Turkije staakt groot deel reddingsoperaties in aardbevingsgebied

Ongeveer twee weken na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied die aan meer dan 46.000 mensen het leven kostte, zijn de reddingsoperaties in bijna alle getroffen provincies in Turkije opgeschort. De Turkse civiele bescherming kondigde aan dat reddingsteams alleen nog worden ingezet in de twee provincies Hatay en Kahramanmaras.

Er zijn de afgelopen 24 uur geen overlevenden meer aangetroffen. In Turkije en Syrië worden nog steeds duizenden mensen vermist. Gezien de lage temperaturen en het verstrijken van de tijd zijn hun overlevingskansen echt zeer klein.

Ondertussen is een hulpkonvooi van AZG vertrokken naar het door rebellen bezette Syrische aardbevingsgebied. Volgens de organisatie zijn 14 vrachtwagens vanuit Turkije de grens overgestoken en op weg naar Noordwest-Syrië. Activisten en hulpverlening in deze door rebellen beheerste gebieden hadden geklaagd over het gebrek aan hulp van de Verenigde Naties na de aardbeving. De directeur van het Wereldvoedselprogramma beschuldigde de rebellen gisteren van het blokkeren van hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 8,8 miljoen mensen in Syrië getroffen door de aardbeving. Plaatsvervangend Syrië-gezant Rochdi schreef op Twitter dat de meesten van hen waarschijnlijk humanitaire hulp nodig hebben.