FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 maart 2023

AZ stunt tegen Barcelona in Youth League, wereldgoal Smit

Het onder-19 elftal van AZ heeft voor een stunt gezorgd in de Youth League, de jeugdversie van de Champions League. Het versloeg in de achtste finale met 3-0 de leeftijdsgenoten van FC Barcelona, waarbij het openingsdoelpunt van Kees Smit het absolute hoogtepunt was.

In de eerste helft werd niet gescoord in het Estadi Johan Cruyff, waar normaal het tweede elftal van Barcelona speelt. Zo'n tien minuten na rust brak Smit de ban, met een schot vanaf de middencirkel klopte hij doelman Ander Astralaga. Even later zorgde Mexx Meerdink, zoon van eenmalig international  Martijn, met een intikker voor de 0-2. 

Toen Barcelona ook nog eens met tien man verder moest omdat Lucas Roman na een schwalbe zijn tweede gele kaart kreeg was de wedstrijd helemaal beslist. In de blessuretijd bepaalde Meerdink met zijn tweede treffer de eindstand op 0-3.

In de kwartfinale treft AZ Real Madrid. Ajax slaagde er vandaag niet in de kwartfinales te bereiken. Zij verloren met 5-1 van Sporting Lissabon.

Feyenoord na moeizame zege naar halve finale KNVB beker

Feyenoord heeft na een moeizame wedstrijd de halve finale bereikt van de KNVB beker. Het won op bezoek bij SC Heerenveen met 0-1.

Heerenveen zette vroeg druk en daar had Feyenoord moeite mee. Al na vijf minuten kreeg de thuisclub de eerste kans, een schot van Van Hooijdonk werd gekeerd door Wellenreuther. De Rotterdammers kwamen langzaam maar zeker beter in de wedstrijd maar de grootste kans van de eerste helft was na een half uur voor Heerenveen, Van Hooijdonk schoot één op één met Wellenreuther in het zijnet.

Ook in de tweede helft was Heerenveen feller maar echt grote mogelijkheden bleven uit. Uiteindelijk was het Feyenoord dat op voorsprong kwam, na een fraaie combinatie scoorde Gimenez de bevrijdende treffer. Een slotoffensies zat er niet meer in voor de Friezen waardoor het bekeravontuur er voor hun op zit.

AI Picture Gallery #133

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #873

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Advocaten Nabil B. na rapport OVV: 'Peter had zonder ruzie met OM nog geleefd'

"Peter R. de Vries zou nog geleefd hebben als wij (red. kroongetuige team) niet in deze sfeer van kinnesinne en ruzie met het OM terecht waren gekomen." Onno de Jong en Peter Schouten, advocaten van de kroongetuige, halen na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) snoeihard uit in de richting van het OM. Justitie was verantwoordelijk voor de beveiliging van De Vries en zou daarom verantwoording moeten afleggen, aldus de raadsmannen. Zo meldt AT5.

Het rapport dat de OVV vanochtend publiceerde, gaat over de aanloop van de liquidaties van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige in het Marengo-proces. Cruciale informatie en signalen rondom de beveiliging van hen zouden meerdere keren in de bureaucratische molen zijn gestrand, is de conclusie. Ook stond de verstoorde relatie tussen de uiteindelijk slachtoffers en de overheid informatiedeling en samenwerking in de weg.

'Gemiste kansen en onbenutte informatie'
"Dat het erg zou worden wisten we, maar dat het zo erg zou zijn, wisten we pas het op het moment dat we de conceptversie van het rapport onder ogen kregen." begint advocaat Onno de Jong zijn persconferentie vanmiddag. "Zoveel gemiste kansen, onbenutte informatie, miscommunicatie (..), maar ook gewoon arrogantie en grote veronachtzaming van verantwoordelijkheden door mensen die op hun kwetsbaarst zijn en je niet realiseren dat je hun dood daarmee op de koop toe neemt."

De advocaten reageren op de conclusies uit het rapport, waarin fouten worden beschreven die zijn gemaakt in aanloop naar de liquidaties rondom het Marengo-proces. "Rond de moord op de broer van de kroongetuige keek het Landelijk Parket voornamelijk uit het oogpunt van opsporing. Niet uit het oogpunt van veiligheid. Met andere woorden: het OM vond het binnenhalen van de kroongetuigedeal belangrijker dan de veiligheid van de betrokkenen."

Ook in aanloop naar de moord op advocaat Derk Wiersum zijn fouten gemaakt, zegt de OVV. Justitie en de advocaten zagen in eerste instantie geen dreiging. Iemand als een advocaat zou makkelijk ingewisseld kunnen worden, was de gedachte. "Na de aanslag op Reduan werden echter wel maatregelen getroffen, maar de totstandkoming daarvan is niet vastgelegd. Hierdoor werd het werk van Wiersum, de toenmalige advocaat van de kroongetuige, bemoeilijkt door gebrekkige informatievoorziening vanuit het OM."

"Vinden wij dat het OM het bloed van Peter R de Vries aan zijn handen heeft? Nee, zo ver willen wij niet gaan", zeggen de advocaten. "De opdrachtgever van de liquidaties heeft dat bloed aan zijn handen. Maar zeggen we dat Peter nog geleefd zou hebben als wij niet in deze sfeer van kinnesinne en ruzie met het OM terecht waren gekomen? Ja, daar geloven wij in."

PETA doneert robotolifant 'Raman' aan Indiase tempel

Een levensgrote robotolifant genaamd Raman is voor het eerst gebruikt in een Indiase tempel om een einde te maken aan dierenmishandeling tijdens festivalrituelen.

Veel tempels in Zuid-India hebben hun eigen inwonende olifant die vaak wordt vastgeketend en mishandeld om getraind te worden om deel te nemen aan feestdagen, volgens dierenorganisatie PETA, die de robotolifant ter waarde van van ruim 5.600 euro heeft geschonken.

De animatronische olifant van 800 kg en 3 meter hoog is uitgerust met vijf krachtige elektromotoren en kan tot vijf mensen tegelijk dragen, zodat hij zijn 'taken' in de Irinjadappilly Sree Krishna-tempel in Kerala kan blijven uitvoeren. De robot, genaamd Irinjadappilly Raman, is door lokale kunstenaars zo afgewerkt dat hij er realistisch uitziet.

De hoofdpriester van de tempel, Rajkumar Namboothiri, zei dat ze "extreem blij en dankbaar" waren om de mechanische olifant te ontvangen, zodat rituelen en festivals op een diervriendelijke manier kunnen worden uitgevoerd en hoopte dat andere heiligdommen ook overwegen om levende olifanten te vervangen voor rituelen.

De stap is verwelkomd door dierenrechtengroepen, die al lang hun bezorgdheid uiten over de slechte behandeling van olifanten in Kerala. De frustratie van gevangenschap leidt ertoe dat olifanten abnormaal gedrag ontwikkelen en vertonen, zei PETA, eraan toevoegend dat gefrustreerde olifanten vaak ten einde raad gaan bijten en proberen te ontsnappen en zo mensen, andere dieren en eigendommen schade berokkenen.

“Volgens cijfers van de Heritage Animal Task Force hebben olifanten in gevangenschap in Kerala in een periode van 15 jaar 526 mensen gedood. Thechikkattukavu Ramachandran, die zo'n 40 jaar in gevangenschap zit en een van de meest gebruikte olifanten is in Kerala's festivalcircuit, heeft naar verluidt 13 personen gedood, zes mahouts, vier vrouwen en drie olifanten", volgens India.com. 

In 2022 recordaantal blokkades van het internet door overheden

Nooit eerder hebben overheidsinstanties over de hele wereld het internet zo vaak uitgeschakeld als in het afgelopen jaar. 

Dit is geconstateerd door de Amerikaanse organisatie "Access Now" en andere burgerrechteninitiatieven in New York. Volgens hen hebben zeker 35 landen het internet zo'n 190 keer op grote schaal geblokkeerd. Het doel was om democratische bewegingen te belemmeren, mensenrechtenschendingen te verdoezelen of geweld aan te moedigen, volgens het rapport.

India liep voor het vijfde achtereenvolgende jaar voorop met minstens 84 internetblokkades. Oekraïne kreeg te maken met 22 internetlockdowns door toedoen van het Russische leger als onderdeel van zijn aanvalsoorlog. Iran volgt op de derde plaats met 18 shutdowns van het internet.

Europese Commissie stelt digitale versie rijbewijs voor

Volgens de Europese Commissie moeten automobilisten in de toekomst bij verkeerscontroles of bij het huren van een auto hun rijbewijs op hun mobiele telefoon kunnen laten zien.

De Commissie heeft wetgeving gepresenteerd om een digitaal rijbewijs in te voeren, uniforme regels voor het verkrijgen van een rijbewijs en het bestraffen van verkeersovertredingen. EU-commissaris Valean zei dat het traditionele plastic rijbewijs tot het verleden zal behoren. Men zou echter nog steeds een fysieke versie kunnen aanvragen.

Een van de beoogde doelen van het voorstel is het verminderen van de administratieve lasten. De EU-staten en het EU-Parlement moeten het voorstel nog bespreken. 

Rodelaars sluiten World Cup-seizoen af met spannende wedstrijden in Winterberg

In het Duitse Winterberg is het World Cup-seizoen in het rodelen afgesloten. Het negende en laatste weekeinde stond op het programma op de baan weer twee weken eerder ook al gestreden werd, en waar de diverse World Cup-klassementen nog beslist moesten worden.

Vrouwen
In run één was de Oostenrijkse Madeleine Egle de snelste en dat wist ze in de tweede run ruimschoots vast te houden: ze won met 0,224 seconden voorsprong op haar verrassende landgenote Lisa Schulte, terwijl de Duitse Anna Berreiter op 0,245 seconden de derde plek pakte.

De Duitse Julia Taubitz moest het doen met een vijfde plek, een van haar mindere resultaten van het jaar, maar dat was wel nog genoeg om de eindzege in de World Cup voor zich op te eisen, voor landgenotes Dajana Eitberger en Berreiter.

Mannen
Wolfgang Kindl had na de eerste run de leiding in handen, maar de Oostenrijkse veteraan maakte in run twee wat fouten en moest op 0,329 seconden genoegen nemen met plek vier. De winst ging naar thuisfavoriet Max Langenhan, die met Jonas Müller (+0,179) en Nico Gleirscher (+0,239) nog twee andere Oostenrijkers klopte.

De Duitse grootheid Felix Loch eindigde als zevende, wat niet voldoende was voor een nieuwe eindzege in het World Cup-klassement. Die ging naar de Italiaan Dominik Fischnaller, vijfde in de slotwedstrijd, voor de dominante Langenhan: hij liet de eerste drie races schieten, werd daarna één keer tweede en won de vijf laatste races.

Vrouwendubbels
Selina Egle en Lara Kopp uit Oostenrijk wisten in de tweede run hun voorsprong na run één uit te breiden: winst met 0,339 seconden voorsprong op Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland. Het Italiaanse duo Andrea Vötter/Marion Oberhofer werd op 0,385 seconden derde.

Vötter en Oberhofer verzekerden zich met hun derde plek definitief van de eindwinst in de World Cup, waar Egle en Kipp vrij ruim tekort kwamen - zij bleven Degenhardt en Rosenthal nog wel voor.

Mannendubbels
Het werd uiteraard weer een Duits onderonsje, waarbij Tobias Wendl en Tobias Arlt in de tweede manche van plek drie oprukten naar uiteindelijk de overwinning: landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken kwamen 0,057 seconden tekort. De Oostenrijkers Juri Gatt en Riccardo Schöpf paktem op 0,132 seconden een keurige derde plek.

Wendl en Arlt haalden met hun zege definitief de eindwinst in de World Cup binnen, voor Eggert/Benecken en de Letten Martins Bots/Roberts Plume.

Estafette
Voor eigen publiek kregen de Duitsers het niet voor elkaar: Berreiter, Langenhan en Wendl/Arlt dolven het onderspit tegen Egle, Müller en Gatt/Schöpf, die Oostenrijk met 0,559 seconden de winst bezorgden. Plek drie was op 0,838 seconden voor Emily Sweeney, Tucker West en Zachary di Gregorio/Sean Hollander namens de VS.

De eindzege in de World Cup was wel voor Duitsland, dat in elke wedstrijd eerste of tweede werd. Letland moest het doen met een tweede plek, Oostenrijk werd na twee uitvalbeurten in Sigulda derde.

Coldcase: Wat gebeurde er met Theo van den Oetelaar (33)?

Op vrijdagavond 23 oktober 1992 rijdt Theo van den Oetelaar om ongeveer 19.00 uur van huis. Hij rijdt in zijn grijze Toyota Hi-Lux. Hij had een afspraak om rond 20.30 uur zijn dochtertje op te halen, maar is nooit bij haar aangekomen.

De 33-jarige Theo was een net en punctueel persoon. Zijn dochter was alles voor hem. De afspraken om haar te halen kwam hij altijd na. Bijzonder is dat Theo geen rijbewijs of paspoort meenam. Ook had hij het alarm van zijn woning niet ingeschakeld. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat hij uit zichzelf is vertrokken. Een misdrijf wordt zeker niet uitgesloten. Op maandag 3 november 1992 wordt de auto van Theo teruggevonden op een parkeerplaats bij een hotel en het station in Breda. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Het is nog altijd niet duidelijk wat er is gebeurd. Familie en vrienden van Theo hopen dat u daar iets over kunt vertellen. Weet u iets? Laat het alstublieft weten. De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Tips kunnen worden achtergelaten via het formulier op de website van de politie.

Theo van den Oetelaar (Afbeelding: Politie)
Theo van den Oetelaar (Afbeelding: Politie)

Vattenfall krijgt tik op de vingers van rechter

Energiemaatschappij Vattenfall had volgens een kantonrechter niet op 1 april vorig jaar een extra tariefswijziging bij een klant mogen doorvoeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vorige week besloten, de uitspraak is dinsdag gepubliceerd.

In hoeverre deze uitspraak gevolgen heeft voor de miljoenen klanten van Vattenfall, is onduidelijk. Het energiebedrijf zelf benadrukt dat de uitspraak een individuele zaak betreft en overweegt om in hoger beroep te gaan.

Niet snel kunnen overstappen
De zaak draaide om het feit dat Vattenfall de prijzen vorig jaar meerdere keren heeft verhoogd terwijl op de website van de energieleverancier staat dat bij een variabel contract dit maar twee keer paar jaar kan gebeuren. De prijsverhoging van 1 april vorig jaar werd ook maar tien dagen van te voren aangekondigd. Dat was te kort dag waardoor er geen mogelijk hadden om over te stappen naar een andere energieleverancier, vond de klant.

Oneerlijke handelspraktijk
De rechtbank Amsterdam stelt de klant in het gelijk en draait de tariefsverhoging terug. De energiereus maakte zich volgens de rechter schuldig aan een ‘oneerlijke handelspraktijk’. Vattenfall stelt in de eigen algemene voorwaarden dat de tarieven om veel meer redenen gewijzigd mag worden dan alleen bij uitzonderlijke omstandigheden.

Dat is oneerlijk, volgens de rechter. Daar komt bij dat deze passage in de algemene voorwaardeen grammaticaal onvoldoende begrijpelijk is voor normale, goed geïnformeerde consumenten.

Eťn der allerlaatste Aziatische cheetah's gestorven, Iran houdt milieuactivisten vast

De Iraanse autoriteiten melden de dood van een van de laatste Aziatische cheeta's ter wereld. Wat niet vermeld wordt, is dat een groep milieuactivisten die onderzoek hadden gedaan naar deze diersoort, in Iran al vijf jaar vastzit. De arrestatie wegens vermeende spionage veroorzaakte in 2018 internationale verontwaardiging.

Eerst de achtergrond: de Aziatische cheetah wordt met uitsterven bedreigd. De weinige exemplaren van de soort leven in Iran. De jachtluipaard "Pirouz" (ruwweg: "zegevierend") was dan ook zeer bekend en ronduit populair in het land. Het dier wordt zelfs genoemd in het lied "Baraye", het onofficiële volkslied van de huidige protesten. Pirouz was tien maanden oud en stierf volgens Iran aan nierfalen. Na het overlijden van het dier kwamen er tal van reacties op sociale media - en veel kritiek, waarbij onder meer de Iraanse autoriteiten werden beschuldigd van incompetentie.

Vermeende spionage vanwege cameraval
Bovendien wordt in verband met de dood van de cheetah het lot besproken van de milieuactivisten die tot op de dag van vandaag gevangen zitten. Ze werkten voor de dierenbeschermingsorganisatie "Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF)" in Teheran en werden begin 2018 gearresteerd. Het tijdschrift National Geographic en Amnesty International berichtten ook over de zaak.

Het regime beschuldigt de milieuactivisten onder meer van spionage en heeft hen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld - kennelijk omdat ze bij hun onderzoek ook verborgen camera's hadden gebruikt. Nog voordat het vonnis bekend werd, benadrukte Amnesty International dat er geen bewijs was aangevoerd om de beschuldigingen te staven. PWHF-oprichter Kavous Seyed-Emami stierf in hechtenis in 2018. Het regime sprak van zelfmoord, wat de familie ontkende.

Marteling in de gevangenis?
Vorig jaar waren er berichten dat de milieuactivisten zouden zijn gemarteld in detentie. De journaliste Nahayat Tizhoosh van de Canadese omroep CBC doet verslag van de zaak van de wetenschappers, net als de Duitse Iran-activiste Daniela Sepehri .
In Iran zitten veel milieuactivisten gevangen. Sinds september kent het land ook een golf van protesten tegen de hoofddoekplicht voor vrouwen en tegen het regime zelf.

FBI-directeur: 'corona is uit Chinees lab ontsnapt'

De Amerikaanse federale politie FBI handhaaft de inschatting dat een fout in een laboratorium zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de verspreiding van het coronavirus. FBI-directeur Wray vertelde Fox News dat er een mogelijk 'lek' was in een door de Chinese overheid gecontroleerd laboratorium. 

De onderzoeken zijn echter nog gaande en Wray kon niet veel details noemen. Binnen de Amerikaanse regering bestaat er echter geen eenduidig standpunt over de opkomst van Sars-Cov-2. Dat zei Kirby, communicatiedirecteur van de National Security Council, eerder deze week. Volgens een rapport van de Wall Street Journal gaan verschillende Amerikaanse autoriteiten er nog steeds van uit dat de pandemie het gevolg is van natuurlijke overdracht. Dit is ook het standpunt van de Chinese regering.

IAEA detecteert hoogverrijkt uranium in Iran

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft in Iran deeltjes hoogverrijkt uranium aangetroffen. Het hoofd van de autoriteiten, Grossi, kondigde in Wenen aan dat de zuiverheidsgraad van het uranium 83,7 procent was, d.w.z. iets minder dan 90 procent, zoals vereist is voor gebruik in kernwapens. 

De monsters zijn in januari genomen in de ondergrondse verrijkingsfaciliteit in Fordo, Iran. Het Duitse persbureau citeert uit een niet-openbaar document dat er gesprekken worden gevoerd met de leiding in Teheran. De Iraanse autoriteiten voerden aan dat het om een onbedoelde verrijking van uranium van deze zuiverheid ging.

Nucleaire onderhandelingen liggen stil
Het geschil over het nucleaire programma van Iran is al jaren aan de gang. Onder toenmalig president Trump trokken de Verenigde Staten zich in 2018 terug uit de nucleaire deal met de Islamitische Republiek. Een jaar later begon Iran zich niet langer aan de voorwaarden van het verdrag te houden - en in het bijzonder om uranium te verrijken tot een aanzienlijk hoger niveau dan was bepaald in de overeenkomst.

De onderhandelingen over het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal zijn momenteel opgeschort. Een reden hiervoor zijn de recente protesten in Iran, die gericht zijn tegen de hoofddoekplicht voor vrouwen en het regime als geheel. Veel politici in het buitenland hebben daarom opgeroepen om de onderhandelingen met het regime definitief stop te zetten.

Meer dan 35 doden en 85 gewonden bij treinongeluk Griekenland

Gisteravond is op het traject tussen Athene en de havenstad Thessaloniki een passagierstrein in botsing gekomen met een goederentrein. Drie wagons ontspoorden hierbij. Er zouden ongeveer 350 mensen in de trein hebben gezeten. Er zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en minstens 85 gewonden gemeld. De oorzaak van de aanrijding nabij de stad Larisa is nog onduidelijk. 


Ongezonde en laagproductieve bedrijven profiteerden het meest van coronasteun

Hoewel niet-levensvatbare bedrijven minder vaak steun hebben aangevraagd dan levensvatbare bedrijven, hebben ongezonde en laagproductieve bedrijven in 2020 wel het meest geprofiteerd van de coronasteunmaatregelen. Dit wijst erop dat de coronasteunmaatregelen negatieve gevolgen hebben gehad voor de bedrijvendynamiek en productiviteitsgroei. Dat blijkt uit het CPB-onderzoek ‘Effecten van coronasteun op bedrijvendynamiek en productiviteitsgroei: een nieuwe analyse met machine learning’ dat op 1 maart is gepubliceerd.

In 2020 gaf Nederland 3,6 procent van het bbp (bijna 30 miljard euro) uit aan verschillende coronasteunpakketten. De grote omvang maakt het belangrijk om te weten in hoeverre structureel ongezonde bedrijven hiervan gebruik maakten. Het CPB gebruikte machine learning-technieken en big data om na te gaan of ongezonde bedrijven disproportioneel veel gebruikgemaakt hebben van steun en in hoeverre de steunmaatregelen niet-levensvatbare bedrijven overeind hebben gehouden. Het onderzoek laat zien dat gezonde bedrijven vaker gebruik maakten van coronasteunmaatregelen dan ongezonde bedrijven. Van alle bedrijven die ook voor de coronacrisis al minder levensvatbaar waren, maakte 30% gebruik van minimaal één steunmaatregel in 2020. Bij de levensvatbare bedrijven was dit 40%.

Tegelijkertijd blijkt dat er relatief meer stopzettingen voorkomen zijn bij bedrijven die ook zonder coronacrisis een hoge kans hadden om de markt te verlaten dan bij bedrijven met een lage kans. Ongezonde bedrijven hebben dus meer geprofiteerd van coronasteun. Dit blijkt uit een berekening van het mogelijke aantal bedrijfsopheffingen dat met coronasteun voorkomen is. Dit aantal daalt van 25% naar 16% na correctie voor de levensvatbaarheid van bedrijven. Dit percentage daalt vervolgens verder naar 9% wanneer voorkomen stopzettingen worden gewogen naar productiviteit. Beide resultaten geven aan dat vooral ongezonde bedrijven (met een grote kans om de markt te verlaten) en laagproductieve bedrijven geprofiteerd hebben van de coronasteun.

De onderzoeksresultaten wijzen erop dat de coronasteunmaatregelen de reallocatie van arbeid en kapitaal tussen levensvatbare en niet-levensvatbare bedrijven verstoord hebben en daarmee negatieve gevolgen hebben gehad voor de productiviteitsgroei.

MogulskiŽrs Kingsbury en Laffont pakken dubbele wereldtitels

Tijdens het wereldkampioenschap freestyleskiën in het Georgische Bakuriani is gestreden om de wereldtitels op de moguls. Zowel op de enkele moguls als de dual moguls stond de titelstrijd op het programma en dat leverde zowel bij de mannen als de vrouwen een dubbele kampioen op.

Moguls mannen
Meervoudig wereldkampioen Mikaël Kingsbury uit Canada had zich als eerste voor de beslissende finale geplaatst en ook daarin was hij de beste: met 89,82 punten leverde zijn finalerun het goud op. De Australiër Matt Graham kwam met 88,90 punten in de buurt, brons was met 88,52 punten voor olympisch kampioen Walter Wallberg uit Zweden.

Moguls vrouwen
Regerend wereldkampioene Perrine Laffont was met afstand de beste in de eerste finaleronde en ook in de beslissende ronde liet de Française zien dat er geen maat op haar stond: goud met 87,40 punten. De Amerikaanse Jaelin Kauf pakte met 83,56 punten zilver, voor de verrassende Oostenrijkse Avital Carroll (80,19) - olympisch kampioene Jakara Anthony ging in de eerste finaleronde in de fout en werd zeventiende.

Dual moguls mannen
In een spannende halve finale rekende Kingsbury nét af met de Kazach Pavel Kolmakov, terwijl Wallberg te sterk was voor Graham. In de finale deed Kingsbury het dan weer net iets beter dan de Zweed en dus pakte hij zijn tweede gouden medaille van het WK, terwijl Graham de kleine finale won van Kolmakov.

Dual moguls vrouwen
Laffont zag in de halve finale hoe Carroll de baan uit ging en de finish dus niet haalde, terwijl Kauf haar Amerikaanse landgenote Hannah Soar een gelijksoortig probleem zag hebben. In de finale namen de twee sterren het tegen elkaar op en daarin was Laffont toch weer net iets beter dan Kauf. Carroll pakte wel een tweede medaille, zij klopte Soar in de kleine finale.

Subsidie voor mediation

Mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, kunnen met ingang van 1 maart gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging.

Betalende procespartijen die vanuit de rechtspraak naar mediation worden verwezen, kunnen de eerste 2,5 uur gratis gebruik maken van deze vorm van bemiddeling. Voor partijen met een toevoeging verandert er niets. Zij kunnen met een toevoeging een mediationtraject kosteloos doorlopen.

De startbijdrage is bedoeld om mensen zelf te laten ervaren of mediation voor hen een passende manier kan zijn om uit een conflict te komen. Financiën vormen dan geen belemmering voor een eerste kennismaking met deze vorm van bemiddeling.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Langlaufster Diggins pakt historische wereldtitel

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste langlaufsters tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten gestreden om de wereldtitel op de tien kilometer vrije stijl. Dat werd een mooie strijd, maar met uiteindelijk een verrassend duidelijke winnares.

Vooraf waren er eigenlijk drie echte favorieten: Ebba Andersson uit Zweden, haar landgenote Frida Karlsson en de Amerikaanse Jessie Diggins. De drie startten binnen drie minuten van elkaar, waardoor goed te volgen was hoe de wedstrijd zich ontwikkelde. Diggins was gelijk al de snelste van de drie, maar na 4,5 kilometer hadden Andersson en Karlsson het gat gedicht naar minder dan twee seconden.

Op het volgende stukje wist Diggins bergop weer een paar seconden te pakken, wat ze na 7,7 kilometer uit had gebreid naar vijf seconden op Karlsson en acht op Andersson. De Amerikaanse staat bekend als een échte vechter, die vaak in de slotmeters nog tijd pakt, en zo geschiedde: ze dook aan de finish 14,0 seconden onder Karlsson's tijd door en zag vervolgens hoe Andersson op 19,5 seconden finishte, waarmee de eerste individuele Amerikaanse wereldtitel langlaufen ooit een feit was.

De rest van het veld kon zich niet meten met de grote drie: Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen was op 35,1 seconden 'best of the rest', haar landgenote Ingvild Flugstad Østberg werd op 46,6 seconden vijfde.

FOK! Wat een weer: mist, daarna droog

winterbanner

Goede morgen!

In de noordwestelijke provincies geldt gode geel wegens dichte mist, het gaat om de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Het zicht kan minder dan 200 meter zijn en duurt tot 9 uur vanochtend.

In de tweede helft van de ochtend lost deze op en is het droog, de matige wind komt uit het noordoosten. Ook vanmiddag is het droog bij zo'n 7 graden. Vanavond draait de wind naar het oosten en is dan zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag blijft het droog met temperaturen tussen de 2 graden boven het vriespunt tot -3 in het zuidoosten.

Richting het weekend meer kans op neerslag en een iets hogere minimumtemperatuur.

Een fris zonnetje in de Winterswijkse bossen (Foto: Anouk)
Een fris zonnetje in de Winterswijkse bossen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
special
VrijMiBabes #218 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1331
special
Random Pics van de Dag #1330
©FOK.nl e.a.