PETA doneert robotolifant 'Raman' aan Indiase tempel

Jippie

Een levensgrote robotolifant genaamd Raman is voor het eerst gebruikt in een Indiase tempel om een einde te maken aan dierenmishandeling tijdens festivalrituelen.

Veel tempels in Zuid-India hebben hun eigen inwonende olifant die vaak wordt vastgeketend en mishandeld om getraind te worden om deel te nemen aan feestdagen, volgens dierenorganisatie PETA, die de robotolifant ter waarde van van ruim 5.600 euro heeft geschonken.

De animatronische olifant van 800 kg en 3 meter hoog is uitgerust met vijf krachtige elektromotoren en kan tot vijf mensen tegelijk dragen, zodat hij zijn 'taken' in de Irinjadappilly Sree Krishna-tempel in Kerala kan blijven uitvoeren. De robot, genaamd Irinjadappilly Raman, is door lokale kunstenaars zo afgewerkt dat hij er realistisch uitziet.

De hoofdpriester van de tempel, Rajkumar Namboothiri, zei dat ze "extreem blij en dankbaar" waren om de mechanische olifant te ontvangen, zodat rituelen en festivals op een diervriendelijke manier kunnen worden uitgevoerd en hoopte dat andere heiligdommen ook overwegen om levende olifanten te vervangen voor rituelen.

De stap is verwelkomd door dierenrechtengroepen, die al lang hun bezorgdheid uiten over de slechte behandeling van olifanten in Kerala. De frustratie van gevangenschap leidt ertoe dat olifanten abnormaal gedrag ontwikkelen en vertonen, zei PETA, eraan toevoegend dat gefrustreerde olifanten vaak ten einde raad gaan bijten en proberen te ontsnappen en zo mensen, andere dieren en eigendommen schade berokkenen.

“Volgens cijfers van de Heritage Animal Task Force hebben olifanten in gevangenschap in Kerala in een periode van 15 jaar 526 mensen gedood. Thechikkattukavu Ramachandran, die zo'n 40 jaar in gevangenschap zit en een van de meest gebruikte olifanten is in Kerala's festivalcircuit, heeft naar verluidt 13 personen gedood, zes mahouts, vier vrouwen en drie olifanten", volgens India.com.