Macron drukt pensioenhervorming erdoor, Frankrijk slaat aan het rellen

Jippie

Alleen al in Parijs hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het doorvoeren van de pensioenhervorming. De politie arresteerde 217 demonstranten. Vandaag worden moties van wantrouwen in de regering verwacht. President Macron heeft de pensioenhervorming met behulp van een speciaal artikel in de grondwet gisteren zonder parlementaire stemming doorgedrukt. 

In de Franse hoofdstad Parijs zijn 217 mensen opgepakt tijdens protesten tegen de pensioenhervorming. Dat maakte de politie bekend na een grootschalige actie. Eerder had ze traangas en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten die houten pallets op de Place de la Concorde in brand hadden gestoken. Volgens de politie namen ongeveer 6.000 mensen deel aan de protesten op het plein voor het Franse parlement. 

Ook in andere Franse steden braken er rellen uit tijdens demonstraties. In Marseille vernielden demonstranten verschillende winkels en staken vuilnisbakken in brand. Volgens verslaggevers van het Franse persbureau AFP waren er ook botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen in Nantes, Rennes, Lille, Grenoble en Lyon.

Een einde aan de protesten is nog niet in zicht. De vakbonden kondigden gisteren aan dat ze hun stakingen zouden voortzetten. Vluchten en treinverbindingen liggen al weken stil en bergen afval stapelen zich op in de straten. 

Moties van wantrouwen verwacht
Het geschil zal ook in het parlement worden voortgezet. Moties van wantrouwen tegen de regering door de oppositie worden later vandaag verwacht. Linkse en rechtse nationalisten hebben al aanvragen hiertoe aangekondigd. Deze moeten vanmiddag beschikbaar zijn - er zal de komende dagen over worden gestemd. Het wordt echter onwaarschijnlijk geacht dat de regering zal moeten aftreden. De president van de Républicains, Éric Ciotti, heeft al verklaard dat zijn fractie een motie van wantrouwen niet zal steunen. Het valt nog te bezien of alle parlementsleden zich hieraan zullen houden.

Vice-president Elisabeth Borne ontving boegeroep toen ze in het lagerhuis van het parlement aankwam om aan te kondigen dat ze artikel 49.3 van de grondwet zou inroepen om een stemming over de pensioenhervorming over te slaan.

De zitting werd twee minuten onderbroken nadat linkse wetgevers die het volkslied zongen Borne het woord ontnamen. Sommigen hielden borden vast met de tekst 'Nee tegen 64 jaar'.

De pensioenleeftijd gaat omhoog naar 64 jaar
Een centraal punt van de hervorming is de verhoging van de pensioenleeftijd tot 64 jaar. Momenteel is de pensioenleeftijd in Frankrijk 62 jaar. Maar de pensionering begint vaak later: wie niet lang genoeg heeft meebetaald om een volledig pensioen te ontvangen, werkt langer door.

Op 67-jarige leeftijd komt er dan pensioen zonder inhouding, ongeacht hoe lang er is meebetaald - het kabinet wil dit zo houden, ook als het aantal uitbetalingsjaren dat nodig is voor een volledig pensioen sneller gaat stijgen dan eerder gepland. Ze wil het maandelijkse minimumpensioen verhogen naar zo'n 1.200 euro. Met de hervorming wil het kabinet een dreigend gat in het pensioenfonds dichten.