Stoltenberg: toetreding Oekraïne tot NAVO wordt besproken in juli

Jippie

Tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv kondigde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan dat hij van plan is de toetreding van Oekraïne tot de westerse militaire alliantie te bespreken op de top van Vilnius in juli. "De toekomst van Oekraïne ligt in de Euro-Atlantische familie, de toekomst van Oekraïne ligt in de NAVO, daar zijn alle bondgenoten het over eens", zei Stoltenberg tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Het onderwerp zal tijdens de top 'hoog op de agenda' staan. De prioriteit van de NAVO is ervoor te zorgen dat Oekraïne zegeviert in de oorlog tegen Rusland, zei hij.

Van zijn kant riep Zelenskyy op om zijn land uit te nodigen om zo snel mogelijk toe te treden tot de NAVO. Gezien de grote steun onder de lidstaten voor de toetreding van Oekraïne, was het 'tijd om de juiste beslissing te nemen'. Hij vroeg de NAVO ook om Kyiv te helpen de 'onwil' van sommige lidstaten om bepaalde wapens aan Oekraïne te leveren, te overwinnen. Dit gaat om langeafstandswapens, moderne vliegtuigen, artillerie en gepantserde voertuigen. 

Volgens het bureau Interfax heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, aangegeven dat Rusland zichzelf bedreigd ziet door een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. 

Peskov gaf ook commentaar op recente beschuldigingen uit Kiev dat president Vladimir Poetin een dubbelganger gebruikte. Dit zijn 'behoorlijk vreemde' uitspraken. Concreet ging het dit keer om een bezoek van Poetin aan het front in de bezette gebieden Cherson en Loehansk in de afgelopen dagen. Secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, beweerde dat het 'niet de echte Poetin' was, maar een dubbelganger.