FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 april 2023

NASCAR-coureur Larson pakt overtuigende zege Ún grote klok in Martinsville

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Martinsville Speedway is de negende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. De winnaar kreeg zoals vanouds een grote staande klok na de race waarin regenbanden een optie waren, maar de eerste ovalregenrace ooit in de Cup Series kwam er toch niet.

Poleposition was voor de verrassende Ryan Preece, die Daniel Suarez naast zich had staan, voor Aric Almirola en Chase Briscoe. In de eerste stage gebeurde vrij weinig, het kabbelde voort tot Preece zijn eerste stagewinst ooit pakte, voor Almirola en Tyler Reddick.

In de tweede stage zorgde een klein schuivertje voor een korte caution, waarbij het veld flink werd opgeschud: niet iedereen kwam een pitstop maken, maar het gros van de mannen vooraan wel. Het zorgde er uiteindelijk voor dat Kevin Harvick zich naar voren kon rijden om de stagewinst te pakken, voor Briscoe en Denny Hamlin.

Hamlin pakte in de laatste stage de leiding, tot de volgende caution een kleine honderd ronden voor het einde, midden in een reeks pitstops, een feit was: een wiel van Anthony Alfredo liep van de auto af. Er werden weer flink wat pitstops gemaakt en met Briscoe, Kyle Larson, Reddick en Harvick voorop konden we door.

Een kleine zestig ronden voor het einde ging JJ Yeley vrij stevig de muur in: caution, waardoor er weer flink wat stops gemaakt werden. Joey Logano pakte daarbij de leiding, voor Almirola, die snel gepasseerd werd door Hamlin. Larson kwam vervolgens weer opzetten en op zijn nieuwe banden ging hij soepel langs Logano naar de leiding.

Larson was met afstand de sterkste in de slotfase van de race en op overtuigende wijze sleepte hij de overwinning binnen, voor Logano en Martin Truex, die nog goed naar voren was gekomen.

ICNG al op eerste werkdag defect: Voor Beter OV vreest het ergste

Met aanzienlijke vertraging werd vandaag de eerste ICNG-t rein voor reizigers opengesteld, op de HSL tussen Amsterdam en Rotterdam. Dat was helaas geen succes: in de loop van de middag raakte de trein defect.

Met veel bombarie en media-aandacht werd de eerste Intercity Nieuwe Generatie, ICNG, vandaag ingedeeld in een “proefbedrijf”. De trein reed echter ritten in de gewone dienstregeling, dus wat er precies “proef” aan deze ritten was, is onduidelijk. Voor Beter OV vindt dat een proefbedrijf bestaat uit extra ritten, bovenop de normale dienstregeling dus. Doordat de ICNG-trein in de loop van de middag niet meer met passagiers kon rijden wegens een defect, vielen dus dienstkilometers in de normale dienstregeling uit, waardoor reizigers op de toch al drukke verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam werden gedupeerd.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Bij een proefbedrijf hoort dat er dingen mis kunnen gaan. daarom dient zo’n testfase bovenop de normale dienstregeling te geschieden. En dat de enige voor passagiers opengestelde ICNG al op de eerste de beste dag de geest geeft, is een veeg teken: de reizigers staat mogelijk een vervelende tijd met een nóg onbetrouwbaardere dienstuitvoering op de HSL te wachten.”

NHL: Kraken met Sprong naar eerste playoffzege in bestaan, Lightning haalt uit

Dinsdagavond stonden er weer vier wedstrijden op het programma in de playoffs van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL, wat met name voor de thuisploegen bepaald niet lekker ging. Alle acht best-of-seven-series in de playoffs zijn nu onderweg, woensdagavond spelen de eerste ploegen hun tweede wedstrijd.

New Jersey Devils - New York Rangers (0-0)
De Devils begonnen in het eigen Prudential Center bepaald niet lekker tegen de rivalen van de andere kant van de rivier: binnen vijf minuten opende Vladimir Tarasenko de score voor de Rangers, krap vijf minuten later tekende Chris Kreider voor de 0-2. Laat in de tweede periode was Ryan Lindgren voor de Rangers trefzeker en halverwege periode drie zorgde Adam Fox er met zijn derde assist voor dat Kreider ook nog 0-4 kon maken. Jack Hughes deed met een penalty shot wat terug, maar nog geen minuut later maakte Filip Chytil het met een empty netter af: 1-5.

Game 2: Donderdagavond 20 april, 01.30u (NL); New Jersey Devils - New York Rangers

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning (0-0)
In de eigen Scotiabank Arena begon het bepaald niet best voor de Leafs: Pierre-Edouard Bellemare zette de bezoekers na een dikke minuut al op voorsprong, zes minuten later verdubbelde Anthony Cirelli de score en een rappe goal van Nikita Kucherov zorgde voor het eind van de eerste periode nog voor 0-3. Toch gloorde er weer hoop, want halverwege de tweede periode scoorden Ryan O'Reilly en William Nylander kort na elkaar voor Toronto, maar binnen zeven minuten werd de thuisploeg definitief de nek omgedraaid: Brayden Point, Corey Perry en nog eens Point zorgden voor 2-6. Ross Colton maakte er in de derde periode zelfs 2-7 van, Calle Jarnkrok kon nog een klein beetje eer redden: 3-7 was de eindstand.

Game 2: Donderdagavond 20 april, 01.00u (NL); Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning

Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets (0-0)
Het was nog niet de avond van de thuisploegen en de Knights wisten dat niet bepaald om te draaien. In de eerste periode bleef het bij kansen over en weer, maar in de eerste drie minuten van periode twee brachten Kyle Connor en Pierre-Luc Dubois de Jets op 0-2. William Karlsson bracht de Knights een klein kwartier later terug, maar in de derde periode ging het alsnog helemaal fout: Blake Wheeler tekende voor de 1-3 en in de laatste twee minuten maakte Adam Lowry het met twee goals en een pijnlijke 1-5 af in Canadees voordeel.

Game 2: Donderdagavond 20 april, 04.00u (NL); Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets

Colorado Avalanche - Seattle Kraken (0-0)
Het was aan de regerend kampioenen om in elk geval één thuiszege op de borden te zetten gedurende de dinsdagavond, maar Eeli Tolvanen zette Seattle al snel op 0-1. Mikko Rantanen deed met een prima onetimer wel wat terug en bracht de spanning weer in de wedstrijd, maar Alex Wennberg tekende vroeg in de tweede periode voor 1-2. Een minuut of twintig later was het wederom raak: Morgan Geekie scoorde de 1-3 en de Kraken, waar Daniël Sprong dit keer wat minder lang meespeelde, pakte haar allereerste playoffzege ooit in het tweede seizoen waarin de ploeg actief is.

Game 2: Donderdagavond 20 april, 03.30u (NL); Colorado Avalanche - Seattle Kraken

Pogacar en Vollering de beste in de Waalse Pijl

Tadej Pogacar heeft de 87ste editie van de Waalse Pijl gewonnen. De 24-jarige Sloveen was op de steile Muur van Hoei de sterkste. Hij won voor Mattias Skjelmose en Mikel Landa. Voor was het zijn volgende zege in een belangrijke eendagskoers, eerder won hij ook al de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

In de openingsfase van de wedstrijd waren het zes renners die de wedstrijd kleurde. Louis Vervaeke hield het langst vol en werd pas bij het opdraaien van de Muur van Hoei ingerekend. Op die steile slotklim van ruim één kilometer liet Tadej Pogacar andermaal zien dat hij op dit moment de beste renner is in het peloton. De 24-jarige Sloveen reageerde op een uitval van Romain Bardet en sloeg daarna direct zelf een gaatje en pakte zo zijn eerste winst in de Waalse Pijl. Hij won met gepaste afstand op Mattias Skjelmose en Landa.

Bij de vrouwen ging de winst naar Demi Vollering. De Nederlandse kent ook een uitstekend voorjaar met winst in de Amstel Gold Race en Strade Bianche. Aan de voet van de Muur van Hoei zette Vollering haar versnelling in en de Nederlandse sloeg direct een gat, maar halverwege de klim kwam Liane Lippert terug tot het wiel van Vollering, maar na een nieuwe versnelling moest de Duitse kampioene passen en reed Vollering naar een nieuwe zege in het voorjaar. Ze won voor Lippert en Gaia Realini.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

LTO-voorzitter Van der Tak: jaartal 2030 geen breekpunt in landbouwakkoord

Voor LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is 2030 niet langer een breekpunt in de onderhandelingen over het landbouwakkoord. “Het jaartal 2030 kan, maar we moeten dan niet beginnen met gedwongen uitkoop”. Gister liepen de onderhandelingen vast en stelde LTO Nederland een ultimatum: het akkoord moet er in de week van 8 mei liggen. Meer hierover bij WNL.

Engel haalt weer bakzeil, stichtingen niet-ontvankelijk in vordering tegen Staat

De rechtbank Den Haag verklaart de stichting Voor Waarheid en Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) niet-ontvankelijk in hun vordering tegen de Staat en leden van de commissie van de Gezondheidsraad.

Dat betekent dat de rechtbank de vordering niet inhoudelijk zal behandelen.

Tijdelijke commissie
De Gezondheidsraad is een adviescollege dat volgens de Gezondheidswet de ministers en de Eerste en Tweede Kamer moet adviseren over vraagstukken op het gebied van onder andere volksgezondheid. De raad stelde in december 2020 een tijdelijke commissie in om adviesvragen van de minister over COVID-19 te beantwoorden. Op verzoek van de minister heeft deze commissie vervolgens adviezen uitgebracht en daarbij de minister positief geadviseerd over de opname van de coronavaccins in een publiek vaccinatieprogramma en over de wijze waarop de coronavaccins in dat verband worden ingezet.

Voor Waarheid en NVKP vinden dat de Staat en de commissieleden onrechtmatig hebben gehandeld. Ze willen dat de rechtbank dit voor recht verklaart. Voor Waarheid en NVKP hebben een collectieve vordering ingesteld en zij komen daarmee in deze procedure niet zozeer op voor hun eigen belang, maar voor de belangen van anderen. Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden is voldaan en daarover moet worden beslist voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de vordering van Voor Waarheid en NVKP niet voldoende concreet is. Uit de dagvaarding en de toelichting van Voor Waarheid en NVKP blijkt dat het gaat om de adviezen die de tijdelijke commissie heeft uitgebracht over kort gezegd coronavaccinatie, maar in de vordering is niet concreet gemaakt over welk onrechtmatig handelen of nalaten de uitspraak wordt gevraagd. De rechtbank kan dat niet zelf invullen. Bovendien is niet duidelijk wat Voor Waarheid en NVKP precies met de ingestelde vordering willen bereiken en dat dit strookt met de belangen die zij volgens hun statuten behartigen. Voor een collectieve actie is dat vereist. Daarom verklaart de rechtbank de vordering niet-ontvankelijk.

Amsterdam tijdens ramadan coulanter met foutgeparkeerde auto's

De gemeente Amsterdam gaat tijdens de ramadan coulanter om met foutgeparkeerde auto's. Dat blijkt uit een mailwisseling met een bewoner die een klacht indiende. Zo meldt AT5.

"Tijdens de ramadan is er enige coulance", reageert een ambtenaar op de klacht van Hélène de Bruine, oud-duoraadslid van de ChristenUnie. De reactie werd vervolgens gedeeld op Twitter. "Bij excessen wordt uiteraard gehandhaafd en na de ramadan zal er weer normaal gehandhaafd worden."

Het antwoord wekt verbazing bij raadsleden Kevin Kreuger (JA21) en Daan Wijnants (VVD). "Er is geen recht op foutparkeren tijdens de ramadan", schrijft laatstgenoemde op Twitter. "En de gemeente moet geen onderscheid maken tussen religies."

Kreuger en Wijnants hebben schriftelijke vragen ingediend. "Zijn Amsterdammers voor dit college allen gelijk en worden zij gelijk behandeld in gelijke gevallen?", vragen ze onder meer aan het stadsbestuur.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt tegen De Telegraaf dat het gaat om capaciteit en prioriteiten. "Op drukke momenten en plekken geldt altijd dat handhavers prioriteit geven aan hinder en onveilige situaties", zegt hij. "Bijvoorbeeld op feestdagen of bij drukke evenementen in de stad. We hebben niet oneindig veel handhavers."

Rusland bereidt mogelijk sabotage voor in de noordelijke wateren

Volgens Scandinavische media gebruikt Rusland onderzoeksschepen om onder meer kritieke infrastructuur in Noord-Europese wateren te bespioneren. Volgens onderzoeksjournalisten van de Scandinavische omroepen SVT, NRK, DR en Yle heeft een Russisch militair programma tot doel de locaties van offshore windparken, gaspijpleidingen, stroom- en internetkabels rond Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland in kaart te brengen. In totaal hebben de media 50 schepen geïdentificeerd die de afgelopen tien jaar verdachte reizen hebben gemaakt, waaronder onderzoeks- en vrachtschepen, vissersboten en jachten.

Eind september 2022 waren er explosies op de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen nabij het Deense Oostzee-eiland Bornholm. Hierdoor onststonden vier lekkages in de leidingen. De autoriteiten gaan uit van sabotage. Ondanks onderzoeken door Duitse, Deense en Zweedse autoriteiten is het nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de sabotage. De krant 'Information' meldde onlangs dat een Deense patrouilleboot vier dagen voor de explosies 112 foto's maakte van Russische schepen in de buurt van de pijpleidingen.

In hun gezamenlijke documentaire 'Schattenkrieg' meldden SVT, NRK, DR en Yle nu dat Russische schepen regelmatig in Noordse wateren zijn. De verdachte schepen zouden echter hun identificatiezenders hebben uitgeschakeld om onder de radar te blijven. Als voorbeeld noemden de omroepen het Russische onderzoeksschip Admiral Vladimirsky dat in november 2022 werd waargenomen in het Kattegat tussen Denemarken en Zweden: Officieel doet het zeeonderzoek maar heeft het radioberichten gestuurd naar een marinebasis in Rusland. Toen DR-journalisten naar het schip reden, zagen ze een gemaskerde man met een pistool op het dek.

Volgens de omroep gaan geheime diensten en experts ervan uit dat de Russen sabotage aan het voorbereiden zijn om te proberen de stroomvoorziening in Noord-Europa lam te leggen. Bij een conflict met het Westen weet Rusland op welke plaats het de Deense samenleving kan platleggen door sabotage, aldus chef contraspionage van de Deense geheime dienst, Anders Henriksen. De Russische ambassadeur in Noorwegen zei dat Russische zeevarenden het recht hebben om in de Noorse kustwateren te varen.

NBA: Cavaliers en Suns slaan terug in playoffs, Celtics lopen uit

Dinsdagavond zijn er weer drie playoffwedstrijden afgewerkt in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Dat voegde de nodige spanning toe aan de playoffs, want in twee van de drie series kwam de stand op 1-1 te staan.

Boston Celtics - Atlanta Hawks (1-0)
De Hawks begonnen een stuk beter aan de tweede wedstrijd dan ze in wedstrijd één deden, maar nog voor het eerste kwart voorbij was hadden de Celtics de achterstand omgedraaid naar een kleine voorsprong. Die werd vervolgens gestaag uitgebouwd en onder leiding van Jayson Tatum, goed voor 29 punten en 10 rebounds, werden de Hawks uiteindelijk toch weer vrij overtuigend verslagen: 119-106 en dus 2-0 voor Boston.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 01.00u (NL); Atlanta Hawks - Boston Celtics

Cleveland Cavaliers - New York Knicks (0-1)
In eigen huis mochten de Cavaliers proberen om de stand gelijk te trekken en de ploeg begon vrij aardig: 25-22 na het eerste kwart. In Q2 werden de Knicks vervolgens stevig weggespeeld met een 34-17 kwart, een klap die de bezoekers uit New York niet meer te boven kwamen. Darius Garland stond er uitstekend op en was met 32 punten van groot belang voor de Cavaliers, die met 107-90 wonnen en met gelijke stand richting New York gaan.

Game 3: Vrijdagavond 21 april, 02.30u (NL); New York Knicks - Cleveland Cavaliers

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (0-1)
Ook de Suns kregen thuis nog de kans om de stand gelijk te trekken, alvorens voor twee wedstrijden op bezoek te gaan bij de Clippers. Aan het eind van het eerste kwart namen de Clippers, onder leiding van een sterk spelende Kawhi Leonard (31 punten) de leiding en die werd wat uitgebreid, maar een drietje van uitblinker Devin Booker (38 punten) trok de stand in de laatste seconde van de eerste helft gelijk: 59-59. Vanaf het begin van Q3 namen de Suns het heft vervolgens in handen en vooral onder leiding van Booker, bijgestaan door Kevin Durant, werden de Clippers met vooral een overtuigend vierde kwart verslagen: 123-109 en 1-1 in de best-of-seven-serie.

Game 3: Donderdagavond 20 april, 04.30u (NL); Los Angeles Clippers - Phoenix Suns

Coldcase: Wat gebeurde er met Sabrina (18)?

Op zondagmiddag 18 augustus 1996 wordt in Zeeland een lichaam gevonden. Het is van de 18-jarige Sabrina Pelizzon. Ze is door geweld om het leven gebracht.

Haar lichaam lag in Oosterland op Schouwen-Duiveland, aan de rand van de Oosterschelde. Daar langs lopen de Oostersteijnweg en het pad Viane. Sabrina woonde met haar ouders en broer in Spijkenisse. Het is nooit duidelijk geworden wat er precies met Sabrina is gebeurd. Haar familie hoopt dat er eindelijk duidelijkheid komt. Weet u wie verantwoordelijk is voor haar dood? Laat het alstublieft weten. U helpt er de familie enorm mee.

De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Informatie kan worden doorgegeven via het tipformulier op de website van de politie. 

Sabrina Pelizzon (Afbeelding: Politie)
Sabrina Pelizzon (Afbeelding: Politie)

Wanneer authentiek niet "divers" genoeg is

Zoals we allemaal weten is Disney bezig met vele live-action remakes, zo ook van Lilo & Stitch. En de wokies laten zich weer eens van hun meest racistische kant zien.

De actrice die gecast is om Nani (de oudere zus) te spelen is niet donker genoeg. Bij Ariël was ras geen probleem, hier in ene wel. Maar goed, ondertussen zijn we dit gedrag wel gewend van deze groep. Het feit dat de actrice van Hawaï komt, daar altijd gewoond heeft en haar familie daar ook vandaan komt, maakt schijnbaar niet uit. Kleur is belangrijker dan authenticiteit voor deze groep huilers.

Ook is de kleur van David belangrijk maar niet die van Cobra. Die laatste (een donker personage) is namelijk vervangen door een vrouw. Eentje uit de categorie 'body-positive', voor de extra opression-points. Dan is blijkbaar ras in ene niet meer relevant.

Of we ook dit keer van Ewan McGregor een snijdende veroordeling van dit racistische gedrag kunnen verwachten, wederom gefilmd in z'n auto, is nog even afwachten.

'Willem-Alexander kan cruciale rol spelen richting nieuwe Nederlandse identiteit'

Koning Willem-Alexander benadrukt het belang van diversiteit en culturele achtergronden binnen de Dienst van het Koninklijk Huis (DKH): "De doelstelling is zoveel mogelijk diversiteit en culturele achtergronden binnen DKH aan te nemen en in dienst te hebben." Dit toont zijn betrokkenheid bij het bevorderen van een inclusieve samenleving maar biedt ook de opening naar een nieuwe rol.

Discriminatie in werving en selectie is een wijdverspreid probleem dat leidt tot ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Koning Willem-Alexander noemt een sterk voorbeeld: "Nederlanders met een migratieachtergrond die 'soms op basis van hun achternaam geweigerd worden voor stages of sollicitatiegesprekken.'"

Uit praktijktesten blijkt dat de sollicitant met een Nederlands klinkende achternaam 60 procent meer kans heeft om door de selectie heen te komen dan een sollicitant met een Arabisch klinkende achternaam. Om een inclusieve samenleving te bevorderen, is het essentieel om deze vorm van discriminatie aan te pakken.

Hoe kan DKH, diversiteit en inclusie in de praktijk brengen? Gelukkig zijn er effectieve methoden om discriminatie in werving en selectie tegen te gaan: het anonimiseren van sollicitaties, het gebruik van gestructureerde interviews en het trainen van HR-medewerkers om bewust te zijn van vooroordelen.

Maar er is geen one-size-fits-all oplossing. Het is cruciaal om vanuit expertise een combinatie van maatregelen toe te passen en continu te evalueren wat werkt in de specifieke context van een organisatie.

De koning vertegenwoordigt de eenheid en continuïteit van de Nederlandse staat in zijn symbolische functie als staatshoofd. Door samen te werken met experts en wat werkt aanpakken uit te voeren kan de Dienst van het Koninklijk Huis als boegbeeld en rolmodel fungeren voor andere organisaties: zo zet je stappen richting een eerlijker en inclusiever wervingsproces.

Door het onderstrepen van het belang van een diverse en inclusieve samenleving in eigen huishouding maar ook daarbuiten, kan koning Willem-Alexander een cruciale rol gaan spelen in de ontwikkeling van een nieuwe, interculturele, antiracistische nationale identiteit.

'Kweekvlees ligt voorlopig niet op het bord van Nederlandse consument'

Kweekvlees uit laboratoria is in Nederland nog niet te koop. De vertraging van de introductie hiervan ligt vooral bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA. Zij moet de verkoop van kweekvlees goedkeuren. Europa kiest daarbij voor een streng goedkeuringskader. Ook Nederlandse regelgeving staat het eten van kweekvlees nog niet toe. Het is dan ook logisch dat Nederlandse startups van kweekvlees zoals Meatable en Mosa Meat uitwijken naar Singapore waar de verkoop van kweekvlees wel toegestaan is.

Kweekvlees biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo is het minder belastend voor het milieu, veroorzaakt het aanzienlijk minder dierenleed en is de footprint van kweekvlees volgens onderzoeksbureau CE Delft veel lager dan die van vlees. Ook biedt kweekvlees een oplossing voor de wereldwijd toenemende vraag naar dierlijke eiwitten.

Goedkeuring in Europa van kweekvlees vergt veel tijd. Europa ziet kweekvlees als novel food; voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie als voeding zijn verkocht. In Singapore vindt geen novel food-toetsing plaats. Daar geldt een andere beoordeling.

Wanneer deze hindernis in Nederland is genomen en kweekvlees is toegestaan, moeten de productiekosten flink omlaag om kweekvlees concurrerend te laten zijn met gangbare vleesproducten of vleesvervangers in het supermarkt schap. Opschaling is dan noodzakelijk om te komen tot een lagere, concurrerende prijs.

De vraag naar dierlijke eiwitten neemt door stijging van welvaart en wereldbevolking toe. Alternatieven zoals kweekvlees zijn nodig om in de totale behoefte te kunnen voorzien. Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren in marketing en communicatie om de consument enthousiast te maken voor kweekvlees. Daarbij kunnen zij inspelen op de zorgen van de consument over dierenwelzijn en het milieu.

Ook op het gebied van duurzaamheid is kweekvlees aantrekkelijk omdat de productie minder impact heeft op het milieu. De verwachting is dat er toch veel proeverijen nodig zijn om de consument uiteindelijk te overtuigen van het gebruik van kweekvlees.

Kritiek op Britse plannen aanscherping wetten berichtendiensten

Verschillende berichtendiensten hebben kritiek geuit op een geplande aanscherping van de Britse wetgeving op gebied van online communiceren. Dit kan het einde betekenen van versleutelde communicatie en leiden tot routinematige controleren van privéberichten, schreven vertegenwoordigers van de bedrijven Whatsapp, Signal en Threema in een open brief aan de regering in Londen.

Bij versleutelde communicatie kan content alleen gelezen worden door de betrokken gebruikers, maar niet door het dienstverlenende bedrijf zelf. Daardoor kunnen deze bedrijven geen informatie aan de autoriteiten geven, ook al zouden ze dat willen.

Het Britse House of Lords houdt woensdag zijn laatste debat over dit wetsvoorstel. Ook in andere landen worden pogingen ondernomen om de zogenaamde end-to-end encryptie te kunnen 'doorbreken'. 

'De waarheid over extreemrechts'

Van het dragen van de Prinsenvlag, tot memes over het neerslaan van bepaalde groeperingen in Nederland. Extreemrechtse ideeën worden steeds meer verspreid op social media. NOS Stories deed onderzoek en keek mee in 51 extreemrechtse Telegramkanalen, en sprak met diverse jongeren die actief zijn in die kanalen en die soms met elkaar in levende lijve afspreken. 

Opmerking: per abuis is door de NOS in het deel over de AIVD een verkeerde quote overgenomen. De tweede quote die daar in beeld verschijnt klopt niet, hieronder de juiste tweede quote in het AIVD gedeelte:

"De AIVD ziet veel jongeren in rechts-extremistische online-groepen. Soms gaat het om jongeren van 13 jaar. We zien dat sommige jongeren na bloot te zijn gesteld aan rechts-extremistische content of propaganda vatbaar zijn voor het geschetste narratief. Op die manier zie je bij sommige jongeren een radicalisering in hun gedachtegoed optreden."


Fox News schikt in rechtzaak leugens over manipulatie verkiezingen

De Amerikaanse televisiezender Fox News betaalt zo'n 720 miljoen euro aan schadevergoeding voor het verspreiden van leugens na de presidentsverkiezingen van 2020. De omroep had beweerd dat stemmachines van het Amerikaanse bedrijf Dominion waren gebruikt om de verkiezingen te manipuleren. Dominion was hier een rechtzaak over begonnen en vroeg oorspronkelijk om ongeveer het dubbele van dat bedrag.

Het verwijt van Dominion was dat Fox News willens en wetens valse beweringen verspreidde – ook om aanhangers van verliezer Trump niet als kijkers te verliezen. De omroep had een beroep gedaan op persvrijheid en stond erop dat het alleen had gereproduceerd wat de toenmalig president Trump en zijn advocaten hadden beweerd over de verkiezingen. De twee partijen hebben nu een minnelijke schikking getroffen, waardoor Fox News een rechtszaak over de smaadzaak bespaard blijft.

Oekra´ne hervat graantransport naar Polen

Oekraïne hervat graantransport naar en door Polen. Dit is bevestigd door de Oekraïense minister van Landbouw Solskyj na besprekingen in Warschau. De twee landen hebben hun geschil over de import van graan uit Oekraïne bijgelegd. In de toekomst wordt elke zending begeleid door een konvooi en gevolgd via GPS. Dit is om ervoor te zorgen dat het graan en andere voedingsmiddelen daadwerkelijk de landen van bestemming bereiken.

Landbouwgoederen zijn tot nu toe vaak onderweg blijven steken in de buurlanden van Oekraïne, wat overvolle silo's en dalende prijzen ten gevolg heeft. Boeren klaagden hierover. Polen reageerde hierop door de invoer van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne te verbieden. Soortgelijke maatregelen zijn genomen door Slowakije en Hongarije.

Real Madrid en AC Milan naar halve finales Champions League

De eerste twee halvefinalisten in de Champions League zijn bekend. Dinsdagavond plaatsten Real Madrid en AC Milan zich voor de laatste vier van het miljardenbal, beiden deden dat na een overwinning in eigen huis een week eerder.

Real Madrid had thuis met 2-0 van Chelsea gewonnen, waarna het op Stamford Bridge dinsdagavond niet al te spectaculair was. De eerste helft leverde geen enkele goal op, pas na een uur spelen brak Rodrygo eindelijk de ban door Real op 0-1 te zetten. Een kwartier voor het einde verdubbelde de Braziliaan de score, waarmee het gedaan was: het bleef bij 0-2 en dus staat Real bij de laatste vier.

Een goal van Ismaïl Bennacer leverde Milan vorige week in het eigen San Siro een 1-0 zege op tegen Napoli, dinsdagavond troffen de teams elkaar in het Napolese Stadio Diego Armando Maradona. Ook dit keer kwamen de Milanezen kort voor rust op voorsprong: Olivier Giroud, die twintig minuten eerder nog een penalty gemist had, trof doel na een fantastische actie van Rafael Leão. Napoli probeerde wat terug te doen en kreeg zelfs een penalty, maar Mike Maignan maakte zijn reputatie als penaltykiller waar. Victor Osimhen trok de stand in blessuretijd weliswaar nog gelijk, maar daar bleef het bij en dus staat ook Milan in de halve finales.

Minister Weerwind verbiedt ongerichte reclame voor online kansspelen

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming verbiedt per 1 juli ongerichte reclame voor online kansspelen. Het verbod moet kwetsbare groepen, waaronder jongeren, beter beschermen tegen het risico op kansspelverslaving. Reclame die per 1 juli verboden is, zijn radio- en tv-commercials en billboards op straat. Ook sponsoring voor online kansspelen, bijvoorbeeld van tv-programma’s of sportclubs, valt straks, na een overgangstermijn, onder het verbod. Adverteren op internet en televisie op aanvraag zal enkel nog toegestaan zijn onder strenge voorwaarden.

Minister Weerwind: “Reclame is nodig om het legale aanbod van online kansspelen kenbaar te maken, zodat mensen niet illegaal spelen. Tegelijk hebben we als overheid ook de plicht om kwetsbare groepen te beschermen tegen de risico’s van online kansspelen. Met dit verbod komen de kwetsbare groepen, in het bijzonder jongeren, minder in aanraking met deze reclames en beperken we de verleiding om aan risicovolle kansspelen te beginnen.”

Sinds 1 oktober 2021 zijn online kansspelen gereguleerd en daarmee legaal door de Wet kansspelen op afstand. Het opengaan van deze nieuwe markt leidde tot een grote toename aan zogenoemde ongerichte reclame voor online kansspelen. Kwetsbare groepen kregen daardoor ongewild veel reclame te zien voor dit risicovolle product. Om deze groepen en met name jongeren te beschermen verbood minister Weerwind per 30 juni 2022 al de inzet van rolmodellen in reclames voor risicovolle kansspelen. Om die bescherming verder te waarborgen volgt nu een breder verbod, namelijk op ongerichte reclame voor online kansspelen.

Online
Reclame via internet, zoals sociale media, gerichte advertenties, directe mailings en televisie op aanvraag blijft toegestaan onder strenge voorwaarden. De kansspelaanbieders moeten actief voorkomen dat de reclame jongeren onder 24 jaar of andere kwetsbare groepen bereikt. Daarnaast moet worden aangetoond dat minstens 95 procent van de reclame personen heeft bereikt die 24 jaar of ouder was. Daar waar reclame wordt getoond, moeten mensen kunnen aangeven de reclame niet te willen zien.

Overgangstermijn bestaande sponsorcontracten
Sponsoring valt ook onder het verbod op ongerichte reclame. Voor bestaande sponsorcontracten geldt een overgangstermijn. Dit biedt met name sportclubs financieel ruimte om andere sponsoren dan kansspelaanbieders aan te trekken. De overgangstermijn voor sponsoring van tv-programma’s en evenementen duurt tot 1 juli 2024. De sponsoring in de sportsector blijft toegestaan tot 1 juli 2025. Vanaf 1 juli 2025 is sponsoring door vergunde online kansspelaanbieders verboden.

Evaluatie Wet kansspelen op afstand
In 2024 wordt de Wet kansspelen op afstand geëvalueerd. Dan wordt beoordeeld of de doelen van de regulering van online kansspelen worden bereikt. Door signalen dat de toename aan ongerichte reclame sinds 1 oktober 2021 impact heeft op jongeren en andere kwetsbare personen, was snelle bijsturing nodig. Daarom volgt er nu een verbod op ongerichte reclame.

Bananen gevonden tussen 656kg coca´ne in Vlissingen

In de haven van Vlissingen heeft de douane een flinke bananenvondst gedaan. De ongetwijfeld vele duizenden kilo's uit Ecuador afkomstig fruit werden aangetroffen tussen een paar pakken cocaïne van in totaal 656 kilo, met een straatwaarde van grofweg vijftig miljoen euro.

Volgens het Openbaar Ministerie was de lading onderweg naar een Duits bedrijf, maar het lijkt er alle schijn van te hebben dat het bedrijf zelf niks met de smokkel van de bananen - of van de cocaïne - te maken heeft. Het Team Bijzondere Bijstand van de Douane heeft de peperdure lading vernietigd, de bananen zijn vermoedelijk gewoon doorgestuurd naar Duitsland.

Rond de jaarwisseling werd in de haven van Rotterdam in anderhalve week tijd nog zo'n 4700 kilo cocaïne onderschept, waardoor niet iedereen in het betreffende wereldje een prettige jaarwisseling gehad zal hebben. Die cocaïne was deels afkomstig uit Ecuador en Chili en zat ook verborgen tussen de bananen.

NVWA neemt 128 verwaarloosde runderen in bewaring bij Utrechtse veehouder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op maandag 17 april 128 runderen in bewaring genomen bij een veehouder in de provincie Utrecht. Deze dieren kregen niet de zorg die ze moesten krijgen. De politie heeft de veehouder aangehouden, omdat hij een NVWA-inspecteur heeft bespuugd en bedreigd. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de boer.

NVWA-inspecteurs troffen op de boerderij veel kreupele dieren aan. Deze dieren hebben direct medische zorg nodig. Die kregen ze niet, ondanks dat de veehouder verplicht is die te geven. Ook stonden er dieren in een dikke laag mest en was de hygiëne niet in orde. Een dierenarts heeft 5 runderen op het bedrijf uit hun lijden moeten verlossen.

Geen verantwoordelijkheid genomen
Het bedrijf stond onder verscherpt toezicht totdat het dierenwelzijn in januari 2021 weer op orde was. In maart van dit jaar gingen inspecteurs opnieuw naar het bedrijf, nadat er nieuwe meldingen over verwaarlozing binnen waren gekomen. Naar aanleiding van deze inspectie heeft de NVWA de veehouder opgedragen om de juiste zorg te verlenen aan zijn dieren.

Dat heeft de boer niet gedaan, ondanks zijn verantwoordelijkheid. Gezien de historie heeft de NVWA na de controle in maart het bedrijf direct weer onder verscherpt toezicht geplaatst en 128 runderen meegenomen. Deze dieren krijgen nu de juiste verzorging op een opvanglocatie. Er blijven 11 kalveren en rond de 30 schapen op de locatie omdat er op dit moment geen reden is om deze dieren mee te nemen. De NVWA controleert periodiek of de veehouder deze dieren goed verzorgt.

In bewaring nemen
In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Dan zal de veehouder eerst de rekening moeten betalen en ook moeten kunnen aantonen dat hij goed voor de dieren zorgt. Alle overtredingen moeten zijn beëindigd.

Vaker structureel hoge kalversterfte op grote bedrijven

In megastallen is de kalversterfte bijna twee keer zo vaak 'structureel hoog' als bij bedrijven met minder dan 75 koeien. Dit blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de periode 2018-2021, opgevraagd door Wakker Dier. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dit onderstreept het gevaar van schaalvergroting voor het dier. De kalfjes zijn de dupe van onze dorst naar goedkope melk.”

In dit onderzoek is een hoge kalversterfte vastgesteld op een grenswaarde waarbij 75 procent van de bedrijven lager scoort. In de onderzochte periode lag deze grenswaarde op 13 procent sterfte. Als de kalversterfte bij een bedrijf vier jaar lang boven de grenswaarde blijft, dan spreekt Wakker Dier van structureel hoge sterfte. De kalversterfte is geanalyseerd voor zeven bedrijfsgrootteklassen, oplopend van minder dan 50 dieren tot meer dan 250 (megastal). Onder kalversterfte valt het overlijden van kalfjes tot en met 14 dagen na de geboorte, inclusief de doodgeboren kalfjes.

Meer dieren, hogere sterfte
Ook de gemiddelde kalversterfte wordt beïnvloed door het aantal melkkoeien op een bedrijf. Bij de grotere bedrijven lopen kalfjes meer risico om binnen twee weken te sterven dan op kleinere bedrijven. Zo is de overlevingskans van kalfjes op bedrijven met minder dan honderd koeien significant hoger dan op bedrijven met meer dan 125 koeien. Tussen de drie grootste bedrijfsklassen (vanaf 125 melkkoeien) bestaan geen significante verschillen in het percentage kalversterfte. In 2022 lag de kalversterfte bij bedrijven met minder dan vijftig koeien gemiddeld op 7,9 procent, tegen 9,2 procent voor megastallen.

Minder boeren, meer koeien
In de Nederlandse melksector is al jaren sprake van toenemende schaalvergroting. Er zijn steeds minder boeren en zij houden per bedrijf steeds meer koeien. Zo telt Nederland al 742 megamelkstallen en het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf is sinds 2001 bijna verdubbeld, van 62 naar 111 dieren in 2022. Ongeveer 60 procent van de kalveren wordt geboren op een bedrijf met meer dan 125 melkkoeien. Zestien procent van de kalveren wordt geboren in een megastal.

Het onderzoek
Wakker Dier heeft bij RVO alle melkveedata opgevraagd uit het Identificatie & Registratiesysteem (I&R), voor de periode 2011 tot 17 oktober 2022. De dierenwelzijnsorganisatie bekeek de kalversterfte voor zeven bedrijfsgrootteklassen. De totale kalversterfte omvat twee categorieën. Kalfjes worden als ‘doodgeboren’ geregistreerd als zij sterven voordat ze een oormerk krijgen. Dit moet een boer binnen drie werkdagen na de geboorte zetten. Kalfjes uit de categorie ‘sterfte tot veertien dagen’ zijn de geoormerkte kalfjes die sterven binnen twee weken na hun geboorte.

De analyse van de gemiddelde kalversterfte omvat gegevens over 16,3 miljoen dieren afkomstig van 17.470 melkveebedrijven. De statistische analyse is uitgevoerd door ECOSTAT, een onderzoeks- en adviesbureau voor statistiek in ecologie, ecotoxicologie en landbouwkundig onderzoek. Voor de analyse van bedrijven met structureel een hoge sterfte zijn de jaren 2018 tot en met 2021 bekeken.

Nieuwe NS-Intercity debuteert tussen Amsterdam en Rotterdam

Vanaf vandaag kunnen reizigers voor het eerst instappen in de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS. Deze trein van de toekomst begint dan aan zijn generale repetitie. Door daadwerkelijk met reizigers in de dienstregeling te rijden, test NS hoe de trein in de praktijk presteert. Op basis hiervan kan fabrikant Alstom kinderziektes oplossen en verdere verbeteringen doorvoeren. Reizigers komen de ICNG voor het eerst tegen op het Hogesnelheidstraject van de Intercity direct tussen Amsterdam Centraal – Rotterdam Centraal.

President-directeur Wouter Koolmees: “De ICNG is een prachtige aanwinst voor onze vloot en biedt reizigers in de toekomst meer zitplaatsen en meer comfort. We zijn trots dat deze trein woensdag in alle vroegte op Amsterdam Centraal z’n debuut maakt. Gaat dan meteen alles goed? Vast niet. Wat we wel zeker weten, is dat de ICNG in de toekomst z'n plek in het Nederlandse landschap zal verdienen en symbool zal staan voor al het goede dat de trein Nederland te bieden heeft. Dat is een duurzame, comfortabele en snelle reis tussen Nederlandse regio’s en verder."

Niet gelijk perfect
De introductie van een nieuwe trein is een langdurig proces van zo’n zeven jaar. Programma manager Maarten Bakker: “Een nieuwe trein is technisch niet gelijk perfect en wennen voor iedereen. Voor reizigers, maar ook voor NS-collega’s die werken met de trein. Daarom is deze laatste testfase met reizigers in de dienstregeling ook zo belangrijk. Je weet pas echt hoe het gaat, als je in het echt gaat rijden. Daar starten we nu mee. Je moet er rekening mee houden dat ook nieuwe treinen last hebben van kinderziektes. Dat hoort erbij. Doordat we starten met één nieuwe Intercity op één traject kunnen we de impact voor reizigers minimaliseren.” Als deze ritten met één trein naar tevredenheid verlopen, brengen we de komende weken een tweede ICNG in de dienstregeling. Zo vervangen we het komende jaar stap voor stap de huidige Intercity’s op de Hogesnelheidslijn door ICNG’s. Als alle huidige Intercity’s vervangen zijn, kunnen ze vanaf dat moment ook de maximale snelheid van 200 kilometer per uur gaan rijden.

In stappen in de dienstregeling
Na het traject Amsterdam – Rotterdam volgen de trajecten Den Haag – Eindhoven, Amsterdam – Brussel, Amsterdam – Groningen/Leeuwarden en Amsterdam – Enschede. Alle 99 ICNG’s - goed voor 33.000 zitplaatsen - kunnen 200 km/u rijden, maar die snelheid zal alleen op de Hogesnelheidslijn gehaald worden. Op het Hoofdrailnet rijdt de trein maximaal 160 km/u.

Over de ICNG
De ICNG is gebouwd door de Franse treinfabrikant Alstom en gebaseerd op het Coradia-model. Van dit treintype rijden al meer dan 2400 treinen in meerdere landen rond, waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk en Italië. Speciaal voor NS is de trein aangepast voor het Nederlandse spoor, zodat deze geschikt is voor de Hogesnelheidslijn en ons reguliere spoor. 20 ICNG’s worden ook geschikt gemaakt voor inzet naar België.

FOK! Wat een weer: zonnig, later deze week neerslag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het zuiden is het vrij bewolkt, elders in het land gaat de zon zo langzaam aan schijnen, nu deze op komt. Het blijft droog, ook in het zuiden. De matige wind komt uit het oosten. Ook vanmiddag is het zonnig op een enkel wolkje na, het wordt 14 graden. Aankomende avond en nacht is het wederom helder en droog.

In de nacht op donderdag wordt het ongeveer 4 graden, morgen lichte regen vanuit het oosten. In de nacht naar vrijdag valt er relatief veel neerslag, zaterdag warm met 20 graden. Dit is het beknopte weerbeeld de komende dagen, maar uiteraard morgen weer een nieuwe dag met wellicht andere verwachtingen maar dezelfde ik.

Tot morgen!

Tulpenvelden van het fietstripje van Pukeko (Foto: Pukeko)
Tulpenvelden van het fietstripje van Pukeko (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.