe hoofd van het familiebedrijf.

Aller Retour

Onderweg naar Zuid-Spanje betrapt chauffeur Erika de Afrikaanse migrant Idy als die uit haar vrachtwagen glipt. Erika confronteert de man, maar door de situatie die daarop volgt, kan ze niet anders dan hem weer mee aan boord nemen. In eerste instantie zeer tegen haar zin, maar dan blijken de twee ondanks hun totaal verschillende levens veel met elkaar gemeen te hebben. Tijdens de rit naar het zuiden ontstaat een onverwachte vriendschap.

Mavka

In de eeuwenoude, mysterieuze Oekraïense bossen wonen wonderlijke wezens die hun heilige rijk trouw bewaken. Eén van hen is het jonge meisje Mavka, Beschermer van het Woud. Haar belangrijkste taak is hun grootste vijand, de mens, buiten het Woud te houden. Maar kan ze deze taak nog wel volbrengen als ze verliefd wordt op de jonge dorpeling Lucas en de hebzuchtige Kylina erop uit is om het Hart van het Woud te bemachtigen?

Bratan (The Little Brother)

In de charmante tragikomedie Bratan reizen twee broers uit de stad in een gammele goederentrein door Centraal-Azië op weg naar hun vader, een arts, hopend op een beter leven. De ontroerende debuutfilm film van de Tadzjiekse regisseur Bakhtyar Khudojnazarov over broederliefde, opgroeien, levenskracht en idealen is digitaal gerestaureerd. Met zeer weinig geld wist de Tadzjiekse regisseur zijn charmante debuutfilm te maken, vol subtiele humor en fantastische beelden van een puffende oude locomotief die het uitgestrekte steppeachtige landschap doorkruist.

Alma Viva

In een klein dorp in Portugal waar de tijd stil lijkt te staan, brengt Salomé een warme zomer door met haar familie. Wat begint als een zorgeloze vakantie slaat al snel om wanneer haar oma, met wie ze een bijzondere band heeft, plotseling overlijdt. De begrafenis brengt de familie bij elkaar, maar zorgt ook voor wrijving, terwijl Salomé achtervolgd wordt door de geest van haar geliefde oma. In dit hartverwarmende, magisch realistische familieportret van verschillende generaties vrouwen zijn spiritualiteit en traditie nog springlevend. Alma Viva van regisseur Cristèle Alves Meira is de Portugese inzending voor de Oscars.

Whale Nation

Whale Nation neemt je mee op ontdekkingsreis naar de bijzondere wereld van walvissen. Gebaseerd op het bestsellerboek van Heathcote Williams toont de film ons de verborgen samenleving van deze buitengewone zoogdieren, met hun complexe en ongelooflijk rijke sociale levens. Een adembenemende natuurfilm over de beschermers van onze planeet.

Leeuwin

Rosi heeft een perfect leven in Suriname: ze woont in een mooi huis, heeft veel vrienden en een passie voor voetbal. Tot ze ineens naar Nederland moet verhuizen en alles verandert. Door haar nieuwe bestie Jitte komt ze in het meidenvoetbalteam op school terecht. Niet iedereen is daar even blij mee, omdat ze beter is dan de rest. Lukt het haar om haar droom te volgen om Oranje Leeuwin te worden én haar nieuwe vrienden bij elkaar te houden?

Mijn Kat & Ik

In Mijn Kat en Ik volgen we de avontuurlijke kat genaamd Poes. Al van jongs af aan is Poes erg nieuwsgierig en niet bang om de daken van Parijs te beklimmen. Het leven van Poes komt op zijn kop te staan als de 10-jarige Clémence hem in huis neemt. Een vakantie in de bossen is de start van een geweldig avontuur voor Clémence en Poes. Wanneer Poes besluit om op eigen houtje de bossen te ontdekken en Clémence achterlaat, is het de mysterieuze buurvrouw Madeleine die te hulp schiet.

Onder het Maaiveld Junior

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! De film Onder het Maaiveld junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden. Na het zien van de film kijk je op een totaal andere manier naar je eigen omgeving en krijg je zin om zelf aan te slag te gaan. Tegels uit de tuin wippen en de natuur een handje helpen.

Superkat Maurice

Ratten! Ze zijn overal…. in broodtrommels, dansend over tafelbladen, taarten stelend onder de neus van de banketbakker vandaan. Dus wat heeft elke stad nog? Een rattenvanger, Superkat Maurice! Maurice is een straatwijze kat die samen met Mees (Nasrdin Dchar), Zonnebrand (Qucee) en Gevaarlijke Bonen (Patrick Martens) een perfecte ‘business’ heeft opgezet om heel veel geld te verdienen aan goedgelovige stedelingen. Alles gaat goed tot ze in het plaatsje Bad Blintz komen, waar helemaal geen ratten zijn! En ook geen eten is! Ze ontmoeten het door boeken geobsedeerde meisje Olivia (Georgina Verbaan) die hun hulp inroept om het mysterie op te lossen….

Stoltenberg: toetreding Oekraïne tot NAVO wordt besproken in juli

Tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv kondigde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan dat hij van plan is de toetreding van Oekraïne tot de westerse militaire alliantie te bespreken op de top van Vilnius in juli. "De toekomst van Oekraïne ligt in de Euro-Atlantische familie, de toekomst van Oekraïne ligt in de NAVO, daar zijn alle bondgenoten het over eens", zei Stoltenberg tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Het onderwerp zal tijdens de top 'hoog op de agenda' staan. De prioriteit van de NAVO is ervoor te zorgen dat Oekraïne zegeviert in de oorlog tegen Rusland, zei hij.

Van zijn kant riep Zelenskyy op om zijn land uit te nodigen om zo snel mogelijk toe te treden tot de NAVO. Gezien de grote steun onder de lidstaten voor de toetreding van Oekraïne, was het 'tijd om de juiste beslissing te nemen'. Hij vroeg de NAVO ook om Kyiv te helpen de 'onwil' van sommige lidstaten om bepaalde wapens aan Oekraïne te leveren, te overwinnen. Dit gaat om langeafstandswapens, moderne vliegtuigen, artillerie en gepantserde voertuigen. 

Volgens het bureau Interfax heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, aangegeven dat Rusland zichzelf bedreigd ziet door een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. 

Peskov gaf ook commentaar op recente beschuldigingen uit Kiev dat president Vladimir Poetin een dubbelganger gebruikte. Dit zijn 'behoorlijk vreemde' uitspraken. Concreet ging het dit keer om een bezoek van Poetin aan het front in de bezette gebieden Cherson en Loehansk in de afgelopen dagen. Secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, beweerde dat het 'niet de echte Poetin' was, maar een dubbelganger.


Verpleegkundige (30) aangehouden wegens 24 verdachte corona-sterfgevallen

Op maandag 17 april is een 30-jarige man uit de gemeente Noordenveld aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) ten tijde van de coronapandemie. De aangehouden verdachte was in die periode als verpleegkundige werkzaam in dit ziekenhuis.

De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aan hem zijn beperkingen opgelegd. Dat betekent dat hij voorlopig alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Strafrechtelijk onderzoek
De aanhouding vloeit voort uit een strafrechtelijk onderzoek dat de politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland zijn gestart naar aanleiding van een aangifte door het WZA bij de politie. Het verdere onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Dit vraagt grote zorgvuldigheid. Politie en OM begrijpen dat dit bericht vragen oproept. Vanwege de aan verdachte opgelegde beperkingen kunnen we op dit moment echter niet meer informatie delen. Daarnaast zou dit het onderzoek kunnen schaden. Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd.

Volgens de Stentor wordt de verpleegkundige ervan verdacht betrokken te zijn bij het overlijden van meerdere coronapatiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, waar hij werkte. Volgens een nabestaande van een van de overledenen draait het onderzoek om 24 sterfgevallen.

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft een document met vragen en antwoorden over de kwestie online gepubliceerd.

Vragen over de aanhouding van een WZA-medewerker
 Om welke strafbare gedragingen gaat het?
o De politie heeft een medewerker aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten uit het WZA ten tijde van de coronapandemie. Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van strafbaarheid en hoe en wanneer dat dan heeft plaatsgevonden.

 Op welke afdeling werkte deze medewerker? / Wat is de naam van de aangehouden medewerker? / Zijn er eerder meldingen geweest rondom deze medewerker? / Wat is de functie van de aangehouden medewerker?
o We kunnen alleen zeggen dat het om een verpleegkundige gaat. Uit privacy-overwegingen mogen we daar geen verdere uitspraken over doen.

 Hoe is dit nieuws aan het licht gekomen?
o Er is bij onze raad van bestuur een melding binnengekomen over een mogelijk strafbaar feit, gepleegd door een van onze medewerkers. We waarderen het dat de melder zorgen en informatie met ons heeft gedeeld, zodat wij stappen konden ondernemen.

 Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
o Dat is een heel logische vraag, waar we nog geen antwoord op hebben. Het gaat hier om een verdenking, waarbij ons nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd en hoe dat dan gebeurd zou zijn. Als het strafrechtelijk onderzoek aanleiding geeft tot het aanpassen van onze protocollen en werkwijzen dan laten we dat uiteraard niet na.

 Wanneer zouden de strafbare gedragingen gepleegd zijn?
o Dat hebben we op dit moment nog niet volledig helder. Het onderzoek richt zich op de periode van de coronapandemie (maart 2020 – mei 2022).

 Waarom ben ik als patiënt/nabestaande niet actief geïnformeerd, maar moet ik het nieuws uit de media vernemen?
o Vanuit onderzoeksbelang is het de politie die in eerste instantie contact opneemt met de direct betrokkenen. Pas daarna nemen wij als ziekenhuis contact op.

 Is het mogelijk dat mijn overleden naaste door deze medewerker om het leven is gebracht?
o Daar kunnen we in deze fase geen helderheid over geven. Als u wilt weten of het overlijden van uw naaste onderdeel uitmaakt van het strafrechtelijk onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de politie Noord-Nederland via 0900-8844. Wij hebben op dit moment geen zicht op welke patiënten wel of niet onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek.

 Loop ik gezondheidsrisico’s door de strafbare gedragingen?
o Het gaat hier om een ernstige verdenking van een individuele medewerker. U kunt ervan op aan dat onze 1800 medewerkers zich dagelijks met hart en ziel inzetten om de best mogelijke zorg te leveren.

 Zijn er andere medewerkers betrokken?
o Het gaat om een ernstige verdenking tegen een individuele medewerker.

 Welke maatregelen worden genomen zodat ik en andere patiënten beschermd worden?
o De betrokken medewerker is direct op non-actief gesteld. Ook heeft het ziekenhuis aangifte gedaan bij de politie en melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 Komt de medewerker nog weer aan het werk in het ziekenhuis of bij een andere zorginstelling?
o Het WZA heeft deze medewerker op non-actief gesteld. De politie heeft de medewerker aangehouden en hij zit vast voor verhoor. We wachten eerst het onderzoek af, voordat we eventuele vervolgstappen bepalen.

 Wanneer kan ik meer informatie verwachten?
o Dat is lastig te voorspellen. Zodra mogelijk komen we met aanvullende informatie naar buiten.

 Word ik rechtstreeks door het ziekenhuis geïnformeerd bij ontwikkelingen?
o U kunt hiervoor het beste onze website in de gaten houden.

 Wat zijn de gevolgen voor het ziekenhuis als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Daar willen en kunnen we op dit moment nog niet op vooruit lopen. We wachten eerst de resultaten van het onderzoek af.

 Wat zijn de gevolgen voor de medewerker als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Daar willen en kunnen we op dit moment nog niet op vooruit lopen. We wachten eerst de resultaten van het onderzoek af.

 Wat zijn de gevolgen voor mij als patiënt als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Dat kunnen we op dit moment nog niet aangeven. We zijn daarvoor afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

 Wat zijn de gevolgen voor mij als nabestaande als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Dat kunnen we op dit moment nog niet aangeven. We zijn daarvoor afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

 Beschermt het ziekenhuis mijn privacy tijdens het onderzoek en eventuele gerechtelijke procedures? Zo ja, hoe dan?
o Als patiënt hebt u er recht op dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met uw gegevens. Ook als uw gegevens in het kader van het onderzoek bij de politie terechtkomen, dan wordt daar zorgvuldig mee omgegaan.

 Begrijpt u dat dit nieuws enorme impact heeft, bovenop het verdriet dat we hebben van het verlies van een naaste?
o Het is ons volstrekt helder dat dit nieuws veel impact kan hebben. Wij zijn er zelf ook enorm van geschrokken. Tegelijkertijd moeten we niet op de zaken vooruitlopen en de resultaten van het politieonderzoek afwachten.

 Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ervaringen worden gehoord en serieus worden genomen?
o Als u graag in gesprek wilt met iemand van het ziekenhuis over uw ervaringen, dan kunt u contact opnemen via een speciaal telefoonnummer: 085 401 44 53. Als u denkt slachtoffer te zijn van strafbare gedragingen (of pogingen daartoe) binnen ons ziekenhuis, dan kunt u het beste contact opnemen met de politie Noord-Nederland via 0900-8844.

 Is het ziekenhuis van plan om beleid of protocollen aan te passen?
o Wij wachten de uitkomsten van het onderzoek af. Als aanpassing van beleid of protocollen eraan kan bijdragen dat vergelijkbaar gedrag in de toekomst kan worden voorkomen, dan zullen we dat uiteraard niet nalaten.

 Kan ik een klacht indienen?
o Als u ontevreden bent over het WZA kunt u terecht bij de ombudsfunctionaris van het WZA.

6 op de 10 volwassenen hebben weleens geprobeerd af te vallen

Van de volwassenen heeft 57 procent weleens iets gedaan om af te vallen; 20 procent is ermee bezig, 37 procent heeft eerder een poging gedaan. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet. De belangrijkste reden om af te willen vallen is lichamelijk fitter worden. Dat het afvallen niet snel genoeg gaat is de grootste belemmering die mensen ervaren bij het afvallen. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het CBS.

De helft van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder heeft overgewicht: 35 procent heeft matig overgewicht, 15 procent ernstig overgewicht. Deze cijfers zijn de laatste jaren nagenoeg gelijk gebleven. In het Nationaal Preventieakkoord zijn twee doelstellingen geformuleerd: in 2040 moet het aandeel volwassenen met overgewicht zijn teruggebracht naar 38 procent of minder, en het aandeel 18-plussers met ernstig overgewicht naar 7 procent of minder.
Van de volwassen bevolking heeft 66 procent ooit overgewicht gehad, bij 26 procent ging het om ernstig overgewicht.

Ruim 4 op de 10 volwassenen met ernstig overgewicht doen afvalpoging
Van de 18-plussers met ernstig overgewicht heeft 88 procent ooit weleens een afvalpoging gedaan; 43 procent is er (nog) mee bezig. Van de mensen met matig overgewicht doet 28 procent een afvalpoging, van de mensen met een gezond gewicht is dat 11 procent.

Kwart volwassenen met gezond gewicht vindt zichzelf te zwaar
Niet iedereen die overgewicht heeft, vindt zichzelf te zwaar. Van degenen met ernstig overgewicht vindt bijna iedereen (97 procent) dat, van degenen met matig overgewicht is dit 77 procent. Maar ook een kwart van de mensen met een gezond gewicht vindt zichzelf te zwaar.

Koolhydraatarm dieet en calorieën tellen zijn populairste diëten
Bijna 70 procent van de volwassenen die weleens iets gedaan hebben om af te vallen – nu of in het verleden - heeft hiervoor een dieet gevolgd. Het populairst zijn een koolhydraatarm dieet, en een dieet waarbij calorieën moeten worden geteld.

Naast diëten zijn er andere methoden om af te vallen. Van die alternatieven worden minder eten, gezonder eten en meer bewegen het meest genoemd.

Lichamelijk fitter worden belangrijkste reden om af te vallen
Van de volwassenen die proberen af te vallen, zegt 39 procent dat lichamelijk fitter worden de belangrijkste reden is. Daarnaast doet 24 procent het vooral om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen. Een mooier uiterlijk is voor 22 procent een reden om af te willen vallen.

Mensen met ernstig overgewicht noemen lichamelijk fitter worden, en het verkleinen van de kans op gezondheidsproblemen, het meest als belangrijkste reden om af te willen vallen. Mensen met matig overgewicht doen dit vooral om lichamelijk fitter te worden . Mensen met een gezond gewicht noemen een mooier uiterlijk vrijwel even vaak als fitter worden.

Vooral mensen met obesitas vinden afvallen moeilijk
Van de volwassenen die proberen af te vallen, vindt 56 procent dit moeilijk of heel moeilijk. Dit geldt vooral voor mensen met ernstig overgewicht (78 procent).Van de 18-plussers met een gezond gewicht zegt 30 procent het (heel) moeilijk te vinden om af te vallen.

Afvallen gaat vaak te langzaam
Dat afvallen niet snel genoeg gaat, wordt het vaakst als genoemd als reden waarom afvallen moeilijk is (49 procent). Eten bij emoties (zoals stress), verleidingen van ongezond eten, aanleg om dik te worden en gebrek aan motivatie of wilskracht, zijn elk voor bijna 40 procent van de volwassenen een reden waarom ze moeite hebben met afvallen.

CL: Inter en City naar halve finales, Milanese clash om finaleplek

In de Champions League zijn woensdagavond ook de laatste kwartfinales gespeeld. Daardoor zijn nu alle vier halvefinalisten van het miljardenbal bekend, die in mei gaan strijden om een plekje in de finale van 10 juni.

Inter Milan won vorige week met 0-2 in Lissabon van Benfica, in eigen huis werd het niet bepaald een kwestie van makkelijk afmaken. Nicolo Barella opende binnen een kwartier de score, maar Fredrik Aursnes trok de stand dik twintig minuten later gelijk. Via Lautaro Martinez en Joaquin Correa kwam Milan op 3-1 en leek het beslist, maar Benfica gaf zich nog niet helemaal gewonnen. Antonio Silva bracht wat hoop terug, Petar Musa trok de stand diep in blessuretijd gelijk: 3-3. Inmiddels was de hoop van Benfica natuurlijk wel voorbij, want met een totaalstand van 5-3 plaatste Inter zich voor de halve finales.

Manchester City had thuis met 3-0 gewonnen van een gezapig Bayern München, dat in de Allianz Arena niet heel veel meer indruk maakte. Erling Håland schoot een penalty over na een onhandige handsbal van Dayot Upamecano, maar een klein kwartier na rust was de Noor alsnog trefzeker: 0-1. Joshua Kimmich had een penalty nodig om de Duitse eer nog een beetje te redden, maar het bleef bij 1-1 en dus staat ook City in de halve finales.

In mei worden de halve finales gespeeld, waarbij City het opneemt tegen Real Madrid. Dat betekent ook dat de andere halve finale een Milanese clash wordt: Inter Milan neemt het op tegen AC Milan, beide wedstrijden worden uiteraard in het San Siro gespeeld. Op 9 en 10 mei worden Real - City en AC Milan - Inter Milan gespeeld, een week later volgen in omgekeerde volgorde de returns.

Blasphemous II komt deze zomer uit

Blasphemous II komt 'laat in de zomer van 2023' uit voor alle consoles en pc. Dat hebben uitgever Team17 en ontwikkelaar The Game Kitchen aangekondigd. Het gaat hier natuurlijk om de de sequel op de Spaanse Metroidvania-game vol sadomasochisme uit 2019.

In Blasphemous II speel je wederom als 'The Penitent One'. De beste man wordt wakker in een nieuw land en heeft geen andere optie dan de vijandige omgeving te verkennen. Daarbij moet hij weer langs allerlei groteske vijanden. The Game Kitchen belooft naast een grote spelwereld en intense baasgevechten ook volledig nieuwe wapens voor deze sequel.

Teslagrad 2 en Teslagrad Remastered nu beschikbaar

Teslagrad 2 is gisteren verrassend uitgekomen voor alle consoles en pc. De platformer van Rain Games had nog geen releasedatum, maar tijdens Nintendo's IndieWorld uitzending werd bekend dat de game nu beschikbaar zou zijn. Daarbij heeft de ontwikkelaar ook gelijk een remaster van de eerste game uitgebracht.

In beide Teslagrad-games gebruik je elektromagnetische krachten om allerlei puzzels op te lossen. De sequel krijgt een vraagprijs van twintig euro terwijl de remaster van de originele game voor een tientje te koop staat.

NBA: Bucks schitteren zonder Antetokounmpo, Nuggets slaan aanval af

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn woensdagavond weer drie playoffwedstrijden gespeeld. Daar viel genoeg te bekijken, van twee series die gelijk werden getrokken tot een wedstrijd waarin een achterstand van dik twintig punten teniet werd gedaan.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (0-1)
Een uur voor de wedstrijd werd duidelijk dat de Grizzlies het zonder sterspeler Ja Morant moesten doen, zijn geblesseerde rechterhand deed nog teveel pijn. Zonder Morant ging het echter toch wel erg goed en een 30-19 eerste kwart zette de toon voor Memphis. Ondanks 28 punten van LeBron James moesten de Lakers het doen met een wat kleinere achterstand aan het eind van Q3, maar verder hielden de Grizzlies de touwtjes stevig in handen. Xavier Tillman was goed voor 22 punten en 13 rebounds en hielp zijn ploeg zo op weg naar een 103-93 zege en 1-1 in de serie tegen de Lakers.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 04.00u (NL); Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies

Milwaukee Bucks - Miami Heat (0-1)
Zonder Giannis Antetokounmpo leek het niet makkelijk te worden voor de Bucks, en het eerste kwart was dan ook vrij spannend. Vervolgens gingen ze echter helemaal los: het ene na het andere drietje vloog erin, uiteindelijk maar liefst 25 stuks, en Miami werd helemaal zoek gespeeld. Met 138-122 viel het verschil nog mee, eerder in de wedstrijd stonden de Bucks zelfs even op 36 punten voorsprong. Pat Connaughton en Joe Ingles werkten samen voor elf drietjes uit zestien pogingen en ook de rest was lekker op dreef, waardoor ook deze serie op 1-1 komt te staan.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 01.30u (NL); Miami Heat - Milwaukee Bucks

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (1-0)
De Nuggets vlogen uit de startblokken en hadden in no-time een forse voorsprong te pakken, wat in de eerste helft opliep tot 21 punten. Onder leiding van Anthony Edwards, goed voor 41 punten, kwamen de Timberwolves echter op dreef en halverwege Q3 was de stand na een indrukwekkende run zelfs weer helemaal gelijk. Zo ging het even gelijk op, maar Jamal Murray (40 punten) en Nikola Jokic stuwden de Nuggets in de laatste minuten toch weer naar grotere hoogten en een 122-113 overwinning. De aanval was afgeslagen en de Nuggets staan op 2-0 in de onderlinge ontmoeting.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 03.30u (NL); Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets

Laatste DLC voor Xenoblade Chronicles 3 onthuld

Xenoblade Chronicles 3 ‘Expansion Pass Vol. 4: Future Redeemed’ komt op 25 april uit. Dat hebben Nintendo en ontwikkelaar Monolith Soft bekendgemaakt. Deze uitbreiding bevat een verhaal die zich voor de evenementen van de hoofdgame afspeelt. Het is volgens Monolith een belangrijk scenario die de drie games in de serie beter met elkaar verbindt.

De voorgaande uitbreidingen op Xenoblade 3 kwamen vooral met kleinigheden zoals nieuwe outfits en nieuwe missies. Fans van de JRPG wachten al een tijdje op deze meer uitgebreide DLC. Bekijk anders alvast de teaser hieronder.

1 op de 10 volwassenen wil minder alcohol drinken

Van de volwassenen die weleens alcohol drinken, zoals bier of wijn, zegt 10 procent dat zij minder zouden willen drinken. Degenen die niet willen minderen (de overige 90 procent), zeggen dat zij geen moeite hebben met hun alcoholgebruik, of dat zij al weinig drinken. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het CBS.

Bijna 8 op de 10 mensen van 18 jaar of ouder geven aan in de afgelopen 12 maanden alcohol te hebben gedronken. 6 procent van de volwassenen drinkt overmatig, 8 procent is een zware drinker. Dit is meer dan het gestelde doel in het Nationaal Preventieakkoord. Hierin is vastgesteld dat het aandeel zware en overmatige drinkers in 2040 moet zijn teruggebracht naar 5 procent of minder. Tussen 2014 en 2022 is het percentage drinkers afgenomen van 81 naar 78, en het percentage overmatige drinkers van 10 naar 6. Het aandeel zware drinkers is in deze periode niet gewijzigd.

3 op de 10 hebben geen moeite met hun alcoholgebruik
De overgrote meerderheid van de volwassen drinkers (90 procent) geeft aan het alcoholgebruik niet te willen minderen: 29 procent zegt dat zij geen moeite hebben met het eigen alcoholgebruik, 61 procent vindt dat ze al weinig alcohol drinken.
Naarmate mensen meer drinken, willen ze vaker minderen: van degenen die 1 tot maximaal 7 glazen per week drinken, geeft 6 procent aan minder te willen drinken. Van de mensen die 14 glazen alcohol of meer per week drinken zegt 36 procent dit.

Smaak bepalend voor drinkers én niet-drinkers
Drie kwart van de volwassenen die alcohol drinken, doet dit omdat ze het lekker vinden. Drinken omdat het gezellig is, is ook een veelgenoemde reden. 10 procent drinkt alcohol omdat het hen losser maakt op feestjes.

Ruim 40 procent van de volwassenen die geen alcohol drinken, doet dit omdat zij het niet lekker vinden. Ongeveer 25 procent drinkt niet omdat het ongezond is. Geen alcohol drinken om niet aangeschoten of dronken te willen zijn, of er niet tegen kunnen, worden elk door ruim 15 procent van de niet-drinkers genoemd. Fitheid en gezondheidsrisico’s zijn voor ruim 10 procent een reden om niet te drinken. Afvallen is de minst genoemde reden.

Dagelijks meer dan één glas schadelijk volgens ruim de helft
Bekend is dat alcoholgebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Hoe schatten de mensen dit gezondheidsrisico zelf in? Ongeveer 20 procent van de volwassenen denkt dat het (zeer) schadelijk is om af en toe meer dan één glas alcohol te drinken; 55 procent denkt dat het (zeer) schadelijk is als je dit elke dag doet. Ruim 80 procent denkt dat het (zeer) schadelijk is om wekelijks vijf of meer glazen alcohol op één dag te drinken.

FOK! Wat een weer: hier en daar neerslag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Daar is dezelfde ik weer! In het noorden valt momenteel wat neerslag wat naar het zuidwesten trekt. Ook in het zuiden van Limburg valt wat neerslag deze ochtend. Vanuit het noordoosten komt een nieuw regengebiedje aan. De provincies Gelderland en Noord-Brabant ondervinden hier het minst last van, maar helemaal droog blijft het er niet. Vanmiddag wisselen zon en wolken zich af, in het noorden is de regenkans het grootst. Het wordt 12 graden bij een oostelijke tot noordoostelijke wind.

Vanavond breidt de regen zich vanuit het noorden uit, in de nacht naar vrijdag trekt een regengebied van oost naar west, de minimumtemperatuur ligt rond de 8 graden. Overdag kan ook nog een buitje vallen. Zaterdag is het dan zo ver, de 20 graden die al lang in de kaarten staat kan zomaar een feit worden, helaas is dat echter voor een dagje, zondag zakt de temperatuur aanzienlijk naar "slechts" 14 graden. Maar ja, dat is Nederland.

Tot morgen!

qltel was aan de wandel rondom Kleve in Duitsland. (Foto: qltel)
qltel was aan de wandel rondom Kleve in Duitsland. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #915

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.